Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona toto ma tupu se guava (psidium)

Guava (Psidium guajava) o se fualaau aina suamalie, o ona fua e 'aina fou ma faʻaaoga e fai ai sua. Guava e matua maʻaleʻale ile malulu, e ola na o vaʻai, ae o se laau lelei e ola ai i totonu o se potu. Mo le taumafanafana, e mafai ona e ave le guava i luga o le faapaologa, patio poo patio, ma i le tautoulu e ave i se fale poʻo se togamalulu.

Sei o tatou mafaufau i mea e tatau ona e iloa ina ia mafai ai ona totoina se fale talimalo ma tausi ia te ia i le fale.

Guava foliga: faʻamatalaga faʻamaʻi

Guava (Psidium guajava) - o se ogalaau vao e oʻo i le 10 mita le maualuga, ma se paʻu mumu lanu mumu-lanu enaena. O loʻo i ai i le laau ni lau paʻu paʻu ma le paʻepaʻe paepae e lima (pe tusa ma le 4 cm le lautele) faʻatasi ma fuga lanu paʻepaʻe paʻepaʻe. O fua e suamalie, samasama ma lapotopoto (o nisi taimi e pei o foliga), ma le lapoa o le 3 i le 10 cm. O nisi taimi ei ai ituaiga eseese ma fualaau mumu (guava guava, poo le Psidium cattleianum).

Saili le mea e sili ona ofoofogia e uiga i fua o guava.

Kua tupu Guava mo le fua, lea e masani lava o se fatu, ae o loʻo iloa pea e le tagata faatau o se fua. O le fua e suamalie, lanu samasama, puluʻi malie, meaʻai i lalo o le paʻu, sosoo ai ma fatu samasama (sili atu i le 3-5 mm le umi) i le piniki piniki po o le samasama. Mo le gaosia o fualaau aina suamalie ma fuālaʻau e faʻaaogaina ai se laumei manifinifi o fualaau aina suamalie i vitamini C.

E te iloa? I le faaleagaina o Pompeii, ua maua e tagata suʻesuʻe o le eleele e le gata o le ogatotonu o mea e nonofo ai faleoloa, ae e le tele foi mea na faaleagaina ai ipu omea ma toega o laau na tupu muamua. E aliali mai o le faʻatoʻaga togalaau na salalau i aso anamua.

Tufatufaina ma nofoaga

O le atunuu moni o guava ua taʻua o vailaau o Amerika i Saute ma Mekisiko, ae ua ola le fale i fafo atu o le natura ona o le aganuu. O loʻo atinaʻe nei i le itu i Saute Florida (USA), Bermuda, ma le itu i sisifo o Indies mai Bahamas ma Cuba i Trinidad ma saute i Pasila.

O le uluai faʻamatalaga e uiga i guava na sau mai Atumotu o Hawaii i le amataga o le 1800s. O iina e tupu ai i soo se mea: i luga o fanua, auala, ma i totonu o le vaomatua i le maualuga e 1200 mita i luga aʻe o le sami.

O fualaau fuavaia o Guava i totonu o tatou latitudes e le tupu, aua latou te le taliaina le tau malulu o uiga o lo tatou atunuu. O nei laau e tatau ona puipuia mai matagi malulu e oo lava i le vevela o le itu i saute, o nisi taimi e faʻaititia ai le vevela.

Aʻoaʻoina pe faapefea ona ola le rimoni, zizifus, kiwi, moli, lemoni, laʻau o le lima lau, banxia, ​​kukumba tree, pineapple, laurel, annonu, rambutan, calamondin, anguria, banana, azimine, kivano, luffa.

Foliga lauiloa o guava

O le guava masani e tupu lelei i totonu o se ulo. Afai e tuʻuina atu e le faʻatoʻaga le faʻatoʻaga i se mafanafana, vevela le tau ma le susulu o le la, o le guava o le a fua mai i taimi uma.

