Laʻau

Site Pond Construction: Lipoti i le Foafoaga o laʻu ata tifaga

O le manatu e eli se vaituloto i luga o laʻu saite na sau ia te au i nai tausaga ua mavae. Ae, talu ai o lenei galuega e faigata ma faigata ona o se auala fatufatuaʻi, o lona amataga ua tolopoina mo se taimi umi. Mulimuli ane, i le taimi o le isi tolauapiga, na ou filifili ai e alu ifo i pisinisi ma laasaga i lea laasaga uma laasaga talafeagai e fatu ai se vaituloto. Na tonu i le faia o le vailaau o le vaituloto, faatasi ai ma se ufiufi geotextile. Toto i laau ma amata iʻa. Faʻatonu se faipule mo le iʻa. Ole fuafuaina o le suavai ua fuafuaina foi ona o se tamai afu ma le tolu galu. Na faia muamua, e oʻo lava i le eliina o se faavae i lalo o se vaituloto, mai se faaputuga o maa na faʻapipiʻi i luga o se paʻu omea ua faia. O le a tafe le vai i totonu o se liʻo mataʻutia mai le vaituloto i le afu e faʻaaoga ai se pamu papaʻu taugofie.

O faʻamatalaga masani uma lava. O lenei o le a ou amata tuusaʻo ma le tala e uiga i le fausiaina o le vaituloto, taumafai e aua le misia auiliiliga.

Vaega # 1 - kiliina se lua

Muamua lava, na ou faia se suo ma eli se faavae faavae i le loloto o le 3x4 m. Sa ou taumafai e faia le foliga faalenatura, lapotopoto, e aunoa ma ni pito mafiafia. O le mea moni, i le natura, e masani lava ona lamolemole le talafatai, e aunoa ma laina saʻo, e tatau ona mulimulitaia pe a faia se vaʻa vailaau. I le pito sili ona loloto, o le lua na oo i le 1.6 mita i lalo o le eleele. O le a mafai ona fai sina mea itiiti, ae i loʻu tulaga, ua manatu o le a faʻateʻaina iʻa, ma e manaʻomia ai le itiiti ifo o le 1.5-1.6 m.

I le tulaʻi mai o le lua, e 3 terraces na faia. Muamua (vai papaʻu) - i le loloto 0.3 m, le lua - 0.7 m, le tolu - 1 m. O mea uma lava e 40 cm le lautele ina ia mafai ai ona faʻapipiʻi mea totino i luga. O le taofiofia e faia mo se foliga masani o le vai. Ma mo le tuʻuina atu o laau toto, o le numera o terraces ma lo latou loloto o le a faʻalagolago i le ituaiga o meaola. E tatau ona e mafaufau muamua i lenei mea. Mo le totoina o se faʻalavelave, mo se faʻataʻitaʻiga, e te manaʻomia se loloto 0.1-0.4 m, mo nymphs - 0.8-1.5 m.

O le lua i lalo o le vaituloto e tatau ona avea ma laumei, faatasi ai ma le tele o terraces

Vaega # 2 - faʻapipiʻi geotextiles

O le lua na eliina, maa ma aʻa na filifilia mai le pito i lalo ma puipui. Ioe, e mafai ona vave amata ona e faataatia le ata tifaga, ae o lenei filifiliga na foliga mai ua sili atu ona matautia ia te au. Muamua, o suiga o le vaitau o le eleele e mafai ona mafua ai le maamaʻi na i totonu o le mafiafia o le palapala e suia ai o latou tulaga ma malepe i luga o le ata ma ni pito mataʻutia. O le a tupu foi lea mea pe afai o aʻa o laau po o laau toto e latalata ane i le ata. Ma o le mea mulimuli - i la matou eria o loʻo i ai ni manulele e eli lalolalo eleele ma, pe a manaʻomia, e mafai ona faigofie ona oʻo i le ata tifaga. Manaomia le puipuiga. E pei o - geotextiles. Na o le a le faatagaina ai ni meaʻai, aʻa ma isi mea le lelei e faaleagaina ai le ata tifaga.

Sa ou faatauina mai geotextiles 150 g / m2, faʻapipiʻi ma le faaeteete ma aumai le pito i lalo i le matafaga (pe a ma le 10-15 cm - pe na faapefea ona tupu). Tumau le tumau i maa.

Geotextiles faʻatasi ma le faʻasaina i uta

Vaega # 3 - le faʻamamaina

Masalo o le tulaga pito sili ona taua o le faia lea o le faamamaina. E mafai ona le amanaiaina pe afai o tulaga faʻaleleia o lau 'upega tafaʻilagi e faʻatagaina ai oe e faia ni vaʻai masani. Ae o ia tulaga e seasea lava, ma e sili atu ona le lelei le lamatia, ina ia e mulimuli ane e te le toe faia mea uma.

O le mea lea, e le manaʻomia le susu. I loʻu tulaga, o se ata vevela vevela tele na faʻapitoa mo vaʻa ma vaituloto.

