Lafumanu

Anateʻa o le solofanua

Anatomy o se manu e suʻeina le fausaga o lona tino. O le mea masani, o le tino o le manu e mafai ona vaevaeina i tala, puʻu ma totoga i totonu. O se malamalamaaga auiliili o le fausaga o le tino ua mafai ai ona iloilo lelei le mafai gafatia o le manu ona galulue faatasi, e fesoasoani i le tulaga manaomia. O lenei tusiga o le a suʻesuʻeina le fausaga o le tino o le solofanua - o lona puʻu, o le tino o gaʻo totonu ma le tusiga.

Solofanua o solofanua

O le skeleton o lenei manu ua mamanuina e taofi ai se uta tele, lea e tupu pe a tamoe vave ma mamafa. O le mea lautele, o le foal e sili atu ma le 250 ponaivi i lona fanau mai, o nisi o loʻo ola faʻatasi i le matua. O le kolo a se tagata matutua e toʻatasi le 212 ponaivi e fesoʻotaʻi solo e ala i le faʻavave poʻo le faʻaaogaina e ala i sooga.

E taua! Ona o le tele o avega i luga o vae, o se vae gau mo se solofanua o se manuʻa lea e le mafai ona faʻamalolo atoa. Afai e te le manaʻo e faʻaumatia le manu ua manua, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi atu i le tulaga sili ona malolo ma e le toe faʻaaogaina o se galuega.

E vaevaeina ponaivi i ni vaega se lima e faalagolago i lo latou tuʻuina i le tino. O le solofanua ei ai le tualaʻau e tuufaatasia uma isi vaega o le skeleton, pusa, pulou, ponaivi o mua ma vae. I le averesi, o vaega taʻitasi e aofia ai le 45 ponaivi. O ponaivi o le ulupoo o ni laupepa laititi faʻapipiʻi ma suture. Latou te puipuia le faiʻai ma foliga o le tino. E faʻapipiʻi le ponaivi o ponaivi o le ua, tua ma puimanava, e faigofie ma faigofie.

Mai i le vertebrae, i itu uma e lua, o laʻau faʻasalaga faʻalelei, e fesoʻotaʻi ma le fesoasoani a cartilages i le pito i lalo. Latou te fausia le pusa o le pusa ma puipui ai totoga o totonu mai faatosinaga mai fafo. E muta le uaea i le ponaivi manogi, lea e faalautele atu i ai ponaivi o le pelvis, ma faia ai se avanoa mo le polokalama urinary.

E te iloa? O le solofanua tele i le lalolagi sa nofo i le 1840 i Egelani. O le taamilosaga e igoa ia Samasoni i le lua o ona tausaga na oo i le maualuga o le 2 m 20 cm i le mamae ma sili atu i le 1.5 mano kilokalama. Ana faamaumauga i le taimi nei leai se tasi le manuia ia sasa.
Lua vaevaega lua, pito i luma ma le pito i luga, auai i le vaeluaga o ponaivi ma le pisa. O le alofilima e potopoto mai i tauau o le tauau, ratous ma ponaivi o taualuga, kulilima, tapulima, metacarpus ma limo. O 'uʻamea vaevaega e aofia ai le taualuga, tulivae, uila, uila, metatarsus, cords, ma hooves. I le va o ponaivi e fesoʻotaʻi i sooga faʻaoga.

Mataupu poʻo vaega o le tino

I le averesi, o solofanua e tusa ma le 60 mataupu. O a latou asiasiga e mafai ai ona iloilo le faʻaleleia ma le aoga o le meaola. O mea uma e vaevaeina i ni vaega se tolu - o le ulu ma le sulu, lala, le faavae.

Faʻavae ulu o solofanua

O le foliga o le ulu e mafua ai le ulu. E faʻatatau i le ituaiga, e tolu ituaiga o ulu - faʻavave, fetaui ma saʻo.

Muzzle

O le auala saʻo o le pike e maua i le itu i sasae o manu. O lea ituaiga o le ulu ua mafai ai ona faʻamafanafanaina le vevela vevela i totonu o fua o nasal pe'ā uma ona faʻamaʻa ma puipuia mai le oneone e alu i totonu o mataʻitusi. O se sui lauiloa o le solofanua Akhal-Teke.