E tele ituaiga guava e talafeagai mo le ola i totonu o pusa:

  1. Tropical Guavas (Psidium guajava) - lauiloa mo fualaau tetele ma le suamalie. Fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe ma uumi uumi e aliali mai i luga o le laau i le gasologa o le tausaga, faʻagasolo malie ona tuʻuina atu i le malamalama lanu meamata ma le piniki uliuli i totonu. O le fufuluina o fua e matua manogi lava. O lenei ituaiga o mea aupito sili ona suamalie o mea uma, e sili atu ona vevela nai lo isi ituaiga, ma e mafai ona ola e oʻo i le 3-4 mita e aunoa ma le taina.
  2. Strawberry Guavas (Psidium cattleianum) - o se vao vevela i le tele o vaipanoa o le tropical, Pasifika guava strawberries e lelei atoatoa mo pusa e ola i atunuu e malulu, pe afai o le laau e nofo i le vevela e le itiiti ifo nai lo le 10 ° C. O fugalaau o le sitsy tropical e laiti, paʻepaʻe ma manogi. O le laau e amata ona fua mai ia Aokuso, faatasi ai ma tulaga talafeagai o le vevela, o meaʻai e faaauau pea seia oo i le taumalulu. O fua o lenei ituaiga o fualaau lapotopoto ia o le paʻu mumu ma le paʻepaʻe.
  3. Lemon Guava (Psidium lucidum) - e talafeagai lelei mo le totoina o pusa. O lenei laau e laʻititi i totonu o le vaomatua ma e tupu tele i totonu o se ulo, o lona tuputupu ae (e aunoa ma le teuteuina ma le pine) e taofi i le maualuga o le 1.50 m. O le lucidum ituaiga ei ai fugalaau paʻepaʻe mama ma fua o le manogi lanu samasama ma le tofo.
  4. Pineapple Guava (Feijoa Sellowiana) o le ituaiga e sili ona malulu ma faʻafeiloaʻi le maualalo o le vevela i lalo -9 ° C. O le maualuga masani o nei laau e oʻo i le 3-4 mita. O lenei ituaiga o loʻo ola aʻe i le palapala ma totonu o pusa.Pineapple guava, na ia feijoa
E te iloa? O pulu uamea o loo i tua o latou foliga matagofie e nana ai le uiga moni o le vampire. Latou te leai se mea i totonu o le potumoe, o le po e sili atu ona malosi le malosi. Ae o iina, i mea e vevela ai lagona, lagona ai lagona, o le a latou totoina lelei. O kulupu o ni uo lelei o tagata malolosi, malolosi, ma le tele o malosi i totonu ma mea pāpā.

Tuputupu ae ma tausia se laau ma ou lava lima

I totonu o la latou aganuu masani, o guava, e oo lava i ituaiga eseese, e ola i le 2.5-4.0 m. Ae ui i lea, ola aʻe i totonu o se ulo, e tupu tele ona pupuu, ona o ona aʻa e gata i puipui o le pusa.

O laau Guava e ola i totonu o koneteina e mafai ona ola (ma tumau pea) e oo atu i le 1.2-1.5 mita le maualuga, lea e lelei ai laau toto mo totonu. Ina ia ola i se guava matagofie, e tatau ona e tuʻuina atu i se malamalama lelei, tulaga lelei o le vevela, faʻavaveina le fausiaina ma le teuteuina.

Saili pe faapefea ona aoga le feijoa, pe faapefea ona ola i luga o le lauʻeleʻele ma avea o se totoga fale, pe faapefea ona fai feijoa tincture ma tincture.

Tuutuuga o le taofia

  1. Faʻamalieina o Tulaga Manaomia - filifili se atigipusa tele, o lona lautele e tatau ona itiiti ifo i le 45 cm, ma le maualuga o le ulo e tatau ona i ai le itiiti ifo i le 60 cm. E mafai ona faia le ulo i laupapa, palasitika, le faʻaaogaina le uʻamea, uʻamea mafolafola poʻo le paʻu vevela. O le mea e sili ona taua, i totonu o pusa uma e talafeagai mo le totoina o guava, e tatau ona i ai ni alavai faʻavaivai i le pito i lalo e faʻaitiitia ai le susu. Afai e te filifilia se pusa mo le totoina e aunoa ma ni alavai faʻavai i le pito i lalo - o aʻa o le laau atonu o le a pala i le lumanai, lea o le a iu lava i le oti o le laau.
  2. Alavai - i le pito i lalo o le totō o le totō e tuʻu i totonu o le faʻafefeina o fasi falaoamata, faʻamalosi lala lapopoa (stacked crosswise) poʻo le faalauteleina o le omea.
  3. Nofoaga - E fiafia Guava e tupu aʻe i se nofoaga e susulu lelei e ave o le la, puipuia mai matagi malulu malulu. O se fale vevela lea e faigofie lava ona fetuʻunaʻi i le tau. Afai o le guava i se atigipusa ua tupu i se itu i saute, e tatau ona e filifilia se nofoaga e susulu i le la mo le 6 itula i le aso, o le taimi atoa e mafai ona faapipii ai le laau. I pitonuʻu feʻaveaʻi, tuʻu le laau i se nofoaga e malamalama lelei uma ile la, ona lagona ai lea e le laau le manaia tele.
  4. Totoina o fualaau aina - soʻo se taimi lava e fuga ai le guava, e sili atu le aveeseina o fugalaau, ae le o le faʻatagaina o le fua. E moni lava lenei mea i laʻitiiti laiti ma le vaivai. Afai na filifili le fai togalaau e maua mai ni fualaau aina mai totonu o lona fale, aua le tuua le sili atu ma le fa fua i luga o le paranesi e tasi. E tatau ona malosi le paranesi ma ia le itiiti ifo i le 3 tausaga.
  5. Suiga - i masina uma e 10-12, e tatau ona e faʻatuputeleina le tele o le totoina o le gafatia e tupu ai le laau. O se ipu fou e tatau ona sili atu le telē nai lo le tasi (2-3 cm) muamua. E le mafai ona e totoina se guava vave i totonu o se pusa lapoa. Ina ia fesiitai i se koneteina fou, o le laau e lueina lelei ma se paluga o le eleele mai se fagu tuai ma faʻaogaina le metotia faʻafefe, faʻapipiʻi se polo o le polo ma se guava i se fagu fou.

