Lafumanu

Faamai o lapiti e lamatia ai le soifua maloloina o tagata

A maʻi a tatou faga, tatou te taumafai i auala uma e fesoasoani ia i latou ma faʻamalolo o latou gasegase. Ae ao le i tuuina atu le fesoasoani muamua i se tagata maʻi, e tatau ona manatua e mafai ona afaina ai tagata ona o faʻamaʻi pipisi manu. Ma o lona uiga e tatau ona e tausia muamua lou saogalemu, aua o le soifua maloloina o lau fagafao e faalagolago i lou soifua maloloina. Ma o lenei tusiga o le a tatou mafaufau ai i na faamai o lapiti e lamatia ai tagata.

Faailoga iloga o le lapiti maʻi

E ui lava i le mea moni o lapiti o manu taua ia i soo se itu (oa latou aano o manu e mauoa i vitamini eseese, macro ma microelements; o latou fulufulu e taua tele mo le gaosiga o laei, pulou ma seevae), o le natura ua maua ai i latou mea vaivai ma le mama e masani ona le mafai ia tutoatasi le aveesea o le punavai o siama. O le mea e leaga ai, e le o faʻamaʻi uma lava e mafai ona faʻamalamalamaina "e le mata", aua o aʻafiaga o faʻamaʻi e ono le faʻaalia seia oo i se taimi e le o tuai. E mafai e Rabbits ona faʻaauau se olaga malosi, ia 'ai lelei ma faʻaalia uma faailoga o se manu ola maloloina ma lelei, ae i le taimi e tasi, pe a muta le faʻaogaina o le faʻavaeina o faʻamaʻi pipisi, o le a susunuina nei mea laiti i luma o latou mata, vavae ese ma le ola.

E taua! I I le taimi e iloa ai faʻamaoniga muamua o faʻamaʻi pipisi, e tatau i tagata uma mai le lafu lapiti ona suʻesuʻeina e le aunoa. O tagata matutua - faʻa-tasi i le vaiaso, ma pepe e leʻi oʻo i le 1 masina o le fanau mai, e tatau ona asiasia i aso uma, ona o lapiti e sili ona faigofie i faʻamaʻi pipisi ona o le vaivai o le tino. Ma le isi, ia mautinoa e asiasia alii ma tamaitai ao leʻi faʻaipoipo, ma le fafine o loʻo i luma ma le maeʻa o le maʻi.

I le malosi o le faifaatoaga lapiti e iloa ai nisi o faailo o le a faʻaalia ai o le tagata i luma o ia na maʻi.

O nei faailoga e pei o lenei:

  • afaina foliga vaaia o le manu, masani i se tulaga maualuga;
  • faiga e le masani ai amio;
  • vevela pe manino le lafoaia mai le mucous membranes;
  • faamaligiina o lauulu, vaega o le tino poʻo le pale atoa, leai se susulu i le fulufulu mamoe;
  • faigata ma vave le manava;
  • alaga tele;
  • ulcerative poo purulent formations i le tino;
  • le i ai o le toto i totonu o le nofoa, faʻaauau ma le manava o le manava, pe, i se isi itu, faʻavae;
  • faʻamaoniga o faʻavevesi ma maʻi pipili;
  • liki po o le osofaia.
O faʻamaʻi pipisi, viral ma bacteriological o loʻo faʻatusalia ai le lamatiaga tele i le soifua maloloina o le tagata, talu ai e mafai ona tuʻuina atu ma le faʻapitoa ma e ala i laulaau vaalele, faapea foi ma iniseti laiti. O le mea lea, i tafatafa o tagata mamaʻi mai le lafu lapiti, e tatau ona e matua faaeteete ia aua nei e mafatia ma e mafai ona e faia mea uma e tatau ai mo le vave ona toe faʻaleleia o le lafumanu umi.

O ā faʻamaʻi o lapiti e lamatia ai tagata?

O le lisi o laumei viral masani ma le afaina o lafumanu o lapiti, lea e maua ai le maualuga o le lamatiaga i le soifua maloloina o tagata, e aofia ai: scabies, fascioliasis, cysticercosis, pasteurellosis, listeriosis, helminthiasis, tularemia ma nisi o isi. Mafaufau i ai i nisi auiliiliga.

E te iloa? O le umi o faamaumauga o taliga o le lapiti na faamauina aloaia i le 80 simita.

Scabies (psoroptosis)

Scabies o se faʻamaʻi o le paʻu o le lapiti, o se mea matautia i tagata. Toto: faʻasalalau faʻatasi ma le siaki. Paʻu o le paʻu e mafua ai le vevela ma le ita. O nofoaga e sili ona fiafia i ai mo le tuʻufaʻatasiga o pepa, o le vailaʻau poʻo le 'iliulu, i lalo o le maʻila.

