Currant

Redcurrant "Vixne": uiga, togavao agrotechnology

I aso nei e le mafai ona mafaufau i se togalaau togalaau e aunoa ma se fuamū mumu. O se tasi lea o fualaau aina e sili ona taatele ma o se punavai o fualaʻau vine, mai lea mea ua saunia ai mea sili ona suamalie, jam, compotes, jelini ma sili atu. Afai o loʻo e le o malamalama lelei i le fea o fualaau e totoina, ona liliu atu lea o lou mafaufau i le ituaiga sili ona lelei "Vixne" - e uiga i ai mulimuli ane i le tusiga.

E uiga i filifiliga eseese

O le ituaiga fuamini mumu "Vixne" (isi igoa - "Red Vixne", "Cherry Vixne") na maua mai i luga o le fatu o fatu o le fualaau Varshevicha. Faʻatonu A. B. Viksne, T. T. Zvyagina na totoina se ituaiga i le ogatotonu o le 1990 i le 'olo o le Ogre Fruit Experience Station i Latvia.

I le 1997, na aofia ai Viksne i le Setete Resitara o Vaʻaiga Faʻapitoa ma na faʻatagaina e atinaʻe i itu i North-West ma Central Chernozem.

E taua! Viksne (Latvian Visks) o se igoa Latvian lauiloa tele, e maua foi i Rusia. E maua mai le upu Latvian "vīksna", i le gagana Rusia "elm".

Faamatalaga ma uiga

Sei o tatou tilotilo pe faapefea ona avea le vao ma vine o le fuamū mumu "Vixne."

Laʻau

O se tagata matutua o se ogalaau, umi, lapoa, mafolafola e oo i le 1.5 mita le maualuga, e iai se foliga le lelei e mafua mai i le tuputupu ae le tupu o laau. "Viksne" e mafiafia, sao, e le faʻafefeteina ni lanu enaena uliuli ma se pulupulu grayish. O ona pulupulu e laʻititi, faʻaloloa, sessile, lanu o tipu.

O laulaau o le ituaiga e lapopoa ma lauulu, lamolemole, saʻo, palamole, lima-lobed, lanumeamata lanumeamata ma pito i luga. O lefolafola lau lafolafola e faʻaloloa i luga, o loʻo le lavalava i luga ma lauulu i le pito i lalo.

O fugalaau laititi loloto e faʻaleleia i luga o laʻau tetele, o le vaʻaiga o le 10-15 cm le umi, ma, pe a uma ona matua, e maua ai se seleselega tele o vine.

Berries

Pulu le "Vixne" e ufitia ai vine o le lautele-lapoa (0.7-0.8 g) o foliga lapopoa, lanu o le eleele ma lanu lanu. O le tofo o le fua e suamalie ma manaia, matagofie ma fou. I totonu oi latou o se fuainumera itiiti o fualaau fuamoa. O fua e maualuga le maualuga o le vaitamini C (e oo atu i le 38 mg i le 100 g) ma mea pectin e faʻaleleia ai le excretion o sima mamafa mamafa mai le tino.

O fua o fualaau mumu mumu "Sugar" e matua suamalie ma manaia i le tofo, faia ia atoatoa mo le faasaoina ma mo le taumafa fou.

O nisi vaega o le ituaiga

O lea, mafaufau pe o le a le uiga o le "faagaioiga" o se ituaiga - o le tetee atu i meaola faalafua ma faamaʻi, lamala ma le malulu, fua mai ma le mafai ona gafatia, faapea foi ma le sili ona lelei e faaaoga ai fua i le kukaina.

Faʻamaʻi ma le Faiga Faʻafefe Pest

Currant "Vixne" o loʻo i ai le teteʻega lelei i faʻamaʻi ma faʻafitauli pipisi eseese, ae mafai ona osofaia. mūmū mūmū (currant) aphid. Ina ia mafai ona taofia le tupu mai o se meaola, e tatau ona vela i taimi uma i luga o vao, aua e mafai ona latou saofaga i lona toe gaosia.