E te iloa? O se fafine gaʻo po o se "laau tupe" ua totoina i totonu o fagu e faatosina mai ai tamaoaiga faaletino i le fale. O lenei laau e le gata e fesoasoani i le faʻamaoaigaina, ae faʻataʻitaʻiina foʻi faʻafitauli matuia e fesoʻotaʻi ma faigata tautupe.

Sola ma le faʻapala

Eleele

  1. Guava e le faʻafefeteina ma ola lelei i luga o eleele eseese, ae e fiafia i le eleele faʻamamaina ma se paleni-base balance (pH) mai le 5 i le 7.
  2. O le eleele mo le totoina - o le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona aofia ai le tutusa o sea o le eleele, oneone ma faapalaʻau.
Fertilizers
  1. Ina ia fafagaina se vine, e tatau ona e faatauina mai le fugalaau mo le kukaina o laau, lea e faatauina atu i faleoloa faapitoa.
  2. Ua fautuaina le au faifaatoaga e aloese mai le guava fugalaau, e amata i le tautoulu ma seia oo i le ogatotonu o le taumalulu.
  3. Ina ia fafagaina laau laiti, e tatau ona e faʻaaogā faʻasosolo i lea masina i le masina i le tausaga muamua o le olaga i ni mea laiti.
  4. I tausaga mulimuli ane o le tuputupu ae o laau, o le pito i luga o le laeiina o laau e faaitiitia i le tolu i le fa taimi i le tausaga, ae o le fualaau e tasi o le faʻaaogaina o le faʻatele e faateleina.

Aoao e uiga i meatotino o le vailaʻau oona, paluga ma fugalaisa.

Lafoa ma le susu

  1. O Guava o loʻo aʻafia aʻa e vave faʻafefe vai ma meaʻai, o lea e le manaʻomia ai le faʻafeinu ma masani ai.
  2. I le tau mafanafana, e tatau ona fafagaina le laau lua pe faatolu i le masina (i le aʻa ma le fufuluina).
  3. I masina o le tau malulu, o le a ulu atu le laau i se malologa, o lona uiga o le fafaga i le aʻa e tatau ona seasea ona fai.
  4. A oʻo ina faʻamamago le pito i luga o le palapala ile loloto o le 3-5 cm, o lona uiga ua tatau ona faʻaleleia le laau.
  5. O le eleele i lalo o se fuga po o le guava guava (e oʻo i le ono masina) e tatau ona teuina i se tulaga susu susu. O se eleele malulu susu i le taimi o le fuaina o fualaau taumafa e fesoasoani i le fai togalaau e selesele fualaau suamalie ma suamalie.

E taua! O le Guava o lauʻeleʻele e mafai ona faapalepale, i o latou lava vaomatua, ua na o le taimi timuga. I le va o timuga, o laau e ola filemu i taimi uumi. Ae peitaʻi, mo se atigi fagu, o le a sili atu pe a fai e laʻititi le papa.

