Laʻau

O Tukai o se ituaiga o vine vine e maualuga le maualuga e fua mai i Siberia

Fatu vine - o se tasi lenei o fualaau muamua na amata ona galueaiina e tagata aʻo leʻi leva ona oʻo mai o tatou vaitaimi. I le taimi nei, e tusa ma le 600 ituaiga o nei la o le la e tufatufaina i le lalolagi atoa. E sili atu ma le 8 afe ituaiga vine eseese na fafagaina e le au faifaatoʻaga, o le tasi oi latou o Tukai.

Le tala i le vine vine a Tukay

I luga o le fanua o Don, i le aai o Novocherkassk o loo i ai se All-Russian Research Institute o Viticulture ma Winemaking ua faaigoaina Ya. I. Potapenko, o le na amataina lona talaaga i le 30s o le seneturi lona lua i le uluai suesuega faasaienitisi o le fomai atamai N. I. Vavilov. O loʻo i ai i lenei inisitituti o loʻo galulue pea le au faifaatoʻaga i le fatuina o ituaiga vine fou o le a puipuia i faʻamaʻi ma e le fefefe i le malulu, ae i le taimi lava e tasi e aumai ai se seleselega lelei ma le lelei. O se taunuuga o le laasia o Asia Tutotonu Esedona (synonyms o Yakdon paʻepaʻe, Egdona Turkmen, Ak yakdona) ma le tagata Hungary eseese Zhemchug Saba, na maua mai ai se hybride maualuga o Tukai. E aofia i le vaega o ituaiga Euro-Asia.

O le ituaiga vine vine o Tukai sa fafagaina i le All-Russian Research Institute of Viticulture and Winemaking Y. I. Potapenko

Faamatalaga o le ituaiga o Tukay

Na maua e Tukai uiga sili ona lelei mai ona "matua": o le vaitau vave o le ituaiga o Yakon ma le malulu o le ituaiga o le Zhemchug Saba. O vine o lenei vine e malosi tele, o le maualuga o fuainumera o vine o loo i luga o le vine e tasi. Vavave fua vave ma lelei le aʻa. O fugalaau o Tukai e faʻapitoa, ma o le faiga o le palota e faia e aunoa ma ni faafitauli (e mafai ona solia pe afai e sasaa pea timuga i le taimi o le fuaina o vine, ae na o le mafai lava lea ona faia). Lea laititi laititi, lanu lanumeamata, sina pisi.

O le mamafa o vine e fua i le 2-4 g, ma mai le tasi togavao e mafai ona e seleseleina i le 20 kg

O fuifui vine e lapoa, faʻanoʻamea, paʻu-paʻu. O le tele o lima o le faʻaoga. O le mamafa o le pulumu, i le averesi, e 700-800 kalama, ae mafai ona oʻo i le kilokalama! O vine e lapotopoto, oval, o le mamafa o le 2-4 kalama, e pei o se tulafono, aua le faʻaumatia. O le lanu o vine, e fuafua i le susulu o le la, e mafai ona fesuisuiai mai le lanu lanumeamata ma le paʻepaʻe e paʻepaʻe, ma sina "tan". O le pulupulu e suamalie, suamalie, faʻamalolo ma le manogi. Sugar content of 17-19%. E paʻu le paʻu, ae le mamafa. O Tukai o se ituaiga e maualuga lona fua. Faʻasalaga lelei ma teuteu lelei mai le tasi togavao, e mafai ona e aveesea 16-20 kilokalama o vine.

