Lafumanu

Hakamora mo le solofanua

Aʻo filifilia se faʻatafaʻailoga, o le tele o tagata e iai solofanua e sili atu i le faʻapitoa ituaiga. Ae o le tele o faʻataʻaleʻaleʻa, lea tatou te mafaufau i ai i aso nei, e tele mafuaʻaga e le talitonuina ma le faʻaaogaina. O le a faatatau i le hakamor, o le maualalo o le mamafa mo solofanua. O le faʻaaogaina o lenei ituaiga faʻatafaʻailoga e tele ni ponesi, e lua mo se solofanua ma mo se tagata, e ui e na o le sili ona poto masani ma tomai e mafai ona faʻaaogaina. E pei o soʻo se ituaiga o auupega mo solofanua, o le hakamora o loʻo i ai ona lelei ma mea le lelei, faʻapea foi ma nisi tulaga e sili ona talafeagai.

O le a le hakamora

O Hakamora o se faʻagutu vaʻaia e pulea ai se solofanua. Pe a faʻaaogaina se faʻatafaʻailoga masani, o le a tuʻuina le sipuni i le gutu o le meaola, ma fafo atu o mama o loʻo faʻapipiʻiina i luga ole paʻu. O uila e taʻua foi o taualuga, lea e faʻaaogaina le gutu, - uʻamea uʻamea uʻamea, lea e mafai ai e oe ona faʻatautaia lelei le solofanua. O Hakamora o se ituaiga faʻalanu. Nai lo o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o loʻo faʻaaogaina se fusi faʻapitoa faapitoa iinei, ma o nisi gaoioiga a le tagata faimalaga e mafua ai le mamafa o mata, auvae ma le isu o le manu, ma saini ai nisi o tulafono.

E te iloa? I Aikupito anamua, na faʻaaogaina ai se faʻamaoni tele o le hakamora - sa matua leaga lava ina ia puipuia le manu mai le manava. O lenei faafitauli na fofoina e ala i matagi o pogaiisu!
O le malosi o le faʻaalia i le hakamora e faʻalagolago i le mea e fai ai fusi, ma le uumi o le aufana na fagogota. O le tele o le uumi, o le sili atu lea o le malosi o le aafia i le isu. E masani lava o le faʻamalosi e faia mai i le sosoʻo vaivai. I taaloga taʻavale, e na o tagata e sili ona taʻaloga e mafai ona faʻaaogaina le hakamora e mafai ona fausia le faʻatuatuaina ma le solofanua ma le malamalama atoatoa o tulafono a manu.

Faʻaaoga talafaasolopito

O le faaupuga "hakamora" na nono mai e tagata Amerika mai le gagana Sipaniolo (jacuima, xacuima), mai le gagana Arapi (sakima). Fetuunaiga e tutusa ma le hakamora na amata ona faʻaaogaina i se taimi vave talu mai le falemaʻi a le manu nai lo le 4 afe tausaga BC. O le tau muamua e mafai ona nonoina mai i masini e mamanuina kamela. I le aluga o taimi, na atili ai ona faigata le hakamora. O se saofaga taua i le faʻaleleia atili o le faʻataʻapaʻa na faia e Peresia i le seneturi 5 senituri BC. Na muamua amata ona latou faʻaogaina le ufi lona tolu i le isu, ma faʻaitiitia ai le mamafa i luga o le siva o le solofanua. Mulimuli ane, o le tolu fusi na siʻi mai le isu i le auvae. O lenei faʻataʻitaʻiga na matua lelei lava le faʻaleleia lea na puipuia e oo mai i lenei aso ma ua taʻua o le ituaiga masani o hakamora (bosal).

Faitau e uiga i le auala e fai ai se solofanua.

