Laʻau

Spirea - faʻafefe lanu meamata i le puaa

O Spirea o se mea teuteu matagofie mai le aiga Pink. E taatele i totonu o le vaomatua ma vaomatua-o le sone eleele, faapea foi i luga o le tumutumu o Alps, o le Himalaya ma latalata ane i Mekisiko. Laʻau e faʻaaogaina e teuteu ai paka ma togalaau. O lo latou pulou, o le vavave o lala i le tautotogo ma le taumafanafana e ufitia tele i fugalaau laiti, e pei o le pulu po o se pulou kiona. O nisi taimi o le spirea e taua o se falaoa, ae o se mea sese lenei. Meadowsweet o se laau toto, ae o le laufanua o se laau totoa ma moli toto.

Uiga o le Botanical

O le Spirea o se laau toto o le eleele e 0.15-2.5 mita le maualuga. E fafagaina e se uʻamea papaʻe. Laʻau tupu saʻo, salalau i luga o le eleele pe tulaʻi. I le aluga o taimi, e oʻo lava i lala amiotonu e paʻu i lalo o latou lava mamafa. Le lanu o lala o le lanu enaena po o le enaena enaena. O le paʻu e faʻasili atu i papatusi uumi.

E le o iai ni laupepa masani ma e ese mai i le vavalalata ma le mamanu ma se mamanu laveai o le vevela tutotonu ma le pito i luga. O le pito o le laʻau poʻo le faʻamalosi. Valivali e mafai ona ese tele. O nisi laau totō e ufiufi i laulaau lanu meamata i le vaitau atoa, ao le laʻau o isi e fesuisuiai taimi mai le mumu i le samasama, lanumeamata poʻo le moli.

Ole fuga muamua vaivai e amata i le lua poo le tolu tausaga o le ola o le vaʻa. I le ogatotonu o le tautotogo pe ua leva foi i le taumafanafana, o le tele o faamalu poʻo le faʻafefeteina o aʻafiaga e fuga mai i le axils o lau. E vavalalata le tasi i le isi, laʻititi laʻititi ma le lautele o le 6-10 mm o foliga faʻapusa. Fugalaau faatasi ai ma ni petelima se tolu mafolafola eseese ma se ogaumu (e oo i le 60 mita ma le 5 ovaries) e mafai ona vali paʻepaʻe po o le piniki.








A maeʻa le palotaina, o laʻau paʻu mafolafola enaena e maua mai i fasi pepa laʻau. O le umi e na o le 1.5-2 mm. E fufulu fualaau aina i luga o latou lava.

Ituaiga ma ituaiga o meaola

I le taimi nei, ua maua e saienitisi pe tusa ma le 100 ituaiga o meaola.

Spiraea o le anufe. O laau felafoaʻi mausalī ma lala lala mafiafia ua tupu i le 1.5-2 mita le maualuga. Ua ufiufi i le ovoid poo lau oval. E latalata ane le pito i tua o le laulau faʻataʻavalevale. O le umi e 35-45 mm. Le lanu o laulaau e lanumeamata lanumeamata, ma o le pito i luga e lauulu. O le fugalaau e tupu mai ia Me-Iuni, pe a fuga mai le tele o meaola papaʻe paʻepaʻe.

Polokalame faʻalelei

Japanese Spirea. Fualaau 120-200 cm le maualuga e aofia ai lanu mumu mumu-lanu enaena ma se vaega lautele. Latou te ola i ni fua faigofie o le 25-75 mm le umi. I le taufaaiuiuga o Me, o fugalaau ufitia o fugalaau sinasina-fugalaau e fuga mai, lea e oʻo atu i le 45 aso. Eseesega:

  • Little Princesses - o le felafolafoaʻiina e oo atu i le 60 cm le maualuga ma le 120 cm le lautele ma lanu lanumeamata lanumeamata uliuli ia Iuni - Iulai o loo ufiufiina i fugalaau lanumumu-mumu;
  • Puletini Auro - o se togavao e tusa ma le 1 mita le maualuga e tupu lau lanu samasama;
  • Goldflame - i le tautotogo, lanumeamata-lanu samasama fugalaau i luga o le fuʻa e oo atu i le 80 cm le maualuga, lea e lanu samasama i le taumafanafana ona avea ai lea ma lanu meamata, o fugalaau e mumu-lanu piniki;
  • Shirobana - o le vao vavalalata i le 60-80 cm faʻatasi ai ma laʻau laiti laititi e ala ia Iulai-Aokuso, e fuga mai i fuga lanu paʻepaʻe poʻo le piniki;
  • Crispa - o se lala laʻau faʻatasi ma se pale ufiufi e ufiufi i nai paʻu piniki mumu lanu;
  • Anthony Vaterrer - o se paʻu laʻititi ma le pale ma le laʻau mumu i Iuni-Setema e fuga i le tele (e oʻo i le 15 cm) fugalaau kalamu;
  • Macrophyll - lapisi lautele (1.5 mita) lautele e ufiufi i le ovoid fuga lau (lanu-mumu i le taumafanafana ma le moli i le autumn) 15 cm le umi;
  • Magic Carpet - o se pale eletise e oo atu i le 0.5 mita le maualuga ma le 80 cm le lautele lafoaʻi lauulu matagofie o le kopa, samasama ma le moli;
  • Lanu - o se togalaau 120 cm le maualuga ma lautele lautele e ufiufi lau lanu meamata ma lanu piniki;
  • O le afi mumulu o se vao vao ma lanu mumu-mumu ma fugalaau lanu piniki.
Japanese Spirea

Spirea tatalaina. O se laau umi maoaʻe ma ni pine lapisi e sili ona fiafia i le palapala susu. O le maualuga o le fana o le 150-200 cm. O lala e ufiufi i laʻau laititi vavalalata ma se faʻavae faʻavae. O le lanumoana lanumoana e foliga mai e foliga mai e 12 cm le umi. Latou te iloa i le ogatotonu o le taumafanafana.

Spirea tatalaina

Spirea e lanu. O se ituaiga o meaʻai e tusa ma le 180 cm ua faʻapipiʻiina lala e ufiufi i laʻau paʻu-paʻe-lau. O le pito i tua o le lanu enaena. O le laau e fuga mai i le paʻepaʻe papaʻe, lea e foliga mai i le ogatotonu o Mei. O ituaiga eseese o le Grafshame e ese mai ituaiga autu e ala i lanu mumu-lanu enaena ma e sili atu le tele o le kiona-paʻepaʻe paʻepaʻe. Laʻau lelei o le meli.

Grey spirea

Spirea wangutta. E vave ona tupu le lapoa o le vao, e oʻo i le 2 mita le maualuga. O le lau o le laʻau e lanu meamata. O le pito i tua e lauulu. E oʻo i le autumn, o lau lanu mumu pe moli. O loʻo i luga o le paranesi snow-white-inflorescences i le ogatotonu o Iuni.

Spirea Wangutta

Nippon Spiraea. O le vao televave ma lala laʻau e maualuga lona maualuga i le 2 m. O le laʻau e tusa ma le 5 cm le uumi e iai le foliga o le foliga ma e tumau pea le lanu lanu meamata seia oʻo ina pau lau lau. Ia Iuni, e fuga mai fugalaau lanu samasama samasama mai lanu violē. Eseesega o le kiona o loʻo faasolosolo malie le ola i lalo o laʻau lanu meamata ma le tele o mea paʻepaʻe papaʻe i le tausaga talu ai.

Nippon Spiraea

Spirea finauga. O le vave totogo o le fugalaau e 1.5-2 mita le maualuga ma lala o loʻo faʻaputuina e pei o se faʻanofo matagofie. Fugalaau-paʻepaʻe papaʻe, e pei o le pulu, faʻamalo i lau lanu meamata.