Faailoga: o le i ai o le mumu mumu i luga o le paʻu, i le ogatotonu o le mea e iloa ai le manua. E mafai foi ona maua le malamalama i lenei vaega, o le foliga mai o ni meaʻai manino ma se mea inu i totonu, lea e mafua ai le afaina o se atigi anufe, ona maeʻa ai lea ma gaosia ai siama.

Togafitiga: fulufulu mago mama e tatau ona faʻamamaina i le mumu ma faʻaaogaina le faʻaaogaina o tweezers. A maeʻa aso 4-5, e fautuaina lenei faiga e toe faia.

Puipuiga: I le avea ai o se puipuiga faaopoopo mai siaki, ua fautuaina e togafitia le fale i lapiti ma se 5% Creolin solution.

Matou te fautuaina oe e te faamasani i ituaiga eseese o lapiti: paʻepaʻe papaʻe, gutu lauulu, Californian, Angora, uliuli-brown, butterfly, French ram, flandr, Soviet chinchilla.

Fascioliasis

Fascioliasis - faʻamaʻi helminthic rabbit e aʻafia ai le ate ma le biliary system, e mafai ona tupu i se foliga lapopoa poʻo le masani.

Toto: o le mollusk o se tamai vaituloto, lea e maua i vai oona, e pei o vaituloto po o vaituloto, faapea foi ma le mutia e ola latalata ane i vaituloto.

Faailoga:

  • vave osofia;
  • le mautonu, le manava le mautonu;
  • uʻamea malulu;
  • maualuga fiva;
  • vaivai i le manava ma le ua.
I le tulaga o le masaniga masani o fascioliasis, o vaega taitasi o le tino e pala, ma o le peleue atoa o le meaola ua amata ona pupuʻu ma pipiʻi. O le mucous membranes o mata ma le gutu e avea ma mea mataga.

Togafitiga: I le faaaogaina o se suʻega, 1-2 ml o le tetrachloride carbon ua tui i totonu o le tino o le lapiti, ma o lenei togafitiga ua tuʻufaʻatasia ma fualaau oona eletise Bitinol ma Closantel.

Puipuiga: ina ia mafai ai ona puipuia faʻamaʻi, o le vao e aoina e lata ane i vai vai e tatau ona faʻamavaeina mai le taumafa o lapiti, ae le faʻafefeina i vai mai vaituloto ma vaituloto.

E te iloa? O le lapiti e tusa ma le lua kilokalama e mafai ona inuina le tele o le vai e pei o se maile e mamafa sefulu kilokalama.

Cysticercosis

Cysticercosis o se faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua mai i le faʻapipiʻiina o meaʻai o le maile, alope ma pusi i totonu o le tino maso. E salalau lautele, e afaina ai lapiti lapiti i le matua o le 1 masina. O se mea lamatia mo tagata o loʻo fesoʻotaʻi ma se manu pipisi.

Toto: uliuli i luga o le omentum, pelvic peritoneum protrusion ma lalo o le ate ate. E mafai foi ona salalau i totoga uma i totonu o le tino o se manu.

Faailoga: leai ni faʻamaoniga patino o faʻamaʻi. Na o le pau lava le faailoga e foliga mai o le faʻavauvau o foliga vaaia ma le maualalo, ae o nei lava faailoga e taʻu mai ai le tele o isi faʻamaʻi, ma o le mea lea e le mafai ai ona e iloa le ituaiga o le maʻi e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi. O le mea e leaga ai, e seasea lava ona faʻamaonia saʻo le cysticercosis. E tele taimi e mafai ai pe a uma ona tatala le lapiti oti.

Togafitiga: E le togafitia lenei maʻi.

Puipuiga: e taua le faia o fuainumera kuata mo le suamalie o lafu lapiti, faʻapipiʻi le 10% "Mebenvet granulate" ia latou meaʻai. E le gata i lea, e le faatagaina i luga o le lapiti, o taʻifau leiloloa poʻo leoleo e puipuia. O lapiti oti e tatau ona susunuina e puipuia ai le salalau o siama.

E te iloa? Rabbits e faasefulu taimi i le minute ae sili atu i le 17,000 le tofo.

Pasterellosis (hemorrhagic septicemia)

Pasteurellosis o se faʻasologa matautia o le bacteriological faʻaalia e ala i le mumū o le tino i totonu. O se tagata e maualuga le lamatia o siama e ala i le faʻafesoʻotaʻi ma se manu maʻi. E lua ituaiga o lenei faʻamaʻi: masani ma atisipisi.

Toto: Faʻasalaga faʻamalosi Pasteurella.

