Laʻau seleni

Agrotechnics e totoina ni turnips mai fatu i la latou togalaau

O le tuputupu ae o se masini i lau fuafuaga e le afaina ai ni faigata. O aʻa e maua mai i le aʻa e le o se mea e maua ai fua ma e maua ai ni seleselega sili. I le taimi nei, o le laulau ma le meaʻai e tele ituaiga turnips ua tupu.

Filifiliga o le nofoaga ma eleele mo lapisi

Lulu e sili ona lelei le vevela ma le vevela vevela na te tiga ai. O le mea lea, mo le aʻa e talafeagai ai le fasi fanua i le penumbra, ma i le taimi o le vevela na puipuia ai mai le la. Tasi e mafai ona ola i vaitau malulu ma timuga mamafa. LE sili ona fetaui lelei mo eleele maualalo ma le suamalie lelei, ae aunoa ma le susu. O le leai o se susu o le a faʻaitiitia ai le totoina o fatu, aʻafia, atinaʻe ma le tuputupu ae o le laau, ma o le tele o meaʻai o le a taʻitaʻia ai foliga o le pala.

Ona o lona le mautonu, o le laau ua faamatalaina e mafai ona ola i luga o soo se eleele, ae o fua sili ona tele ma aupito sili ona maualuga e mafai ona maua e ala i le totoina o lapisi i luga o eleele maso maso-solzolic po o laufanua faatoaga.

E te iloa? O le lapisi sa i ai le fale i le tausaga o le Senate. O lenei aʻa e maua mai e Scandinavians anamua, e tutusa ma falaoa. Sa sili ona lelei o ia ma na maua ai se lagona o le maelega.

Galuega sauniuni

Ina ia maua se fualaau suamalie lelei pe a tupu mai fatu, e tatau ona saunia lelei le eleele mo le totoina. O galuega sauniuni uma e faia i le tautoulu. O le palapala i luga o le upega tafaʻilagi o loʻo eli lelei ma eli loloto, faʻamaʻaina i le fuga vao (tasi vaetolu o le pakete i le sikuea mita). E le tatau ona faʻaaogaina le manua fou. E mafai ona e faʻapipiʻi mea faʻalaʻauʻau i fugalaʻau faʻalaʻau: mo se faataitaiga, 400 g o le nitrophoska ua lava mo le 1 sikuea mita. E masani ona le fautuaina le faʻapipiʻi o vailaʻau ma paluga faʻasaina, ma e naʻo le vailaʻau e mafai ona faʻaopopoina i lalo ole vailaʻau. O fatu i le aʻa e le tele, ae ia fetaui lelei i totonu o le eleele, e fefiloi ma oneone pe a totoina.

O sili sili ona lelei mo le kuluni

O le lapisi o se fualaau laʻau, lea e masani ona taʻua o le tiipuni fodder, e ui lava o loʻo i ai foi ituaiga laulau. Lotoina o mea totino, aiga tipi. O le mafuaaga lena e le mafai ona totōina pe a uma le kapisi po o isi faasatauro. O le totoina pe a uma ia ituaiga laau e mafai ona mafai pe a uma le fa tausaga.

Mo lapisi, o sili ona lelei e muamua: o strawberries, beets, fatu o le tautotogo ma fualaau o le taumalulu, fualaau taʻitasi.

Tului O le lapipolo sili ona tele na ola e se toʻalua o tagata Robb farmers, e mamafa le mamafa o le 17.7 kilokalama. O le faamaumauga na tusia i le mea saʻo latalata i le aai o Palmer i le 2004 ma ua lisiina i le Guinness Book of Records.

Totoina o fatu sipuni i luga o le eleele

A lūlūina lapisi i le laufanua, e tusa ma le tolu kilokalama o fatu e ave i le hectare o le fanua, o le fanua faasao ua faia i le loloto o le lua senitimita, ma e mamao le afa mita i le va o laina.

