Oʻi maʻi

Faʻafefea ma pe faapefea ona togafitia poulalo

O moa laiti e faigofie i le tele o faʻamaʻi e masani ona mafua ai le maliu i le vaiaso muamua oo latou olaga. O le mea moni, e faigata mo se faifaatoaga moa le manatuaina ituaiga eseese o gasegase mafai, ae e tatau ona e nofouta i mea masani. I lenei tusiga, o le a tatou gauai atu i se faafitauli taualoa o le pullorosis, ma taʻu atu ia te oe ona uiga, togafitiga ma togafitiga.

O le a lenei maʻi

O le upu pullorosis (Pullorosis) e masani ona malamalama i ai o se faamai pipisi o moa e afaina ai le manava, totoga o le parenchymal, ma e fesoasoani foi i le faaleagaina o le gasegase o le tino i totonu o tagata matutua.

E te iloa? Mo le taimi muamua, o le faʻamaʻi tele o se maʻi na faamatalaina i le 1889 i Egelani, ae na i ai lona igoa ese - "salmonellosis manu".

I totonu o Europa, o le faʻamaʻi e masani lava ona maua i manulele matutua, ae i totonu o le Iunaite Setete, e leʻi leva ona afaina ai pepe. Mo se taimi uumi, o mea taua o le pullorosis na vaaia e faifaatoaga moa e lua faafitauli eseese ma o latou igoa: "vela moa" ma le "paʻepaʻe moa paʻepaʻe."

O lenei vaevaega ua leva ona maua e tusa lava pe i ai mafuaaga, ae mulimuli ane sa mafai e saienitisi ona faamaonia le i ai o se pathogen masani. I le aso, o lenei maʻi e tumau i le toetoe o vaega uma o le kelope, ae sili atu ona aafia ai moa.

Paʻu ma pathogenesis

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o lenei maʻi o le Salmonella pullorum gallinosum - "g-shaped", o le laau faʻamau faʻatasi ma pito pito i luga.

Matou te fautuaina oe e faitau pe o le a le mea e fai pe a mate le moa, aisea e maua ai e le moa apaʻau i lalo, pe aisea e tau ai e moa le tasi i le isi, o le a le mea e fai pe afai o ni moa e iai vae ma pe a latou le tupu.

O le faʻasalalauina o le maʻi e tupu mai se manulele maʻi i se soifua maloloina i auala nei:

  • e ala i feces (o le pathogen e tumau lona taua taua mo le 100 aso);
  • o le palapala i totonu o le moa moa (Salmonella pullorum gallinosum e mafai ona nofo mo le 400 aso);
  • ma faʻafesoʻotaʻi saʻo i le va o manulele

I le taimi lava lea i le tino o le manulele, e faʻaosoina ai e le pathogen le gaosia o le exotoxins, lea e taʻitaʻia ai le soona inu o tamaʻi masini ma moa ua uma ona faʻaalia. O foliga o le liona i tulaga taʻitasi e ono eseese, aua e tele mea e faalagolago i le matua o moa ma le lavelave o le maʻi o le maʻi. O le mea lea, i le oti o ni moa e lua pe tolu-aso, e le mafai ona fuafua le i ai o le pathogen i totonu o masini, aua o le kesi o le pullorosis sa vave televave. I se tausaga mulimuli ane, o siama masani e masani ona taʻitaʻia ai suiga o le patho i totonu o le tino o gaioiga o le tino, lea e faʻamatalaina e ala i le faanunununu.

O suiga i totonu e masani ona aʻafia ai le iniseti (atonu e maua uma le afaina ma le afaina), mimilo ma le ate, ma mulimuli ane suia ai le lanu, avea ma lanu samasama.

Siaki i faailoga ma auala o togafitiga o faʻamaʻi moa.

Pe a suʻesuʻeina fatuga ma masini o moa ua maliliu, e mafai ona iloa le masima masima, ma o le gaseess e sili atu ona maua i le aano o manu fasi ma pulupulu hybrids. O le suʻesuʻeina o faʻamaʻi o le maʻi e fesoasoani tele e iloa ai poʻo le a le foliga o ia, lea e matua faigofie ai le galuega o le togafitia. Mafaufau lelei i ituaiga eseese.