O faailoga e pei o le mumu o laulaau o uiga ia o le laʻau mumu ma le anthracnose.

O le vailaau e foliga mai e teteʻe i anthracnose. Ina ia aloese mai le pala o fua o fua, e tatau ai ona suavai le vao ma le totoa ma le totoina i latou i nofoaga e tafe ai.

Faʻafefe o le tau ma le malulu

Currant "Vixne" e faatatau i vailaau faasaina. Ae ui i lea, o ona fua o le fua atonu e itiiti sina taimi e aafia ai le tele o mea - vevela le lelei, maualuga ma le malosi o le matagi, ae o le a le maua ai se toesea o le seleselega.

O le vailaʻau o loʻo i ai le tele o teteʻe i le lāmala, ma o le leai o se faʻavaʻaiga masani o ona fua o le a laʻititi ma itiiti le malie.

Vaitaimi ma le seleselega

"Viksne" e faatatau i ogatotonu o le vasega, o le suamalie o vine e pau i le ogatotonu o Iulai. O le ituaiga e maualuga le gaosia, ma le tausiga lelei, e tasi le tagata matua e maua mai le gaosiga umi o le 5 kilokalama o vine i le tafaʻi.

Malosiaga

Laʻau mumu "Vixne" - o se mea taua mo fale gaosi oloa mo le gaosiga o vine. O loʻo lelei lona faʻaleleia. E le gata i lea, o le berry e teuina mo se taimi umi i luga o le vao pe a uma ona matua, e aunoa ma le aveesea o lona tofo ae le o le faaleagaina.

E manaia le faitau e uiga i aoga ma le faʻaaogaina o fuamini mumu.

Faatonuga

Varix vine - sini lautele, skoroplodny, tofo suamalie. Latou te faʻaaoga fou, ae le o teuina mo se taimi umi.

E uiga i nei mea, e mafai ona e faia se siamu matagofie, tilo, jam poʻo fualaau suamalie. O pipi e faaopoopo atu i pastries ma desserts, latou te faia se sipuni suamalie mo asikulimi. E le gata i lea, o fua e lelei tele mo le maalili. O se tasi o mea e sili ona lelei o le ituaiga, o ona fatu laiti ma suamalie e toetoe lava a le lagonaina pe a taumafa vine.

Faamasani oe lava i fualaau mo le saunia o currants mumu: jam, jam, compote.

Auala e filifili ai pe a faʻatau

O fualaau e tatau ona faʻatau na o faʻamaonia tagata faʻatau i faleoloa faapitoa, ina ia le aumaia i le nofoaga o faʻamaʻi poʻo mea faʻamaʻi. E sili ona lelei le faʻatau i fale tausimai, o nei laau totō o le a sili atu le aʻa ma o le a fua tele. E le gata i lea, o le fatuga o le a faʻamautinoa tonu lava le ituaiga na e filifilia.

A filifilia se fuʻa, ave se masini faʻapipiʻi ma se lush, o le aʻafiaga o aʻafiaga ma se vaega eleele o le itiiti ifo ma le 40 cm. O le paʻu e mafai ona ufiufi i vaʻaiga umi ma se vaega o le paʻu, lea e masani lava. O le mea sili lava, o aʻa ma lala e le tatau ona foliga mago, ola, e ola. Afai ei ai laulaʻau i luga o le fatu, ona siaki lea oi latou, pei o isi vaega uma o le laau, aua e leai ni faʻamaoniga o faʻamaʻi, meaola faalafua poʻo le pala.

Tulafono faʻavae

Ina ia lelei le totoina o le fuamū mumu "Vixne", e tatau ona e mulimulitai i tulafono patino.