Laʻau totogo

O le totoina o fatu laau e faia i le faaiuga o le tautotogo (faaiʻuga o Aperila - amataga o Me). Sulu i le pito i fafo o le togalaau e vevela i le la ma le lelei o le suavai.

Fafagaina o le taumafanafana

O le vevela o le vevela o lapisi e faia i le amataga o Iulai. E masani lava i le vaitau lenei, e totoina fatu fatu sipili pe a uma ona selesele fua o le taumalulu.

Tausia o lapisi i luga o le saite

Tasi e faigofie ona tupu ma tausia e aofia ai ia lava auala e pei o le totoina o isi togalaau aina.

Lafoaina o le palapala

I le vaitau o le tuputupu ae malosi ma le atinaʻe o lapisi, e tatau ona masani ona inu vaiinu, mulimuli ane e manaʻomia le tatalaina. Aua neʻi faʻafefeina i le susu, ma aua le faʻatagaina le lāmala, o le eleele e aʻafia aʻa e tatau ona faʻafefe lelei. Tasi e aunoa ma le gaʻo o le a tofo i le oona. Fetuunai le taimi o le fafaga, taulai i timuga, i le averesi, e tatau ona lua vai vai i le vaiaso.

E taua! Taumafai e inu vai ina ia le fufuluina le eleele e ufiufi ai le pito i luga o aʻa, e peiseai ua leai se fale, o le a liu lanumeamata ma galo meaʻai.

Laei tuai

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, ua fafagaina le lapisi i se vaifofo o fulufulu manulele i le vai (1:15). Afai e le mafai ona e faʻaaoga meaʻai, faʻaaoga le nitrophoska. Fertilize turnips e manaʻomia faalua i le taimi. Faʻataʻitaʻi lelei le talofa o le fafaga i le faʻaopoopoga faʻapipiʻi o le 'apamemea, boron ma le manganese, mulimuli ane e tatau ona vaʻaia le palapala i le moega o le togalaau.

E taua! Afai o loʻo aʻafia lau aʻa ile laufanua lelei ma lelei, e mafai ona e faia e aunoa ma ni mea faaopoopo.

Totoina ma le teuina o le fufulu

O le fua o lapisi ma le tausiga lelei o le a fiafia ai se faifaatoʻaga. I vaega laiti, o aʻa e seleseleina i lima, i luga o fanua faifaatoaga tetele faatasi ai ma le fesoasoani a tekinolosi. A o le seleseleina laau e tipi ma fafaga i povi. Ona, faʻaaogaina lea o laumei po o tui, latou teliina fualaau faisua, ma lafo i tua. A maeʻa lena mea, o aʻa uma o aʻa e seleseleina, luluina mai le eleele ma faʻagogo.

Le teuina o tanipi ile mama i totonu o le potu ma le vevela o + 1 ... +2 ° C.

E faʻapefea ona puipuia le turnips: faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Lisi e vave ona aʻafia i faʻamaʻi e pei o blackleg, keel, mosaic ma vase vascular. O mea sili ona lamatia o meaola e afaina ai le laau o fusi faʻasalalau, lago, aphids ma fusi faʻamau.

E mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi pipisi e faʻaaogaina auala faʻale-aganuʻu: galala vavalo, marigold ma calendula extract, o se vaifofo o le efuefu. O fualaau faʻamalosi e fesoasoani ia "Aktellik" ma le "Aktara". O fualaau o le a faʻaumatia faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi: "Fitosporin", "Fundazol", "Quadris", ma o le puipuiga sili mo le aganuu o le faʻaaloalo mo le fuaina o fua.

Mai lenei tusiga ua uma ona e aʻoaʻoina le auala e tupu ai lapisi, ma atonu na e iloa ai e le gata o le faʻalauteleina o aganuu. O laau totō e mafai ona faʻafeʻeseʻesea au mea taumafa, aua e faaopoopoina i salakeke ma meaʻai. E le gata i lea, o lenei oloa o loʻo faʻamalolo ai meatotino.