E taua! Ganash - pulupulu matagofie i lalo o le laina pito i lalo o le auvae. O le mamao i le va oi latou e matua aafia ai uiga lelei o le solofanua. Afai o lenei mamao e itiiti ifo i le 10 cm, ona malolo ai lea o le otaota i le pharynx, ma o le a faigata mo le manu ona manava.
O le talaaga sao e uiga i le tele o galuega ma tietiega tietie solofanua lea e manaʻomia le manava lelei o mama. O le faʻaaogaina o taligalu o le uiga o le galueaiina ma le tusiaina o suauʻu.

Taliga

O totoga o le faʻalogo i solofanua e telefoni feaveaʻi, e aofia ai 3 molimoli vaivai. E tatau ona tu i luga, faataamilosaga, faasino pe saʻo. O le televave o le gaoioi o taliga e taʻu mai ai e le lelei le vaai a le manu ma taumafai e taui mo le leai o se faʻamatalaga. O taliga e aunoa ma se faʻaaliga e faʻaalia ai le tutuli o le solofanua. O se mea toʻafilemu ma ola maloloina e tausia saʻo ia taliga, lea e laʻititi ona liliu i itu.

Mata

O le lagona autu o le solofanua, lea e tuuina atu ia te ia se iloiloga auiliili. E aunoa ma le liua o lona ulu, e mafai e lenei manu ona iloa mea o loʻo tupu i tua. E lua vaega o tauaso - o le pito i tua o le croup ma luma o le isu.

E te iloa? O le limatusi o solofanua o se tasi o vaega sili ona maaleale o le tino o lenei manu. Ua tumu i vaʻa toto, o loʻo i ai ni aʻa ma ua aʻafia i le faʻavae toto. O vaevaega o paʻu o vae o le eleele e faaosofia ai le fatu o le fatu ma le alualu i luma o le toto i totonu o le tino o le solofanua. Taofi le kick - o le auupega pito sili ona ogaoga e mafai e se solofanua ona faʻaaoga e faasaga i se tagata solitulafono, ma se manua e leai ni paʻu e sili atu lona taua nai lo se mea matagofie.
E masani lava, o mata o le solofanua, e paʻu, pogisa, susu, ma mata uʻamea mataʻetaʻe ma mata uumi uumi. E i ai tagata e pupula mata. E le aʻafia le faʻailoga ile faʻailoga leaga.

Leeth

Faʻatasi i le vevela tautala. I le aotelega, e tatau i tagata matutua ona 40 nifo - 24 molami, 4 taifau (i alii) ma le 12 incisors. E tapeina i latou i le taimi o le olaga, pe a uma ona latou paʻu ese latou te le toe tupu aʻe.

E pei o nifo e mafai ona saʻo le fuafuaina o tausaga o le manu. O le mamao mai le mea matuia e aofia ai le muamua moa ua taʻua o le nifo nifo. O mea na faʻaaoga i totonu o le gutu o le solofanua o le a faʻamalosi ai i luga o lenei pito ma faʻatagaina ai le pulea o manu.

Laugutu

O le okeni ua fefaʻatasi ma ni mea se lua, o se gaʻo faʻapitoa o le paʻu-muscle. O fafo o loʻo ufiufi i lauulu lauulu, i totonu o loʻo ufiufiina i latou i le mucous epithelium.

E taua! Afai o se solofanua e fafagaina vevela vevela poʻo mea malulu, o le a leai se lagona o laugutu ma e ono afaina ai i latou i le faagasologa o le 'aiina o meaai. Tuu meaai lelei pe mafanafana ao leʻi fafagaina i se manu.
Faatasi ai ma o latou laugutu, o solofanua e paʻi atu i mea e fiafia i ai, siaki meaai mo faalapotopotoga mai fafo. O latou laugutu pito i luga e telefoni feaveaʻi, i totonu o le itu o loʻo i ai ni vaovao malu.

Maena ma mataʻitusi

O pogaiisu o le solofanua e foliga mai o ni pu lua e pei o le taamilo e tatala ai le ala agai i le vavau. I meaola faʻaalia, o pogaiisu e manifinifi ma telefoni feaveai, i solofanua sololelei - puipui-puipui, o loʻo faʻamalo. Faʻasalaga faʻamalosi manino. Afai e suia e le mealilo lona lanu ma le manogi, o lona uiga o loʻo maʻi le manu.