Faailoga: Faatasi ai ma faailoga iloga o se ituaiga masani o le pasteurellosis e aofia ai:

  • faateleina le vevela e mulimuli mai i se paʻu vave;
  • lapataiga a le lapiti e 'ai;
  • faʻalauteleina ma le faʻavaveina auala faʻaleleia;
  • fuluʻu ma le turbid e tuʻuina atu mai le mucous membranes i luga o foliga;
  • e masani ona faʻatasi ma le manava manaia.
O faʻamaoniga o se fomaʻi o le pasteurellosis o ni mea faʻapitoa o loʻo tupu i isi vaega o le tino. O lenei pepa e sili atu le vaivai nai lo le muamua, ma o le mea lea e le masani ai le le mautonu ma vaivaiga o le manu.

Togafitiga: foliga masani e le mafai ona faʻamalolo. E mate Rabbits i totonu o le 1-3 aso. Faʻaaogaina o le fomaʻi ma togafitiga. Faalua le folasaga o le injection "Biomitsin" i se fofo o le 2% ma se tasi tui o "Terramycin". O inisiua uma e tolu e faʻatonuina i totonu o le tino, ma matauina le umi o le 20 itula. E tatalaina ni vaega mo le tolu masina mai le taimi o le faʻamaʻi, tulei i luga le pisa, ma o manuʻa totoe o loʻo faʻamalolo. E mafai ona faʻamamaina vaega o loʻo aʻafia i faʻamaʻi e faʻavave ai le faʻaoga o le tino ma le faʻamalolo.

Puipuiga: tausisia tulafono uma o le tumama ma le tumama o tulaga o manu. Faʻafoeina faʻamalologa taualumaga ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le masina.

E te iloa? E tusa ai ma le tala, na molimauina e le sui o tagata Indian tagata Aztec, Mayaual le ala na gase ai le agave e pei o se ua onā. ma faanatinati faataamilo i le fanua e pei o le valea. Faʻafetai i le mauaina o mea leaga o lenei cactus Mayaual avea ma se atua fafine, o se ituaiga o tagata igoa o agave. Mulimuli ane sa ia fanauina le 400 lapiti, oe na taʻua o tagata e inu i le inupia. E oo mai i le taimi nei i Mekisiko ei ai le fua o le inupia mai le 1 i le 400 lapiti, ma aʻo leʻi inu pia, o le au Mekisikeni na faamaligiina sina vai inu i luga o le fola, ma fai ai se osigataulaga i lapiti.

Listeriosis

Faamai pipisi o le lapiti, e mafua mai i le maliu faafuasei po o le faapau pepe. E tupu i ni foliga lapopoa, tele-mago ma masani.

Toto: Listeria o le siama lava lea e mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi.

Faailoga: o le tele o fafine e lamatia i faʻamaʻi pipisi i lenei faʻamaʻi. I le tino sili o le listeriosis, o fafine e mafai ona mate faʻafuaseʻi e aunoa ma se mafuaaga mautinoa mo lenei mea. I se foliga laititi, e le mafai e le fafine ona fanauina ni fatu, ma ua leai ni ona gaioiga. I le taimi lava e uma ai ona faʻanoanoa, e aveeseina ona vae mai ia te ia. I le taimi masani, e le mafai e tamaʻitaʻi ona maua se fatu, talu mai taimi uma e oti ai le tamaititi i totonu o le tino ao lei oʻo i le matua. E na o ni fafine e iai faʻamalosi malosi e mafai ona ola, o le a totoe.

Togafitiga: e oʻo mai i le aso, leai se togafitiga ua maua. O tagata uma e aafia ai e ono aafia i le fasiga.

Puipuiga: faia o le faamamaina masani o nofoa, fata, suiga o le moega ma le suʻeina o manu e tusa ai ma tulafono faatonutonu.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i auala e fafaga ai lapiti i le vai, o le a le mea e le fafagaina ai lapiti, pe o le a le mutia e fafaga ai lapiti, mea e 'ai ma pe faapefea ona fafaga le lapiti i le taumalulu.

Helminthiasis (anufe)

O Helminthiasis o se alofa alofa o se meaola lea e mafai ona tuʻuina atu i tagata e ala i le faʻafesoʻotaʻi saʻo.

Toto: anufe mai vasega o mea e sili ona taua, mea e masani ai, siama (sili atu ma le 10 ituaiga).

Faailoga: i lapeti ua pisia, o loʻo i ai le le mautonu, vaivaiga, le gaoioi, e masani lava o le mumusu e 'ai ma e oʻo lava i le vevela o le vevela. O le suʻesuʻeina ma le faaeteete o fecesi e mafai ona faʻaalia ai ni anufe o le anufe paʻepaʻe po o vaega atoa o parasite. E masani lava, o anufe e mafai ona salalau mamao atu i le inumaga i totonu o le tino o se manu, ma avea ai se vaega atoa i totonu o totoga o loʻo tumu i ni meaʻai.