Totoga o mea

O le vine vine o le Tukay e aofia ai le maualuga o laʻau o laulau o le vave ona matua. O le tuputupu ae o le taimi i le itu i saute o lo tatou atunuu o le 90-100 aso. Ae o loʻo ola lelei foi i le ogatotonu, i Urals, ma i vaomatua-steppe o Siberia, aemaise lava, i le Itumalo Altai. O iina o le a tupu ai le vine mo sina taimi umi, e tusa ma le 130 aso. O le malosi o le vevela o lenei ituaiga e le mafai ona ufiufi ai le paʻu mo le taumalulu i le itu i saute o le tuputupu ae, aʻo le tumutumu o loʻo taofiofia le pa'ū i le vevela o le ea i -25 ° C. I totonu o itulagi e sili atu ona maligi matagi, e tatau lava ona saunia vine mo le taumalulu. Mo lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga mea masani: faʻatalanisi palasitisi, lagona o le taualuga, ie, vavalaʻau lala, pepa pepa, ma isi.

E ui lava i le mea moni e mafai e Tukay ona tetee atu i gutu o -25 ° C, i itu i matu e tatau ona ufiufi i se ata tifaga mo le taumalulu

O le vave amata e mafai ai ona e maua fualaau aina ia Aokuso, ma i le itu i saute e oo lava i le faaiuga o Iulai. E le gata i lea, afai e le mafai ona selesele i le taimi lava e maeʻa ai, e mafai ona e faia mulimuli ane. O pipi e mafai ona teuina mo se taimi umi i luga o le vao e aunoa ma le malepelepe ma aunoa ma le leiloa o latou tofo ma foliga vaaia. O Tukai e lelei le mafai ona feaveaia, e le afaina pe a faimalaga mamao. O loʻo teuina lelei lava seia oʻo i le tautotogo, seʻi vagana ai, e moni, o loʻo faʻatulagaina tulaga lelei mo le teuina. Teu vine i se potu malogo ma le vevela ile 1-8 ° C.

E ui lava o le mea moni o Tasi e tupu lelei ma fua mai i fualaʻau ma se malulu, e fiafia o ia i le vevela, ae le vevela. Afai e vevela le ea i luga atu o le 35 ° C, o le tuputupu ae ma le fua mai o le vao e mafai ona faagesegese.

Vaega o le totoina ma le tuputupu ae

Po o le a lava le maualuga o uiga lelei o ituaiga vine vine, o le a le mafai ona maua se seleselega lelei e aunoa ma le mulimulitaʻia o fuataga uma. E tatau ona galue malosi ma tuʻuina atu le tausiga lelei i le laau i le gasologa o le vaitau.

Faʻamasinoga

E pei lava o so o se vine, e fiafia Tukai e tupu i luga o le malamalama, tusi o vaʻa puipuia. E lelei le totoina i le itu i saute o le fale poʻo le pa. O le tuufaatasiga o le palapala, o lenei ituaiga e le o se mea e sili ona faigata. Afai e leai se chernozem, o le a faia e eleele palapala ma le paʻu. Masima masima ma le tele naua le susunuina, o eleele susu e le talafeagai mo ia. O aʻa o vine e alu i le loloto, o le mea lea o le a latalata vave le faaleagaina o le laau.

I le pito i lalo o le lua mo le totoina o vine e tatau ona faataatia alavai

O loʻo faʻapipiʻiina ni afu i le vai mo ni nai aso e faatelevave ai le faʻavaeina o aʻa. Pe a totoina, e tatau ona tanumia i totonu o vaomatua po o lua e tusa ma le 50 cm. O le a fesoasoani lea i le atinaʻeina o aʻa, faafaigofie le malupuipuia o vao mo le taumalulu, ma le faiga o le taofia o le kiona, lea e taua tele e taofia ai le taina o vine. Faʻamamaina o iliili, lala mago ma laau e faataatia i le pito i lalo o le fagu, ona lilo lea i le eleele ua fefiloi ma le oneone ma mea faʻalaʻau ma mea faʻalavelave faʻalavelave. O lapisi e totōina e tatau ona fafagaina ma mulumulu.