Pepa ma faailoga o le pullorosis

E tolu ituaiga o pullorosis, o ia mea uma o loʻo faʻaalia i ona uiga patino.

Lulu faʻamafanafana

O le televaveina o le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi e le o taimi uma e oʻo atu ai i le oti, ae e oʻo lava i le toe totoina o poula mo se taimi umi o le a lafoaʻia o latou uso a tagata i le tuputupu ae.

O faʻamaoniga autu o maʻi i lenei tulaga o:

  • vave vave ona faatupuina vaivaiga;
  • solia o gaoioiga faamaopoopo o moa;
  • lapisi lautele ma paʻu o laumei;
  • manava i le gutu matala;
  • le lava le fiaai;
  • faafitauli i le gaogao ma le faʻaalia o siama faalilolilo o le mausali o le mucous (e masani ona faapipii i lalo le fulu ma faʻafefete i le malo).
O le mea moni, i le uluaʻi faʻamaoniga, o tagata mamaʻi e vavae ese mai le toʻatele o tagata ma amata togafitiga.

Tumau

O lenei ituaiga o pullorosis e masani lava ona afaina ai tamaiti laiti pe a mavae vaiaso e lua o le olaga.

Faitau atili e uiga i mea e fafaga ai moa lapoa, pe faapefea ona fafagaina lelei, aisea e mate ai moa, o mea e tatau ona aofia i totonu o se pusa fesoasoani muamua mo moa, auala e togafitia ai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

O uiga masani o le faamai i lenei tulaga e aofia ai:

  • telegese le alualu i luma ma atinae;
  • telegese faasolosolo;
  • faaitiitia le fiaai;
  • afifi avanoa;
  • foliga faanoanoa;
  • vaivai;
  • fufuluina o le manava;
  • mimiti

A o laʻititi le matua, o le tuʻuina atu o laumei e ono oʻo i se pa'ū faʻafuaseʻi i le gaosia o fuamoa Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamaʻi mo se taimi umi, o le manulele e masani lava ona i ai le gasegase, e faʻaalia e le tamaʻitaʻi.

Faʻaalia

O se taunuuga o le atinaʻeina o le ituaiga o pullorosis, o suiga nei e mafua mai i le natura-faʻaanatura i le tino o manulele o uiga ia:

  • paʻu paʻepaʻe i le gaogao;
  • afaina le inumaga e maua ai i totonu o le pepe;
  • fofo iloga o le necrosis i totoga i totonu;
  • pogisa lanu meamata i le gallbladder;
  • fesuiaiga o mea leaga, totoga i totonu o le inumaga ma le susunuina o le oviduct i luga o fola;
  • o nisi taimi o mea o loʻo i totonu o le follicles e sasaa atu i totonu o le vevela o le manava, ona mafua ai ona atiina ae le isolk peritonitis.
  • nestlings frozen i totonu o le fuamoa ao lei puʻeina ua maua i se fulufulu lanu meamata;
  • i totonu o le oti ua moa moa, e masani ona maua se isumu e le matala (o nisi taimi o lona tino e mafai ona iloa i totonu o se manu felelei e fa vaiaso).

Toeitiiti lava o nei suiga uma e faatoa mafai ona iloa pe a uma le oti o le manulele ona o lona amataga.

Suʻega faʻamaʻi ma suʻega suʻesuʻe

Mo le tagata faifaatoaga o manu ola, o le tele o faailoga o le pullorosis o le a matauina pe a vaavaaia e le manu le lafumanu, ae afai o le tele o le oti o le manulele e leai se mafuaaga, ona suesue ai lea e le suʻesuʻe suʻesuʻega o tino fou o moa oti, e faamaonia ai le matematega.

E taua! E masani lava, 5-10 tino o moa po o le 30 embryos faʻasaʻo i totonu o se fuamoa e lava lea e faʻamaonia ai le i ai o se maʻi i totonu o se falemoa.

