Faatoaga faatoaga

E faʻafefea ona aveese fuʻa mai le falemoa

O mea masani e tafe mai ai toto i luga o le paneta o ni vaʻa. O toto suckersers e faʻalauteleina i le vavevave o le uila, ei ai se fua faʻatatau o le ola ma o loʻo i ai i totonu o sui sili ona itiiti o lenei faatulagaga. O le faʻaaogaina o nei mea e matua faigata lava, ona o le tulaga patino ma le microscopic size, e sili atu le faigata nai lo le aveesea o vaʻa mai se taifau poʻo se pusi. Ae ui i lea, faafetai i auala faʻaonapo nei ma le poto masani o augatupulaga, o lenei galuega e le mafai.

Faailoga o le i ai ma nofoaga masani o parasite

O manu masani e i ai se tino faʻamafola i luga o itu, ae o le manu manulele e oʻo lava i le tino faʻavalea mo le faʻagasolo malie o fesuiaiga i fulu ma manulele manu. E le gata i lea, o loʻo i ai se atigi malosi e puipuia ai le iniseti aʻo taʻalo mai i ni tui poʻo ni moa moa.

Faafetai i lenei fomu ma se atigi puʻe, e matua faigata lava ona tuʻimomomo se faga moa, tusa lava pe mafai ona e puʻeina. Latou te ola i le tino o le manulele ma e seasea ona tuua o latou nofoaga, ona o le vevela masani o le tino o le manulele e faigofie mo i latou - pe a +40 ° C.

O le mauaina o nei mea e le faigofie tele, aua o iniseti e matua laitiiti. A tele naua o latou teteʻa, o le a le toe faʻaleleia le paʻu i luga o mata, lata i le gutu, i luga o paʻu. I le taimi lava e tasi, latou te foliga mai o ni tuputupu ae lanumoana laiti e mafai ona fausia i ni mea tetele e tutusa lelei ma manulele. O le iloaina o nei moa ua afaina i lenei parasite e tele lava ina mafai i taimi mulimuli, pe a oʻo i le maualuga o le liona ua maualuga tele. Ae peitai, e mafai ona masalomia e amioga a moa. O le gaʻo o se faga moa e matua maaleale lava, talu ai e le tuʻuina atu e le parasite se vailaʻau, ma o ona faʻaoga tautala e leai se faʻamatalaga.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i le auala e ave ai otaota mai moa.

O le iniseti e faʻaigoa le paʻu moa felaʻu ma le fesoasoani o ona auvae, ma le manulele i le taimi e tasi:

  • amioga amioletonu ma le popole;
  • faʻamalosi i taimi uma i manoa ma gutu;
  • ave fuamoa fuamoa;
  • 'ai le tele ma e leiloa le mamafa ma e leiloa le mamafa.

E mafai e tagata ma isi mamanu ona vaʻavaʻa solo i vaʻa, e tusa lava pe latou te mafaia ona feagai ma le paʻu e sili atu le mafiafia nai lo moa. I soo se tulaga, o sea tagata foai e le o to latou tofo, ma o le vevela o le tino e le fetaui mo lo latou fale, o lea la e le o toe umi se faga o le moa e vave ona alu, pe a feagai ma ia i se tulaga faafuasei.

E taua! I le faʻaaloalo i maʻi pipili, e tatau i tagata o le coop ona faia se asiasiga vaaia, sii aʻe fulufulu ma vaʻavaʻai ma le totoa i le paʻu. O nofoaga sili ona "suamalie" mo iniseti o se paʻu enaena o laumei, selu ma paʻu i le gutu ma vavalalata toto toto.

A aunoa ma togafitiga talafeagai, e mafai ona mate le moa mai le vaivai poʻo le anemia. E ui lava o le iniseti e pipii mau i "latou" manulele, latou te le faateleina i lona tino.

O le a aoga ia te oe le faitau e uiga ile auala e aveese ai siaki, anufe, lice ma fulufulu i moa.

O le fafine e tuleia i aso uma mai le 3 i le 6 fuamoa mai lona tino ma le malosi, ma faaopoopo atu ai ia i latou se lagona ma le fesoasoani o vae uumi ma le malosi, "e sasaa" i latou i se auala i luga ae mamao.