Tupa

O le umi o le uʻu o le tasi vae tolu nai lo le ulu. O se uumi uumi umi e taʻu mai ai le gafatia o le solofanua, le saoasaoa o ona uiga. Ole maualuga poʻo le musika musika puupuu e tupu mai i solofanua malolosi e le faigofie televave ae sili atu ona umi. O le foliga o le ua saʻo ma e toʻaitiiti, e le o se toe foʻi. I fafo o solofanua o loʻo ola mane.

E te iloa? O le solofanua e igoa ia Bucephalus o le mea e sili ona fiafia i ai le taʻitaʻio Alexander le Sili. E tusa ai ma tala masani, na ia laveaiina le ola o lona tagata taʻutaʻua e tusa ma le 9 taimi. Ina ua paʻu le solofanua solofanua i le taua ma le pule Initia o Porom, o lona pule na faavaeina le aai tele i le nofoaga o le maliu o Bucephalus, lea o loo i ai nei i lalo o le igoa o Jalalpur. Ua faamatalaina e Alesana o le augatupulaga o Bucephalus o "se solofanua uliuli umi ma se uiga tamalii."

Withers

O le tui lea o le ua ma le tino. O tagata mamago e mafai ona maualuga ma maualalo. O manu felelei e mamafatu e mafai ona gaoioi ma vave, ma faʻasalalau i luga ifo o le aʻoga ma osooso, aua e mafai ona latou faʻamalosi o latou vae pito i luma.

Tua

Fuafuaina i lona tulaga tutusa. I le mea e tatau ai, e tatau ona saʻo (e le o le talima, e le faʻafefe), o le uumi o le uumi. Sagging ona o se tietie umi e aunoa ma se nofoa, fanau mai ma manuʻa manuʻa. O se uumi umi e le talafeagai mo solofanua tietie solofanua, ona o le lamatiaga o manua i le faateleina o manu.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le solofanua na fanau mai: mamafa (Vladimir heavy, Frieze, Tinker, Shire) ma tietiega (Arab, Akhal-Teke, Appaloosa, Orlov trotter).

O se mea puupuu e le maua ai le malosi o le solofanua, e ui lava e mautinoa ai le tutumau ma le mautu. O foliga o le Carp o loʻo faʻaalia ai le lelei ma le faʻatinoina o uiga lelei. I le maresi, o le pito i tua e sili atu nai lo le mea o nofoaafi.

Ioe

O le mamao lenei mai le tua i le croup. O le mamao e tatau ona maua i le muscular, lautele, talu ai o le avega sili lea mo le galue ma le faʻasaga. I latou oe na fananau mai i maresi, o le sulugatiti e itiiti lava le gag.

Croup

O le pito i tua o le tino mai le ogatotonu o le pito i tua i le pito i luga o le siʻu e aofia ai le pito. O le kopa e mau lona tolu o le uumi o le ulu, i taʻaloga o le umi o le a sili atu ona pupuu. E tolu ituaiga - masani, maualuga, faʻaitiitia. I le tele o manu, o le kesiva e masani lava, i solofanua faʻataʻitaʻiga ua faʻaaogaina. Aʻo vaʻavaʻai mai tua o le solofanua, o le kesi e faʻapipiʻi atoa le tino seia oʻo ina faʻalautele i luga o tauau.

E taua! E le mafai ona faʻaaogaina manu e maua ai le kopa e tuʻu ai uta mamafa - O lenei mea o le a mautinoa lava e oʻo atu ai i le manua i le sooga faʻasalalau.

Toa ma le manava

O le fatafata lautele o musika e sili ona lelei mo solofanua solofanua, loloto - mo tietiega ma taʻaloga taʻavale. O le pusa lapoa e iloa ai le tele o le mama ma le loto malosi.

O le manava e tatau ona tautau, vaivai ma lapotopoto. O le manava vaivai e le taliaina, e foliga mai i manu o loʻo mafatia mai le gaʻo. E tutusa foi lea mea i se manava malosi-o se faailoga o le maʻi o le intestinal.

