Laʻau i totonu

Belotsvetkovy hemanthus: mea faʻapitoa o tausiga ile

O le fuamoa o le fugalaau paʻepaʻe e lauiloa i le au fai togalaau ona o togafitiga faigofie ma fugalaau matagofie. Mai le tusiga o le ae aʻoaʻo ai e uiga i foliga o lenei laau totō, o ona fugalaau, faapea foi ma le auala e tupu ai se fugalaau i le fale.

Faamatalaga faʻapitoa ma foliga

Faʻaalia le mamalu o le aiga Amaryllis. Homeland ma natura masani - o vailaʻau i Aferika i Saute. E ala ile ituaiga o aʻa e faatatau i le siʻi. O le au e mama, e oʻo i le maualuga o le 15-25 cm.

E te iloa? Igoa "taua" e afua mai i le gagana Eleni ma e mafua mai i upu e lua o le "haemo" (toto) ma le "anthos" (fugalaau).
I totonu o tagata e taʻua le laau o le "elefane laulaufaiva" poʻo le "taliga taliga". E mafua lenei mea i le fusi o le fugalaau e pei o le fusi, e tupu i le umi 40 cm. O laulaau e lanu meamata lanu, lanu ma lautele, ma lauulu i pito. O se tagata matua Gemantus e atiina ae i le 6 pepa.

O le faʻaogaina o le eleelea, e aofia ai le tele o lanu papaʻe lanu paʻepaʻe ma samasama samasama, o le puipui e vaapiapi ma pupuu. O fua e mumu, lapotopoto vine.

Tulafono o tausiga ma tulaga o le ola i le fale

Gemantus, e pei o ogalaau uma, e manaʻomia le gauai atu ma tulaga talafeagai. E uiga i lenei mea.

Filifiliga o nofoaga

O le nofoaga sili ona lelei mo ipu fugalaau o ni faamalama i sasaʻe poʻo sisifo. E manaʻomia lou tuʻuina o se atigipusa ma se "taliga taliga" i se la, ae aloese mai le susulu o le la i luga. E tatau foi ona e aloese mai tusi, ma pe afai e tatau ai le pritenyat laau.

Fofo ma le vevela

Hemanthus e lelei le faapaleniina o le ea. O le a leai ni faafitauli i le laau, e tusa lava pe latalata i punaoa o le mafanafana.

E ui o le lauiloa e mai Aferika, o le vevela sili ona lelei mo le tuputupu aʻe o le + 18 ... +22°C. Ae oʻo lava i se vaitaimi o le vevela e le umi le umi o le a le o se faafitauli mo se fale fale.

E taua! Hemantus leaves e tatau ona faʻamamāina i se taimi mai le efuefu ma se sipuni mūmū e tuʻu i totonu o le vai mafanafana.

Malamalama

O nei laau toto o le la, o le leai o se malamalama lelei e ono afaina ai o latou fua. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona puipuia le hemantus mai le susulu o le la, lea e mafai ona tuua ai le mumu i luga o le lau. Laʻau e aafia i le la e le mafai ona toe maua. Latou te leiloa muamua la latou lanu susulu, ona oti ai lea.

Sola ma le filifilia o le totō totoga

Mo le gemantusa, e mafai ona e faʻatau se eleele faapitoa e talafeagai mo laau bulbous, ae e faigofie foi ona saunia i ou lava lima: faʻafefiloi 2 vaega o eleele masima, 1 le oneone oneone, peʻa ma laʻau lau. A o le totoina le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona faʻafefiloi ma faʻamama.

O le totōina o meaʻai e manaʻomia i totonu o se mea lautele ma le papaʻu, lea e tatau ona i ai le alavai. O se lautele talafeagai o se atigipusa mo le totoina o le lapisi e tatau ona 2-3 cm le lautele nai lo le lautele o le pusa. E mafai ona iai ni mea e fai i le pulu: e mafai ona e faʻaaogaina se masima, sela poʻo se ipu palasitika.

Faʻasusu ma faʻamaina

O le laau e gaoioi le le lelei i le suavai, ma o le le lava o le susu e mafua ai le faapipiiina o laulaau. E faʻafeinu le vai i vai inu i le vevela i luga o le vai, ae o le tele o le vai e tatau ona faʻalelei: e tatau ona faʻafefe le vai pe a maeʻa le palapala eleele pe a ma le 2 cm.

Fafaga le laau:

  • fugalaau mo bulbous;
  • tuufaatasiga lautele;
  • suauu masani.