O laʻau e pauu atu i totonu o nifo, i luga o le fola, i luga o mea o meafaigaluega a le moa moa - i soo se mea lava e mafai ai e le fia-matua ona lafoina. O anufe anufe e afua mai i fuamoa, fafagaina i luga o mea faʻaleʻaleʻa faamamaina, vaega o le toto vevela mai otaota o tagata matutua, paʻu o moa. I ni nai vaiaso mulimuli ane, latou te tamoe ma faatalitali ma le onosai mo a latou tagata foaʻi - o se manulele lea e taofiofi i se nofoaga e tasi mo se taimi umi lava. I lenei tulaga, o manulele o manu e avea ma se nofoaga ma liliu atu ai i se nofoaga moni e tupu mai ai pe a oo i le taimi e togi ai fuamoa.

Faitau atili e uiga i le auala e fai ai se aviary, cage, fafaga, ofe, faʻasaga mo moa.

Mai le vevela, e maua ai le tele o vailaʻau faʻasaina, oe nonofo ma 'ai ma le fiafia i le moa. E umi se taimi e ola ai se tagata matua: mai le tele o masina i le tausaga, e mafai ona malaga i luga o se manu felelei solo ma tuu ai fuamoa i nofoaga fou.

E te iloa? E naʻo le ituaiga o manulele manu e taʻua o Glaciopsyllus antarcticus e mafai ona nofo i manu felelei o loʻo nonofo i tulaga leaga o le Antarctica. Mo isi inisinia faʻasaienisi e iloa, o ia tulaga e faʻaleagaina.

O le manulele o lo o nofo i le natura natura ua i ai le avanoa e alu ese ai mai le faamoega nusi-fofo, faʻamamaina fulufulu pefu pe faʻaaoga "auaunaga" o vavae. O tagata o loʻo tapunia paopao latou te le maua le avanoa e teu ai na ituaiga ma manaʻomia le fesoasoani, aemaise lava ona e televave atu le vave ona aafia ma sili atu le malosi, aemaise lava pe afai:

  • e le o totogia le tausiga o le coop ma lona faʻaleleia;
  • umi le paluga e le suia;
  • nofoaga e le amanaia;
  • vaitaimi le toe faʻaaogaina o fale ma meafaigaluega e le o faʻatinoina;
  • o le hen house e masani ona vevela ma susu.
Faamasani oe lava i filifiliga ma le faʻaaogaina o le faʻamamaina o moa mo moa.

Faʻaleagaina

O le faʻamaʻiina o manu felelei o se moa moa e aofia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi o manu felelei ma manu feʻai, faapea foi ma tagata. I le faʻaopopo atu i le faʻafitauli o le faʻamaʻi, o lenei lamatiaga e lamatia ai le tamaoaiga o le tamaoaiga i lē e ona le pou moa.

E taua! E faʻafeiloaʻi foʻi vaʻalele moa mo manu felelei ma manu felelei: o alo, canaries, ma isi meaola e mafai foʻi ona afaina i lenei mea matautia.

Mo manu

Mo manufelelei, o iniseti mumu toto e sili atu ona lamatia. O pou e amata ona popole ma leai se toʻa, masani ona vevela le paʻu i manuʻa, faʻaopopo i le faʻamaʻaina e le parasites, tataʻi fulufulu, taofi le 'ai ma mate mai le anemia ma / poʻo le vaivai e aunoa ma togafitiga talafeagai.

Matou te fautuaina le faitau i le auala e filifili ai le moa saʻo moa pe a faʻatau, auala e faia ai se moa moa mai se kiona, auala e fausia ai se moa moa mo le taumalulu, auala e faʻaoga ai, auala e faʻaleleia ai le moli ma le moli i le moa moa, ma le auala sili e faʻavevelaina ai le moa moa i le taumalulu.

I le faaopoopo atu i nei faʻafitauli, e mafai ona faʻaaogaina e le 'au moa ni faʻamaʻi o faʻamaʻi matautia:

  • brucellosis;
  • salmonellosis;
  • trypanosomiasis;
  • encephalitis;
  • ma e oo foi i le mala.

O le tele o iniseti gasegase e maua ai le anufe, ma le leaga o moa e aina i fafo, e maua ai faʻasalaga faaopoopo i totonu.