Sa nonoina e le au vaʻaia Amerika le auala e faʻaaoga ai le hakamora mai tagata Spaniards, poʻo le au leoleo mamoe Sipaniolo o le vaquero, oe sa lauiloa i taimi uma mo o latou tomai sili ona lelei. Na latou iloa le solofanua o se paaga, o le mea lea latou te leʻi faʻaaogaina ai ni auala malosi pe faʻaleagaina pe a galulue ma manu.

Faʻamatalaga ma le faʻaaogaina o le faʻaaogaina

Faʻapitoa o le masini:

  • toafilemu ma le mafaufau o le meaola;
  • le mafai ona 'ai ma inu;
  • e leai se gutu e manua.

I nisi o tulaga, o le faʻaaogaina o se falanuniti manifinifi e mafai ona sili atu ona aoga ma talafeagai nai lo le faʻaaogaina o le faʻataʻitaʻiga masani.

  1. O lagona le lelei i totonu o le pupuʻu (faafitauli o nifo, manua, faamai, laugutu, etc.). Hakamora e faʻatagaina oe e faʻaaoga lelei le meaola, e aunoa ma le faʻavaivai.
  2. O tietie uumi umi. Muamua, i le umi o tietie solofanua, e le manaʻomia le faʻaaogaina o elemene taua, aua o le hakamora e lava lea e pulea ai ma faʻaitiitia le meaola. Lona lua, i le leai o se mailei, o le a mafai e le solofanua ona inu ma 'ai e aunoa ma se faalavelave, lea e matua taua lava i se mamao mamao.
  3. Siaki i se solofanua talavou. Pe a faʻaaogaina lenei ituaiga faʻatala, e maua e le solofanua le mafanafana o le mafaufau ma le faaletino, ona e tumau i le tulaga o le tino, ma le toʻa o le ulu, ua ma le tua, e le lagona ai se faaletonu i le gutu, ma e le mafai ona manua.

E te iloa? O solofanua ei ai se lagona faʻapitoa o manogi, e mafai ai e oe ona puʻeina le uiga o le tagata faimalaga. Afai e popole se tagata, e vave ona auina atu i le manu, lea e faigata ai ona pulea. I aso anamua, na ufiufi e tagata o latou lima i mea manogi faapitoa e faasese ai le isu o se solofanua.

O le le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o se faletala e leai ni vailaau e aofia ai mea nei:

  • le manaomia mo le tomai o le tagata tietie ma se maualuga maualuga o le malamalama i le va o ia ma le solofanua;
  • le manaomia mo le fetuunaiga ma le aoaoina o le manu;
  • lamatiaga o le manua i le isu, ono lamatia ai;
  • le mafai ona auai i malaga.

E le mafai e tagata uma ona faʻaaoga le hakamora i lalo o le mana, ae le gata i lea, e tatau foi i le meaola ona faʻafetaui i ai. Ae o le mea sili ona le lelei o mea nei: e le talafeagai, e matua le mautonu ma le faʻaeteete le faʻaaogaina, e mafai e le hakamora ona faʻaalia le le mautonu ma le tiga i le manu, e mafua ai le edema ma le mumū o le alalaupapa o le isu.

E taua! O le aʻafiaga le lelei o le faʻaaogaina o le hakamora o le gau o le kalama o le isu.
O mea le lelei pe a uma ona faaaoga le hakamora e tupu mo mafuaaga nei:

  • patipati o mataʻitusi ma faʻapipiʻi le solofanua pe a maualalo le maea;
  • e mafai ona maua le malosi pe a fai o le fusi e taoto i luga o suluʻoʻese, pe a faʻapea o le kalama e matua manifinifi ma mataʻutia;
  • E mafai ona tupu mai le gau pe'ā faʻaaogaina filifili uʻamea, ma o le hakamora e le fetaui ma fetaui pe le fetaui i foliga.

Meaola

E tele ituaiga o hakamor ma e matua ese lava.