Fertilizers e faʻaaoga tasi i vaiaso uma. Mai le pito i luga e tatau ona lafoaʻia mai le taimi o le tuputupu ae o le limo seia oʻo i le maualuga o le 10 cm, ma pe a maeʻa foi aʻo leʻi amataina le tuputupu aʻe malosi o le tautotogo.

Suiga ma teuteu

O le taliga o le taliga e manaʻomia se faʻafeiloaʻiga i tausaga taʻitasi. E mafai ona faʻafeiloaʻi le taualumaga mo se isi tausaga, pe afai e le o lava aʻa, ma e tele le fanua saoloto i totonu o le fagu.

E taua! E le fautuaina le faia o le gaosiga o le hemantus paʻepaʻe paʻepaʻe ifo i le tasi taimi i le 3 tausaga.

Sui lelei i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati. Mo le gaioiga e faʻaaoga ai le tele o ipu ma se faʻalelei lelei o alavai. E pei o le totoina, latou te faʻaaogaina le paluga o le eleele ua maeʻa ona faʻafefiloi, pe faʻafefiloi faʻatasi mo le gaosiga.

E tatau ona faia ma le faʻaeteete le faʻafesuiaʻiga ina ia le faʻaleagaina le pulu ma aʻa. O le pulu e tatau ona faatofuina i le eleele mo le 2/3, o se vaega o lea mea e tatau ona tumau i le luga. E leai se mea e manaʻomia mo le teuteuina o le hemantus, naʻo oe e manaʻomia le aveeseina o laʻau mago ma lau fugalaau ua mou.

E faapefea ona fanau le Gemantus?

O le toe gaosia o le fuamoa o le fugalaau paʻepaʻe e faia e ala i tipi, fatu poʻo le fesoasoani a tama teine. Mafaufau i auala taʻitasi i auiliiliga.

Faatasi ai ma le fesoasoani a tama teine

O le auala pito sili ona faigofie e faʻaaogaina pe a faʻapipiʻiina se fale matua.

Mo le toe gaosia e faʻaaoga ai tamaʻi tamaʻitaʻi e te manaʻomia:

  1. Aveese le matua matua mai le pusa faʻatasi ma le mea muamua.
  2. Faʻesea ma le faʻaeteete ia tamai puʻupuʻu.
  3. Totoga afu i pusa taʻitasi ma palapala.
  4. Aʻo lei faʻamaina le laau e tatau ona teu ese mai le malamalama susulu.

Faatasi ai ma lenei metotia o le toe gaosia, o le fugalaau e mafai ona faamoemoeina 3-4 tausaga talu ona totoina.

Sela le afifi

Faʻapenaina e ala i gaogao e sili atu ona faigata.

Mo lenei mea e te manaʻomia:

  1. Faʻesea se tasi o pepa pito i lalo mai le matua parentantus.
  2. Tausia le tipi i le faʻamaʻiina o le gaioiga poʻo le malala ina ia mafai ai ona faʻamaʻapeʻa le oti.
  3. Tuu se laupepa mo se aso ina ia mamae.
  4. Le totoina o se laupepa i le fefiloi susu mai vaega tutusa o le peʻa ma le oneone ma ia ufiufi i se film polyethylene.
  5. A maeʻa le fatu e fai ai le aniani ma afaina, ia faʻapipiʻi i totonu o se ulo ma le eleele talafeagai mo le totoina.

Gemantus pe a uma le toe gaosia e afaina i 3-4 tausaga.

Faitau foi le auala e tausi ai le tupe ma faʻapipiʻi.

Fatu

Faʻapenaina ma le fesoasoani o fatu o loʻo vave ona faʻaaogaina.

Tekinolosi:

  1. A maeʻa ona maua fualaau mumu, ona ao mai ai lea o fatu.
  2. A uma ona aoina fatu, ona togafitia lea: ua fufuluina i le vai ma faʻagogo mo le 2-3 aso.
  3. Ia saunia ni pusa faʻatasi ma le faʻafefiloi o vaega tutusa o le paʻu, o le paʻu lelei ma le oneone.
  4. Lauina fatu i le paluga i le loloto o le 3-4 mm.
  5. Tuu pusa i totonu o se potu mafanafana mafanafana ma ufiufi i pepa.
  6. Faʻasusu le palapala i lea taimi ma lea taimi.
  7. Manaomia le tupu, lea e mafai ona faia 2-3 masina.
  8. Le totoina o laau mama.

Pe a tupu le fatuina o fatu laau e mafai ona fuga pe a uma le 5-7 tausaga.