Teuteu

Talu ai o le vao o le ituaiga o Tukay e tupu tele, ma o le tele o fuifui ua nonoa, e tatau ona mautinoa e le o mamafa tele pupu. A le o lena, o le a tupu le suamalie ma e le faaseeina. I le tautotogo, i le amataga o le vaitau o le tuputupu ae, ua aveeseina ai puʻu vaivai, ma o le a faʻapipiʻiina ai le faʻaopoopoga o mata. E tatau ona tuua le 40-45 fualaau aina i luga o le vao, ma luga o le fana - 6-7 mata. E mafai ona faʻaaogā moli vao mo le faʻaleleia e ala i lanu meamata. O taʻavale agavale e fesoʻotaʻi atu i alalaupapa.

I nofoaga vaivai, e sili ona lelei le teuteu vine i le tautoulu i le maeʻa o le seleselega.

Afai e tumau le taufaamatau o gutu o le tautotogo, e tatau ona e tuua mea e ufiufi ai luga o le vao mo sina taimi. I itulagi ma se malulu malulu, o nisi taimi e faigata ai ona tipiina tipu i le tautotogo ona o le lamatiaga e faamalie ai le taimi o le amataga o le suavai. O le mea lea, o le teuteuina e sili ona lelei i le tautoulu, pe a uma ona selesele ma paʻu lau, pe a sauni le aʻa mo le taumalulu. E tatau ona maitauina o le telē tele o vine, o le itiiti o mata e tatau ona tuu i luga o le vao.

Faʻasa

E tatau ona faia le tele o taimi i le vaitau, ma le saʻo lelei ile tau. O le tautotogo ma le tautoulu o le autumn e taʻua o le susulu o le susu. O la latou sini o le faʻamamafa o le eleele i le loloto e mafai ai, ona o aʻa o vine e matua loloto lava. Ae peitai, a maeʻa le taumalulu a le kiona, o le eleele ua uma ona susu, e le tatau ona e suʻeina. O le tautoulu i le faatalitali i tioa e tatau ona tele, talu ai o le eleele vevela e sili atu le vave nai lo le susu.

O le vai vevela ua filifilia e fuafua i le faʻamoemoe. I le taimi o le totoina o le tautotogo, faʻafefe i le vai vevela o le a mafanafana le lalolagi ma faʻamalosia ai le tuputupu ae ma le atinaʻe o le vine. Ae i le taufaamatau o gutu malulu, e sili atu le sasaa o le vai malulu e faatuai ai le fuga o fatugaʻo.

I le taimi o le tautotogo totogo o vine, e tatau ona loloto le vai i totonu ole palapala ile loloto

I le taumafanafana, e manaʻomia lou vai vai 1-2 taimi i le vaiaso, taulaʻi i luga ole malulu o le ea, masani i le afiafi, pe a goto le la. Tasi le laau e tatau ona i ai le 5 i le 20 lita o le vai. O nei fautuaga e faʻalagolago, aua i totonu o itulagi eseʻese, e tatau ona i ai se auala e tasi e faʻafefe ai. O le sini autū o le puipuia lea o le faʻaleleia ma le faʻaleleia o le eleele, talu ai o fua o vine e matua mataʻutia lava i ia ituaiga.

Laʻei pito sili

Afai e faʻaaogaina fugalaʻau faʻapitoa i le taimi o le totoina, ona oʻo lea i le vaitau o le taumafanafana e le mafai ona e fafagaina ma e le faʻapalaina laau. O le veleina ma le tatalaina e mafai ona faʻaititia i se mea maualalo. O ia auala faigata faʻapitoa e fautuaina e Rostislav Fedorovich Sharov, o se taʻutaʻua taʻutaʻua ma le galue malosi i le galue vine i Biysk. Mo le Siberia, o nei fautuaga e foliga talafeagai. Ole malulu malulu o le malulu o le a le mafai ai ona maua ni meaola faalafua se avanoa e ola ai, ma e le mafai ona e fefe o le a aafia ai vine vine. Ae i le itu i saute, i le mea e le mafai ai ona tupu le malulu i le taumalulu, o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi e maualuga.