Fesoʻotaʻiga i le vevela

  1. O le maualuga o le taumafanafana mo lenei laau toto i le va o le 20 ° C ma le 28 ° C. I le taumalulu, mo guava laʻitiiti, e le tatau ona paʻu le maualuga o le ea i le -3 ° C. O se tagata matua (pe a ma le 3 tausaga le matua) e mafai ona tatalia le vevela e oo i le -6 ° C.
  2. O nei laau vevela e lagona le fiafia i le vevela mafanafana, ae fefefe i le malulu o le tau. O le mea lea, e sili atu le ola i totonu o le tausaga atoa pe ave i fafo i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn.
  3. I le taumalulu, e aumai ai laau i totonu o se potu vevela, o le malulu taumalulu e lelei mo latou mai le 10 ° C i le 15 ° C. I le vevela i lalo ifo o le 10 ° C, o nei laau vevela na latou lafoina la latou laʻau.

Toe gaosia ma totoina

Guava e mafai ona faʻalauteleina i ni auala se lua: mai i lanu meamata ma fatu.

O le tele o fai togalaau e sili atu le filifilia o le gaosia o guava i le paluga o le perlite ma le vermiculite.

Tuputupu ae mai mea e seleseleina:

  1. E seleseleina laulaau lanu meamata, lea e tatau ona i ai le itiiti ifo i le lua tulafono.
  2. A maeʻa lena mea, ona faʻafefeteina lea o le tipi mo le 12 itula i se vaifofo o Kornevin poʻo se isi fualaau faʻamaina.
  3. A maeʻa, ona nofo ai lea o taʻitasi i totonu o se mea e totō ai se tasi i le eleele; pe a totoina, e tatau ona tanumia i totonu o le eleele aʻo lei amataina le inisinia muamua.
  4. O le eleele i totonu o se fagu o loo i ai se lanu meamata ua totōina ua faʻaleleia lelei.
  5. O se pusa paʻu ua tuʻuina i luga o le ulo (e maua ai se tele-hothouse). Ua faia lenei mea e faia ai se aʻafiaga o aʻafiaga - e fesoasoani i le aʻafia o le tipi.
  6. O aso uma mo le 3-5 minute e aveese ai se pusa paʻu mai le ulo e faʻamaʻalo ai le fatu.
  7. O taimi taʻitasi, taʻitasi i le 7 po o le 10 aso, faʻaputuina le suamalie.Afai e te totoina le tele o mea totō, e mafai ona e totoina ni nai meaʻai i totonu o le ipu e tasi.
  8. A mavae le 25-30 aso, o le a totogo le aʻa ma tupu (o le a amata ona tupu le aʻa). I le taimi lava e maeʻa ai, ona aveeseina lea o le pusa paʻu mai le pusa o loʻo ola ai le tamaʻi guava. I totonu o le ono masina, o le palapala i lalo o le laau talavou e tatau ona teu sina susu. O le tausiga atili o le a le ese mai le tausia o se tagata matutua matua.Mo le faʻatulaga lelei o le kulupu guava e manaʻo e fusifusia

E taua! Guava laau, tupu mai fatu, ua amata ona fua mai pe a uma le 3-4 tausaga. O le laau na maua e ala i le faʻaleleia o aʻa e tutupu vave. O le filifiliga sili ona faigofie ma sili ona talafeagai o le faʻatau lea o le guava vine i le faleoloa faapitoa. O le tele o laau ua faapipiiina e amata ona fua mai i le tausaga e tasi.

Fanauina o fatu

Guava fatu e sili atu ma le tasi le tausaga e leiloa ai o latou germination, o lea e tatau ai ona togafitia aʻo leʻi totoina i le palapala. E tatau ona maitauina o fatu fou guava e le ola lelei e aunoa ma le faamamaina, o lenei faiga e tatau ai ina ia mafai ona totogo le totogo i totonu o le atigi pito i fafo o le fatu. Mo le tasi lava faamoemoega, i le gaosiga o alamanuia, o fatu o loʻo i ai se atigi eleelea e muaʻi togafitia i le sulfuric acid; i le fale, e tatau i le tagata fugalaau ona faʻavela pe totogo fatu i vai vevela.

Stratification e ala i le kuka o fatu

  1. Ina ia faamaluluina le vevela malosi o le ofutele o le pusa, e tatau ona e aumaia le afa lita o le vai i se vevela.
  2. Tuu fatu i totonu o le vai inu ma vevela mo le lima minute.
  3. A maeʻa lena, ona alu ese lea o le afi, ma o le vai faatasi ma fatu e tatau ona faʻatagaina e faʻaliliu masani.
  4. O fatu e totoina i le eleele i le taimi lava e maeʻa ai le vevela.

Faamasani oe lava i togafitiga muamua-togafitiga - scarification ma stratification.

