Lafumanu

Vaʻavaʻai povi ma povi

Mo le faʻaleleia atili o le lafu ma faʻamaoniga lelei o tamaʻi talavou, o tamaʻi povi e tatau ona saʻo lelei. E taua le filifilia o se siva lelei, le auala ma le taimi ole iniseti. Mafaufau i le taimi ma le auala e paʻu ai povi, ma pe o le a le faʻatulagaga e filifilia ai se iniseti.

E faʻapefea ona malamalama o se povi ua sauni e paʻu

O pubertal puberty e faʻalagolago i uiga o pepe ma amata pe a oʻo atu i le 9-22 masina. Ae peitai, e le talafeagai le tupu o se meaola laiti ae le o se mea malosi - e mafai ona afaina ai le fanau ma faʻavaivaia ai le tino le malosi o le fafine, faʻaitiʻitia ai le gaosiga susu.

E masani lava, o susu ua saunia mo le maitaga i le 16-17 masina. O se faʻamaoniga iloga, o manu e ausia le mamafa o le 60-70% o le mamafa o masaniga a se tagata matua o le ituaiga e tutusa.

I povi ua oʻo i le matua, o le estrus e tupu i le 17-24 aso ma e tumau 2-6 aso, ma o le faʻaipoipoga masani lava e amata mai i le 8 i le 18 itula, faʻalagolago i uiga patino o le manu. I le tulaga o se tamai povi fafine, o le taamilosaga e amata i ni nai vaiaso talu ona uma le fanau mai, ae tatau ona toe faʻafeiloaʻi pe naʻo le 1.5-2 masina talu ona maeʻa.

Saili pe o le a le ituaiga lafoaia o se povi ao lei amataina ma pe a maeʻa le paʻu, ma pe aisea foi ua paʻepaʻe ai le povi.

E na o se manu e mafai ona faʻamaʻi manuia i le vaitau lenei, ma e taua le asiasia o tama matutua matutua 1-2 taimi i le aso ina ia mafai ai ona iloa faailoilo o le estrus i le taimi.

I lenei setete, o amioga a le manu ua suia, e mafai ona faapenei:

  • o le povi e amata ona amio amiopulea, le fiafia, ula tele;
  • o le fafine e faʻamalosi le pasi i le sailiga i le sailiga o se tane;
  • isi povi e o mai i se fafine faapena ma tuu lona ulu i luga o le croup po o le tua, sisiva, luluina ma tuleia i le vaega o le tino i fafo e amata;
  • afai e iai se povi i le lafu, o le a le vave tuʻuina atu e le povi ia: muamua, o le a togi e le tama ma tuleia i totonu o le vaega leaga, tuu lona ulu ile tua, faatalitali mo le mafai ona alu aʻe;
  • afai e amataina le tulituliloa o feusuaiga i le tele o povi, ona amata ai lea ona latou taufaasese o le tasi ma le isi, taufaalili, atonu e amata amata.

A e matauina suiga o loʻo i luga i le amio a manu, ona e tatau ona gauai atu i na suiga o le physiological i le amataga o le estrus:

  • o le siʻusiʻu o le fafine e faʻatūina i luga o le itu ma tatala ai faʻamaʻi mai fafo;
  • o tagata vaivai e faateleina ma faatumuina i le toto;
  • le lafoaia o le lafoaʻi lanu masei mai mea leaga;
  • o isi povi, i le taimi o le taufaamatau o foliga o se vaitaimi, tuu o latou lauulu i luga oo latou tua ma croup, ma mafai ona solo le tua o se povi ma vevela.
Afai e amataina le povi i le faia o se feusuaʻiga tau feusuaʻiga, ma o le feʻai ma se povi na tupu (atonu e leai se tasi), o le faʻamaoniga sili ona saʻo o lenei mea na tupu, o se puff o le siʻusiʻu ona o le faʻaleagaina o le maʻi e le tama tane. O lenei mea ofoofogia e mafai ona sili atu nai lo le aso.

Totoina o povi ma moa e tatau ona i ai i le aso lona lua po o le tolu, pe a latou ufiufi mafiafia, ma latou tutu lemu pe a oso mai isi manu ia i latou.

E taua! Mamoe i taimi o le tulituliloaina o feusuaiga e mafai ona lamatia, aemaise lava pe afai e teu toatasi. I le toesea o isi sui o le lafu, e mafai e le fafine fafine ona taumafai e aʻe se tagata. O le povi foi e lamatia, ao amata ona vaai i se tagata tauva i se mea taua e pei o se tagata.

