Fua o le gaosiga

E mafai ona toe faʻaaogaina le orchid, pe afai o aʻa ua pala, faʻaaogaina foliar

O le Orchid ua manatu o se fale e sili ona leaga. Ona o lenei mea, o nisi o pepe fou ua i ai le tele o faafitauli i le tausiga o fugalaau vevela. Muamua, o le paleni o le metabolism, lea e le gafatia i mata le mautonu, ua le mautonu, ona mate ai lea o laulaau ma ua leai se aʻa. Ae tele taimi e mafai ona foia lenei faafitauli pe afai tatou te faʻaaoga mea uma i lalo o la tatou vavalalata i le taimi.

I totonu o lenei tusiga, o le a tatou talanoa e uiga i le auala e toe faʻaaogaina ai le orchid, lea na amata ai ona tuʻuina i luga o aʻa.

Faamatalaga faʻatau

O le tusia o se faʻamatalaga auiliili o le fugalaau o fugalaau mai le aiga o Orchid e matua faigata lava mai se manatu faasaienisi. E le gata i lea, o le a tele se taimi e alu ai. O loʻo iai ni uiga taua se 4, lea e naʻo sui o lenei aiga e maua i le taimi lava e tasi:

  • fugalaau e iai foliga faʻafaʻata;
  • i totonu o le nofoaga masani, o fatu o le fatulaʻau e mafai ona tupu mai pe a fegalegaleai ma fualaau faʻatoʻa;
  • 'ua faʻaputuina fatu o pollen i ni faʻapitoa faʻapipiʻi e taʻua o le pollinia;
  • o totonu o fatu totonu e leai ni meaʻai.

E te iloa? O nisi o ituaiga o kulupu e mafai ona faʻaauau pea le latou olaga mo le 100 tausaga.

I totonu o le vaomatua, e ola i luga o vaomatua i vaomatua o vaomatua ma le maualuga o le susu. O le tele o taimi e maua ai i latou i le konetineta o Aferika, e taʻua i lona pito i matu.

O le faʻaaloalo o le fale o loʻo i ai lau laʻau tele e aoina i se rosette. O le tele o tumutumu e fesuisuiai (mai le 1 i le 30 cm), ma fugalaau e pei o se pepe.

Faʻalagolago i le ituaiga o Orchid, o le numera o fugalaau i luga o le puipui o le a eseese (o nisi meaola e sili atu ma le 100 fugalaau i luga o le pusa e tasi).

Faʻaʻau aʻa

O le aʻa o laʻau teuteu, o loʻo ola i totonu o le totonugalemu o lo tatou lalolagi maualuga, atonu e ese mai le aʻa o fugalaau vao o le aiga o Orchid.

Faatasi ai ma le potu o le taʻaloga o le mea lea e taʻua o le valea ma le aulelei. O aʻa o le tagata muamua ua fesuisuiaʻi e ola ai i fanua papa (o nisi oi latou i luga o le ea), ma o aʻa o le mea mulimuli e "malulu" ma e le manaomia ai le eleele (epiphytes o laau toto e ola i luga o isi laau).

Matou te fautuaina e faamasani i faʻamatalaga e fitu mo le tuputupu ae i le fale.

Afai o lau orchid e tupu mai le palapala ma e iai se metotia o le roothophyte, ona taua ai lea ona e iloa e maua uma e le laau mea aoga uma faatasi ma le susu mai le eleele. O nisi o ituaiga o kulimi o loʻo i ai aʻa e pei o foliga o foliga. O nei "tubers" e matua aʻafia uma ai meaʻai i le taumalulu, pe a oʻo i le tele o vaomatua o loʻo i totonu o la tatou tau vevela o loʻo i totonu o se taimi malolo.

E taua! Afai i le taimi o le toe faʻamālōlōina o le orchid, o le vevela i totonu o le potu poʻo totonu o le greenhouse e itiiti ifo ma le 20 ° C pe sili atu nai lo le 30 ° C, o le tuputupu ae o aʻa o le a faʻagesegese tele. E le gata i lea, o ia tulaga o le a lelei mo le toe gaosia o le microflora pathogenic.

O le aʻa o epiphytes e aofia ai le elemene autu - velamen, lea e taumafai e aveese mai le susu mai le timu, puao po o le sau. O Belamen e aofia ai se vaega mafiafia o sela mama e puipui ai le laau mai le vevela.