Maʻi faʻamaʻi

O le malosi o le maʻi o Tukay e maualalo. E le afaina i le pala, e mafai ona afaina mai faʻafitauli e pei o le ouma ma le paʻu.

Faʻaleagaina le grey o se maʻi faʻamaʻi na mafua mai i le pathogen Botrytis cinerea Pers, o le mycelium e paʻu i luga o pine ua faaleagaina muamua, faapea foi i luga o lau paʻu ma vine. Mai le amataga o le tautotogo e oo i le faaiuga o le taumafanafana, e matua afaina ai vavalalata ma o loo ave e le matagi, faaleagaina o laulaau, lala laau, fualaau aina ma fuifui ua uma ona fausia. I le taimi muamua, o lanu enaena ma se lanu enaena e aliali mai i luga o laulaau ma lala, ona vela lea o laula ma pauu, ma ua mate ai le paʻu. Inflorescences ma vine, pe a faʻaleagaina i le paʻulea uliuli, mamae ma pauu.

Oidium (e pei o le paʻu o le paʻu ma le kesi) o se faʻamaʻi e mafua mai i sigi o le genus Uncinula o le vaevaega Ascomycete. E mafai ona ola i luga o vaega uma o le togavao vine, suʻeina o le suavai mai potu ola. O se taunuuga o le faaleagaina e le oumum, o laulaau o vine ma vine e lilofia i se paʻu lanu enaena, mago ma pauu.

O le Mildew (lemu palapala) o le faʻamaʻi sili ona matautia o le vine. E mafua mai i le fuga o le Peronospora Viticola de Bary, na aumai i lo tatou lalolagi mai Amerika i Matu. O le atinaʻeina o le milipolo e masani lava ona faʻalauiloaina e ala i le vevela mafanafana o le tau. Malamalama lanu samasama, lanu-manino-lanu o foliga lapopoa foliga i luga o laulaau o laulaau laititi ma le angular, o loʻo i tafatafa o veins, o laulaau tuai. Ona, i luga ifo o laulaau i lalo ifo o le lanu, e tupu aʻe ai se paʻepaʻe paepae o le mycelium. I le auala tutusa lava, e mafai ona aʻafia ai tumutumu o tipu, antennae, inflorescences, pusi ma vine vine. Faʻafeiloaʻi lanu samasama, laʻau, enaena ma faʻagogo. Ma o vine e liu lanumoana ma mimigi. Afai e le tatau ona faia ni fua talafeagai i le taimi, e mafai ona mate le vao.

Faʻataʻitaʻiga: Vaʻaia

Faʻafefea ona taofia le faʻatoʻilaloina o vine ma faʻamaʻi pipisi

  1. I le taimi o le tautotogo o le togavao, ia mautinoa o le numera o laʻau e sili ona lelei mo le faʻaleleiina o le ea, ma o le a lava le lautele. O le faʻamaʻiina o le togavao o le a taofia ai le tele o le susu, lea e sili ona alofagia e le pala o le palapala ma le oidium.
  2. Aʻo leʻi oʻo i le taimi o le fuga, faʻapipiʻi ma le 1% Bordeaux vai poʻo le 'apamemea (iron) vitriol o le a puipuia ai ovaries talavou mai le palapala. E mafai foi ona e faʻaaogaina fualaau faasaina e ofoina mai e le falemaʻi faʻaonaponei faʻaonaponei.
  3. Togafitiga ma sauniuniga o le sulfur e puipuia ai laau mai faʻamaʻi pipisi. E taua le taua o le efuefu, ona pefu ai lea ma o le a ufitia ai vaega uma o le vao. O le vevela o le ea mo lenei faiga e tatau ona 18-20 ° C, talu ai i le tau malulu, o le sulfur e le aʻafia ai le mycelium o musipolo, ma i le vevela e mafai ona mafua ai mumu i lau ma vine.
  4. Muamua togafitiga o laau toto e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo, i le amataga o le vaitau tuputupu ae. Ona toe fai lea i aso uma e 10-14 aso, seia oʻo ina pala le sua. Ma afai e timu le tau ma e le lava le la, e tatau ona e sola le tele, i aso uma 7.
  5. O le mulimulitaʻiina o le palapala faʻataʻamilo i le vao ma le pulupulu o laau ma se vaifofo fofo o le aveeseina o le efuefu o le a fesoasoani foi e puipuia le faaleagaina o vine i faʻamaʻi. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi le faʻaaogaina o le pefu mo aso e tolu, faʻafefe i le vai ma faʻaopopo le fasimoli vai mo le sili atu ona lelei.