Stratification e ala i hfatu fatu

  1. Ua tuu fatu i totonu o se fagu, o loʻo taoto ai se solo ie, o loʻo faʻaopoopoina le vai mafanafana i le nofoaga e tasi.
  2. E tatau i le vai ona ufiufi fatu e sili atu nai lo le tele o se fatu e tasi (3-5 mm).
  3. Ua ufiufi le pusa i se tapuni ma tuu i se nofoaga malulu mafana mo vaiaso e lua.
  4. Vaitaimi e te manaʻomia e siaki pe faʻapefea ona lagona e fatu.
  5. Afai ua susulu ma totogo fatu, e tatau ona e faaopoopo se vai laitiiti, e tatau ai ona fufulu fatu ma e le mago.
  6. A maeʻa le lua vaiaso, e faʻamaluluina lava le ofutele o le pulu e mafai ai ona tatupuina le totogo i totonu, ma e mafai ona toto i le eleele.

Saili pe o le a le ituaiga o moli e mafai ona faʻaaogaina e faʻamalamalama ai totonu ole fale, pe faʻapefea ona lavea avanoa ma palapala pe a totoina fatu, lea e manaʻomia ai le totoina.

Totoina fatu

  1. O le tuai o le taimi (toso pe o le sua) o fatu e totoina i totonu o se ipu e tasi i le loloto o le tasi ma le afa i le lua senetimita, ufiufi ile palapala, faʻafeinu lelei.
  2. A maeʻa lena, ona tuʻuina lea o se pusa paʻu i luga o le ulo e puipuia ai le faʻaleleia o le susu mai le palapala.
  3. O ipu o fatu o loʻo tuʻuina i se mea manaia ma mafanafana.
  4. A oʻo mai le uluaʻi fua, e tatau ona e aveese le taga palasiti (e tatau i le laau ona ola e ola i tulaga masani o potu).
  5. O le tamaititi guava o loʻo faʻaalia i luga o se faamalama faʻamalama mo le alualu i luma.

E taua! Guava fatu e tupu i le vevela mai le 23 ° C i le + 28 ° C, pe afai o le vevela o le eleele e pa'ū ifo i lalo ifo o le 15 ° C, o le a sua le fatu ma taofi le tupu. O fatu o lenei laau e ola malie tele, latou te manaomia mai le fa i le sefululua vaiaso ao lumanaʻi luga mai luga o le eleele.

Faʻafouina

Faʻafeiloaʻi i pusa

E fautuaina le toe totoina o le laau i le tausaga, i le faaiuga o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo, ina ia suia le palapala. O le taimi saʻo lea e faʻaleleia ai le tele o le ipu i le 3-5 cm, pe afai o le laau e faʻapitoa i lana tamai fagu ma puipui o le mea tuai e le mafai ai ona ola aʻa.

Afai e le manaʻo le tagata fai togalaau ina ia toto le laau, ma fuafua e faatapulaaina le faateleina o aʻa ma aʻafiaga i luga ae o le eleele, ona fai lea i le faasologa faaletausaga, ia tosoina le aʻa i le 1/3 o le aofaiga atoa e faaaoga ai le teu. Ma suia le palapala, toto se guava i totonu o le ipu e tasi.Guava root system

Faʻaliliuina i eleele tatala

  1. O se lua e faʻaleleia ai le fanua ua eliina i totonu o se lafu malamalama ma malulu mai matagi malulu ma ata.
  2. E lua taimi e sili atu ai le tele o le lua o loʻo tulaʻi mai nai lo le pusa e ola ai le laau.
  3. Humus poʻo le faapalaga i le aofaiga ole 1/4 o le aofaiga atoa o le malologa i le palapala ua aumai i totonu o le lua e faʻalelei ai.
  4. Faʻamaʻi faʻatasi ma se vaʻai e fefiloi ma le eleele.
  5. Ua luluina le laau ma aveeseina ma le faaeteete mai le mea totino toto.
  6. Laʻau o le eleele ma le laau e faʻatulaga tutusa i le ogatotonu o le totoina o le lua.
  7. O le gapa o le itu i le tototoga o le lua e leʻi faʻaaogaina ile palapala ua tumu i le pito i luga ma le eleele, o lea e maua ai sina faʻaititia o le 5-10 cm ile luga ole palapala.
  8. E tulia le uʻu i totonu o le eleele i autafa o le laau i se maualuga talafeagai ma o se laau ua nonoa i ai. O lenei lagogo lagolago o le a manaomia e le laau seia oo ina faigata i le eleele ma amata ona ola. Auā o le laumei o loʻo faʻamamaina le maea faalenatura (e le o se mea faʻapipiʻi ma e le o le uaea).
  9. O le laau e faguina i lalo o le aʻa i totonu o le paʻu lea ua liua ile eleele. Mo le faʻaleleia o le mita mita, 5-6 l vai ua lava, afai o le laau e sili atu i luga o le mita, e 10 l le vai e sasaa i le aʻa.
  10. Нужно следить за тем, чтобы в течение лета почва под высаженным молодым деревом оставалась слегка влажной. В отсутствие дождей полив проводится еженедельно.

