Laʻau faʻasoga

O mea uma e uiga i 'oti Sa bref

O le fausiaina o 'oti mo le faʻamoemoe o le mauaina o le susu e leʻo se lauiloa tele i totonu o la tatou latitudes, lea e mafua ona o le maualalo o le maua o ituaiga e maua ai le tele o gaosiga susu. Peitai, i le aluga o taimi, o le atinaʻeina o le alualu i luma faasaienisi ma tekinolosi ma le tuufaatasia o fuafuaga eseese o metotia o mea taufaatoaga ua maua i atunuu ese, ua amata ona maua e le aufaifaatoaga i le taimi nei le avanoa e faafaigofie ai a latou lafumanu, e aofia ai 'oti, e lelei ma tele naua. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoaina se tasi o nei 'oti-ituaiga meaola.

Tala faasolopito

Na maua muamua le'oti o Zaane e ala i le fausiaina i Suitiselani, e pei o le talafatai o le vaitafe o Zane. O tagata o loʻo nonofo i lenei eria, ona o le mamao ma le leai o se avanoa o lo latou nofoaga o nofo ai mai le atunuu, e le mafai ona gafatia le iai o le tele o povi, ae i le taimi lava e tasi latou te manaʻomia ai meaʻai susu. Ona o lenei manaoga e tusa ma le ogatotonu o le XIX senituri na maua ai lenei ituaiga. I luga o le teritori o Russia i ona po nei, o ulumatua na muamua sau mai luma o mea na tutupu i le 1917, atonu i le vaitau mai le 1905 i le 1907. Na amata amata ona gaosia le totoina faʻatasi ma 'oti na maua muamua e tagata faiva, ma na suia ai o latou foliga muamua ma faʻaitiitia ai le tele o susu latou te tuʻuina atu. E tusa ai ma nisi o faʻamatalaga, o le tele o laʻau faʻafouina i le taimi nei o loʻo i ai faʻatasi ma le ituaiga o Saanen.

E te iloa? O faʻamatalaga muamua i 'oti i le fale na maua i le taimi o le faʻaaogaina o mea anamua i Sasaʻe Tutotonu. E tusa ai ma i latou, o 'oti o se tasi o manu muamua o manu. Na tafe pe a ma le 10,000 afe tausaga talu ai.

O fafo ma eseesega mai isi ituaiga

Ina ia aua nei faaseseina e se tagata faatau faʻatau mo le mauaina o ia ituaiga manu mo lana lava faatoaga, e tatau ona iloa le saʻo o tulaga o le ituaiga. Faʻaavanoa vave ona faia se faʻasalaga e faʻapea, mo lenei ituaiga o 'oti, o sina vaega itiiti o laʻau i luga o le paʻu ma le talo e faatagaina. E tatau ona manatuaina o matua papaʻe e mafai ona fananau mai i fanau lanu, lea, e ui i lea, o le a le mafaufauina e le atoatoa. O lenei mea mataʻutia ua i ai le igoa "Seybl" ma ua manatu o se gaioiga o le gaioiga o le laumei. O le mamafa o le averesi tane e eseese pe a ma le 100 kilokalama, ma o le fafine e oʻo atu i le 90 kilokalama. O le avefeʻau pepe e tusa ma le 4.5-5 kilokalama i le taimi e fanau ai, ona faʻaopopoina lea i masina taitasi 5-6 kg i le mamafa. O le tele o se matua tagata taitoatasi i le ua mamae e mafai ona oʻo i le mita e tasi. E masani lava, o fafine matutua ei ai le lanu paʻepaʻe sinasina, e ono i ai ni tamaʻi manulele i luga o le lanu uliuli ma enaena.

Siaki isi ituaiga o 'oti: Alpine, Boer, Lamanacha.