E le gata i lea, o le epiphytic orchids e faʻamaonia le le lava o le susu, talu ai ua saunia i latou mo taimi malogo e ala i le evolusione lava ia. E talitonuina i le tulaga lelei o le soifua maloloina, o le velamen e tatau ona paʻepaʻe sinasina (e mafai ona ufiufi le lanumeamata lanumeamata poʻo le siliva).

E faʻapefea foliga foliga maloloina

O aʻa o le aschid, ao latou toso mai le susu mai ia i latou, e mafai ona suamalie ma mago, ae o le mea moni e le o lona uiga e oti le afi. O latou lanu e mafai ona lanumeamata, paepae, siliva. Ae o se aʻa maloloina, pe a tuu i le susu, o le a vave ona vela ma faʻamaʻo, aua e tumu i le susu.

O aʻa ua oti e le tali atu i soo se auala i se siosiomaga susu.

O ituaiga kulimi e tele ituaiga ma meaola, e aofia ai: povi orchids, seevae Venus, ludizii, Cattley, Bethilli, phalaenopsis orchids, Wanda, celoginum, dendrobium, Cymbidium, Miltonia, Cumbria ma le oncidium.

Faailoga o le maʻi

E tatau ona maitauina o le muamua e mafai ona iloa le amataina o le maʻi i se orchid, o le sili atu foi o avanoa o le manuia o le ai ai i le faagasologa o le toe faʻaolaina. Muamua faailoga o maʻi o:

  1. Afai e tupu le fugalaau i totonu o se ipu manino, ona mafai lea ona e vaʻai i se vavalalata manino mai spores poʻo algae.
  2. O laʻau e amata ona mou, faʻapupula ma sili atu ona pala (ona o le le lava o taumafa ma meaʻai e maua mai aʻa).
  3. O le toso e amata ona lalagaina i totonu o se ipu, talu ai ua le toe mafai e aʻa pala ona mafai ona fatuina le maualuga o le lelei ma tausia le laau i se tapulaa faatapulaaina.
  4. O aʻa, lea e aveesea ai le susu mai le ea, fula, suiga i lanu (faapogisa), amata ona aumai se manogi manaia (o nisi taimi e vaivai, o le mea lea, e le mafai ona vave maua).

Afai e te maua se tasi o faailoilo ua faʻaalia o faʻamaʻi i lau fugalaau vaomatua, e tatau ona aveese le laau mai le ulo ma suʻesuʻe ma le totoa le aʻa. O faʻamaoniga autu o le amataga o faiga faʻapipiʻi i aʻa o:

  • o foliga vaaia o nofoaga o fetagisi;
  • o le mea o le rhizome e faʻavaeina i ni vaega eseese;
  • aʻa e avea ma mea enaena pogisa po o le paolo uliuli uliuli;
  • pe ae lolomiina le vevela, o se vai lanu uliuli lanu ma le manogi le manogi.

A maeʻa ona tuʻuina atu le suʻesuʻega, e tatau ona vave faʻaauau le togafitiga mo le faʻaleleia, aua i lenei tulaga o le numera e le mo aso, ae mo le tele o itula.

Faitau foi le mea e fai pe afai e lanu samasama pe paʻu le lau o le orchid, ma pe aisea foi e paʻu ai.

Mafuaaga

Faʻavae Rotten i le aʻa e amata mai ile tausiga le talafeagai pe ua maeʻa ona aʻafia e faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O mafuaʻaga autū o faʻalavelave faʻapitoa o:

  1. Faateleina taimi masani ma le faʻateleina o le suāsusu. O le tele o le susulu o le la e manaʻomia e faʻamago ai palapala. E tatau ona faʻaleleia le eleele mago.
  2. Tele eleele. E taua le maitauina o aʻa o le Orchid e faʻaaogaina e faʻafesoʻotaʻi faifai pea ma masini okesene. Afai o le eleele e sili atu le mamafa, o le a le aʻafia le okesene i aʻa ma o le a amataina.
  3. Faʻamau mea faʻapitoa. Afai o aʻa na faaleagaina i le taimi o le gaioiga, ona aʻafia ai lea o siama ma isi mea faʻaleaga, ia o le a mafua ai le pala.
  4. Faʻaleleia faʻapitoa. Manatua e te manaʻomia le faʻamafanafanaina o le kulimi e aunoa ma le faʻanoanoa, ona o le tele o minerale e mafai ona oʻo atu ai i le vevela ma le oti o aʻa.
  5. Pests. O le susulu o le eleele e mafai ona avea ma se nofoaga mo tamai parasite e ola ai i - sub-cicatrices, ma o le mea lena e mafua ai le pala o le aʻa o se fugalaau.
  6. Le malamalama o le la i le tele o mea. O le fausaga o se orchid ua faatulagaina i se auala e le mafai ai e aʻa ona feaveaia le susu e aunoa ma se malamalama. O lona uiga, o le a latou gauai, ae o le a le mafai ona tautua lau. O se taunuuga, o le faaleagaina o le susu o le a taitai atu ai i togafitiga o aʻa.
  7. Fungal maʻi. O nisi taimi o le eleele o loʻo e sauniuni mo le totoina o se orchid e aofia ai le micro-fungi. I luga o lau o le laau ua aafia e foliga mai lanu samasama, o aʻa e amata ona pala. I le faʻaopoopoga, o pine e masani lava ona iai i eleele palapala.

E te iloa? O nisi ituaiga o le aiga o Orchid e mafai ona ausia se maualuga e 20 m.

E faapefea ona ola aʻa

E taua le faʻapupulaina o aʻa i mataupu e le toe mafai ai ona toe faʻaaogaina mea tuai. Taʻu atu ia te oe le auala e fausia ai aʻa i luga o le vai.

Ua selesele aʻa e laveai ai ina ia le faamanualia ai le tino ola. O fasi keke e tatau ona togafitia i le gaʻo faʻaleleia poʻo le fungicide i le paʻu paʻu. E taua le malamalama e solo, ae le o lau lau ua mamago e le tatau ona aveeseina.

O le mea moni o le lumanaʻi o le a faʻafouina, ma i le faagasologa o aʻa tuputupu aʻe o le a faia le matafaioi tatau mo le ola.

Ma le isi, e tatau ona e filifilia se pusa talafeagai mo ni orchids. Atonu o le ipu sili lea e masani ona faʻaaogaina, ae faʻatasi ai ma laina e pei o le laau o loʻo tuʻuina i totonu, e le mafai ona faʻafesoʻotaʻi ma le vai. O le koneteina e iai se fugalaau e tatau ona tuʻuina i luga o se nofoaga lelei.

Aoao pe faapefea ona filifili se fagu ma se ipu mo se orchid.

Afai oe auai i le tuputupu ae o aʻa i le taumalulu, e tatau ona e fatuina se malamalama umi umi mo se malolo malolo.

E sasaaina le vai ile pito i lalo ma se tamai laulau, e sili ona suamalie. O aso uma (mo le 60-90 minute) ua faatofuina le laau i le vai ma le kulukose.

O se laasaga taua i le faagasologa o aʻa tuputupu ae o le soloina masani o laulaau ma se vaifofo vaifofo o le vailaʻau faasini.

Mo le fufuluina, e mafai ona e faʻaaogaina se paʻu masani. O le vaifofo ua saunia e pei ona taua i lalo: o le afa o le laulau o le acidic succinic ua faʻasese i le afa afa o le vai mafanafana. E tatau ona fufulu i taeao uma i le taimi e tasi.

E taua! A uma ona tipiina aʻa, o le fatu o le fugalaau e tatau ona togafitia i se mea e faatupuina ai le tuputupu ae. O sea faʻagasologa o le a faʻaleleia ai le puipuiga o le togavao ma faʻateleina le faiga o le aʻafia.

E tatau ona malamalama o le vevela pe a tutupu aʻa e tatau ona i totonu + 23 ... +26 ° C.

E sili atu ma le tasi le taimi i le vaiaso e faia i luga o laei. Toeitiiti lava o le taimi atoa o le tuputupu ae o le aʻa o le kulimi e tatau ona taofiofi.

