Fua o le gaosiga

Asphodel, po o le fugalaau o le oti

O se sui agavaa o le aiga o le lili pei o le lili ua lauiloa e le toatele e pei o le fugalaau o le oti. O tala faasolopito anamua a Eleni o loʻo faʻamatalaina ai, o loʻo faamatalaina e le tusitala iloga o Homer. O le asphodel e mafai ona avea o se teuteuga o le togalaau ma 'ai. Matou te aʻoaʻo pe faʻapefea ona tupu ma tausi le fale.

Faʻamatalaga

Asphodel - mea teuteu, laau toto. Tulaga lauiloa, ae o loʻo i ai ituaiga o ituaiga taʻitasi. O ituaiga o meaʻai o loʻo faʻaalia e aʻa vevela, ma tausaga taʻitasi - e ala i le vaivai o le rhizomes. O le maualuga o upega e oʻo atu i le sili atu ma le mita. O fua saʻo e aoina i totonu o se pusa tele e lata i aʻa. O le umi o laulaau e mai i le 40 i le 60 cm, o le faʻasalalauga o le sikuea. O fugalaau e paʻepaʻe, lanu piniki po o le samasama i palatini matagofie poʻo paʻu. O foliga fugalaau o tafaoga e ono e pei o le lili.

O le laau e taatele i Europa i saute, e masani ona maua i Eleni, Sepania ma Farani.

E te iloa? Asphodel i le gagana fugalaau o se faailoga o le tino ola pea, faanoanoa ma le faamoemoe.

Le tala

O le Great Homer na faamatalaina le aspholel i lana tala o le Odyssey. E tusa ai ma le tala, o le fugalaau e ola i laufanua i le malo o tagata oti, o le a feoaʻi ai agaga o tagata oti, e le o latou iloa e amiotonu pe a uma le tofotofoga, ae le mafai e atua ona faamaonia lo latou amioletonu, talu mai lena taimi e leai se avanoa mo i latou i le lagi po o seoli.

O le tala faasolopito Eleni anamua lauiloa o le atua o le tuugamau o le ua maliu, o Hades, faatasi ai ma le fesoasoani a se aspholel, na faoa ai Persephone, le atua fafine o le fausiaina. Sa vaaia e le atua fafine se fugalaau manaia, ma manao e gase, ma i lena lava taimi na matala ai le eleele. Na sau seoli i luga o le kariota na tosoina e solofanua uliuli, ma puʻeina le Telefoni, ma o le kariota na latou o ese atu i lalo o le eleele. I le tele o atunuu Metitirani, o le asphodel o se faatusa o le faanoanoa, o le fugalaau ua totoina i luga o tuugamau.

Eseese ituaiga o ituaiga

E tusa ma le luasefulu ituaiga o aspholel.

O ituaiga sili ona lauiloa:

  • paʻepaʻe;
  • fisa;
  • paʻu;
  • lanu mumu

Paʻepaʻe e sili ona lalelei - o se tulaga faʻalelei, o le maualuga o 'au e oʻo atu i le 1.2 m, o fugalaau paʻepaʻe matagofie ma veʻa lanu enaena i luga o petals e faʻaputuina i le tele o meaola, lau o le paolo malulu. Fistula o se tausaga taʻitasi e aunoa ma ni laulaau, ogaoga mumu o le laʻititi laʻitiiti e oo i le 40 cm ma fugalaau fugalaau lanu piniki. Paranesi - O fugalaau uumi umi ma fuga lanu paʻepaʻe papaʻe ma samasama ma e iai fua e pei o cherries. Pepa - E laʻititi le tausaga ma lau lauusiusi ma fugalaau laiti.

Totoina ma le tausiga

E teuteuina e le asphodel togalaau, paka ma alalaupapa, ae mafai ona faʻaaogaina e avea o se fale teuteu i totonu.

E taua! I le tulaga o le potu pe a uma ona fuga ma le toe alu o laʻau e fautuaina e ave le ulo i se nofoaga manaia mo le tolu masina.

E lelei le faʻaaogaina o maa paʻu e pei o se alavai. E tatau ona lapoa le ulo, e mafai ona e faʻaopopo le faapalaga ile palapala.

E taua le totoina o se fugalaau i luga o se matala, e le mamafa, laufanua lafulemu i se la susulu ma malulu.

E manaʻomia e le masini faʻafeololo le suāsusu masani, ona e faʻapupulaina ai le susu i aʻa. A aunoa ma le malamalama atoatoa, e le fuga, ae e manaʻomia le ufitia o le la. Mo le taumalulu, e tatau ai ona tipi le laʻau ma laʻau, ma e manaomia e le laau se malutaga, ona o le malulu malulu (faʻafeiloaʻi le vevela ile -15 ° C).

I le vaitau o le tuputupu aʻe ua fautuaina e faia ni mea faʻaleleia o le mineral aʻo leʻi fuga.

