Laʻau

Guzmania: totoina o toto ma togafitiga ile fale

O loʻo faʻaauau pea le maofa o fugalaau i lo latou manaʻoga e faʻaleleia atili le tele o laau totō mai laufanua o le taumafanafana i tulaga o le tuputupu aʻe Rusia. O se tasi oi latou o se fugalaau potu ma lanu mumu i luga o le ulu e taʻua o guzmania (o le upu "gusmania" e le masani ai).

O se laau manaia lenei ma lau laʻau lauolaola matagofie. Latou te aoina "fusi" i le faavae basal. I le ogatotonu o sea roetette o loʻo i ai se faʻaogaina o le faʻasologa.

Eseesega

Ona o le tele o meaola eseese, o faifaatoaga fugalaau ma tagata fugalaau faigofie o le a mafai ona filifili tonu la latou filifiliga:

Guzmania

  1. Guzmania reed (Guzmania lingulata). O le tele o taimi e maua ai i totonu o fale mautotogi. O se vaega o le ituaiga o le ituaiga taimi lea o le fugalaau e sauniuni mo le fuga, o ona laʻau e maua ai se suiga i le paolo, e tumu i le leo. I le taimi lea, o fugalaau laiti e amata ona fai i totonu o le laʻau. A maeʻa ona tatalaina, o le a faateleina lo latou lapopoa, o le a maua e le manoa se lanu mumu sesega, o le a latou lanu samasama. O le teuteuga o le togalaau fugalaau e mafai ona tumau mai le 12 i le 20 vaiaso.
  2. Guzmania Ostara. O le vaaiga na toesea ai le faafetai i le galue malosi a le au faifaatoʻaga. O se fatu manaia e toe faamanatu mai ai se vaipuna e tafe i le ogatotonu o se rosette o lau. O le laulaʻau laulaʻau e susulu lona lanu meamata. O le teuteuga o le laau e mafai ona faʻaauau pea mo le 6 masina.
  3. Guzmania toto mumu (Guzmania sanguinea). O se tagata manaia i totonu o ituaiga o tagata. O se vaega o lenei mea totino o le lanu lea o laupepa: mai le lanu violē ma le lanu piniki, faapea foi ma le lanu meamata e suia. O lenei mea toto e amata ona fuga mai ia Aperila, ma faaiuina i le amataga o le tautoulu.
  4. Guzmania mosaic (Guzmania musaica). O nei ituaiga meaola e iai lau laʻau (o isi sui o loʻo i ai laʻau laiti), lea o loʻo iloa lelei ai ia paʻu. I le pito i luga o le pononcle, e amata ona tipi le bud. O le maualuga o le fugalaau e maualuga mai i le 80 i le 100 cm. E mafai ona e totoina lenei fugalaau i soʻo se eleele, o le mea autu e le o le togiina o le laau pe a alu.

    Guzmania reed

  5. Guzmania Conifer (Guzmania conifera). Paʻu o le lanu mumu lanu mumu po o le moli moli i le pito i lalo, maua mai se leo samasama agai i le ape. O Konifer o se tasi o na ituaiga e tupu i fale i le latalia latalia.
  6. Guzmania Nicaraguan (Guzmania Nicaraguensis). O se tasi o mea maualalo o le vao. Fugalaau i totonu o loʻo i ai se laʻau laulaʻau laulaʻau. I le ogatotonu o loʻo i ai se mea maualuga i luga o le pononcle ma se moli mumu mumu.

I totonu o ituaiga uma lava, o le mea tonu lava lea o le ogatotonu o le vao. Fugalaau fugalaau e sili ona fiafia e toto ituaiga eseese o lenei ituaiga i le fale. O le sili ona lauiloa i aso nei o:

  • Faʻafefiloi - e mafai e leo ona maua se leo ese (mai le mūmū i le piniki ma le samasama);
  • Minor - o loʻo i ai ni lanu mumu;
  • Tempo o se ituaiga e foliga tutusa i lanu i le Minor, ae o fugalaau e tele atu.

Aiga Tausi

Guzmania - tausiga ile, gafa ma toe gaosia

O Guzmania e le o se mea e sili ona faigata, ae o nisi o foliga o le tuputupu ae e tatau ona amanaia, aemaise lava pe a fuafua e faʻaleleia le laau.