Taimi e malolo ai ma fugalaau fugalaau

O le fugalaau e maua mai i le ea, o le taimi e malolo ai e le oi ai. Ona o le faʻaitiitia o le moli ma le vevela i totonu o le potu pe a ola i totonu, ua i ai se vaitaimi malolo malologa, lea e amata mai ia Oketopa ia Fepuari. A o faagasolo lenei vaitau ua fautuaina e faʻaitiitia le faʻavaʻaina ae le faʻapalapalaina le fugalaau.

Gemantus fuga i le tau faaiuiu o le taumafanafana - amataga o le autumn, o lenei vaitau e 2-3 masina. I le taimi o le fugalaau, e sosolo i le vai mafanafana ma faʻafeinu i aso uma 3-6 aso. Faʻasalaga o le pollen e faʻaalia i le foliga mai o se manogi le lelei. O le laau o le pollinated self, o lona uiga o le ovary o vine lapotopoto, o lona lautele e tusa ma le 2 cm.

O aʻafiaga e mafai ona totoina

A oʻo ina tulaʻi mai ni "taliga taliga talita" e ono tulaʻi mai e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

E te iloa? Gemantus faʻamalosia le potu i le okesene ma le ozone, ma e fesoasoani foi i le faʻamautuina o le mamafa i tagata o nonofo ai.

Maʻi

O le fugalaau papaʻe paʻepaʻe o le faʻamaʻi faʻamaʻi, ae mafai ona afaina ai faʻamaʻi:

  1. Gau pala. O le faʻailoga muamua o le laau o loʻo i ai ni lanu enaena lanu enaena ma se paʻu lanu enaena. O le a faasolosolo malie ona tupu ma e foliga mai o lanu enaena e lanu, o laulaau ua mamae, ma le fugalaau atonu o le a toesea. Togafitiga: e vavalalata vave le togavao ma togafitiina i se fomaʻi. E tatau ona aveʻesea lanu samasama ma lapisi o le gemantus, faʻagasolo le tipi i le paʻu carbon carbonate.
  2. Anthracnose. Faailoga: pogisa pouliuli i luga o le laupepa laupepa ma le pogisa "ulaula" i pito. Afai e vevela le ea, e oso mai i luga o vaega ua aafia o le laau. A aunoa ma togafitiga, e mafai ona mate atoatoa le fugalaau. Togafitiga: aveese lau o maʻi ma le faagasologa o le "Fundazole."

I se faaopoopoga, e mafai e le tagata fugalaau ona feiloai:

  • leai se fugalaau - atonu ona o le le lava o le suāvai poʻo le maualuga o le vevela i le fale i le taumalulu;
  • pulu moli - ona o le tele o suavai i le taimi o le fausiaina;
  • gutu i laulaau - ona o le faʻaliliu;
  • lanu samasama - tele naua le malamalama.

Pests

Pests e sili atu ona aafia i le paʻepaʻe papaʻe:

  1. Shchitovka. Iniseti o le aiga tuai. Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le mea totino o le laau e ufiufi i paʻu o le paʻu lamolemole, pe a maeʻa le fugalaau. Ua aveeseina le laʻau mai le talipupuni; e le mafai ona aveese meaola mai meaola. Mo le laveaʻiina, o loʻo totoina le laau i le "Aktellik" poʻo le "Karbofos".
  2. Amaryllis Worm. Iniseti paʻepaʻe e filifilia se paluga o le sipuni e avea o se maota. O se faailoga o le toilalo o le fugalaau o se lago i le tuputupu ae ma le paʻu o lau lanu samasama. E tatau ona faia le togafitiga ma iniseti ma puipuia ai le susu ile palapala. Afai e afaina se meaola manu i se vaega tele o le laau, e le mafai ona laveaiina.
  3. Spider mite E fafagaina i totonu o masini laau. E mafai ona e maitauina ona foliga i le i ai o ni togi paʻepaʻe papaʻe i luga o le laupepa laupepa ma se laumei manifinifi lea e lalagaina le laau. E tatau ona aveese faʻamaʻi faʻamaʻi ma togafitia le fale ma iniseti.

O le fanau mai o fugalaau paʻepaʻe o Gemantus - Aferika i Saute, ae na manumalo o ia i le tigaalofa o le tele o fugalaau fugalaau i fafo. E ala i le mulimuli i fautuaga ma faatonuga e uiga i le tausiga o fugalaau, e mafai ona e totoina se teuteuga matagofie o fale.