E taua! . Садоводу всё же нужно помнить о том, что в средней климатической зоне тропическая гуава не переживет зиму.O se tagata nofomau o le tolotolo o le a ola pe afai o se fale vevela vevela, vevela i totonu o le laʻau e fausia i luga o se laau i le tautoulu.

Teuteu

O faʻatulagaga uma o teuteuga e faʻatinoina e faʻaaoga ai se tamaʻi togalaau laititi laʻitiiti, ma e iai ni pupuʻu laʻitiiti. Aʻo leʻi faia le faʻatonuga, o le teuteuina o laʻau e faʻamamaina i le ava malosi. Afai e te fuafua e teu se isi laau, e toe faʻamamaina faʻamaʻi vine ma se vai faʻamaʻi pipisi. E faia lenei mea ina ia aua le faʻafeiloaʻi le faʻamaʻi mai le tasi laau i le isi.

Faia o se laau talavou

O le pito i luga o se laau talavou guava e aunoa ma ni itu e tatau ona tipi i se maualuga e tusa ma le 30-60 cm. Ua faia lea mea ina ia mafai ai ona faʻalautele le laiga o le laau. I le tausaga muamua, e tatau ona filifili pe 3 poʻo le 4 tuʻufaʻatasiga tuʻufaʻatasiga lelei ma ia mafai ona tupu mai i le 60 i le 90 cm, a maeʻa ona tatau lea ona faʻasolo le mea tuputupu aʻe e faʻapogai atili ai le totoina.

O lala fou, ua fausia pe a uma ona faapipiiina le paranesi autu, ma "pine" pe a maeʻa le 40 i le 60 cm. I le lumanaʻi, e tatau ona aveese ia pupuni po o le le faamanuiaina o le tipi.

Tausiga mama ma le faʻasaina o le matua

  1. Faatasi ai ma le fesoasoani o le teuina o le maualuga o le maualuga ma le foliga o le laau o loʻo tausia, ma o le paleni mafiafia o le a faʻataʻapeʻapeina, puipuia ai le susulu o le la ma le ea. Ma faʻamalo foi le fufuluina o lala mago ma leaga ma lau.
  2. Afai e manaʻo le tagata fugalaau e toe faʻaleleia lana laau, ona faʻatasi ai lea ma le fesoasoani a se tagata faʻamalosi, ua vavaeina lala tuai. A maeʻa sina taimi, toe faʻafoʻi e le laau le mea na leiloa i luga aʻe o le eleele, faʻateleina maʻau fou ma lala.
Talosaga fuʻa

O le teuteuina e mafai ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai fua o fualaau o guava ma fualaau aina suamalie. A uma ona teuteu, e amata ona ola laau. E masani lava o lala e aliali mai i le pito i luga o le ogalaau po o le pito i tua o laʻau. Mo se vaitau 2-3 2-3 vaiaso, e tuua le laau e aunoa ma le fafaga. O le teuteuina ma le le tumau le lamala e afua ai ona alu le laau i fanau, ma mafua ai ona totoina atili fualaau aina ma fualaau suamalie.

E te iloa? O le Tupu Papelonia o Nepukanesa o se tasi o le muamua e "ulu" i laau. O Ia o le na faavaeina ia togalaau o Papelonia. O lenei manatu na fananau ma aumaia i le ola ina ia le mananao le toalua pele o le tupu mo le aiga matua.