Spirea Argument

Spirea bumalda. O le togavao e maualalo (50-80 cm), o le pale malulu e aofia ai laʻau mama e ufiufi i laʻau laiti. I le tautoulu, lanu mumu lanumeamata-lanu samasama ma lanu viole. Mai le vaeluagalemu o le taumafanafana, e ufiufi ai wili taʻalo i ufimata tele o fugalaau lanu piniki.

Spirea Bumalda

Spirea Douglas. Laʻau mumu-lanu enaena ma se tamaʻi susu e avea ma pale o le 1.5 mita le maualuga. O le oval po o le lafoaʻi e lafoaʻi le 10 cm le umi i luga oi latou. Latou te fuga mai ia Iulai-Setema.

Spirea Douglas

Spirea billard. O le vao e oo i le 2 mita le maualuga e ufiufi i lapopoa lapopoa lapopoa ma o Iulai e lautele lona umi (e oo i le 20 cm), pulumu vavao o fugalaau lanumoana susulu.

Spirea Billard

Birch leaf spirea. O se vavao vao e oo atu i le 70 cm le umi e tupu aʻe ai lau lanu lanumeamata lanumoana e liua samasama e le autumn. Ia Iuni-Aokuso, e fuga mai fugalaau papaʻe i ni mea laiti laiti.

Birch leaf spirea

Faʻatauga auala

O Spirea e mafai ona faʻaleleia e le fatu poʻo le vegetatively. Mo ituaiga meaola ma ituaiga teuteu, e le talafeagai le faʻalauteleina o fatu. I le tautotogo, ia saunia ni atigipusa ma le faʻafefiloi o laufanua laʻau ma peʻa. O vine e tuʻuina i luga o le fogaeleele ma ufiufi ile paʻu o le 1 cm le maualuga. E aliali mai ata i le 1-1.5 vaiaso. I se taimi muamua, e togafitia i latou i le baseazole poo le potassium. A maeʻa le 2-3 masina, faʻapipiina ia laau totō ma totoina i totonu o le eleele avanoa i luga o se moega toleniga. O loʻo tuʻuina i ni paolo malulu poʻo ata. Totoina le tele o vai ma mulch le eleele.

O le auala e sili ona faʻatuatuaina o le toe gaosia o le faʻapipiʻiina o le taina. I le tautotogo, aʻo leʻi oʻo mai laulaau, o le ata pito i lalo e punou i le eleele ma faʻapipiʻi, ma sausau i le eleele i luga. O le pito i luga e nonoa i se lagolago. I le taumafanafana, e le gata o le togavao e faʻamaʻaina, ae faʻapea foi le taoto. O le a aʻafia i le tausaga oi ai nei, ae o le vavaeese ma le gafa o loʻo fuafua mo le tautotogo e sosoo ai. Mo se atinaʻe lelei atu, o fugalaau e aveesea i le tausaga muamua.

I le taimi o le tautotogo ma le taumafanafana, o le tipi e tusa ma le 10 cm le umi e vavae ese mai lala lamolemole ma lanu meamata. O le pito i lalo e togafitia faatasi ma Kornevin ma vave ona totoina i totonu o koneteina ma le togalaau vao. A maeʻa le 2-3 masina, 50-70% o le seleselega o le a atiina ae se aʻa atoatoa. Faʻataʻotoina i luga o le eleele avanoa e faia i le isi tautotogo.

Totoina ma le tausiga

Mo vaʻaia, matala, vevela poʻo sina paʻu mafiafia ua filifilia. I totonu o le paolo, o le numera o lanu o le a itiiti ifo. O le palapala e tatau ona matala ma palamole, faatasi ai ma le susulu lelei. Soddy poʻo lau lauʻeleʻele, ma, pe a tatau ai, peʻa ma le oneone, e faʻapipiʻi i le palapala vaivai. Mo ituaiga meaola, e le faatagaina le lime i le palapala.