Mo lenei mafuaʻaga, ua faia le microscopy ma le biomaterial cultures, ma o le salmonella serum e fesoasoani e fuafua ai le i ai o le pathogen. E mafai ona faia se suʻesuʻega saʻo o le pullorosis pe a iloa le pulupulu, talu ai e masani ona faʻamatalaina i totonu o galuega a isi ituaiga o Salmonella. O paʻu matutua ma pullets e suʻesuʻeina i vivo i le 50-55 aso ma pe a ausia le 45% o le fua o le fuamoa. I lenei tulaga, e faʻaaoga e veterinar ni faʻataʻitaʻiga patino mo KRK ma KKRNG.

Ina ia faʻamaonia se faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona suʻeina, 4 aso aʻo lei oʻo i le suʻesuʻega faʻatatau, fafagaina o gaʻo ma meaʻai o meaola manu e faʻaseseese uma mai meaʻai moa, ma le 10 aso ao lumanaʻi lenei mea, e fautuaina e taofi le faʻaaogaina o fualaau.

Matou te fautuaina faitau e uiga ile auala e fuafua ai le feusuaiga o se moa, pe faapefea ona feʻaveaʻi moa ua leva, pe faʻapefea ona totoina moa pe a uma se afi, ma pe faapefea foʻi ona savali sao i moa.

Pe a faʻamaonia, o se tasi o galuega autu a se tagata poto faapitoa o le faʻaesea lea o le i ai o faʻafitauli faʻapitoa: aspergillosis, eymeriosis, colibacillosis, hypovitaminosis, ma le meaʻai masani masani.

Faʻafefea ma pe faapefea ona togafitia poulalo

Faatasi ai ma le taimi e iloagofie ai moa ma moa matutua e mafai ona faamaloloina, ma o le mea lea latou te faʻaaoga ai le tele o vailaʻau o vailaʻau. O le tuufaatasiga o le levomycetin group, polymyxins, tetracyclines, fluoroquinolones, sulfonamides, ua faamaonia lelei lava i latou. E le gata i lea, e masani lava ona faatonuina ma tuufaatasia e fomaʻi fualaau faasaina, e aofia ai le tele o tupe i le taimi e tasi.

"Levomitsetin"

"Levomitsetin" - o fesoasoani muamua faifaatoaga fagafao fesoasoani. E le gata ina faaleagaina ai Salmonella, ae o isi microorganisms e fesoasoani i le atinaʻeina o gasegase maʻi. I le taimi lava lea e tasi, pe afai o le tele o moa e le maua ai se vaifofo e le o taimi uma e faigofie, talu ai e tatau ona fafaga pe inuina le vailaau faʻolu i le aso.

Faʻamatalaga ma pulega:

  • papatusi papaʻu o loʻo faʻasese i vai ma inu i le manulele;
  • 1 kilokalama o le mamafa o le tino e tatau ona tusa ma le 30-50 mg o le gaioiga galue o papaa, ua soloia i le 1 lita o le vai;
  • o le togafitiga e 1 le vaiaso, ae afai ua mou atu faʻamaʻi muamua faʻamaʻi o le maʻi, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e masani ona vave tu vave.

I le leai o se "Levomitsetina" ma se faʻamaoniga saʻo o le pulloz e talafeagai ma lona itu - Floricol. E pei ona i ai i le mataupu talu ai, o le vailaau e onā i se manulele i le maualuga o le 0.1% mo tamai moa ma le 0.02% mo lafumanu e sili atu i le fa vaiaso.

O le a fesoasoani ia te oe le faitau e uiga i mea e mafai ona tuʻuina atu i moa, pe faapefea ona tuʻuina atu ia i latou greens, auala e fafaga ai moa mai aso muamua o le olaga, ma le auala e tuʻuina atu ai vao e suʻe ai moa.

Polymyxin

O se tasi o fualaau aupito sili ona lelei ma taugofie i totonu o lenei vaega o Kolimitsin - e le gata o Salmonella e faaleagaina ai, ae o isi foi siama siama-siama, ae maise, o le tetee i le gaioiga o tetracyclines, streptomycin, ma le Levomycetin.