Faamasani oe lava i le faʻaaogaina o nei mea faʻamalosi e pei: Plantafol, Sudarushka, Azofoska, Kristalon, Ammophos, Kemira ma le Matai.

Tofiga

Toe faʻaleleia e lua auala: fatu poʻo vaevaega.

Fatu

O fatu e tatau ona totoina i le tautoulu i totonu o se eleele faʻamalieina i se nofoaga lanu po o se lua-pouliuli. Ina ia faʻaleleia le fatuina o fatu, e fautuaina le fautuaina o le malulu mo le 1.5 masina. O le a faʻaalia i le tausaga fou i le tautotogo.

I le tautotogo, e mafai ona e lūlū fatu i totonu o pusa i luga o se windowsill, i se nofoaga malulu. I le pito i lalo o le fagu e tatau ai ona tuʻu se laulau o iliili mo alavai, luga aʻe i le oneone oneone. Tui fatu ma ufiufi ile palapala laitiiti ile luga, vai lelei.

E mafai ona ufiufi le fagu i le tioata poʻo le ata. A maeʻa le totoina o laau toto, e tatau ona toto laau pe a latou ola i le 15 cm. Motugaafa: O le asphodel e galo ai le germination i le taimi, o lea e fautuaina ai e lulu vave loa i le taimi o le seleselega.

Vaevaega

O le togavao o laau e mafai ai ona vave faʻaleleia laau toto ma sili atu ona lelei pe a faʻatusatusa i fatugaina o fatu, e te le tau faʻatali mo le 6 tausaga seia oʻo ina fuga mai le asphodel.

E taua! O le asphodel e na o le lona ono o tausaga o le ola na tupu, o le vaitau o le fugalaau o Me-Iuni.

O le vaevaega o laau toto ua gaosia i le tautotogo po o le tautoulu. O lenei faiga e sili ona faia i le faaiuga o Aukuso.

A maeʻa vaevaega rhizomes i ni tuʻu eseese, e tatau ona vave tuʻuina atu i latou i se nofoaga fou i le loloto o le 6-8 cm ma se mamao e tusa ma le 40 cm i le va o vaovao. Suavai pe a manaʻomia.

Motugaafa: E tatau ona iai ni aʻafiaga o aʻafiaga taʻitasi ma leai ni faʻailoga o le pala ma le faʻamalosi ma ia le itiiti ifo ma le tasi le togi o le tuputupu ae e tatau ona i ai.

Talosaga

O le Asphodel e le gata o se mea teuteu i le mamanu o le laufanua, o le teuteuina o togalaau, paka, e faʻaaogaina e pei o se fale, ae faʻaaoga foi i meaai. E taua tele ia tubers.

E oo lava i Eleni anamua na faʻaaogaina mo le kuka ma avea o se vailaau. A o le mea oona e tatau ona fai ai le pala. I totonu o tagata faʻataʻitaʻiga, o fugalaau asphodel e aoga lelei e avea o se vaifofo i le suamalie o gata.

O le ae aoga e faamasani ma togafitiga e sili ona aoga.

O vailaʻau mo le faoa faamalosi ma le faʻavevesi e faia mai le laau. O fua mai le aʻa e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi o mata ma taliga. O faʻamalosi mai le teuteuina o laau e fesoasoani i fusi. O fugalaau e i ai se aafiaga lelei, ma o le teuteuga fesoasoani i le jaundice.

I Sepania, o aʻa o le laau o loʻo faʻaaogaina i le kuka. O fatu faila ua faia i falaoa faapitoa. Faaopopo foi i sou sou ma ipu autu.

O aʻa mafiafia e iai le tele o suka ma le maso. O i latou e maua le ava malosi maualuga e aunoa ma ni faʻalavelave faʻamamaina. Mai aʻa o le sauniaina o vaega o fualaau faasaina ma kelu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le laau e le lelei ma talafeagai lelei i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le maualuga o le timu poʻo le faʻafefe lelei o alavai e mafua ai le tele o mea leaga. O se taunuuga, o le faagasologa o le pala i le rhizome amata, ma le asphoel e mafai ona oti.

O faʻamaʻi sili ona ogaoga:

  • aphid;
  • slug;
  • toso.

Mai i meaola faalafua o le a fesoasoani e togafitia i vaifofo faapitoa, e tele fualaau fualaau lelei. Faʻatasi ma aphids, e mafai ona e faʻaaoga le "Commander", "Aktar", "Corado."

Aveese le gata ma slugs o le a fesoasoani i fualaau faasaina "Matagi tetele", "Ulitsid", "Patrol".

E te iloa? O aʻa o asphodel e sili atu le suka nai lo le suka.

O le mea lea, o le asphodel o se laau e le taua ma, e ui lava o le mea moni e sau mai itu i saute, e mafai ona tupu i luga o le taumalulu. E le manaʻomia se tausiga faʻapitoa ma o le a avea ma matagofie matagofie o le fale poʻo le togalaau. O le mea le lelei tele o le vaitau puupuu o le fugalaau.