Lelei mafanafana mo le atinaʻe

I le potu e tupu ai le fugalaau, e tatau ona mafanafana. E sili lona lagona i le vevela o le 22 i le 28 tikeri. O se mea e sili atu ona leaga, ae taliaina mo le vevela o le vevela i le 18 tikeri.

Guzmania tamaiti

Guzmania e sili atu ona faʻamalosia atili i le faateleina o le faigamalo o le vevela sili ona lelei ma amata ona faʻaalia le le toʻa i auala uma lava.

Malamalama

I totonu o le potu e tupu ai le ola, e tatau ona mama. E mafai ona tuʻuina i luga o le faamalama po o se nofoaga e matua malamalama lava, ae leai ni manogi malosi o le la. O le la susulu e mafai ona afaina ai fugalaau ma lau o le laau. E le gata i lea, o le vevela o le la e mafai ona oʻo atu ai i ogaoga mu, lea e matua mafatia lava le laau. Guzmania e toe faʻaleleia pe a maeʻa na faʻaleagaina mo se taimi umi.

Fertilizers ma le faʻasusu

I totonu o faleoloa, e mafai ona e faʻatauina ni mea faʻafefiloi meaʻai ma saunia i luga o le Bromelia. Afai e le maua ia mea, e aoga le filifilia o mea e le oi ai le pulu ma le kopa - latou te afaina ai le tulaga o le laau. A o fafagaina se fugalaau, e tatau ona vavae le fua o loʻo fautuaina i le afifi.

Laasaga o le tu

E mafua lenei mea i le mea moni o le faʻatulagaina malosi o le gaioiga i meaʻai, pe afai e te faʻaopopo atili i ai, e mafai ona taofi le faia o se fanau, e mafai foi ona oʻo atu i le faʻaaogaina o le faʻaogaina ma le lalagaina o lau.

Sogi ma palapala eleele

O le palapala mo le faʻatulagaina e tatau ona tatala ma pasi lelei. E manaʻomia le faʻafouina i tausaga taʻitasi, faʻaopoopo i luga o le papa. E tele filifiliga mo le tuufaatasiga o le faʻafefiloi o le eleele i le fesoʻotaiga, ae o mea nei e sili ona lelei mo le laau:

  • sphagnum aʻa (eleele) faatasi ai ma le faaopoopoina o fern (1 i le 3);
  • sphagnum, paʻu laau ola, oneone, palapala lauʻeleʻele (ratio 1: 2: 1: 2);
  • suauu o le koala, peʻa, oneone, eleele (sili ona faʻaaoga le omea), (ratio: 2: 2: 1: 1);
  • peat, humus, oneone, eleele vaʻa (ratio 4: 2: 1: 2).

Aoga E mafai ona e faʻatauina se paluga o le eleele faʻapipiʻi mo laʻau i totonu o le faleoloa, tipi ma faʻaopopo i ai se vaega itiiti o le fern. I totonu o sea palapala, o se fugalaau e lagona lelei.

Faʻasaʻo Tulafono

Faʻasagaina o le laau e manaʻomia naʻo le vai mafanafana, ae tatau ona fufulu (leai se lime). E sili ona lelei le faʻaaogaina o vai faʻafefe. Faʻalagolago i le filifiliga o meaʻai, o le taimi o le faʻavaivai ua faʻatulagaina. Afai o mea faʻafefiloi ua faia i luga o le faavae o peat, sawdust or shavings, e tatau ona faʻaalu le vai 2-3 taimi i le vaiaso. Afai o le fanua mo le faʻatulagaina o loʻo faia i luga o se oneone oneone, e ono faateleina le tele. O le tele lava o taimi e mafai ai ona e faʻasaina vai - 1 taimi i le aso.

Faʻasologa o Tulafono Faʻaliliuga

Monstera - tausiga ile, gafa ma le toe gaosia

Guzmania le totoina e manaʻomia pe a uma ona faʻatau. E tatau ona sui le sui i le fale, faapea foi ma le ulo.

Aoga O nisi o tagata amata i le lafumanu e faia le mea sese tele o le le toe totoina o tamaiti i totonu o se fagu fou pe a mavae le maliu o le togavao. E mafai ona taʻitaʻia ai faʻamaʻi. Atonu foi o se tasi o mafuaʻaga e le fuga ai le ola.