E te iloa? Faʻafeiloaʻi i totonu o se fagu e mafai ona oso ese i fafo, talu ai o le maualuga o le latou osofaʻi e oʻo i le 30 cm. Ae peitaʻi, afai e tapunia le fagu mo na o le 3-4 aso, o le a "galo" ia iniseti pe a oso i luga ma o le a le mafai ona alu ese le tane pe a uma ona tatala. E le gata i lea, o le mea lava lea e tasi o le a maua e a latou fanau, lea o le a le mafai ona oso maualuga i le taimi muamua.

Mo le tagata

E le o faʻataunuʻuina e le aisa ia tagata, aua e le mafai ona gase i le paʻu o le tagata, e le o le vevela o le maota (tino) e fetaui ma i latou: i manulele, pei ona tatou iloa, e sili atu le maualuga.

Ae e le o lona uiga e le mafai ona e fefe i flears. E mafai ona ave faʻamaʻi faʻamaʻi e le gata mo manufelelei, ae mo isi mea ola uma, e aʻafia e tagata toto toto latou tagata foai. O se manulele afaina e mafai ona faigofie ona pasi atu i le tagata e ana, sui o lona aiga, ma tagata faatau uma o oloa o le faatoaga na tuuina atu.

O faʻamatalaga vevela o le a mautinoa, e na o se taimi o le taimi, o lea e fautuaina ai mo tagata e taitaia le togafitiga o le anthlmintic prophylactic, pe afai o tagata le fiafia e pei o vaʻa fagota ua filifilia le coop.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu

Afai o meaʻai e "fiafia" i lau moa moa ma ona tagata e nonofo ai, e manaʻomia ona aveeseina: o le manulele e togafitia ma togafitia, talu ai e le mafai ona faʻaumatia na oi latou lava, e tatau ona faʻamamāina fale mai le le manaʻomia.

E te iloa? I aso anamua, o vaʻa, e pei lava o le taimi nei, sa sili atu ona vavalalata "tuaoi i le paneta" mo tagata soifua. O tagata na tau ma i latou ma le fesoasoani i mailei faapitoa, faʻamafanafanaina o latou mafatiaga e ala i le tosoina o ni pulou, na amata ona ofuina le lalaga siliki e le gata ona e manaia, ae ona e le mafai ona taofia iniseti i luga o ie paʻepaʻe.

Togafitiga o moa mo faʻataʻitaʻiga o se faiga uumi ma galue. E mafai ona e faʻaaoga uma togafitiga faʻale-aganuʻu ma ausia taunuʻuga o pisinisi faʻainisinia faʻaonapo nei. Mo le togafitiga o se manulele, e tatau ona togafitia lona paʻu i laʻau moa po o le paʻu faʻapitoa. Laʻau, e pei o le pusi ma maile, e faʻaaogaina e faʻamago. O le vailaau faʻasaina o le a faʻamamaina i totonu o le paʻu i le nofoaga o le talosaga.

E maua, e salalau i tafatafa o le toto e ala i le tino o se manulele, ma o le a fufulu ai e le aisa. E tatau ona faʻaaoga le pulupulu i luga o le tino o le moa, e le aofia ai le ulu, ma pei lava ona mafai ona tuʻu i totonu o le paʻu.

E taua! O fuamoa e ave i le taimi o vailaʻau e le mafai ona 'aina, ona o le sauniuniga e ulu atu i le isu. O le tele o le oona e ono le tupu, ae o aʻafiaga i le ituaiga o leisa ma mea faʻafefeteina e mafai ona tupu.

A maeʻa ona faʻaumatia solofanua mai moa, e tatau ona faʻatautaia le moa moa. E le manaʻomia le faamamaina muamua, ma, e le gata i lea, e le mafai ona aveese se mea mai luga o le faapalaga, aua o meaʻai iina, faatalitali mo manu iti po o lupe, o le a oʻo atu ai i le toe faʻamaʻi. O meaola faalafua uma e tatau ona faʻaumatia tonu i totonu o le falemoa.

Vitio: togafitiga o moa ma moa moa mai pusa Mo lenei mea, o le potu o loʻo faʻaaogaina uma lava, e aofia ai le perches, le mea e sili ona tele ai le toto o le toto, tagata e inu ma meainu, o meaola, mea uma lava, e aofia ai se palapala o otaota i luga o le fola. Afai e lapoa ma mamafa, e tatau ona tatalaina le otaota i se suo poʻo se kopa.