Auala e teu ai se orchid

Mo le toe faʻaolaina o le togi, e tatau ona e faʻaogaina laasaga nei e ala i laasaga:

  1. Aumai le "tagata mafatia" mai le ulo, aveese le toega o le palapala ma iloilo le fua o le mala.
  2. Fufulu aʻa i vai mamā i le vevela o le potu.
  3. Aveese faʻamalosi mea uma na gaosia pe a maeʻa le faʻamaʻiina o meafaigaluega.
  4. O keke e ufiufi i le gaioio gaioiolosi poʻo le paʻu o le fulufulu.
  5. Afai e maua se siaki i le taimi o le asiasiga, ona tatau lea ona togafitia ma le faaeteete le laau i se vaifofo o le potassium.
  6. Toto le laau i totonu o se tamai ipu (6-8 cm) le lautele, ae na o le tulaga o loo i ai pea ni aʻa ola e totoe i luga o le togi. E le tatau ona lava le palapala (e mafai ona e faia se paluga o peat, humus, faʻalautele le gaʻo, moa ma filo niu).
  7. Faʻapipiʻi le itiiti ifo ma le 12 itula i le aso. I le taimi lava e tasi, ia tumau pea le vevela i totonu + 22 ... +26 ° С.
  8. Faʻaauau le maualuga o le susu ile potu. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻatau se faʻapitoa faʻapitoa e faia ai le puao.
  9. E seasea lava le tafu ma e na o le eleele lava e mamago.

Vitio: auala e toe faʻaaogaina ai le orchid O aʻa fou e aliali i le 20-25 aso. I nisi tulaga, o lenei faagasologa ua faatelevaveina, ae na o lalo lava o le tulaga o le tausiga lelei ma le fafaga faapitoa, lea o le a talanoaina i lalo.

E te iloa? O le sili atu taugata o le orchid i le lalolagi sa faatauina atu i Amerika i le 1952 mo le 4,500 afe tala.

Pepa pito i luga

O le laupepa laititi e faia e ala i tapenaga faapitoa o le suavai e tuʻuina atu ai le tele o mea aoga i le fugalaau e ala i le gafatia o le laʻau.

O luga o laei e faʻatagaina ai le faʻaogaina masani o faiga faʻapipiʻi uma i le vaitau e le mafai ai e le aʻa ona tuʻuina atu meaʻai. E taua le maitauina o le eleele e tatau ona susu sina susu i luma o le faasea. E sili ona lelei le faʻatinoga i le vaveao po o le leva o le afiafi, e pei o le ao ole la o le la e faʻatasi ma le faʻamafanafanaina e mafai ona mafua ai mumu kemisi i totonu o le togi.

O le a aoga mo oe le aʻoaʻoina pe faʻafefea ona fafagaina totonu o le fale.

E tatau foi ona maitauina o le laei e le tatau ona paʻu i fugalaau ma tumutumu.

Afai e leai ni aʻa

I lenei tulaga, e tatau ona tupu aʻa mo le laau, ma na o le tosoina i totonu o le mea ua saunia. Mo lenei mea e tatau ona e faia laasaga nei e ala i le laasaga:

  1. I totonu o se vai vaifofo o se mea e faatupuina ai le tuputupu ae, ia tuu i lalo le laau e vavaeese mai aʻa pala ma se tulaga tuputupu ae.
  2. I totonu o se atigipusa vai inu ua tuʻu ai se laulau o le gaʻo ua gaoioi.
  3. Ave le laau i totonu o se koneteina ma le koale (e tatau ona malulu le vai i le +25 ° C).
  4. I le vaitau o le tuputupu ae o aʻa i totonu o le potu e tatau ona maua ai le maualuga ma le maualuga o le ea.
  5. Vaʻaia taimi uma laulaʻau ma se vaifofo o le acidic succinic or solution sugar.
  6. A e matauina ua maeʻa le vai, e tatau ona e faaopoopo le vai i le tulaga manaomia, ma le eseesega o le vevela e le tatau ona sili atu i le 3 ° C.
A maeʻa pe a ma le 2 masina, o le a tupu aʻe aʻa ma oʻo atu i le umi o le 6-7 cm. E naʻo le taimi lava e mafai ona faʻafeiloaʻi le togi i totonu o le meaʻai.

Afai e leai ni aʻa ma lau

I lenei tulaga, o le a sili atu ona faigata le laveaiina o le togi, ae peitai, i le tausiga lelei, ei ai avanoa o le manuia. Mo le toe faʻaolaina, e tatau ona togafitia le laau i le auala tutusa e pei ona i ai i le mataupu talu ai, o aiaiga o le taofia e tumau pea.