Togafitiga: A maeʻa le suʻeina o suʻega a le fale suesue, o le a faʻamaonia e le fomai vailaau se faʻalavelave o fualaau oona o le a fesoasoani i le oti ma le aveesea o anufe mai le tino o le lapiti. Ma o le a sili atu le lelei o le sulugogo ia le itiiti ifo ma le tasi i le kuata.

Puipuiga: tumama, meaai lelei ma suavai fou.

Tularemia

Tularemia o se faʻamaʻi pipisi lea e aʻafia ai le pipisi o le lymph, e tele lava ina mataina i le tupulaga talavou i le lafu. O se lamatiaga foʻi i tagata pe a faʻafesoʻotaʻi ma tagata mamaʻi.

Toto: faʻamaʻi e faia i luga o le ea, e ala i le 'aiina o meaʻai ma vai, faʻapea foʻi ma le namu.

E taua! Afai e toe malosi le lapiti ma tularemia ma ua malolo, ona le o se mea sili lea ona leaga ia te ia, talu ai ona o lona tino na te faatupuina le puipuiga.
Faailoga: e masani lava ona i ai ni faʻaʻailoga ao tulaʻi mai tularemia. E naʻo le vaʻaia o le lapiti e amata ona manava ma le manava o le manava ma le tale. E le gata i lea, e mafai ona latou vevela ma fiva, ma oʻo lava io latou tino laiti latou te oso i luga o pustules. Afai e te amataina lenei faʻamaʻi, e mafai ona tupu i le faateleina o le pipisi ma le paʻu. I le taimi o le maʻitaga, e tele lava ina faaletonu tamaiti.

Togafitiga: toesea, ma o le mea lea e tatau ona totogi faapitoa le tausiga ile puipuiga.

Puipuiga: tausia o tulafono mama, faia o fuataga mo le faamamaina ma le faʻapalaina o le lapiti, ola maloloina a le tagata lava ia ma le tau faasaga i namu, mio ​​ma manoa.

Puipuia faʻamaʻi

Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le faʻamaʻiina o lafumanu o lapiti ituaiga eseese o siama ma faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻaaoga nisi o puipuiga, ma e tatau ona amanaia fautuaga nei:

  • faʻamautinoaina le vaʻaia o le ea, ae aunoa ma ni pepa;
  • taimi o le faamamaina ma le faʻauluina;
  • moega e sui ai a itiiti mai o le tasi i aso uma e tolu;
  • fufuluina o otaota ma meainu inu lelei, aveese meaʻai ina ia le tupu ai ni siama;
  • meaai ma vai e tatau ona fou ma maualuga;
  • Faʻailoa atu lau fagafao i taimi uma i le siakiina masani o faʻamaʻi pipisi.
  • gauai faʻapitoa i le taimi o le asiasiga e tuʻuina atu ai le mucous membranes ma le i ai o le palapala vevela, aua e masani lava o faailoga muamua ia o le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

I le faaopoopo atu i tulafono lautele o le tausiga ma le tausiga o lapiti, e tatau foi ona e taitaia tui masani o meaola. E iai tui puipui eseese mo myxomatosis ma UHD. Ae faʻapea foʻi togafitiga faʻasoifua maloloina faʻaonapo nei ua atiaʻe vailaʻau faʻamalosi e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tulaʻi mai ma le atinaʻeina o nisi o faʻamaʻi pipisi ma matautia.

Matou te fautuaina le faitau e uiga i le auala e fuafua ai le feusuaiga o le lapiti, o le a le umi e tumau ai ma le auala e iloa ai le natura sugary o le lapiti, pe mafai ona tausia pea moa ma lapiti, o le a le mea e aafia ai le ola ma le umi o le lapiti e ola ai, o le a le mea e fai i le la ma le vevela i le lapiti.

O se tui faapena e fautuaina i tausaga uma. E mafai ona amata tui i le 1.5 masina le matutua, ma pe afai e manaʻomia, ma i luga o le fautuaga a le fomai manu, e tatau ona faia se faʻaluaina lona lua pe a maeʻa le 6-9 masina. Tatou te iloa uma lava le fuaitau: "O i matou le tiute mo i latou na faʻamalosi." Ae aua nei galo o lo latou soifua maloloina e taua foi. Ma aʻo leʻi faʻafesoʻotaʻi se manu ua pisia, e tatau ona e faia uma puipuiga e aloese ai mai le puʻeina o oe lava. E taʻitaʻia e faʻamatalaga i totonu o le tala o faʻamaʻi sili ona matautia ma faʻamaʻi pipisi o lapiti mo tagata, e mafai ona e puipuia oe mai faʻamaʻi faʻafuaseʻi.