O le aotelega o nei meaola e sili ona vaapiapi, o le muaulu e lautele, o le taliga ua faʻatulagaina i luga. O le faapipiiina o taliga e le taliaina ma ua manatu o se mea sese. I luga o le ua atonu o ni faʻapitoa o le paʻu, o mea e taʻua o "tautaliga". E malosi tele le kopa, o le sternum e laʻititi maualuga nai lo le pito i lalo. E tusa ai ma uluaʻi lomiga o lenei tusifolau, o se tasi o uiga iloga o le leai o ni nifo, ae ui i lea, i le aluga o taimi, ua suia lenei manatu, talu ai o suʻega faʻataʻitaʻi na faʻaalia ai e sili atu i le tasi kuata o 'oti uma o lenei ituaiga o le ulu. O nisi taimi e susunuina faapitoa ia nifo e le au faila, ina ia mafai ai ona puipuia o latou uso a tagata mai le faamanualia o manu. O'oti uma lava ei ai le 'ava e oʻo i le 20 cm le tele, e pei o nisi o fafine, tusa lava pe o le a le umi e itiiti ifo (masani e le sili atu i le 10-12 cm). O lapisi o loʻo i ai se uʻamea lapoa, lelei le atinaʻe, faʻatasi ai ma ni laupepa faʻapitoa. I nisi tulaga, o le pito pito i lalo o nifo e oʻo mai i tulivae o vae vae.

Tausia ma tausia

O lenei ituaiga o 'oti e matua faigata tele i tulaga ola ma faʻafitauli i le tausiga.

O manaoga pito sili ona taua mo a latou mea e tatau ona aofia ai:

  • mamanu o le siʻosiʻomaga o le siʻomaga ma fale lafumanu;
  • avanoa faifaipea o 'oti i vaalele fou, le mama;
  • tulaga maʻoti faapitoa (taumalulu i le vevela e oo atu i le + 6 ° C, ma i le taumafanafana e le sili atu le maualuga o le vevela + 18 ° C).

O se potu e fuafua e tausia ai'oti i se tulaga faifai pea e tatau ona latou maua le puipuiga talafeagai mai le tele o faʻataʻitaʻiga ma le leaga o le tau. O le fausiaina o ia nofoaga e tatau ona faia i luga o eleele maualuga, i le mamao e ono mafai ai mai nofoaga eseese o le faaputuputuina o vai o le eleele, faapea ai ma falelauasiga o manu, vai ma otaota.

Matou te fautuaina oe e faitau: Fautuaga ma fautuaga mo le amataga o le 'oti

O fola e tatau ona fausia i mea mausali (sima poʻo le sima), lea e fautuaina ai e taoto fola laupapa. O le potu e sili ona tufatufa i pusa, taʻitasi - i luga o le 2-sikuea mita. I totonu o sea atigipusa e mafai ona tuʻu i luga o 'oti e 2 susu. Mo 'oti e manaʻomia se potu e 3-4 square mita. O le fola i totonu o lua e sili ona manaomia e faaopoopo ai le moega o vaomatua, lea e tatau ona suia pe a susu, e ui o nisi tagata fai manu e fautuaina e faia i aso uma. O le faleoloa lava e tatau ona matutu, talu ai o le maualuga o le vevela o le ea e sili atu i le 75% e matuā le manaʻomia mo manu o lenei ituaiga.

E taua! I itu uma e lua o pusa taʻitasi, e manaʻomia le faʻaogaina o togalaau e faʻafefe ai le paʻu. E faigofie ona e aveesea mai ia i latou mulimuli ane.

O le a le mea e fafaga

O goats o Zaanenskie ei ai manaoga faapitoa mo meaai, mo se faataitaiga, i le taumalulu, latou te mautinoa e tatau ona tuʻuina atu ni vailaʻau vailaʻau eseese. O le a sili atu pe afai o nei mea faaopoopo o le ai ai se foliga masani. O mea nei e sili ona lauiloa:

  • apu;
  • beets;
  • pateta;
  • kapisi;
  • kāloti;
  • paka;
  • rutabaga.

Aoao atili e uiga i le fafagaina o'oti ma 'oti.

O lenei lafumanu e sili ona fiafia i ai mutia, lea na faʻafefeteina uma ai lau togalaau, fatu o le legume-cereal. O fualaau aina e sili ona lelei e tuʻuina i lalo o le faʻapala pe o le eleele. I le gasologa o le tausaga ua fautuaina e aofia ai mai lea taimi i lea taimi (tasi taimi uma i le 1-2 vaiaso) fagalaʻau ma fafaga faʻalautele. E mafai ona aumai lenei ituaiga o lafumanu i le fanua pe a maeʻa le seleselega: latou te fiafia fiafia e gaosi meaʻai na totoe pe a uma le seleselega. O le au Zaanensky e iloga i lo latou agamalu ma le agamalu, latou te pipii mau i tagata ma toeitiiti lava usitai i latou leoleo mamoe e aunoa ma se fesili. E ui i lea, e ui lava i lenei, pe a fafagaina se lafu lapoa tele, e manaʻomia e le leoleo mamoe se fesoasoani i foliga o se taifau po o se isi tagata. O fafine, ona o le tele o le u, o le a faʻagesegese malie ma le malie, o lea e leai se mea e popole ai o nisi o 'oti o le a faʻaumatia vave le lafu.