Pau lava na o le totoina o se iniseti e talafeagai i totonu o le galu. Lafoaʻi i nisi taimi (mo le faʻafefe 1 le faʻaaogaina e sili atu i le 1 sipunipuni vai). O Moss e fesoasoani i le taofiofia o le susu ma lona tufatufa faʻatulagaina. A maeʻa ona oʻo mai aʻa muamua, e tatau ona totoina le togi i le palapala.

Matou te fautua atu foi ia te oe e faitau pe faapefea ona e inu se orchid, pe faapefea ona fuga, faʻafefea ona faʻaleleia, toe toto ma tausi se togi ua maeʻa.

Afai o le algae i luga o aʻa

Algae i luga o aʻa o se orchid e mafai ona aliali ona o le tele o minerale poʻo le malamalama masani.. E taua le malamalama o le algae lanumeamata e faʻaleagaina ai le arate substrate, sui ai lona vailaʻau ma faʻamalosi ai nisi mea oona. O le mea lea, pe a aliali mai algae lanumoana i luga o aʻa o se orchid, e tatau ona vave faia ni fua talafeagai ina ia lavea ai le fugalaau. O nei faiga o le a aofia ai mea nei:

  1. E tatau ona fufuluina aʻa o se fugalaau ese i le 0.1% vaifofo o le potassium e latalata i le 2-3 taimi.
  2. Mo ituaiga ituaiga o orchids, e le manaomia e le aʻa se malamalama faʻafuaseʻi, e mafai ona e faʻaogaina se togafiti: afifi se ipu manino ma se fagu. I lenei tulaga, o le a muta le tafe atu o le malamalama i aʻa ma algae, faatasi ai ma le taunuuga o le a iu lava ina oti.
  3. I le tulaga ogaoga o le faaleagaina, o le fufuluina o aʻa i totonu o se vai fofo e fautuaina.

I totonu o le fale laufanua

Afai ei ai se matala matala, o fea e mafai ai ona e tausia pea le vevela ma le vevela sili ona lelei, ona faʻaateleina lea o le tele o avanoa e toe faʻaaogaina ai se faʻavaivai vaivai.

I le pito i lalo o le fale lauʻeleʻele e tatau ona faʻatalanoa faʻatapulaʻa, ma i luga aʻe - ia vaʻaia ma le faʻaeteete sphagnum moss. I totonu o sea ituaiga mea ua tuʻuina ai se laupepa pepa. Seia oʻo ina oʻo le ulu o le orchid i le 4-5 cm le umi, o tulaga nei e tatau ona tausisia i totonu o le kiona:

  • susu i totonu o le 75 ... 95%;
  • vevela e le tatau ona sili atu + 23 ... +27 ° C;
  • susulu malamalama e tatau ona tausia mo le 12-14 itula i le aso.

E taua! Afai e te aʻaina se orchid i le eleele, aua nei galo e uiga i lona sui masani. A le o lea, o le mea o le a faʻamalolo ma o le a mate le laau.

O le avanoa o le manuia o le toe faʻaolaina i totonu o le greenhouse e 80%. O sea ituaiga maualuga e mafua ona o le tausiga lelei: masani i le po i le po, faʻafeinu aʻo solo le meaʻai, tausia se microclimate sili ona lelei.

A aunoa ma le lanu meamata

I lenei tulaga, e mafai ona e mulimuli i faamatalaga o loʻo maua i le vaega "Afai e leai ni aʻa." Ae ui i lea, o loʻo i ai se auala e faʻateleina ai le faagasologa o aʻa ma faateleina ai avanoa o le manuia. E tatau ona masani ona fafagaina:

  • faʻalavelave faʻapitoa faʻamalosi e faʻamavae i le vai (e le silia le 1%).
  • fafaga i taimi uma minerale minerale;
  • taʻitasi 2-3 vaiaso faʻalapotopotoga faʻatupulaia le faʻatupulaia.

Faitau foi pe faapefea ona talosaga mo laau totō ia puleaina o le tuputupu ae: "Chunky", "Etamon", "Bud", "Laulelei", "Vympel", "Ekosil", "Perofeta", "Immunocytophit" ma le "Zircon".