O le potu e togafitia e totoe mo le tele o itula e faʻaumatia atoa ai iniseti, a maeʻa ona aveese ma fufulu ese le moa moa ma fufulu. E le mafai i taimi uma ona faʻaumatia uma le suāsusu toto i le taimi e tasi, aemaise lava i latou o togafitiga o loʻo maua i le tulaga o le pupil. A mavae ni nai vaiaso, e mafai ona latou o atu, ona toe togafitia lea.

E te iloa? O le "lua-lima" anamua sa taʻua o le "maketi vavalalata" saʻo ona o le tele o parasite sa ola i laʻei laei na ofo atu mo le faʻatau.

Fofo faʻapitoa

Na amata ona asia e le kaʻa chicken coops ao le i oʻo mai le falemaʻi vailaʻau, ma auala masani o le fausiaina o meaola, ma le puipuia o siama, na ola. E tatau ona maitauina o moa lava latou e mafai ona tetee i le nofoia o le paʻu o latou paʻu e tagata e le manaʻomia e ala i le ave oneone poʻo le pefu palapala.

Afai o nisi mafuaaga e le maua ai e au fagafao ni avanoa saoloto, o mea e mafai ona latou faʻamalolo ai o latou lava mafatiaga, tuʻu se tane i le oneone e fefiloi ma lefulefu i totonu o latou falemoa.

E sili ona lelei i le tau faasaga i vailaau faʻasaina ua fautuaina i latou lava ia laau toto e pei:

  • tansy;
  • vormwood;
  • geranium;
  • lavender;
  • talofa vao;
  • rosemary;
  • mint

O lo latou manogi manogi e 'inoʻino i le tele o parasite, e aofia ai vaʻa. E le pei oi latou ma le manogi o pateta.

O lapisi o nei laau totō o loʻo sosolo i luga o nofoaga o le moa moa ma se pamu moli i luma o moa, e toe faia le faʻasologa mai lea taimi i lea taimi seia oʻo ina faʻaumatia atoa iniseti. I le taimi lava e tasi, o lala o laʻau moa e matua tele lava i totonu o le falemoa e faʻaleleia le aʻafiaga.

E te iloa? Flea circus ua avea ma se lauiloa fiafia mo le tele o seneturi. Na faʻamalosia e le au pule ia "tusiata" e ave taavale, faʻafeiloaʻi i luga o le taʻavale, tau. Ae peitai, e le o lona uiga e mafai ona toleni ia fleas: o tagata e ona ia ituaiga maliega na faʻaaogaina ai ni faʻataʻitaʻiga e tuʻuina atu e iniseti.

O nisi o faifaatoaga moa e fautuaina ni pusi o togafiti poʻo se vaega o ia mea i le vinika poo le kerosene: e le fiafia foi toto suckers i nei manogi ma aloese mai ai. E taua foi le taua o suauʻu o laau o loo lisiina i luga, lea e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai le ogatotonu, faʻapea foi ma le faitau aofaʻi o tagata, ma avea ai le fale o le paluga poʻo le suauu paʻu e avea ma faavae ma faaopoopo i ai nai mataua o le suauu, lavender poʻo le geranium.

O auala lauiloa e lelei aua:

  • aua le afaina le manulele;
  • leai se mea e tatau ona tuʻuina atu moa mai nofoaga ma fale;
  • ua faamaonia e avea ma se auala lelei e faʻaaogaina ai nei aso, pe a iai ni vailaʻau malolosi.

O le itiiti o metotia lauiloa e taoto i la latou galuega mamafa ma le umi o le taimi.

Tupe na faatauina mai

O ē e ona o le moa moa e mafai ona gafatia e faʻatau faʻataʻitaʻiga i auala faʻapitoa, aemaise lava pe a iai le taimi ma le avanoa mo lenei mea. Faatoaga ma alamanuia taulima ma lafumanu lelei ua faamalosia e faia ni sauniuniga o vailaau, lea e tele. Lalo o se aotelega o nisi oi latou.

E taua! Pe a togafitia moa, e tatau ona e mulimuli ma le faaeteete i fautuaga i luga ole metotia ma faʻaaoga le fualaau faasaina i luga o le mimiti: o se nofoaga e le mafai e le manulele ona oʻo atu i lona gutu ma maua ai meaʻai.

