Fualaau aina

Vaomatua Vaomatua ma Vaomatua: Meaola, Faʻatauga, Faʻaleagaina ma le Faʻaogaina

Aneti - pepe iniseti o le order hymenoptera. O la latou fuainumera e tele, latou te matua faatelevaveina vave.

E mafai ona e feiloai i toetoe lava o tulimanu uma o la matou paneta: i totonu o vaomatua o le Amazonia, Europa, i Amerika i Saute, ma toetoe lava i le itumalo atoa o Rusia. Pau lava tuusaunoaga o Anarctica ma nisi motu mamao.

Soifua i totonu o le vailaau

Aneti e nonofo i aiga (malo) i nofoaga e taatitia ai, o meaola, o loʻo fuafua i le eleele, fafie, i lalo o maa. Aneti o ni tagata faatulagaina. O se aiga (kolo) o se faʻalavelave faʻapitoa ma se vaeluaga manino o tiute tauave i le va o ona tagata.

E pei o "iniseti lautele", o vavae ua i ai se vaevaega 3 castes:

  • fafine (masiofo po o le masiofo). O loʻo latou punouai i le tuʻuina o fuamoa (o tane e sau mai fuamoa e le o faʻamaʻiina, o fafine e aliali mai mai le fugaina). O le tuatoa ei ai ona apaʻau e faʻavave ese loa i le taimi vave lava pe a maeʻa le vaalele. E ese le eseesega o femalesi i le lapopoʻa mai isi o loʻo nonofo i se fati, o latou e sili atu le telē nai lo alii ma le faigaluega. O le Tupu Tamaitai e na o le pau lea o le ate o le kolone;
  • FESOASOANI! E naʻo le tasi le mea e tupu i le fafine, o le sperm na maua e lava mo ia e fanauina ai le fanau i lona olaga atoa (10-20 tausaga).

  • alii. Pau la latou galuega o le auai lea i matāʻupu. I le lumanaʻi, ua faʻaumatia i latou e o latou lava aiga mai se fomaʻi. O tamaʻitaʻi e laʻititi tele nai lo tamaitai, ae iai foʻi apaʻau. O latou faʻamoemoega ola e na o ni nai vaiaso;
  • tagata faigaluega (foragers). O i latou ia o tamaʻitaʻi e tasi, naʻo le faʻapipiʻiina o le tino. O matafaioi a le au faipule e aofia ai le tausia lelei o le aiga, meaʻai, ma fanau i le lumanaʻi. E leai ni a latou apaau, e laʻititi tele nai lo le fafine. O le tele o tagata galulue o ni fitafita fitafita (o latou auvae ma ulu ulu e sili atu ona atiaeina), latou te faia foi tiute uma o tagata faigaluega, ae o isi mea puipuia o latou faamoega mai osofaiga a fili.
FESOASOANI! E le o ituaiga uma o vavae e iai se vaeluaga manino i totonu o castes.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le togavao ma le pharaoh turts e fausiaina a latou lava "galuega": mai le fanau mai, latou te tausia a latou fanau, ona latou faʻapipiʻiina lea o le mea na tupu, ma na o le iʻuga o latou olaga latou te maua ai meaai.

Aneti o Rusia

I le teritori o Rusia o loo ola sili atu i le 300 ituaiga o vao. O le mea sili ona taatele o: vailaau vaomatua, antian black black, vailaau vailaau ma le mea e gaosia ai le ant.

Vaomatua

E i ai ituaiga eseese o lenei ituaiga:

  • mūmū mumu vao. O se iniseti laititi, 7-14 mm le umi. O le faavae e tele, o le ulu e tele, o le manava ma le ua uliuli, o le tino atoa o le moli. E nofo ai i coniferous, deciduous ma vaomatua fefiloi. Tagata galulue malosi. Anthills na fausia ei latou o nisi taimi ausia le 2 pe sili atu mita i le maualuga. O laumei mumu laʻau e fiafia e ola o se aiga e tasi, o lona uiga pe a uma le faʻamaʻiina, o le fafine na lele mai le faamoega mai le faamoega e le fausiaina se kolone fou, ae toe foi atu i lona aiga. Mo le masiofo, ua aveesea se paranesi i totonu o le faamoega, lea na ia fanauina ai ni fanau fou. O le numera o se fulufulu mumu i lanu mumu e mafai ona oʻo atu i le miliona miliona o nonofo ai;
  • uliuli ma enaena enaena. O ituaiga masani o vaomatua. E laʻititi i le tele. Tupulaga matutua matutua e na o le 5-8 mm. Lanu paʻepaʻe uliuli ma uliuli. Nests e masani ona fausia i lalo o maʻa. Afai na te fausia ni mea faʻapitoa, e matua laitiiti lava. O le numera o kolone o lenei meaola e laiti, talu mai fafine pe'ā maeʻa ona faʻasaga ma faʻamalosia aiga fou;

Black vine (lasium)

Peti pepe. O le umi e 3-5 mm. Lanu e lanu uliuli. O vao togavao e fausia ai ni oaga i laau tuai ma palapala (mauga maualuga). A maeʻa le la faaipoipoga, o le masiofo-le masiofo e le toe foi atu i le vailaau, ae o le a fausia ai se kolone fou, e le gata i lea, e aunoa ma le fesoasoani o le faigaluega. I masiofo o lenei ituaiga o le olaga sili ona umi o le 28 tausaga.