Mulimuli ane, matou te maitauina o le faagasologa o le toe faʻafouina o se orchid e mafai ona umi se taimi (o nisi taimi sili atu i le 2 masina). Ae o le fuataga o le toe faaola ma le tulaga o le manuia o le a faalagolago i luga o le tagata e tausia, o ia e tatau ona taʻitaʻia e tulafono o loʻo faʻamatalaina i totonu o lenei tusiga. E tatau ona tatou manatua e uiga i le microclimate, laei, faʻamalo saʻo o aʻa tuai ma togafitiga o manua.

Faʻamatalaga mai tagata faʻapipiʻi

Mango, muamua e tatau ona e aveeseina le fugalaau. I luga o lea mea, o le laau ua faʻaalu nei lona malosi uma, ma aʻo i ai iina, o le a le tupu aʻe aʻa. 'Otiʻoti se lua sima i luga aʻe o le fatugaʻo moe muamua, ma tuʻu i totonu o se fagu i vai - o le a nofo ai mo sina taimi ma o le ae fiafia i fugalaau. Ina ia tupu aʻe aʻa, e sili atu le tuʻuina o se ipu paʻu ipu (ipu) i le pito laʻititi i totonu o se moa susu ma tuʻu uma i se nofoaga mafanafana (e aunoa ma ni pepa). Растение нужно закрепить - обвязать шейку фаленопсиса мягкой веревочкой (не туго, но чтобы держалось) и привязать ее вокруг горшочка, либо привязать с 2-х сторон к 2-м палочкам-опорам. По мере высыхания мох нужно опрыскивать. Сильно заглублять шейку в мох не надо, так же не надо мох переувлажнять, чтобы не пошло загнивание. И периодически посматривайте на шейку.E mafai foi ona ou fautuaina le tipiina o le karioti mai le pito i lalo o le papa (o le vaega lanu uliuli), aua ua mate, o le a leai se isi uiga mai ai, ae mafai ona pala (ae o oe lava), ma aveese pe afai o loʻo i ai pea fua o laulaʻau matagogo po o mea mamago o aʻa i le faʻavae - ina ia le taofia le tuputupu ae o aʻa fou. Ma se manuia ia te oe!
Marina
//flowrum.ru/threads/orhideya-falenopsis-gniyut-korni.21/#post-229

O le a ou taʻuina atu ia te oe loʻu aafiaga laitiiti ae faamanuiaina i le tuputupu ae o aʻa. Na aumai e loʻu toalua ia te aʻu se phalaenopsis ia Setema 2009. Ina ua mavae le 4 masina, na amata ona mamae le lau, ma o le masina na sosoo ai na ou maua ai - ma ua liu aʻa, - ua lofia, ona o lona paʻu e papaʻu lava, e lei mago i totonu, na pau uma lava. Sa tonu ia te au e suia i totonu o se paʻu tele, ou te mafaufau, e totoina ni aʻa fou. Ae e foliga mai o Phalaenopsis na le toe maua le malosi, o laulaau na tautau tautau ma na matua maofa lava. 1 le laulaau ma le 1 laulaau na folafolaina, ma o lea ua malolo. Sa ou faatalitali seia oo i le tau mafanafana, ma ia Iuni na ou filifili ai e tuu i totonu o le vai - na ou faitau e uiga i le tulaga manuia o le tuputupu ae o aʻa i le vai mo phalaenopsis i se tasi o talanoaga. Ma ia Aokuso, sa i ai ona aʻa fou e 4! Ona tumau ai lea o ia i le vai (o le pito i lalo o le ua o le vale), na tupu aʻe aʻa, ua sau se pepe; ma le Falik lava ia ua le toe tupu. O lea na nofo ai o ia i se vai seia oo ia Iuni 2011, seia oo ina ou ola olaola mai i le dacha, ona ou totoina lea o ia i totonu o se fagu i totonu o le galu. O le mea lea na ola ai o ia e oo mai i le aso, o aʻa e tupu i totonu o le galu, ma o le pepe e faasolosolo malie lava - o laulaau fou e foliga mai ma ua i ai ni aʻa se 5. Ou te lei fefe e totoina.
Atoatoa
//flowrum.ru/threads/orhideya-falenopsis-gniyut-korni.21/#post-301