Eliina lua lua mai le loloto o le 50 cm. E tatau ona faataatia i lalo i lalo le mea e tatau ai le alavai. O le ū o le kuluga e totoe i le tulaga lava e tasi. O timuga poʻo timuga mamafa e sili ona lelei mo le tulaʻi. O le faʻatinoga lava ia o loʻo faia i le tautotogo ma le autumn. O le totoina o le tautotogo e talafeagai mo laau totō e fuga mai i le taumafanafana. E faʻatinoina aʻo le i tatalaina pupuʻu. O le togafitiga e sili atu i luga o le suavai ua muaʻi susu i totonu o le vai. A maeʻa le galuega, e 1-2 lapa vai e sasaa ifo i lalo o laau taʻitasi ma o loʻo faʻamalu le pito i luga o peat. E le gata i lea, e matua mafai lava ona totoina ituaiga uma o laau i le tautoulu, aʻo lei oʻo i le paʻu o le lau.

O aso uma e tausia ai le mea e faigofie. O laau laiti e manaʻomia le tele o le suāsusu, ae o le faʻavaivai o le vai i aʻa e le faatagaina. O le matua matutua e mafai ona lelei le lamala, ma o le leai o timuga e faaluaina i le masina. I lalo ifo o togavao taitasi, e 1.5-2 pakete vai ua sasaa.

O le veleina ma le vavaeina o loʻo faʻaauau pea ona faia. E taua le manatuaina o le aʻa o le laau e matua le lelei, o lea ia faaeteete pe a faigaluega.

Faalua i le vaitau (tautotogo ma le taumafanafana) e fafagaina ai laau. Muamua, o le faʻalauteleina o mea tau minerale lautele e faʻaofiina, ona mullein ma superphosphate e faʻaaogaina.

I le matua, e matua tupu tele le toto ma e mafai ona mou ese. E tatau ona teuteuina i taimi uma, aua o siama e masani ona afaina i totonu o se pale paleni ma o se atigi vaomatua. Mo le vave totoina o laau totō, o le teuteuga e faia i le taumafanafana, i le faaiuga o le fuga. O ituaiga vave o le fugalaau e totoina i le amataga o le tautotogo. E seleseleina le seleulu i tausaga taʻitasi, e vavaeina le fautuaga o le vavae ma ua vavaeina lala mago, magogo ma malo. 3-4 tausaga talu ona totoina, 1-2 lala tuai i le tausaga e tatau ona ave i le maualuga o le 25 cm. O le a mafai ai ona toe maua vave laau ma tausia le teuteu. E le fautuaina e vavae le fautuaga o lala ua paʻu, aua o lenei mea e faaosofia ai le tuputupu ae o taamilosaga lanu, ma fugalaau e seasea ona aliali mai i luga o latou ma laiti.

E masani ona toleni le Spirea i le taumalulu e aunoa ma se fale. Afai e sili ona ogaoga, e manaʻomia le tau o le kiona, ona aʻafia ai lea o aʻa o le laau i se papa mafiafia o laʻau paʻu ma lala laau.

O le laau e lelei le puipuiga, ma e toetoe lava a le mafai ona maʻi. I le taimi lava e tasi, o aphids ma spider mites e masani lava ona nofo i luga o vao. Latou te matua faʻamalosi lava i le osofaʻia o tamaʻi laiti, moli. I le avea ai o se mea e puipuia ai, e fautuaina e faʻaauau pea ona pipiʻi vao poʻo togafiti faʻatasi ai ma iniseti.

Faʻaaogaina o mamanu

O lea ituaiga o mea teuteu ma multifunctional o le a mautinoa lava le mauaina o lana talosaga i le togalaau. O ituaiga eseese e teuteu ai rockeries. E faʻaaogaina e toto ai laau taʻitaʻia ma conifers. O Spirea e talafeagai mo le faia o ni puipui, o se mafutaga ma se talaaga mo se togalaau fugalaau. E mafai e le kamupani ona fai i luga o lona masima, o manu, gaioiga, vaipuni ma vaovao.