Totoina o le talo

O le taʻutaʻua o povi i le averesi e oʻo i le 8 masina, ae le faatagaina le alii talavou e alu i povi seia oʻo i le 70% o le mamafa masani o se meaola matua. E masani lava, o le povi e faʻaaogaina e ufiufi ai se lafu i le 1,5 tausaga le matua ma i le taimi muamua e tuʻuina atu i totonu o se tamai povi (e oʻo i le 25 ulu).

Pe a filifilia se povi moa, o mea nei e tatau ona mafaufauina:

  1. Faailoga o faʻatinoga a matua. O se tamaʻi povi-tama e tatau ona i ai ni fanau se tele ma sili ona lelei, tamaʻi-teine, faʻapea foi ma le tina o se sui tauva mo se suauu, e tatau ona faʻaalia i le maualuga o le susu ma le gaʻo. Vaʻaia o se pito lelei, fafo ma foliga o le uʻu, mamafa.
  2. O pito i fafo o le povi, mauaina o le mamafa o le tino.
  3. Faʻailoga tulaga.
  4. Fua o le fatu. E faʻamaonia pe a afea le tane e 12-14 masina le matua.
  5. Le manuia o le mafaufau. O loʻo amata ona faʻaitiitia e povi ia povi mai le tasi tausaga le matua, ma o le aofaʻi o mea manuia o loʻo faitauina - e tatau ona 50%. Pe a filifili mai nisi alii, latou te taofi i luga o le ulu ma le numera maualuga o faʻataʻitaʻiga manuia i lalo o tulaga tutusa.
  6. Fanau sikola. O le fanau na maua ona o le mea muamua na tupu e mataituina, o ona uiga lelei e iloiloina. Afai o loʻo i ai se faʻataunuʻu i ni mea aoga, o le mea lea ua manatu le povi ua talafeagai mo le ituaiga.
E te iloa? O se tasi o povi e ufiufi 60 -80 tamaitai mo le lisiina o tamaitusi, ma mo le iniseti, 250-400 povi. I le amataga, o se alii talavou e faatagaina e aofia ai le 60 -80 tagata taʻitasi i le tausaga.

Auala mating

I aso nei, e iai auala eseese o le inisetiina o povi, ae o soʻo se filifiliga o manu feʻai e tatau ona fuafuaina ma pulea. E tatau foi ona aloese sootaga vavalalata ma e tatau ona siakiina le gafa o manu feola.

A o leoleo le lafu

O le auala o le iniseti i le taimi o le fafagaina o le lafu, e masani lava ona faʻaaogaina i le totoina o manu, e masani lava ona faʻaaogaina i nai faatoaga laiti. I lenei tulaga, o le povi e malolo i le aso atoa ma le lafu atoa, ma ave ese mo le po. E tusa ma le 35-40 povi e tasi le tane. O le tane faʻatasi ma lenei auala e aofia uma ai fafine ma faʻamaufaʻailoga o le tulituliloaina o feusuaiga. Afai e na o ia, ua tuʻuina atu ia te ia se aso e malolo ai i le vaiaso. I totonu o le lafu, ua fautuaina ia tausia ni alii se toʻalua, lea e suia i aso uma e tolu.

O lenei metotia e iai ona lelei:

  • o le faigaaiga feusuaʻiga e le motusia;
  • o le sailiga taimi e le faasee;
  • iuga lelei o le inisetiina lelei.
E taua! Mo le iniseti i se auala masani, e tatau ona faʻatagaina manu pe a maeʻa suʻesuʻeina e le fomaʻi ma le faia o suʻega talafeagai. O le sire e manaʻomia ona suʻeina e se fomaʻi ia le itiiti ifo ile tasi i le masina.
Ae o lenei metotia e toso ai:
  • faigata ona fausiaina;
  • faigata ona fuafua le iniseti ma le paʻu;
  • o le numera o faʻamaʻi pipisi mai faʻamalosi e faʻalauteleina.

Totoga fuafuaina o povi

O le fuafuaga fuafuaina o le tausisia lea o le fuafuaga o le matamea, lea e faʻamautu ai le taimi ole mating, le aofaʻi o palota i masina taʻitasi. O ia fuafuaga e mafai ai e oe ona faʻatonutonuina le tuʻuina atu o le susu i tagata faʻatau, talu ai i le taimi o le paʻu e leai se susu e maua ai le susu mo se vaitaimi, ae fafagaina lana fanau i le lanu.

Mo povi taʻitasi-e gaosia mea e filifilia ai fafine filifilia i le aofai e le silia ma le 100 ulu. O le numera o mataupu o loʻo pulea, lea e mafai ai ona tufatufa atu le mamafa i luga o le gaosi oloa ma ia puipuia ai le gaʻo (leai se maitaga) o povi.

E te iloa? Faatasi ai ma mammals, povi e nonofo i le lona lua, mamalu, nofoaga i fuainumera. Na o tagata na sili atu ia i latou. Peitai, afai tatou te faʻatusatusa le mamafa o le mamafa o tagata uma ma povi, o lona uiga e tolu taimi e sili atu le tele o le tele o nei mea.