O faigata faigata i le tuputupu ae

  1. Paʻu le lau - e le fiafia le laau i suiga vave i le nofoaga, o se taunuuga, o le laau e leiloa (i se vaega pe atoatoa) laulaau.
  2. Faʻapipiʻi ma le vevela o le pale - Ina ia maua se laʻau matagofie, e tatau ona e vaʻaia le itu ma mea tutotonu o le tuputupu aʻe.
  3. Fertilizers - mo le taumalulu e fautuaina e aua le faʻapalapalaina le laau, ina ia le faʻaosofia ai le tuputupu ae. E tatau ona malolo le laau, aua e le lava le malamalama i le potu i le taumalulu.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

Guava insect pests:

  1. Caribbean fruit fly (Anastrepha suspensa) - o le mea sili ona mataʻutia o pusi o guava, o fualaau aina e aʻafia i manu felelei e le talafeagai mo taumafa a tagata. Ufiufi fualaau fou ua nonoaina faatasi ai ma ufiufi o agrofibre poo pepa, toetoe lava a puipuia uma le fualaau mai fualaau aina.
  2. Guava worm (Argyresthia eugeniella) - lanu paʻepaʻe ma le ulu uliuli. Laʻau e faʻapipiʻi le fualaau aina, mulimuli ane e le talafeagai mo meaʻai, ma faʻamaʻi manu e 'ai fua o le laau. Ina ia puipuia le fua mai nei iniseti, o fualaau aina e ufiufi i taga pepa (poʻo pusa lapisi) ma laau toto o loʻo sosolo i luga o lālā e faʻafefe ai lenei meaola.
  3. Red thrips ma le lanu paepae - o nei ituaiga meaola e lua e aina ai le guava lau, e mafua ai le pala ma le faaleagaina o fua fou.Laʻau o guava e aʻafia i meaʻai I le taimi o le tau vevela ma le tautoulu vave o le laau, e tatau ona asiasia togalaau o guava; pe a maua iniseti, e togafitia le togafitiga ma iniseti.

Aoao pe faʻafefea ona faʻafefiloi mea faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le faleplanti - miti vaʻaia, thrips, whiteflies, siama, mealybugs, pseudoprotectors, fuainumera iniseti, aphids.

Nematodes

E mafai ona faaleagaina aʻa o le Guava e le tele o ituaiga o nematodes. Nematodes o vailaʻau faʻaoga moleiti.

Faailoga o le faaleagaina i aʻa o nematodes:

  • taofia le tumau po o le faatuai ona tupu;
  • lalagaina ma samasama o laulaau;
  • lafoaia o lala ma laulaau;
  • le oti o le laau.
Faʻaleagaina e aʻafia aʻa e nematodes Aʻo leʻi totoina vine i totonu o se fagu, e tatau ona vaʻaia le palapala mo le totoina e le vevela (ile ogaumu) poʻo le sasaaina o le vai inu. Ia aloese foi mai foliga vaaia o meaola faalafua o le a fesoasoani i le palapala ma mulimulitai ma faatamaia.

E te iloa? Aloe poʻo agave o se falemaʻi moni fale. Faatasi ai ma ona faʻamalologa, o loʻo totoina pea e le laau le malosi o le fale. Ina ia taofia le popole, ua lava le nofo i autafa o lenei fugalaau. E puipui ai tagata e ona mai mafaufauga leaga ma faʻafitauli o isi.
Fungal maʻi

  1. Anthracnose (Colletotrichum gloeosporioides) o se maʻi faʻamaʻi lea e faʻaalia i luga o fualaau aina, laulaʻau ma taʻavale laiti ma mafua ai le paʻu ma le pala. I luga o lau laititi, o le anthracnose e foliga mai o ni mea lanu enaena lanu enaena po o le uliuli. E mafai ona lanu piniki i lanu (atinaʻeina o le fungal spores). Anthracnose i luga o fualaau aina - o lanu lapotopoto mai le enaena i le uliuli, faateleina i le taimi, lanu piniki atonu foi o iai i luga o latou.
  2. O lau laʻau eseese e mafai ona mafua mai i puʻupu Cercospora ma Pseudocercospora. O faʻafitauli o faʻamaʻi, e pei o se tulafono, pogisa malulu i le pito i lalo o lau.

Aoao pe faʻafefea ona togafitia ma puipuia le paʻu palapala, otaota, chlorosis, monopsy, siaki.

Togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi fatu

O le faʻavaveina o le pale o le Guava e fesoasoani i le faʻamaʻi o le guava. O le teuteuina o lala ma palealii o le a fesoasoani i le laau ua mamaʻi, o le a tatala ai le avanoa i le malamalama ma le ea, lea o le a taofia ai le atinaʻe o spounga spores. I le avea ai o se togafitiga e puipuia ai faʻamaʻi faʻaleagaina, o togafitiga faʻatoʻaga e faʻaaogaina ai apamemea e faʻaaogaina (tasi pe faalua i le vaitau).

Aoao pe faʻapefea ona faʻaaoga le kulimi sima ma le paluga Bordeaux.