Vitio: gaosia o vine ma le pusa

Vaʻaia ma toe gaosia

O fuafaatatau o mea tau eletise, ioe, e faalagolago lava i le tau lea e tupu ai vine.

I le itulagi ma se malulu, e fautuaina e totoina le tilotilo a Tukai ma se talipupuni i luga o le taumalulu-maumea o ituaiga Northern, Far Eastern 60, Alpha, Baytur. O lenei auala e fautuaina ai Rostislav Fedorovich Sharov ua taua muamua.

O se metotia o le faapipiiina o vine ma se talipupuni ua fautuaina e le uaina lauiloa iloga Rostislav Fedorovich Sharov

Ae ui i lea, o nurseries i soo se itulagi e ofoina atu vine o vine vine a Tasi ua uma ona faapipii i luga o se phylloxera-root rootstock.

O le phyloxera (Dactylosphaera vitifoliae) o le aphid vine, laitiiti, e oʻo i le 1 mm le iniseti e faʻapipiʻi i aʻa ma faʻasaina vaega o vine vine, suʻe suamalie mai ia latou. Faʻaiʻuina i Europa mai Amerika i Matu i le ogatotonu o le seneturi mulimuli.

O le mea lea, e mafai e tagata taʻitasi taʻitoʻatasi ona filifili soʻo se auala e totō ai vine, faʻapea foʻi ma le faʻapipiʻiina lelei o le ituaiga mea e fiafia i ai e ala i le faapipiiina ma le tipi.

O laʻau o se auala taatele ma lelei e faʻalautele ai vine. O ituaiga eseese o le Tukai e mafua mai i le ola lelei o le vavaeeseina. E tatau ona faia lenei mea i le tautotogo o le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana, pe a aveeseina isi vaiti i le taimi o le togavao. Matou te filifilia le mea sili mo i latou. Tatou te faaaogaina naʻo le pito i lalo poʻo le ogatotonu o le vine, o le pito i luga e le fetaui.

  1. Matou te tuu pupu i totonu o le pakete i le vave e mafai ai, sulu, ma ufiufi i se mea susu ma tuu i totonu o le fogafale mo le po.
  2. O le aso na sosoo ai na matou tipiina ai le paʻu i totonu o ni meaʻai e lua lau. E tipi ese le laʻau pito i lalo, ma le pito i luga e na o le afa. Mai le pito i lalo, tipi ese le afifi i lalo o le fatugaʻo, ma i luga o le 1.5 cm luga aʻe o le fatugaʻo.
  3. O le isi, togi le tipi i le vai ma totoina i totonu o se atigipusa o le oneone susu i le loloto o le 3 cm, o le mamao i le va o le seleselega e 10 cm. Sulu i le vai ma ufiufi le pusa i tioata poo afifi palasitika.
  4. O aso uma e sosoo ai, e tatau ai ona fufulu ese le vavae ese mai le pamu moli 4-5 taimi ma vai mafanafana (20-25 ° C).
  5. Pe tusa ma le lua vaiaso, o aʻa o le a aliali mai i luga o le tipi, ona faʻaitiitia ai lea o le numera o vaʻaia i le tolu taimi i le aso. A oʻo ina lava le faʻamautuina o aʻa, matou te totoina le tipi i se nofoaga tumau e tusa ai ma le 10 i le 5 cm mamanu.
  6. E sili atu le tausiga o seleselega e faia e pei ona masani ai.