Afai o le timing of mating e tuai pe misia ona o le le lelei o le fuafuaina, o lenei mea e mafua ai le valea o povi, lea e aofia ai le le lelei o le tamaoaiga. Afai e faia le paʻu e tusa ai ma vaitau, e manaʻomia fale faleivi, lea o le a utaina mo le 2-3 masina, ma o le taimi atoa o le a leai ai.

O tagata faigaluega foi o le a le faʻaaogaina i le tausaga atoa, o le a amataina le taimi, o le lelei o le fuafuaina o lafu povi e tele sona sao i le faʻatoʻaga manuia.

Faʻaaogā faʻamaʻi

E matua faigofie lava le faʻasaina o povi, aua e mafai ai ona faʻafefeina le tele o fafine ma se tasi o fua o le sperm. O le mafuaʻaga lea e le manaʻomia ai e faifaatoaga le tele o povi, e naʻo le tasi sireni e lava.

Auala faʻamalosi o le faʻasoaina o lafu povi e mafai ai ona e aloese mai le tele o faʻamaʻi e faʻafeusuai i feusuaiga (brucellosis, trichomoniasis, ma isi).

O le a aoga mo oe le aʻoaʻo atili e uiga i metotia o le vevelaina o povi i le fale.

Pe a taitaia le iniseti, e tatau ona e mulimuli i mataupu faavae nei:

  • o le faʻapipiʻiina o le sperm e tatau ona faia i le pito i luma o le vavalalata i le vavalalata i le vasa vaʻaia o le tane, o le fua o le tui o le sperm should be in composition of more than 10 miliona sperm active;
  • o le sperm uma e tui tonu lava i totonu o le tane, talu ai e na o le 5% o vailaau e mafai ona maua i totonu;
  • e tatau ona asiasia ma iloa le faʻasalaina o le vaeluaga o le povi i se povi, lea ua maeʻa, ona o fafine na fananau mai pe a uma le fanau mai, latou te tulaʻi i luga o puipui o le tuatusi.

Vitio: le faʻasaina o le povi E fa auala autu o le faʻasaina o se povi:

  1. Picervical. O lenei metotia e faʻaaogaina i tamaʻitaʻi e le amanaʻia e le faʻafefe mai le faʻalauteleina o le va. E aofia ai le faʻapipiʻiina o le sperm i le latalata i le gaʻo o le tino ma faʻataʻitaʻi ai le faiga masani o le faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei metotia, o le fausiaina e oʻo i le 60-70%.
  2. Manocervical. O lenei metotia e aofia ai le iniseti i le pulea e faʻaaogaina ai le localization o le vanu vaʻa. O le fomai e oʻo ile 65-70%.
  3. Faʻaauau. O le faagasologa o le iniseti e tupu i lalo o le vaavaaiga vaaia o le faʻatasiga o le au. Mo le faʻaaliga vaaia e faʻaaoga ai se faʻata faapitoa mo le va. O le fomai e 50-60%.
  4. Faʻaiʻuga. E tausisia le iniseti i lalo o le puleaina e ala i le faʻasalaga faʻasaʻo o le tane. O lenei metotia ua manatu e sili ona lelei, talu ai i lenei tulaga e sili atu ona sao atu le sperm i totonu o le alavai. Faʻatauga i lenei metotia e oʻo atu i le 70-75%.

E faʻamalosia le faʻamaʻiina aua e le mafai ona teu le sireni i luga o le faatoaga, talu ai e mafai ona feaveaʻi le sperm bull. E fesoasoani foi i le faʻaleleia atili o le ituaiga ma aloese ai mai sootaga vavalalata. Afai e faʻamafanafana le fatu na aoina (seia oʻo i le 2-4 ° C), ona mafai lea ona teuina mo le tele o masina.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le mea e tatau ona fai pe a fai o le mea e tupu i le matua e tupu i povi pe a maeʻa.

E tatau ona pulea siaki o manu i totonu o le lafu, aua o le vave maitaga poo se sootaga vavalalata e matua le lelei lava mo fanau ma le gaosiga. Faatasi ai ma metotia faalenatura o manu feʻai e tatau ona faʻaalia i luma atu o le taimi i le fomaʻi.

O le iniseti e faʻaumatia ai le faʻaogaina ma le tausiga o le povi, e fesoasoani i le faʻaleleia atili o uiga o fanau ma aloese mai faʻamaʻi pipisi mai feusuaiga. Ae i soo se metotia, e tatau i se tasi ona vaʻaia ma le totoa le lafu ma fuafua i le taimi le taimi o feusuaiga i povi.