O sina malamalama itiiti, sina siʻosiʻomaga ma le tausiga - ma se lanu meamata, tusi olaola o se fale vevela o le a faaopoopo i lou fale mafanafana. E tatau lava ona e manatuaina e ui lava o ituaiga ituaiga o guava e tutū i se pa'ū laʻititi o le vevela, o loʻo tumau pea i latou o se laau totogo e manaʻomia le puipuiga mai le malulu tele. Manuia manuia!

Vitio: auala e ola ai guava

E faʻapefea ona tupu se guava i le fale: iloiloga

O le tausaga lenei na ou toe maua ai le fiafia Guava, totoina i le tautotogo i le eleele, na faateleina ai le tele o lala ma laulaau, ma fuga ma nonoa fualaau e tasi ma i luga o le auala se isi fugalaau ... Sa ou totoina ia Aokuso i totonu o se pakete ua uma ona fuga ae leai se taunuuga. O le tele-fruited my guava, "Suprim," na nonoa foi le fua, ae le mafai ona ou taulimaina le tele o le laau, atonu na tupu i le eleele. Tutu lelei i le paolo ma le vai i aso uma
sili alofa
//forum.homecitrus.ru/topic/7-guajiava-i-drugie-psidiumy/?p=391645

A o laiti i latou, e mafai foi ona e taumalulu i le pusa tioata. Afai latou te malolosi ma tuputupu aʻe, e mafai ona mou atu le manaʻoga mo ia ituaiga mea. O le a faigata tele ona tuu i totonu o koneteina. E ui lava, faatasi ai ma le taunuu mai o le taumalulu, e mafai ona fausia se pusa gaosi lanu meamata mai le alalaupapa ma folasia. O le mea moni, o le a e manaʻomia se faʻamatalaga mamana mo i latou na o le Psidiums o le a le faʻafefe i lalo ifo o le vevela. Mo le talavou, o le mea lava lea - o se fale laufanua i le taumalulu.

Sa ou faitau i le tele o faʻasalalauga e oʻo lava i faʻataʻitaʻiga tetele i le taumalulu ona o lau laʻau ua lafoina, ma o laʻau o le tuputupu aʻe ua paʻu e pei lava o oe. I le tautotogo, ma se mafanafana ua maeʻa, e totoina e tagata i totonu o le Exhaust Gas pe ave i fafo i le ea fou i totonu o ipu, tuu i totonu, totō laau totō ma totoina fatu, ma o le a oʻo mai Aukuso latou te fuga ma tuu fua.

Ae na o le taimi o le tautoulu, pe a mavae le feʻaveaʻi i totonu o fale, o le a amata ona faʻafitauli - lafoai o lau, ovaries ma le faʻamagoina o mea tuputupu aʻe. E tupu lenei mea e le gata i Psidiums, e tupu foi i le citrus. O le suiga i le malosi o le faʻamalosia, faʻaleleia o le ea, felaʻuaʻi vaalele ma le puleaina o le vevela o le palapala o se suiga taua i tulaga o le taofia.

Ou te mafaufau pea i le taumalulu, o laau e le manaomia le maualalo o le vevela mo le atinaʻeina atoa ma le totoina o fualaau aina e manaomia tele le malamalama - malamalama maualuga ma le le lelei le vevela i le po ma ao faagasolo le aso, lelei, ma le maualuga.

E naʻo totonu lava o pusa lapopoa, latou te mafai ma le taumalulu, ona - i le tautotogo, faasolosolo malie ona faʻafetaui i le masani masani. Ma o laulaau e le mumu i le sun o le tautotogo, faʻaalu sina taimi e faʻaaogaina ai se ie puipui o palama palasiti (lava mo vaiaso e lua).

"Ae, e tatau ona amanaʻia le mea moni e faapea - o aluga mumu parasite e faaleagaina ai laulaau, aemaise lava i tulaga o le maualuga o le susu. ma mulching. " (c)

O le mea moni, e le o faʻamalamalamaga uma lava, e iai Spartans. Mo se faataitaiga - Psidium Cattley var. talafatai (Psidium cattleianum var. littorale), i le olaga i aso faisoo e taʻua o le "guayavy strawberries" - o se ituaiga eseese ese mai le ituaiga Psidium, Family Myrtle. O le psidium povi ma le psidium guava e faigofie ona iloga i laulaau. I Kettley, latou te paʻu ma susulu, ma i guava, latou te le susulu, matai. I le tausiga o le Psidium guayava tele thermophilic.

Yum
//iplants.ru/forum/index.php?showtopic=909&st=105#entry328061