Taimi sili ona lelei

Laufanua "Viksne" na faia i le vaitau mafanafana - i le amataga o le autumn, ia Setema. E mafai ona totoina le fua i le tautotogo, ae talu ai o le faagasologa o lona vaitau tuputupu ae e vave amata i le vave, e sili atu ona fai i le tautoulu. Ona maua ai lea o le taimi e selesele ai le aʻa, faʻafiafia ma tuʻuina atu muamua totō i le tautotogo.

E te iloa? O fualaau suamalie e leai ni fua e aofia ai le tele o vitamini C, e mafai ona puipuia le tino mai faʻamaʻi vailaʻau ma faʻamalosia ai le puipuiga o le tino nai lo le paʻu. Aʻo oʻo mai, o le aofaʻi o le acid ascorbic i totonu o vine o loʻo faʻaitiitia ma avea ai ma laʻititi maualalo i fua o fuamaʻa.

Filifilia se nofoaga

Mo lenei ituaiga e sili atu le filifili lanu po o le lua-pouliuli avanoa e aunoa ma ni faʻailoga. "Viksne" o le a aumai ai se seleselega lelei i luga o le malamalama, suavai lelei, faʻafefe, sina mea e gaosia ai le suamalie, lauʻeleʻele poʻo oneone oneone. O le totōina i le mamafa ma le eleele eleʻele e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaivaia o aʻa ma le faʻagesegese o le tuputupu aʻe o le vao. O le ituaiga e le o faigata tele i le fua o le eleele. Ae i le malulu tele poʻo le eleele eleele e lelei tele le le totoina - o le maualuga ole vai ole eleele e le tatau ona latalata ile 75 cm mai le fogaeleele.

Aoao atili e uiga i mea taua o le palapala ma lona fatuga, o le elemene ma le fualaʻau.

Faʻasologa o le faʻaleleia o auala

Mo le totoina o le tilotilo o ni togalaau poʻo ni moega e totoina ai vao i se mamao o le 1.3 m mai le tasi. Afai e te totoina i latou vavalalata, o le a lalafi e le tasi le isi ma o le a amata ona solomuli fua.

Mo se tasi pe lua vaʻai e mafai ona faʻaaogaina patip: muamua (3-4 vaiaso), lua i le 50 cm le loloto ma pe tusa ma le 40 cm le maualuga o le palapala mai le lua po o le alavai ua faʻafefiloi ma lua compost poo humus pakete, 100 kalama o superphosphate ma le 90 karamu o le potassium sulphate. O le laau totō ua faʻatumu i le palapala maua.

A uma ona totō fatu laau, faʻapipiʻi lelei le eleele, faʻafefe uma vaomatua i le pakete se tasi o le vai, ma mulimulu le palapala.

Vitio: totoina currants mumu

Faʻavae o le tausiga taimi

O le tausia o le fuamū mumu "Vixne" o le fausiaina, teuteuina, faʻamalosi, faʻasaga mo le taumalulu ma tausia le pristvolny liʻo o le laau.

Siaki i a matou fesoasoani fesoasoani mumu mumu.

Faʻasa

E ui lava o le ituaiga e le o se mea e sili ona taua e uiga i le susu, faʻaleleia faʻavaitaimi e talafeagai, aemaise lava i le vaitaimi o fualaau aina. I le taimi lava e tasi, e sasaa le vai i luga o le lio.

O le tele o le vai e faalagolago ile vevela vevela ma le tikeri ole malogo. I le tulaga masani, o le fafaga e tatau ona faia i le 2 taimi i le vaiaso, aʻo le 2-4 pakete vai e tatau ona sasaa i lalo o laau taʻitasi, fuafua i lona tele ma le eleele.

Afai o loʻo lelei le susu o le palapala, e mafai ona e faʻafefe le vai e sosoo ai.

Tausia o se liʻo

Auā e manaʻomia e le pristvolnom circle currants ona matua mataala. O vao e tatau ona veleina ao latou palu le palapala ma puipuia le laau mai le ola lelei. E le gata i lea, e mafai ona avea ma puna o le salalau o aphids. A maeʻa ona faʻasuina le vao e fautuaina le eleele tatala ma mimiti ma lau paʻulea o le a faatagaina i se taimi umi e mafai ai ona puipuia lona susu.