Pe a faʻatulagaina, e tatau ona fai laasaga taʻitasi i lea laasaga ina ia mulimuli ane e leai ni faafitauli i le tuʻuina atu:

  1. I le pito i lalo o le ulo, ua faʻalauteleina alavai.
  2. O le vaega o le mea o loʻo tuʻuina atu i luga o luga.
  3. Ua tuu le laau i totonu o se ulo.
  4. Faʻafefete i le eleele ma totoe.
  5. Ua faʻamaligi i le vai mafanafana.
  6. O se fugalaau e tuu i se nofoaga tumau.

Pe a tupu se fugalaau, e ono tulaʻi mai ni faʻafitauli - faʻamaʻi. E masani ona sau mai lenei mea mai le mea moni e le iloa e le aufaifaatoaga le masani pe faʻafefea ona faʻaleleia lelei le gaosiga i le fale. Aua le amanaiaina ia fautuaga mo le faʻamaina, lea e oʻo atu ai i le pala o le susu ma le pala o aʻa.

Guzmania totoina

Mo lenei mafuaaga, ua le toe fuga le laau, o le lanu o le laulaau fesuisuiai suiga, ma e le faateleina foi. O se taunuuga, afai e te le faia se mea, e mate le fugalaau. Mo le toe faʻaleleia o le laau toto, o le totoina i totonu o se fagu fou ma le eleele fou o le fofo lelei lea i le faafitauli.

Soʻo se gaioiga e sili ona lelei e faia i le tautotogo, e mafai ona e faia lenei mea i se isi vaitau, pe a talafeagai.

Fugalaau totogo fua

Azalea tausiga ile fale, toe totoina pe a uma ona faʻatau

Faʻalagolago i le ituaiga ma le ituaiga, muamua amata ona totōina fatu 3-6 tausaga talu ona totoina. O le umi o le fugalaau mai le tasi i le tele o masina.

Aoga E ola se laau pe afai ua filifilia ni tulaga mafanafana, e pei foi o le eleele saʻo mo le tuusao (lea o loo faamatalaina i luga).

Ina ia faʻavaveina foliga o uluaʻi oso, e mafai ona e faʻaaogaina ni togafiti. I le eleele e tupu ai le fugalaau, tuu se fasi apu, ona ufiufi lea i se ata. A maeʻa sina taimi, o le a amata ona fausia e le laau ni fusi ma ni pulumu. E taua tele le siakiina o le apu ma le polyethylene ina ia le mafai ona fausia ai le mamanu.

Auala e masani ona fausiaina

O le mea moni, o se laau e tupu i le vaeluaina, ae e mafai foi ona faʻaleleia se fugalaau ile fatu. O le auala e totoina ai le vavalalata o loʻo faʻamatalaina i le vaega "Faʻapenaina e ala i le tipi".

Guzmania aʻa e pala

<

Fatu

E le o tagata uma e manuia i le aoina o fatu ia i latou lava, o le mea lea, pe a foia le fesili: auala e faʻaleleia ai le totmania e faʻaaoga fatu, e tatau ona e suʻe fatu i faleoloa.

O fatu e totoina i pusa i eleele solo. O le pito i luga o le mea o loʻo faʻapipiʻiina e faʻafefiloi i le vai mafanafana.

Guzmania totoina

<

Mo le faʻaleleia o fualaau, e tatau ona tuʻu se atigipusa e iai fatu i totonu o se potu e iai le vevela o le 18 i le 24 tikeri.

Faʻailoga

E vavae ese le faiga mai le matua matua ao le i fuga, e tatau ona le itiiti ifo ma le 15 cm. A mavae sina taimi, o le a avea i latou ma laau laiti, pe afai e le totoina i se taimi talafeagai - o latou tulaga e mafai ona matauina i le fugalaau tina.

O tulafono faigofie o le tausiga o le a mafai ai e oe ona totoina se laau matagofie, ma ia mataʻituina le teuteuina o fugalaau seia oʻo i le taimi e fuga ai. O faʻamatalaga auʻiliʻiliga i auala e faʻalauteleina ai le faʻatulagaga o le a mafai ai ona e totoina le laau i le fale e aunoa ma ni faafitauli.