Woody

E aʻafia i le ituaiga campotonus. I le teritori o le Rusia, o le tele o mea e ola ai le lanu uliuli ma le susulu. E sili atu lapopoa o tagata tausaafia, o le umi e mafai ona oʻo i le 11-12 mm. O le tele o taʻitaʻitua ma vaomatua. Le fausia o ni o latou faamoega, latou te fiafia i mea tuai, o laau paʻu, o lapopoʻa pala pe lalago mamago. Aua le alu ifo i le eleele. Latou te nonofo i ni aiga laiti ma se manava tasi.

O le numera o le tasi itumalo e lata ane 5-8 afe tagata taitoatasi.

Aneti e selesele

O le umi o latou tino e eseese mai le 5 i le 10 mm. E i ai o latou ulu tele ma latou atinaʻeina ni manoa, lea latou te manaʻomia mo le fufuluina o fatu ma fatu (o le autu o le seleselega). Aneti-tagata selesele o loʻo nonofo i 'aʻai tetele. Nofoaga e fausia i lalo o le eleele. O le tele o taimi, o latou nofoaga e mafai ona maua i tafatafa o auala poʻo le fanua. O alii talavou ma alii o nei tagata taitoatasi e masani lava o le taumalulu i se fulufulu, faatasi ai ma le amataga o le tautotogo (ao susu pea le palapala) lele ese mai le faamoega mo le faatulagaina o nuu fou.

Faamanuiaga ma le afaina

I le natura, e le gata ina inosia pe na o ni iniseti aoga. E i ai tulaga e mafai ai e se ituaiga meaola ona aoga i tagata pe mafua ai foi le tele o faafitauli.

Vaomatua vao o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula, o le leoleo sili o vaomatua mai faʻamaʻi pipisi. I le 'aiina o se ituaiga o iniseti leaga na amata amata ona gaosia, e taofia ai le salalau lautele o vaomatua. I le faaopoopo atu i ai, o nei tagata faigaluega le vaivai e vavae ese le eleele, faʻapipiʻiina i le okesene. Ma e taua foi le taua i le faasoasoaina o meaai, o le meaʻai autu lea mo le tele o manulele o le vaomatua: fagu, fai laupapa, tits. O le kulimi faʻasaoina e pulu e masani ona faʻaaogaina i vailaʻau: faʻavae i luga, sauniuniga mo le rūmatism, tiga faʻatasi, ma le tuberculosis.

Ma e na o tagata nofoa mafanafana mumu mūmū o se mea moni faʻalavelave: O le taumafa o nei tagata mo le tele o vaega o se paʻu (suamalie o le aphids). Aneti puipuia se aphid, totōina i ni aofaiga tetele ma e ave foi ma i latou i le vili mo le taumalulu. Aphids mafua ai le tele o le faaleagaina o togalaau ma togalaau, faʻaumatia ai laau uma. O le mea lea, o le faʻaalia mai o nei tagata taʻutaʻua i le vaomatua i le tafa o togafiti e mafua ai le atuatuvale.

Nofoaga lanu uliuli. E leai se masalosalo e sili atu le afaina o lenei iniseti nai lo le lelei. Aʻo latou nonofo i togalaau, latou te fiafia e 'ai fua o fualaau aina suamalie, suʻi le nectar mai fugalaau, faʻaleagaina. E le gata i lea, e pei o lanu mumu, e fafagaina lafu o aphids.

Anatei vave O loʻo i ai se faʻamanuiaga sili i taupou taupou, o loʻo faʻamalosia ai le salalau o fatu o laau toto. Ae afai o nei iniseti e fafaga i tafatafa o galu i le mea e soli ai saito, e lamatia ai se faʻalavelave matuia o fua o faatoaga.

Laʻau mumu ant aoga i lea mea e faaleagaina ai meaola faalafua, tino o iniseti, ma lapisi e ola i lalo o paʻu o laau. Ae talofa, pe a filifilia e le aufaifaatoaga laau mo lo latou nofoia o laupapa seleselega, faaputu i totonu o se fale tafu po o totonu o le lotoa o se fale nofomau. Lui laupapa mai totonu ma liliu i le efuefu, latou te faia mea faufale e matua le talafeagai mo le faʻaaogaina. O le tele o faafitauli e mafai ona aumai e tagata e tautau i le tino, faʻamautu sao i le potu malolo. E masani lava i fale e afaina ai meafale, faitotoa, pupu laupapa.

Aneti e aumaia le tele o faʻafitauli i se tagata na o le nofo vavalalata ia te ia. O le natura o le a le ola ma olaola e aunoa ma nei tagata faigaluega faigata. E tatau ona manatuaina lenei mea pe a iai se manaʻoga e faʻanofo ma faʻaumatia se mea e pei o lena, mo le malie.

Ata

O le a e vaʻaia se ata o vaomatua:

Mea aoga

Ona mafai lea ona e faamasani i tala e ono aoga ma e manaia ia te oe:

  • Faʻaoʻo faʻasalaga:
    1. E faʻafefea ona aveese faʻamaunuʻu mumu i totonu o le fale?
    2. Boric acids ma borax mai vao
    3. Fofo faʻapitoa mo vavae i totonu o le fale ma le fale
    4. Faʻatinoina le aoga o sisi i totonu o le fale
    5. Aneti tuai
  • Aneti i le togalaau:
    1. Vailaʻau o vao
    2. E faʻafefea ona momoe moa?
    3. O ai le pipi?
    4. O le a le mea e 'ai e ia?
    5. Le taua o le papa i le natura
    6. Tausiga o vao: o le tupu o le ant ma le faʻavaega o foliga o le ant galue
    7. E faʻafefea ona maua mai pusi?
    8. Aneti ma apaau
    9. E faʻafefea ona tiaʻi ese vao i totonu o le togalaau?