O le faʻamalosi e aofia ai laasaga e lua:

  1. Faʻaauau lafumanu.
  2. Faʻasaga potu.
O nei laasaga uma e matua faigata tele, ma e ono mafai ona e valaʻau mo fesoasoani mai ou tuaoi, pe afai e sili atu ma le luasefulu ma le lua o moa, ae o se lafu lelei, talu ai e tatau ona faia i le taimi e tasi.

O le a e manaʻomia ni laulaʻau mai vaʻa, maua i totonu o se vailaau faʻatoʻaga:

  • "Avanoa";
  • "Itu";
  • Laina i luma;
  • "Dana" ma isi.

E faigofie i latou e faʻaaogaina i le paʻu o le ua mamae, i le mea e faʻaaogaina ai le sauniuniga ma salalau solo i le tino atoa o le vailaau oona. O lona toto e avea ma mea oona i pamu e fafaga ai, ma latou oti.

Faitau atili e uiga i mea lelei ma moa o moa i totonu o potu, oe manaʻomia se moa e ave ai fuamoa, pe faapefea ona fuafua le matua o le moa, pe o le a le tele o le moa e ola, o le a le mea e fai pe afai e le o lelei le moa ma le fuaina o fuamoa.

I le auala lava lea e tasi, fofo mo le susunuina ma le faʻaaogaina o galuega faʻapitoa:

  • "Butox" - ua faʻafefeteina i se vaega o le 1 ml (ampoule) i le 4 lita o le vai ma faʻaaogaina i tua o le ulu o le manulele ma se anufe po o se pala;
  • E taua! E tatau ai pe a faʻaaoga nei fualaau mulimuli ma le vaʻaia ina ia le maua ai e le oloa le manulele i totonu o le vaalele, le alalaʻau taumafa ma mata.
    deltamethrin paʻu - e togafitiga uma manufelelei, e le aofia ai le ulu (10-15 g), ma mo le faigofie o le totoina, e mafai ona e faʻatau meafaigaluega faʻapitoa - o se pefu efuefu.

Aʻo lei faia togafitiga faʻamaʻi, e faʻasaʻoloto le moa chick mai le lafumanu, lea e nofo tumau i se isi potu. A o faagasolo le gaosiga, e tatau i le meafaigaluega ona ulu atu i tulimanu uma ma gaogao, faʻaaoga uma mea ma faʻapalaina se otaota i luga o le fola.

Fualaau faasaina e faʻavae i:

  • chlorophos;
  • karbofos;
  • tuufaatasiga o le organochlorine;
  • po o pyrethroid (faʻamaʻi vailaau faʻasaina).

E mafai ona e faʻatau mai aisolsols, e fai ma faʻataʻitaʻiga, "Tsifoks", "Kukaracha", "Get". I le taua ma le fagaina o moa, ua faamaonia ai le leaga o Raptor ma Reid, ma e taugata foi.

E taua! E tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le puipuiga o le saogalemu, aua o le tele o vailaʻau oona e le gata mo fuʻa ma moa, ae faʻapea foi mo tagata ma isi meaola.

Fuafuaga puipui

I le taua faasaga i le fuʻa ma isi vailaʻau avian, e taua tele le fesoʻotaiga faʻatasi, faapea foi ma le puipuiga:

  • o le faamamaina masani o nofoaga ma fale, lea na mafua ai ona aveesea i taimi uma ia parasi na faʻafuaseʻi ona tafe mai i manu felelei solo ma e le maua le avanoa e faʻateleina ai ma nofo ai i le avanoa;
  • lele i totonu o le potu ina ia aloese ai mai le faiga o le pala ma le tuʻufaʻatasia - o se siosiomaga lelei mo ituaiga faʻamaʻi ma vailaʻau;
  • tuʻuina i totonu o le hen-house branches of tansy and wormwood, o le manogi lea e paʻu ai tagata toto toto.

E pei ona e iloa, o le togafiti sili ona lelei o le puipuiga. E sili atu le taugofie ma itiiti ifo le faʻalavelave e fai ai ni auala e puipuia ai iniseti mimiti toto i totonu o le moa moa nai lo le faia o se fuataga o fua mo la latou fausiaina.