Tatala

O le lauulu o le siʻu e tupu mai i le pito i tua o le meaola, o le vaega musika feaveaʻi. O le siʻu e faʻateleina i le tuuga pe tuʻu faʻatasi. O le tele o solofanua faigaluega e faʻapuupuu pe faʻamalosi. O le lanu o le siʻu e masani lava ona ese mai le suti o le meaola.

Faʻasologa o limeti

O pito i luma ma tua o le solofanua e tatau ona faʻafefeteina. O vae pito i tua e faia ai se tulei ma amata ona agai i luma, o vae pito i luma e galue mo le gafatia ma le mautu. O vae pito i luma e puupuu atu nai vae vae, ma e matua lautele lava. A vaʻaia mai le pito i luma o vae o le solofanua e tatau ona iloa e ala i le avanoa i le va o vae muamua.

E te iloa? E sili atu le malosi o ponaivi nai lo le solofanua, e leai se tasi i le meaola manu. O lo latou malosi faʻavaivaia e faaluaina le malosi o penisini, ma o la latou gaioiga o faʻailoga e fa taimi sili atu nai lo le 'apamemea. Ae ui i lea, o le ponaivi i lalo ifo o le solo i lalo o le solofanua e tele ni avega ma, pe a gau, e le mafai ona toe faʻafoʻisia.

Fausaga o totonu o le solofanua

O totoga o totonu o le solofanua e gafa ma le manavaina o otaota, masimusu, felauaiga i le toto e ala i masini ma tulafono faatonutonu maualuga.

Polokalama cardiovascular

Faʻaalia i lapopoʻa tetele ma laiti liʻo toto. E aofia ai se fatu e fa, lea e oʻo i tagata matutua i le mamafa o le 8 kilokalama, arteries, veins ma capillaries. O lenei faiga e maua ai le tuʻuina atu o faʻanatura o le tino ma le okesene ma meaʻai, e ave ma aveese le carbon dioxide ma mea tau gaosiolosi. Mai le fatu, e feʻaveaʻi le toto i le gaʻo i totoga, e salalau i totonu o le tino e ala i capillaries ma, pe a maeʻa faiga faʻavae, toe foʻi i le fatu e ala i veins. O le fua o le fatu i se tagata matua soifua maloloina e malolo o le 30-40 suʻa, i le foal - 70-80.

E taua! E faʻavae i luga o le tele o taimi o le solofanua pe a uma le faʻamalositino, e mafai ona faʻamasino lona faʻatinoga ma le malosi faaletino. Afai, pe a maeʻa pe ave le mamafa, o le fua o le pulusili e maualuga atu i luga o le 120 i minute taitasi, o ia mamafa i le manu e le mafai ona faʻafitia.

Olamalasi

O le manava o le solofanua e aofia ai le isu, larynx, trachea, ma mama. E ui i pogaiisu ma le ea, o le ea pe a maeʻa ona ulu atu i le larynx. O auala faʻaleleia o loʻo faʻataunuʻu ai le faamama muamua, faʻamamaina ma faʻamafanafanaina le ea.

O nei manogi e lauiloa. O le larynx o se kulupu manava. E aofia ai le tilesi, o loʻo ufiufi i le membrane mucous ma o se okeni leo. O le auala o loʻo faʻafefea ai le mimiti o le mimiti e pasi mai le larynx i le pito i luga o le fatu, lea e avea ai lala ma ni paʻu se lua. Lunuka - paipa paipa palanymatous lea e tumu ai le toto i le okesene ma tuʻuina atu le carbon dioxide. O lenei faagasologa e mafai ona o le ufiufi o le pito i totonu o le pachyyma o le pulumu, lea e aofia ai le siliva laitiiti. O loʻo ufiufi i le toto capillaries e faʻaogaina ai puipui o le kesi.