E taua! I le vaitau o le taumalulu, e fautuaina, e faaopoopo atu i mea faʻapipiʻi faʻamalosia, e tuʻuina atu ai foʻi ulu i le ulu o pala, oak, oak and leaves.

E fia le susu e maua?

Talu ai ona o lenei meaola na mafua mai faapitoa ina ia faʻamalieina ai ona tagata ma le tele o meaʻai, o fuainumera o le susu o loʻo gaosia mai le ulu e tasi e matua faʻalelei lava. Latou te fesuisuiai e fuafua i le tele o tamaiti na gaosia.

O faʻataʻitaʻiga nei o le tele o le suāsusu o tamaʻi mamoe a Zaanen i tausaga taʻitasi:

  • aʻo lei amata muamua le -500-700 l / tausaga;
  • ina ua uma le taamilosaga muamua - 1000-2000 l / tausaga;
  • pe a uma le taʻavale lona lua - e oo atu i le 3000 l / tausaga.

Aoao pe faapefea ona fafaga ma fafaga faga fafaga, faʻapea foi pe faʻafefea ona filifili ma faʻaaoga se masini milumini mo 'oti.

I se tulaga faʻapitoa, e taua le matauina o meatotino faʻapitoa o lenei oloa. O le susu e leai sona manogi (e aunoa ma le manogi o le manogi o le susu), o se mea manaia, o nisi taimi e sili ona suamalie. O lona fua faatatau o le gaʻo e oʻo atu i le 4%, e 0.8% le maualuga nai lo le fua o le gaʻo o le susu o povi. A maeʻa ona vavae ese, e maua mai ai ni falesa sili ona lelei, kusi ma pata.

Faʻatau ma faʻasoa

Faʻateleina mea o lenei ituaigae pei ona aliali mai mai le tusiga e tele naua, o le mea lea tatou te tuʻuina atu o mea sili ona taua:

  • tele oloa maua i le gaosiga o susu;
  • vaitaimi umi umi (oʻo atu i le 11 masina);
  • tele le tele (i le averesi, e oʻo atu i le 260 tamaiti mo 100 'oti) uma;
  • meatotino lelei o susu ma oloa e maua mai;
  • 'oti e fetaui lelei mo se tau vevela;
  • talafeagai e le gata mo le fale gaosi oloa, ae o se mea laititi mo oloa gaosi;
  • e mafai ona faʻaleleia le faʻaleleia lelei o faailoilo lelei o isi ituaiga o 'oti pe a pasia;
  • o le natura o le togile ma le tulaga faapitoa o le anatomy e mafai ai ona togiina i nofoaga e faigata ona maua mo isi meaola, mo se faataitaiga, i vanu, mauga, ma isi.

E te iloa? E pei o mamoe, o le tamaʻi'oti o loʻo i ai le foliga o se taʻalo taʻasaʻu, ina ia latou mafaia, e aunoa ma le faia o ni ulu, ia vaʻai i le 340°.

Faatasi ai ma le faaletonumasalo e mafai ona e filifilia tele mea taua:

  • lapopoʻa tele le tino, aemaise lava i tama, o nisi taimi e fatuina faafitauli i le tausiga ma le tausiga;
  • le manaoga mo tulaga patino tau le siosiomaga mo faiga masani masani;
  • le manaʻomia mo se potu e faʻaleleia lelei lelei;
  • O se tau e sili atu le taugata ma le manaʻomia mo faʻaopoopoga malosi i le taumalulu.

Vitio: Suanen goat breed

O lea, matou te faʻamoemoe o lenei tusiga ua fesoasoani ia te oe e faʻamalamalama ai itu uma e te fiafia i ai e uiga i le Zaanen goats. Saunia se tausiga lelei mo nei meaola, tausia i latou i tulaga lelei, fafaga i latou e tusa ai ma mea uma na maua mai, ma o le taunuuga o le tele o meaʻai ma se tama talavou e le mautonu e le umi se taimi e faatali ai!