  1. Bosal (fatu). O se faʻamaumauga sili lea o le hakamora, masani i le itu sisifo o le tietiega. O lenei vailaʻau e faʻaalia ai o manoa o loʻo faʻapipiʻi i lalo o le auvae o le manu. E faʻaaogaina mo le taunuu mai o solofanua talavou, o le mataupu faavae o le pulea e talitutusa ma le maʻa masani.
  2. Faʻasaga (tafatafa). E leai ni lese, ma o loʻo faʻapipiiina i luga o itu uma o le pito o le manu. I luga o le isu e mafai ona tasi poʻo le lua fusi, nai lo i latou e mafai foi ona fai ai le uaea (malosi tele, filifiliga, e le fautuaina mo le faʻaaogaina). E masani ona faʻaaoga le taʻaloga mo le taunuu mai o solofanua talavou. E mafai foi ona avea ma se filifiliga i le vavalalata aʻo le i faʻafeiloaʻi atu i le faʻalavelave faʻapipiʻi. Pe a faʻaaogaina lenei ituaiga, o le aʻafiaga e mafua ai le tiga i le manu pe faamanualia pe afai ua le toe maua le paleni po o le faʻamaopoopoina o gaioiga faʻaititia. Pe a tuʻuina i luga o le puipui, e manaʻomia ona e mautinoa o loʻo iai mama i tumutumu o le gutu, ma o le fusi i luga o le alalaupapa o le isu e le maualalo.
  3. Faamasani oe lava i foliga o le fausiaina o solofanua i le fale.

  4. Mechanical hakamora (Igilisi omega, brockamore). E aʻafia le vaega o le hakamora, ona o le pule e fai ma le mamafa i le isu, ae le o le ooto. Ae o lenei pepa o loʻo faʻaaogaina ai lima uʻamea.
  5. Bridle Cook. I lenei masini, e faʻaaogaina le mamafa i le isu, o le pito pito i lalo ma tua o le ulu; e leai ni elemene i totonu o le fausaga. E fetaui lelei le palatini i le ulu o le manu, o suiga e faia ona o le aʻafiaga o le mamafa, ae le o le le mautonu. Ae o nisi o ē e ona le solofanua latou te maitauina o lenei ituaiga o faletalimalo e matua le sauā lava. I le taimi lava e tasi, e maua ai e le solofanua se lagona o le fefe i le agai i luma, ua leai sona malosi, luluina lona ulu i se taumafaiga e lafo ese le auupega.
E taua foi le mafaufau i mea e mafai ona faatino ai le talipupuni:

  • fagu paʻu faigofie;
  • nylon maea (tasi pe sili atu);
  • uaea po o filifili uʻamea (foliga tiga tele ma faigata);
  • paʻu paʻu, faʻamaluluina o le fulufulu ma le fulufulu fulufulu (o le filifiliga sili ona lelei).
O le mafiafia o le fusi i le isu, o le sili atu lea o le faʻalelei o le manu, ma o le sili atu foi ona faigofie le pulea.
E taua! E tatau ona siakiina e le aunoa le isu o le manu ma puipuia le foliga mai o le palapala. Muamua, ei ai le tiga matuia pe a oʻo mai le fesootaʻiga ma le fusi. Lona lua, pe a faʻamalolo le manuʻa ma se siʻi, o le paʻu i lenei nofoaga o le a le mafai ona faʻalavelaveina, o le mea lea o le a sili atu ona faigata le pulea o manu!
O le mea lautele, mafaufau i le filifiliga o le faʻatafaʻaipoipo faʻataʻitaʻi mo lau solofanua, e tatau ona e amanaʻia le tele o mea. O le tausaga ma le natura o uiga o le manu, uiga o le solofanua, faapalepale poʻo le le faʻamaonia o le uʻamea i le gutu, o lou poto masani ma tomai i le puleaina o le solofanua, le maualuga o le faʻalagolago ma le malamalama, ma ituaiga ma le faʻamoemoega o le galulue faatasi ma meaola - .