O le metotia o le talosaga e tali tutusa ma le itulau muamua (solu i totonu o le vai), ma mo le tui, ona 5-10 mg lea o le mea galue malosi e tatau ona pau i le 1 kg o le mamafa o le mamafa. O le togafitiga e 5-7 aso.

Tetracyclines

Mai le tetracycline vaega o vailaau faʻamaʻi, Biolifein e masani ona faʻaaogaina i le tau faasaga i le pullorosis causative agent, lea e tuʻuina atu e pei o se paʻu paʻu ma se vai fofo.

E pei o Kolimitsin, e inupia i manulele ma vai, i le mea lava e tasi - 5-10 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le manu. I le isi itu, e mafai ona e faʻafefiloi faʻamaʻi ma sina vaega o meaai ma avatu i moa i le aluga o le vaiaso.

E taua! "Biomitsin" o loʻo faamatalaina i se gaioiga sili ona aoga e faasaga i siama faʻamaʻi, ae e sili atu le le faʻaaogaina i le tulaga o faʻamaʻi pipisi ma vailaau faʻamaʻi, talu ai o le fualaau oona e na o le taofia ai o le microflora synergistic.

O se faʻalogo lelei o le "Biomitsin" o le "Biovit", o le vaega lava o fualaau oona. E faʻasaina foi le gaioiga o pathogens pathogens ma isi faʻamaʻi pipisi tutusa. I lenei tulaga, i le 1 kg o le mamafa o le mamafa o le a 0.63 mg o le mea galue. Mo le sui o tamaʻi tamaʻi oloa e tusa ma le 1 kilokalama, pe tusa ma le 70 g o meaai mamago o le a manaʻomia, o le mea lea, 9 g o le sauniuniga e lava mo le kilo kilokalama o meaʻai.

Faʻatauga

O vailaau faʻamalosi uma o lenei vaega e sili ona aoga i le faʻafeteina e le gata o le gaioiga lelei, ae faʻapea foi ma meaola e le lelei, e mafua mai ona faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi eseese o manu felelei ma meaola o le faatoʻaga.

Faatasi ai ma fualaau sili ona lauiloa o mea nei:

  1. Enumeka. I le togafitiga o moa, faʻaaoga le vaifofo mo le faʻafofoga tautala ma se faʻamuamua muamua o le 5 ml o le tuufaatasiga i le 10 lita o le vai. O le 10% o vaifofo ua faʻavaivaia pe a maeʻa ona faʻavae i le 1 lita o le vai. A faʻamaonia le faʻamaonia, o le manulele e tuʻuina atu vailaau mo le 5 aso, e pei ona le lava le vasega fautuaina aso e tolu.
  2. "Baytril". Faatasi ai ma se numera itiiti o le aofai o moa, o le fafagaina o fualaau faasaina e tupu pe a maeʻa le 5 pata i le 1 lita o le vai i totonu o le 3 aso. A maeʻa, pe a maeʻa se malologa mo le 7 aso, ona tuʻuina atu lea o moa i ni vailaʻau faʻamaʻi e fesoasoani e toe faʻafoʻi le microflora o le intestinal.
  3. "Kolmik-E". O lenei vailaʻau e tuʻuina atu faʻaluaina i le manulele. Ole fua ole aso e 5-10 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le manu, o lona uiga, 50 ml o le tuufaatasiga e mafai ona ave i le 100 lita vai. O le umi o togafitiga mo pullorosis ma isi ituaiga salmonellosis e 5 aso.
  4. "Enrofloxacin". Ua saunia le vaifofo i luga o le faavae o le aofaiga ole vai inu e le manulele. Mo moa masani, 5 ml o le vailaau faʻasaina ua faʻasaina i totonu o le 10 lita o le vai, ma mo ituaiga o lapisi, e mafai ona faʻaititia le siʻosiʻomaga. I le tulaga masani o le maʻi ma i tulaga ogaoga o maʻi viral, o le faʻatagaina e mafai ona 100% le 100 lita le vai mo le fafaga. O le togafitiga e le itiiti ifo i le lima aso. Mo le togafitiga o manulele matutua "Enrofloxacin" e le faʻaaogaina, aua e le mafai ona tuʻuina atu lelei lelei.