Talu ai o le aʻa o le fuamū mūmū mūmū e tuʻu faʻapuʻupuʻu, e tatau ona e faʻaeteete i le gaosiga o le liʻo o le laau ina ia le afaina ai aʻa o le laau.

E te iloa? I aso anamua, sa taʻua le currant o le "monastic berry" aua na tupu i le toetoe lava o monasala uma ma na faʻaaoga iina e le gata o meaai, ae mo togafitiga faafomaʻi foi. O uluai taua o currants i Novgorod ma Pskov monasteries ua tusia i le 11 senituri. Ma na o nai seneturi mulimuli ane sa nofo ai le aiga i togalaau masani.

Laʻei pito sili

E tatau ona fafaga faʻalua ituaiga o fualaau aina "Vixne" - vave pe a uma ona tupu aʻe ma lua i le tolu vaiaso aʻo leʻi faʻamaunuina vine.

I le vaitau o le tuputupu aʻe (tautotogo po o le amataga o le taumafanafana), e tatau ona faʻaaoga faʻamalositisi - o le ammonium nitrate (30 g i le vao) po o le Uria (20 g i le vao). A maeʻa le ulu ma i le amataga o le ovary, faʻafeiloaʻi mai ai manulele manu (1:12) poʻo mullein (1: 5) ile fua ole 1-1.5 pakete i le vaomatua. I le tautotogo, pe a eliina le palapala, faasasa (8 g i le sikuea mita) ma le fagu (12 g i le sikuea mita) e tatau ona faaopoopo faʻamaʻi. E pei o le mea mulimuli, e mafai ona e faʻaaogaina le fafie, lea e aofia ai foi le phosphorus, calcium ma le tele o isi elemene taua. Afai e malosi le vavao, ma laʻau lapopoa ma tele vine, o le a le mafai ona faʻataunuʻu le fafagaina o le autumn.

E taua! O le tele o aʻafiaga e maua mai i le faʻaaogaina o mea faʻapitoa ma minerale. Ae ui i lea, e tatau ona aloese mai fomu o fualaau o le chlorine, ona e matua mataʻituina currants mumu i le chlorine.

Teuteu

Mo le atinaʻe vave ma le tatau o le fuataina pe a uma ona totōina, e tatau ona vavae ese, ma tuʻu ai 2-3 tafaoga i luga o ata taʻitasi.

E le manaʻomia ona vavae faʻamatalaga o tagata matutua, e pei lava ona tumau pea le fua o fuā tuai. E mafai ona e 'ave faʻamafanafana lala pago pe afaina i le tautotogo, ma leai se mea e vavae ese ai luga o le laau.

Taumalulu malulu malulu

E ui lava o le vailaʻau e malulu, e totō laau totō i le autumn e oo i le 0.8 mita le maualuga mo le taumalulu ufiufi ma se laulau o lau paʻu.

Aoao atili e uiga ile tausiga o fualaau fualaau: i le tautotogo, autumn (sauniuni mo le taumalulu).

Le lelei ma le le lelei o le ituaiga

Aʻoga aoga:

  • lelei tele;
  • maualuga marketability ma le tofo;
  • leai se manatu e pauu vine;
  • lelei le teteʻe;
  • avega masani o le lamala;
  • fetuutuunai eseese.

Tulaga le lelei:

  • mea e faʻaleleia;
  • klasnogallovoy alofa

Iloiloga ata vitio "Vixne"

O lea, e ui lava i ni faaletonu, o le lelei o le fuamū mumu "Viksne" e le masalomia e sili atu ia i latou. I le totōina o ni togavao o lenei ituaiga i lau macha poʻo se mea totino, o le ae maua ai se togalaau faʻapitoa, faʻasao ma se seleselega tele o fualaau suamalie ma fuamini.