Lafumanu

Pafalo Aferika: foliga foliga, o fea e nofo ai, mea e 'ai

O le pafalo uliuli e mafai ona taʻua saogalemu le sui sili ona tele i totonu o povi uma.

O loʻo ia te ia se faʻaaliga e le mafaagaloina, uiga patino, e ono lamatia ma faʻafitauli.

I a tatou tusiga o le a tatou auiliiliina auiliiliga lenei manu tele ma le masani ai.

Faʻaaliga

O le mamafa o se povi a Aferika na amata mai i le 950 i le 1200 kilokalama. O le fafine ei ai lona laʻititi ifo ile mamafa - e tusa ma le 750 kilokalama.

E taua! O le Pafalo Aferika o se manu malosi ma le le mautonu. Afai e te fetaiai ma se povi, aua nei faia faʻafuaseʻi ni gaioiga, ma pe afai e mafai ona alu ese malie, ae le o le le iloa.

O nifo o se manu e foliga tutusa lava i se taʻaloga taʻavale mo le fanaina. O latou laʻau e tusa ma le 35 cm. I le taimi muamua e fafagaina i itu, mulimuli ane latou punou ifo ma punou. O se taunuuga, ua faia se talipupuni mamana, lea e mafai ai e se tasi ona taua le muaulu o se povi sili ona malosi i luga o lona tino. O le maualuga o le povi matua e mafai ona tusa ma le 2 mita le umi o le mafiafia o le paʻu e sili atu i le 2 cm. E tusa ai ma lenei taʻiala, o mea i fafo e le fefe i le manu. I luga o le paʻu o loʻo i ai se laʻei malulu o lanu uliuli - e mafai ona sinasina pe uliuli. O nisi o fafine e ono iai se lanu mumu lanu moana.

O le povi ua vavalalata mata i le ponaivi pito i luma, e masani ona tagi. Ae paga lea, o le mafuaaga lea, o vailaʻau eseese, iniseti ma a latou fuamoa e aliali i luga o lauulu paʻu e latalata i mata.

O le povi a Aferika e manaia le manogi, ae e le mafai ona mitamita ma lana vaai. O le ulu e laʻititi laʻititi nai lo le tino atoa, o lona vaega pito i luga o loʻo faʻafefiloi ma le pito i lalo o tua. O le meaola ei ai ni vae pito i luma, o pito i tua e sili atu ona vaivai.

Faʻasalaga

I le taimi nei i le natura e mafai ona e maua ai vaega laiti nei o le povi Aferika:

  • Cape;
  • Nile;
  • uila (lanu mumu);
  • mauga;
  • Sudanese.

I le tele o tausaga talu ai na oʻo atu le numera o faʻasalaga i le 90, ae na o na o loʻo lisi atu i luga na ola pea io tatou taimi.

Aoao atili e uiga i ituaiga o pafalo, aemaise lava, le pafalo Asia.

Vaega o tufatufaga ma nofoaga e nonofo ai

O le tele lava o pulu tetele e maua i nofoaga mafanafana Aferika: vaomatua, savannas, mauga, i saute o Sahara. Latou te fiafia i eria o loʻo i ai le tele o punavai ma alalafaga ma vao vao. Latou te le fiafia e nofo latalata i tagata.

O le tufatufaga mo eseese eseesega e ese. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua filifilia e pafaloloes aʻau laau o West ma Central Africa. E mafai ona maua i le itu i sisifo o le konetineta ni alofaga Sudanese, sili atu ona saʻo - i Cameroon.

E te iloa? O le Pafalo Aferika o se tasi o manu e sili ona matautia e lima ma o loʻo i ai faatasi ma leona, leopard, rhinos ma elephants.

O le savannas, o loʻo i sasaʻe ma saute o le konetineta, e sili atu ona fetaui lelei mo Cape gobies, ma o le vaitafe o le Naila na filifilia Sudan, Ethiopia, Congo, Uganda, Aferika Tutotonu mo o latou nofoaga. O loʻo maua atumauga mauga i Aferika i sasaʻe. E le gata i lea, e mafai ona mafaufauina le povi uliuli i le fanua faʻapitoa poʻo le faleoloa.

Vaʻai foi: E na o le sili ona manaia e uiga i povi

Soifuaga, ita ma masani

O tamaʻi povi poʻa e sili atu le faʻasauā ma amio tele, e nonofo i vaega. Afai e nonofo manu i le avanoa avanoa, o le vaega e tusa ma le 30 ulu, pe afai oi totonu o le vaomatua - e oo atu i le 10. A oʻo mai le lāmala, faʻapotopotoina vaega. O lea ituaiga lafu e mafai ona faanumeraina le fiaselau tagata.

E tele ituaiga fagaga:

  1. Faʻafefiloi. E aofia ai povi matutua, fafine ma tamaʻi povi. O le vavalalata i le itu i saute o loʻo ola ai le lafu, o le tele o manu ola iina.
  2. Tuai. O lea ituaiga lafu e masani lava ona aofia ai na o povi matutua, o latou tausaga e silia ma le 12 tausaga.
  3. Talavou. O le tuufaatasiga o lenei vaega - pafalo i le 4-5 tausaga.

O le otaota o loʻo i ai se faʻatulagaga manino. O pafonelo anamua e masani lava ona i luga o lona perimeta, lea e puipuia ai le vaega ma logoina ai tagata taitoatasi e uiga i le taufaamatau. I le taimi lava e i ai se tulaga lamatia, o le a vave ona pipii faatasi ia manu, ma puipuia ai fafine ma tamaʻi povi. I faʻalavelave tutupu faʻafuaseʻi, e mafai e tamaʻi povi ona tamoe i saoasaoa e oʻo atu i le 57 km / h. O pafalo Aferika e sili ona taua i le aoauli. I le po, latou te 'ai, ma i le ao, pe a maualuga maualuga le vevela o le ea, o loʻo gaoioi manu i paolo paolo po o palapala palapala.