Pe tusa o le 2 vaiaso talu ona totoina, o aʻa o le a aliali mai i luga o le tipi, ae ao le i totoina i le eleele, e tatau ona e faʻatali seʻia lava le atinaʻe o le aʻa

Faʻatalanoaina e le Faatoaga

I laʻu masaniga, ou te malilie i mea lelei uma na fai mai. O le paipa e mafai ona maua mai i le 300 g i le 1.5 kg: e faʻalagolago i tuutuuga mo le faʻapipiʻiina o faʻaletonu i le tausaga talu ai, palota. E masani lava e le o se mea e sili ona lelei ona aafia ai aʻu, peas. Pe a faʻatusatusa atu i le Aleshenkin ma le tele o le tele o faʻaletonu, o le a sili atu le leaga (e ui o Aleshenkin e le o se siamupini). E tatau ona faʻasalalau Tukai - o le tausaga nei e le itiiti ifo ma le 50% o le faʻafitauli ua aveesea. E manino lava o lenei ituaiga e mo oe lava ia. I loʻu tofo e manaia i le tofo: musika faʻanoanoa, paʻu mimiti, mafiafia tele. I totonu o loʻu fale ma le siosiomaga lata mai, i loʻu tofo o le a sili ona manaia o le manaia o le tuputupu ae ma aʻu. O a tatou vine i taimi uma ma e matua oʻo lava i le pito. O le vaivai i le milipi e matua patino lava - e manaʻomia ai le itiiti ifo o le 4 pulumu. E amata ona fua mai io tatou tausaga masani i le ogatotonu o Aukuso. Aokuso, matou te faʻamaʻapeʻa atoa. I le taimi nei, o le milipolo ua matua afaina ai le tuputupu ae o le talavou. O le isi togavela e fautuaina, e masani lava ona mintuina pito. E mafai ona tautau i luga o le vao mo se taimi umi e aunoa ma se tofo. Ae ia umi le umi o le tala mo au. E tatau ona e taumafai. Faafetai lava! O le malosi o le aisa, e tusa ai ma oʻu lagona, e manino maualuga atu i le 21 - Ou te manatu 25-26 °.O le togavao ua tuai, e le o foliga foliga mai i le taimi, o laau i fafo pe a tuu le 40 cm i luga o le eleele. Ou te tuuina se fasipepa (o le vaega umi o lima) i luga o mea e toto i fafo, ma ufiufi isi mea i le eleele. 15 tausaga manumalo i masani. E manino lava o lenei ituaiga i tulaga o le lelei e lelei mo le itu i mātū o viticulture. Mo tagatanuu.

Treneva Tatyana Ivanovna

//forum.vinograd.info/showthread.php?t=2539

Sa ou matua ofo lava i le tofo i fua o Tukai i le aso 16 o Iulai. O le vave, ma o le tofo ua uma ona manaia tele. O le tausaga mulimuli na 'aina i le faaiuga o Iulai. O le mea moni - o le siamupini o le vaʻaia. Tatyana Ivanovna, faafetai mo le vavae. O taʻavale o loʻo atiaʻe masani, faamalieina i le tofo ma le matua.

Tatyana Andreevna, Kremenchug

//forum.vinograd.info/showthread.php?t=2539&page=2

O fualaau o le ola mama, toetoe lava o soo se itulagi o le atunuʻu, o se mea e sili ona manaia - O Tukay vine e mafai ona saogalemu le fautuaina i soʻo se tasi e manaʻo e tofo i nei fua matagofie, ma tutupu aʻe io latou lava lima.