Muamua, ou te manaʻo e faʻasaʻo oe mai le faʻaaogaina o ata tifaga, faʻatau i faleoloa masani ma faʻaaoga mo le faʻaleleia o greenhouses. Ae maise lava pe a fai e iai sau vaʻai tele. O lea vavaeesea o le a taoto mo le 1-2 tausaga, o lona uiga, atonu o le a lemu ma e tatau ona e toe faʻaleleia mea uma. O isi maʻi tiga ma le faʻaaluina o loʻo faʻamautinoa. O se ata tifaga e manaʻomia, mo vaituloto - mai le PVC poʻo le butyl rubber. O le filifiliga mulimuli o le maualuga aupito sili lea, o le malosi o le film sieli butyl ua lava mo le 40-50 tausaga mo le mautinoa, poʻo le sili atu foi. O le faʻaopopo atu i le faʻamalo e le faʻamamaina ai le paʻu o le faʻamalosi lea. O le mamafa o le vai i totonu o le vaituloto o le a vave ona oʻo atu i lalo i le eleele. O le ata tifaga i lenei mataupu ua faʻaloaloa. E mafai e le PVC ona paʻu pe malepe i le faʻailoga. O le butyl rubber e naʻo lava e pei o le paʻu, e mafai ona taofiofia le taua tele e aunoa ma ni aʻafiaga.

O le tele o le ata e tatau ai mo laʻu vaituloto, ua ou fuafuaina e pei ona taua i lalo: o le umi e tutusa ma le umi o le vaituloto (4 m) + le loloto maualuga le lua (2.8 m) +0.5 m.

Ou te faasalalauina le ata tifaga i le pito i luga o le geotextile, ma aumaia le 30 cm o le tuaoi agai i uta. Sa ou taumafai e lalagaina le laupepa i le pito i lalo ma puipui, ae ou te leʻi manuia i lenei mea faapitoa. Sa tonu ia te au ou te tuua e pei ona i ai. E le gata i lea, o laupepa o le a totogi ai le suiga o le vevela ma toso i luga e leʻo manaʻomia.

O se lua e ufiufi i le butyl rubber film o le a taofia ai le vai i totonu o le vaituloto

A maeʻa le faʻasologa, e tatau ona faʻapipiʻi pito o le ata tifaga. E le mafai ona e tatalaina i luga o le eleele, e pei o le vai e alu i le va o le ata ma puipui o le lua. E le maalofia, o le aliali mai o vai vai, o le a tatau ona aveeseina ai le ata. Ma e matua faigata, aemaise lava i se vaituloto tele.

Sa ou filifili e taofiofi itu o le ata tifaga ma o lea e faamautuina ai. I se mamao e 10 cm mai pito o le vaituloto, sa ou eliina se togalaau, 15 cm le loloto. Sa ou faataatia pito o le ata i totonu ma ufiufi i le eleele. O luga atu o nei pisinisi uma sa ufitia i le turf. Na oʻo mai se talafatai tonu, e sili atu i le mutia!

Laasaga # 4 - lafoaʻi vai

O lenei e mafai ona e tamoe i le vai. Sa ou lafoina se pulumu i totonu o le lua ma pamu vai mai le vaieli ma se pamu. Suavai na aoina mo le tele o itula. A o faatumulia le fala, na solo i lalo ata, sa tatau ona faasaʻo. Ae i le faaiuga, o le faʻalautelega na foliga mai o se lanu tutusa.

O le vaituloto e tumu i le vai e tatau ona faataatiaese mo sina taimi e seti ai le paleni-paleni

Ma o se isi auiliiliga sili ona taua e tatau ona taʻua. Faatasi ai ma vai mama mai le vaieli, na ou sasaaina ai se pakete vai mai se faatanoa masani i totonu o le vaituloto. E taua lenei mea ina ia faʻavaveina le faʻavaeina o le biobalance. I se isi faaupuga, o le vai mai se faatanoa ma se meaola o loʻo i ai nei o le a fesoasoani i le vave faʻatuina tutusa i se vaituloto fou. O le a leai se paleni, o le a faʻafefeteina e le vai ma fuga lanumeamata i se mea o aso. Ma o le a le pine ae le pei o se vaituloto, ae o se galu ma se paʻu lanumeamata. O le toe faʻatoagaina o le biosystem o le a faʻaleleia e laau totō totō ile vai i lalo.

Na ou faʻaaogaina le pamu i le loloto o le 0.5 mita, e tuʻuina i ai vai i le pito i luga o le afu ma i totonu o se tamai vaipuna. Ole vavaeina ole vai e faʻatonutonu saʻo ile pamu.

Le tafega o vai i totonu o le vaituloto e mafua mai i le punavai ma le afu.

Vaega # 5 - Totoina ma Lauina o iʻa

O laau totino o se isi mataupu. Sa ou manao e totoina ni mea se tele ina ia mafai ai e le vaituloto, mai lava i aso muamua, ona foliga mai o se vai masani masani. O lea na ou alu ai i le maketi ma toso i luga o vaʻa, papafasi, vailaʻau o le vai, televave. Mo le faʻaogaina o fanua i le talafatai, na ou aveina ai ni togavao o lobelia, o se lalaga o ofu talaloa, ma pulou papaʻe paʻepaʻe.