E taua! Soo se tasi o nei vaifofo e tatau ona saunia i na o aso taitasi, o le aso e sosoo ai e tatau ona fou le paluga.

Sulfanilamides

I fualaau sulfa, masani ona faʻaaogaina mo togafitiga o manu, muamua lava, e tatau ona taʻua "Ditrim". O lenei vailaʻau e maua i le foliga o se paʻu ma se vai fofo, lea e tatau ona faʻafefiloi ma se tele o vai poʻo se meaʻai ao lei faia.

Mo tamai moa, o le fofo sili ona lelei o le fafaga lea o le paluga mai le 1 ml o fofo ma le 1 lita o le vai. O le togafitiga e 3-5 aso. I nai aso muamua, o le sulfonamides e tuʻuina atu ai i le manulele le lua i luga ina ia mafai ai ona sili atu le faʻaitiitia o le atinae o le salmonellosis ma le microflora pathogenic i lalo o le aʻafiaga o isi meaola leaga. I le mamanu lelei, o nei fualaau oona e faʻaaogaina i se taimi e le masani ai, ae o vaega ia o le tino o le tele o vailaʻau faʻapitoa na faʻaaogaina i le togafitiga o le pullorosis.

Faʻatulagaga o le tuufaatasiga

Mo le togafitiga o le pullorosis o moa, e le gata na saunia, ae mafai foi ona faʻapipiʻi sauniuniga, faʻatasi ai ma le tele o mea e gaosia i le taimi e tasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e gauai atu i le Eriprim powder, lea e aofia ai ni vailaau faʻamaʻi e lua ma le lua sulfanilamides: colistin, tylosin, sulfadimidine, trimethoprim.

E tasi le kilogram o le faʻafefiloi o le a lava lea mo le 1000 lita o le vai, ae afai e te faʻafefiloi le oloa i meaai, o le 1000 kilokalama o le oloa gaosia o le a manaomia le 1.5 kilokalama o le "Eriprim". O le togafitiga e 3-7 aso.

I le isi itu, o fualaau oona e mafai ona taua o lona uiga "Dolink" (tuufaatasiga o doxycycline ma lincomycin) ma "Avidox" (doxycycline ma colistin). O vailaʻau uma e lua e tuʻuina atu i moa faʻatasi ai ma le fafaga pe o latou inu i le 0.1% fofo mo le 5 aso. O le togafitiga sili ona togafitiga e manatu o le faʻaaogaina lea o fualaau faʻamaʻi ma vailaʻau faʻamalosi e faʻamalosia ai le puipuiga ma puipuia le microflora intestinal.

Fuafuaga puipui

Soʻo se faʻamaʻi e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia o togafitiga, o le mea lea, i nofoaga tutoʻatasi, ma i tulaga o le faʻateleina o moa, ina ia puipuia le atinaʻeina o pullorosis, e tatau ona faʻapipiʻi i nisi o puipuiga.

I tulaga o faatoaga moa o:

  • asiasiga faifaipea o lafumanu, amata mai le taimi o le tosoina o moa;
  • iloiloga atoa i le 50-55 aso o le matua poʻo le oʻo atu i le 45% o le gaosiga;
  • fafagaina o moa e na o le faʻaaogaina o meaʻai maualuluga ma faʻafeiloaʻi uma tulaga mama ma le mama;
  • taimi e le faʻamaʻiina ai le potu ma faʻatauvaʻa faʻaoga saogalemu mo meaola moa.
Vitio: puipuiga o faʻamaʻi moa Afai e te fafagaina moa i faatoaga tumaoti, o le mea muamua lava, e tatau ona e usitaia fautuaga nei:
  • Faʻatau mai ni moa (po o fuamoa mo le faʻauluina) e tatau ona na o tagata faʻamaonia faʻamaonia, e sili atu ma faʻamaumauga tusitusia o le soifua maloloina o latou moa;
  • faatasi ai ma moa, e sili atu le vave faʻatau mai o mea taumafa faatasi ma vailaʻau o loʻo masani ai (faʻafeiloaʻi i isi meaʻai e tatau ona faifai malie);
  • sui o fafaga ma vai i uluai vaega o le galueina e tatau ona faia i le tele o taimi i le aso faatasi ai ma le tatau ona aveeseina otaota uma ua salalau solo;
  • afai ua uma ona i ai moa i totonu o le fale moa, o tagata faatoa taunuu mai mo sina taimi e tatau ona tuu eseese i totonu o se potu mama seia oʻo ina latou tutupu ae ma malosi atili;
  • Aua le faatagaina le fesoʻotaʻiga o moa ma manulele felelei: latou te ave faʻamaʻi pipisi eseese, aemaise lava, pullorosis;
  • pe a tausia le moa, e fautuaina e suia seevae ma lavalava ina ia aua le afaina ai le siama faʻafuaseʻi;
  • soʻo se taimi e mafai ai, o manu laiti e sili atu ona tui.