E te iloa? O le solofanua sili ona itiiti i le lalolagi e mafua mai i le ituaiga o solofanua solofanua. I le mamafa o le 26 kilokalama, o lona maualuga e na o le 43 cm. Na lisiina le tama teine ​​laitiiti o Thumbelina i le Guinness Book of Records i le 2006. Na tumau pea o ia i le tusi faamaumau e oo mai i le asō.
O le maualuga o le tino o le meaola matua o le 50 lita. I le malolo, o se solofanua i le manava e tasi e lilo i le 5 lita o le ea. Pe a alu se solofanua i se galo po o se lynx, o lona manava manava e oʻo i le 120 i le minute. O pepe pepe faatoa fananau mai e manava i se taimi e 80 le manava ile minute.

Polokalame masini

O le solofanua o se vaovao ma se tasi o le manava o le 10-15 lita ma se uumi umi. Aʻo leʻi 'ai le meaʻai, solo le solofanua i nifo malati ma faʻauʻuina i le tele o fulufulu. Fafaga le tele o le tino i totonu o le manava i totonu o le isophagus.

Ua faataatia i luga o palapala ma e faasolosolo malie foi, e aunoa ma le fefiloi i luga, ua paʻu. E amata faʻamalosi faʻamalosi ma gaʻo meaʻai ma faaauau pea i gaʻo. O le vai o le solofanua i totonu o le vaega o meaʻai, e vave ona pasi, o lea e tatau ai ona faʻafeinu le manu ao leʻi faia le aiga ma tasi ma le afa itula pe a uma. O le lapisi o loʻo i totonu o le manava e ulufale atu i totonu o le manava, ona oʻo lea i totonu o le kolone, ona oʻo atu ai lea i totonu o le kesi, lea e nafa ma le faʻapalapalaina o fiva ma palatini. I totonu o le manava, o le masini meaʻai e gaosia mo le tusa ma le 12 itula, i le tootoo laiti - mai le 7 i le 10. O le keke keke e faʻatau meaai mo le sili atu nai lo le aso, ma le ogaoga lapoa - e uiga i le lua. I le lautele, o le fafaga o loʻo i le tino o le solofanua mo le silia ma le 100 itula.

E taua! O le vai lea e ulu atu i totonu o le manava e faʻafefe ai le sua suamalie ma faʻagesegeseina ai le faagasologa o le faʻaogaina o meaai. O meaai taumafa e amata ona faʻamalosi, faʻaosoina ai le tupu mai o bloating ma colic. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona fafaga le solofanua i le afa itula muamua ma le itula ma le afa i le maeʻa ai.

Le popole

O le vaʻaiga o le solofanua e faʻafoeina ai ituaiga uma o meaola, e aofia ai le faʻaaogaina o mea e faʻaaogaina ma e oʻo lava ile metabolism. O le vaega autu o lenei faiga o le faiʻai. E aofia ai matagaluega e 10, o ia taʻitasi e nafa ma se galuega tauave.

O le solofanua o se manu e sili ona faʻatulagaina. E i ai sona mafaufauga sili ona lelei, e faigofie ona maua ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻafeiloaʻi fiafia. O le tino o le solofanua e aofia ai se puʻu, faiga o gaioiga i totonu, paʻu ma le muscular integument. E masani ona vaevaeina i tusiga, o le asiasiga e maua ai se manatu i le galue ma le faʻaleleia o uiga o le manu. E faalagolago i le ituaiga o solofanua, e iai eseesega i foliga o lona tino, ulu ma vae. O ituaiga taʻitasi ua fautuaina ai tulaga faʻavae o le faavae lea e maua ai galuega lelei o solofanua.

E te iloa? O nisi atunuu latou te faatagaina le faaaogaina o solofanua o ni taiala mo tagata tauaso. O le mea moni, mo lenei faʻamoemoe latou te le faʻaaogaina solofanua uumi masani, ae o manu laiti o Falabella ituaiga. O nei solofanua e faia ni suʻega faʻapitoa e faʻaalia ai uiga lelei e manaʻomia e le taʻiala ma le nofoaafi aʻo le i avea ma soa i tagata. O nei meaola e faʻatautaia lelei i le vanimonimo, aua nei leiloloa i le tele o tagata ma femalagaiga. Falabel e sili atu i le 30 tausaga, lea e mafai ai ona faʻaaogaina umi atu nai lo taifau.
O le tino faʻaleleia o le popolega ma le tulaga tulaga ese e avea ai lenei manu ma se mea e manaʻomia ma aoga.