Ina ua ou taunuu, sa foliga mai e le lava lea mea ia te au, o lea na ou alu ese atu ai i le vaituloto lata ane (lea na ou tosoina ai le vai mo le totoina o le suavai) ma eliina ai ni togavao o ni tamai pusi laiti. O le a tuputupu ae ma faamama le vai. O se mea alofa e leai se mea sili atu ona talafeagai i lenei vaituloto. Ma ou te le fia faatau se mea. Masalo o oe e sili atu le laki ma i vaʻa lata ane o le a e mauaina uma laau mo le faʻaleleia o lau lava vaituloto. O le mea moni, toetoe lava o laau ola uma e ola i totonu o tatou vaituloto masani. Faatasi ai ma se vaega o le luʻitau, e mafai ona e suʻeina ma suʻe salu, anufe, samasama samisi, kaluzhnitsa, calamus, derbynik, capsules samasama ma sili atu.

I le tumutumu pito i luga, sa ou tuuina pusa pusa ma ato na i ai totoa totō, lanu papaʻe, vai i luga o le sami, vailaau e tafe ai. Sa totoina e ia i le eleele lafulemu mamafa, ma ufitia i maa mai luga, o lea na le toso ai e le iʻa le eleele ma toso ese aʻa.

Ou te tuʻuina i luga ato i totonu o ato - e toʻa 4 o aʻu. Sa ia ufiufi foi i luga luga o laumei. Na ia tuu ato i le ogatotonu o le fale, o le tasi e 0.7 mita le loloto. Ma, a o tuputupu ae le fatu, o le a ou togi i lalo le ato seia ou tumau i le 1-1.5 m i luga aʻe o le vai.

Vailaʻau faʻaaogā e totōina i totonu o ato ma falaoa i vai papaʻu

O fugalaau o Nymphaea e naʻo ni nai aso, ona tapuni lea ma pau i lalo o le vai

Lobelia ma le monetanicus o loʻo nofo i luga o le talafatai. Sa laliina foi pulufana i luga iina. Verbeynik na amata vave ona tuu ifo o latou lala i totonu o le vaituloto. E le o toe mamao, o ata tifaga i le tulaʻi mai e le mafai ona vaaia! O mea uma o le a sili atu ona tele i le mutia, otaota, Callas ma isi laau.

I le taimi muamua, o le vai i totonu o le vaituloto na manino, pei o se loimata. Sa ou manatu o le a faapena. Ae, i le mavae ai o le 3 aso, na ou matauina ai ua leaga le vai, o le pito i lalo ua le o toe vaaia. Ona sosoo ai lea ma, i le vaiaso mulimuli ane, na toe mama ai o ia - ua faʻamautuina ai le faʻamaoni ola. Na ou faatalitali mo isi vaiaso e lua ma tonu ai ua oʻo i le taimi e amata ai le iʻa - na faia uma tuutuuga mo lona ola.

Sa ou alu i le maketi manulele ma faatau mai ni faataitaiga talafeagai o comets (toetoe lava o se auro) ma se kapeta crucian - auro ma siliva. E na o le 40 iʻa! Faamalolo uma. O lenei la e paʻu latalata ane i le punavai.

O le gasologa o vaʻai iʻa e foliga faʻalavelave!

Mo se mafutaga lelei o iʻa, sa fesoʻotaʻi ai se taʻitaʻifono. O le compressor e 6 watts, o lea e masani ai ona galue, e le taugata le faʻaaogaina o le eletise. I le taumalulu, e sili ona aoga le failauga. O le faʻamamaina o le vai ma le okesene ma le wormwood o le a saunia.

I lenei aʻoga e mafai ona maeʻa. Ou te manatu na suia lelei lena mea. O le faailo sili ona taua o lenei vai mama. E pei o lea, e leai sau masini masini. O le paleni e faʻatonutonuina e le tele o laau totō, faʻatoʻaga, tafe vai i le afu ma le punavai e faʻaaoga ai se pamu.

Ae mo tupe, o le tele o tupe na alu i le butyl rubber film. Na ou eliina le lua, afai ou te faʻaaogaina se vili po o se 'au o le au faila e tatau ona totogi, ae o le lua o le a vave ona eli. Laʻau e le taugata tele (ma afai e te ave i latou mai se vaituloto, ona lautele - mo le saoloto), iʻa foi.

Ma o mea uma lava e moni. Afai e te le fefe i tau taua o le aufaigaluega (aemaise lava le eliina o se lua) ma le manaʻomia mo se auala fatuga - agai i luma. I se tulaga ogaoga, afai e te le o laki i se vete mamanu, vaai i ata o vaituloto i mekasini poʻo luga o itulau o nofoaga faapitoa. Saili mea e te fiafia i ai ma taumafai e fai se mea e pei o oe lava ia. Ona - fiafia lea i le iuga ma lau lava vaituloto i luga o le saite.

Ivan Petrovich