E taua! E tusa ma le 16% o pafaloʻo uliuli o loʻo tauaveina pupuu manu, o lea e manaʻomia ai e le aufaatoaga ona faʻamautinoa e le latalata mai povi i manu.

E taua le matauina e le fiafia tele tamaloloa a Aferika i le vaʻai ma isi manu ma manulele, sei vagana ai na o ia tosoina - manu felelei, lea e valaʻaulia foi pafalo starlings. O nei manulele e pipii mau i nei manu tetele, mai paʻu o latou meaʻai - iniseti ma o latou gaʻo. I le taimi o le "oso" e mafai e tane ona tau le tasi ma le isi: latou te osofaia e le tasi le isi, e mafai ona latou momotuina nifo, ae o le pafalo uliuli e le mafai ona fasiotia le tagata manua.

O a meaʻai i le vao

O le faʻavae o meaʻai o le pafalo vao o se meaʻai fualaʻau. O manu e sili atu i ituaiga o laau latou te 'ai i le gasologa o le tausaga. E tusa lava pe i ai se tele o lauusiusi, o le a alu atu povi paʻu e suʻe a latou laau e fiafia i ai. Latou te filifilia mea malie, mauoa i fiva ma laau totō ola i le talafatai. Ae o laau laʻau latou te le fiafia i ai - e na o le 5% o le meaʻai o le manu e maua ai. I le 24 itula, o le pafalo Aferika e tatau ona 'aina fatuga a itiiti ifo i le 2% o lona tele. Afai o le pasene e laʻititi, o le povi o le a vave ona aveesea le mamafa. E le gata i lea, o le pafalo e manaʻomia ona inu tele vai - 30-40 lita i le aso.

E manaia le faitau e uiga i sui o povi vao: zebu, watusi.

Tofiga

Tina ma tamaitai e matutua i le va o le 3 tausaga, tane - i le 5 tausaga. Mai Mati e oʻo atu i aso mulimuli o Me o meaola e mulimuli mo le vaitau o le tafaoga. O tamaʻitaʻi i lenei taimi e iloga i le fefaʻatauaʻiga, ae o lenei amio ei ai lana lava faʻamatalaga - e manaʻomia ona tauva ma isi povi mo le fafine.

O le vaitaimi o le fafalolo e 10-11 masina. I le fanau mai, o le mamafa o le tamai povi e mafai ona ese mai le 40 i le 60 kilokalama. O aso uma lava e maualuga ai lona mamafa, talu ai i le 24 itula e aʻafia ai le toeitiiti 5 lita o susu. I le matua o le 1 masina, o manu laiti e mafai ona taʻua o le tutoʻatasi, latou te amata ona 'ai meaai, pei o tagata matutua. I totonu o le vaomatua, o ola pafalo Aferika e 15-16 tausaga, ma o na povi o loʻo maua i fanua faʻaagaga ma o loʻo i lalo o le vaavaaiga a tagata e ola i le 30 tausaga.

Tausaga o le faitau aofai ma le faasaoina

O povi pulu, e pei o manu uma, ei ai ni o latou fili. E le gata i lea, o se tane foi e taua tele lona sao i le olaga o pafalo.

O fili faalenatura i le natura

O le ola ai i le vaomatua, o nai pafalo Aferika e leai ni fili. O le tele o taimi latou te mafatia ai leona, ae o nei manu vaefa e le masani ona mafai ona taulimaina povi. E amata ona faaaoga e le pafalo ona nifo, ma o se auupega sili ona matautia e faigofie ona gagau le manava o le leona. O le mafuaaga lea e sili atu ai leona e osofaʻia tamaʻi povi o loʻo tauina le lafu. Ae peitai, afai e iloa e se tasi o pafalolo se osofaiga i luga o le tamai povi, o le a vave ona oso atu le lafu atoa e fesoasoani i le pepe. E mafai foi ona osofaʻia ia le au. leopard, cheetahs ma hits.

I le faaopoopo atu i fili tetele masani, o le le mautonu i le pafalo uliuli e faʻaolaina e ala i mea laiti e inu toto. Ma e ui lava o manu o loʻo i ai se paʻu mafiafia, ae o loʻo aʻafia pea o latou ola i aʻa ma siaki.

Man ma le pafalo

O le mea e leaga ai, e mafai e se tagata ona i ai sona aʻafiaga i le faitau o le pafalo. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le Serengeti, i le mea na nonofo ai nei manu, mai le 1969 i le 1990, o le numera o tagata na faʻaititia mai le 65 i le 16 afe ona o le poaching. I o tatou taimi, o le tulaga, na lelei, ua mautu.

E te iloa? O pafalo paʻu uma e pagatia mai i le myopia, ae o le le lelei o le vaai e le taofia ai i latou mai le lagonaina o le auala a le fili, ona e lelei tele le faʻalogo ma sosogi.

E masani lava, o taupulega e taumafai e vavae ese mai tagata, ae i nisi o itulagi o Aferika latou te ono latalata i fale o tagata. I ia tulaga, o se tagata ua na o le faaumatiaina o manu, togafitia i latou o ni meaola faalafua lea e taofiofia ai puipui.

Vitio: Pafalo Aferika

Pafalo uliuli o Aferika o se manu mamana lea e manaʻomia i aso nei le puipuia o tagata. E tatau ona taumafai mo le faʻatinoga o le puipuiga o le siosiomaga ina ia le uma ai le faitau aofaʻi o nei manu malolosi.