O le mea moni, o le pullorosis o se maʻi le lelei, ae e le o se faasalaga mo le faitau aofai o tagata. Ole suʻesuʻega ole taimi ole a fesoasoani ile aloese mai le ogaoga o taunuuga, ma o le puipuiga faifai pea ma le tausia o puipuiga uma o le a ono faʻaaogaina atoatoa le ono mafai ona tupu.

E te iloa? O le atigi fuamoa o loʻo i ai se fausaga solo ma e aofia ai le silia ma le 7000 pores. O lenei tulaga e matua taua lava mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le moa i totonu. I le auala, o fuamoa e foliga mai ai o pusa e foliga mai e toetoe lava a sili atu ona mamafa nai lo fuamoa ma le fafine i totonu.
O le mea lea, i sina mea itiiti lava, e fautuaina e toe masani faʻatasi ma le faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai.

Faʻamatalaga mai le upega tafailagi

Ou te fia faasoa atu loʻu poto masani. I loʻu tulaga pei o lenei, na fesoasoani mai DISPARKOL ia te au, ma faia ai Voronezh, e aofia ai le Levomycetinum, Metronidazole, Tylosin, o se vailaau matautia mo vailaau faafomai. aso ma le vaeluaga o le 24 itula E tusa ai ma faatonuga mo aso e lua, ae na toe faʻamalosia aʻu. Ioe, sa i ai se mataupu, ma na ou malamalama o le manulele na maʻi, ae ina ua uma le togafitiga, na faʻamalolo tagata uma.
tagata nuʻu
//www.pticevody.ru/t2715-topic#142250

Ia, o le a ou faasoa atu loʻu aafiaga. A aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga - leai se mea ... I ni nai tausaga talu ai, na ou faʻatau ai fuamoa mai le fuamoa e tasi mo le faʻasili - Ou te fiafia tele i moa - matagofie. Fafaga e masani lava mo fuamoa a le nuʻu - e le faapitoa le faamanatuina ile fafaga. Ae ... Pepa - o sina manava. Pulloz! Propoila farmazinom - leai se uiga. Furazolidon ua salalau atu - Ua uma ona ou mataʻituina, ae o nisi oi latou e sili ona leaga. Otsadila eseese. O le manava mai le manava manava o se mea leaga - latou te punou - latou te le inu pe 'ai, o le paʻu i luga o paʻu ua maofa ... Ia, ou te manatu o mea uma lava o tino. Sa matou nofo faatasi ma i latou i le aso atoa. O nai itula uma na latou foloina ai se vaifofo o le furazolidone - e le itiiti ifo i le sip pe lua - na latou foloina se mea. Ona tago lea o ia i se cotrimoxazole e paʻu i fatu poppy (tamai mea) ma totonu o le gutu. Pe o le a ou inu - pe o le a ou fofo ... Ma o le a sou manatu? ... I le afiafi, na pupula o latou mata ma amata ona feinu i latou lava. Na maeʻa le paʻu o le paʻu i luga o vae, ma o le aso na sosoo ai na latou 'ai ai i latou lava e aunoa ma laʻu fesoasoani ... Na ou tuua i latou - o le mea moni lava i le pito ...
laumei
//www.pticevody.ru/t2715-topic#142634