Fua o le gaosiga

Elm laau lamolemole: faamatalaga ma uiga o le tuputupu aʻe

A e savali atu i paka po o tafaoga a le aai, e masani ona e faamemelo i le matagofie o se laau malosi ma se paʻu lamolemole ma se ogalaau tele. O lenei elm e lamolemole. O lona paʻu e tumau pea seʻia oʻo i le matua, ma ona o nisi faʻamaʻi e ono suia ai lona fausaga. I isi vaega o lenei laau, tatou te faamatalaina i lalo.

Talafaasolopito o le amataga

Elm lanu, pe masani, o se tasi o sui o le ituaiga o elm. O lenei ituaiga o laau taʻitaʻia o anamua, sili atu ma le 40 miliona tausaga. I totonu o le vao, o tagata uma o le ituaiga e tupu i vaomatua, o nisi taimi e maua i le vaovao.

O le togavao o le laau na tupu i se taimi talu ai nei, i le tolu seneturi talu ai. Mai lea taimi i luga, o le elm smooth sa amata ona faʻaaogaina e teuteuina ai faʻataʻitaʻiga o paka.

E manatu o le igoa Latina o le aiga elm, lmus, e sau mai le upu Celt "elm" - o le mea lea na taua e tagata o lenei laau. O le upu Rusia "elm" na aliali mai, atonu e mafua mai i le mea moni o le fafie o le laau e faigofie tele (viscous).

Faamatalaga faʻamalosi

Elm e mafai ona oʻo i le 40 mita le maualuga. O lona pale e pei o le lautele o le paʻu, pupuu faataamilo i le pale. O loʻo fausia mai i lala mafiafia e faʻasaga i luga. O le ogalaau o le elm laau e mafai ona oʻo atu i le tolu mita le lautele.

Vaʻaia nofoaga masani mo ituaiga elemene.

E ufiufi i le paʻu lamolemole o lanu uliuli-lanu enaena, e tafe ma taʻei papatusi manifinifi. I luga o le fogaeleele, faataamilo i le ogalaau, laugatasi e pei o aʻa e pei ona masani ai. Latou te manaʻomia e tausia ai se ogalaau malosi. Laʻau laiti - lanu enaena i lanu, ma sina laumei, atonu ei ai se mea papaʻe.

O le laʻau o le oval po o le fuamoa ma se pito pito i luga. O le faavae e le lelei. I le umi, o lau e oʻo atu i le 12 inisi senitimita, i le lautele - pe a ma le 8 inisi. E i ai la latou lanu uliuli lanu meamata, ma le pito pito i lalo e sili atu nai lo le pito i luga. Laʻau lanu lanu lanu, e aoina i fuga. O le vaitau fugalaau e tupu ia Aperila-Me, seia oʻo ina fuga lauusiusi. O le soloia o fugalaau e tupu i le fesoasoani a le matagi. O le fua e pei lava o se laulaau laʻitiiti laʻitiiti, i totonu o le fatu o se fatu.

E mafai ona ola malie Elm i le 200-250 tausaga. Faʻailoga i le tuputupu ae o le malosi, ae na o le 40-50 tausaga - mai lea taimi i lea taimi, o le alualu i luma e faifai malie lemu. O le laau e puipuia i le malulu ma matagi malosi. O le maualalo o le vevela e le mafai ona ola na o ni nai lala.

O le laau elm e mafai ona faʻamalosia e puipuia ma e faʻaaoga lelei mo le gaosia o meaafale, fana ma isi oloa. Faafetai i lona pale pale, elm talafeagai lelei mo le faatulagaina o nofoaga faafiafia i paka.

Elm e tupu i eleele Europa (sei vagana ai le Iberian Peninsula ma Motu o Peretania), i le Caucasus, i Asia Itiiti, i le itu a Chelyabinsk ma Sverdlovsk, i Kazakhstan. I le itu i matu, o lona faatupulaia o le nofoaga e latalata i le faatausiusiuga o le konetineta o Eurasia. E masani lava ona ola i vaomatua ma fefiloi.

E te iloa? Mai le elm wood i le Middle Ages na faia ai paipa vai.

Tofiga

I le natura, o le laau e totoina e fatu po o aʻa. O fatu na aoina e mafai ona teuina i totonu o se pusa faʻamalosi mo le tusa ma le lua tausaga. E na o le matua fualaau toto e talafeagai mo le totoina. Ua totoina i le lua vaiaso talu ona maeʻa.

Matou te fautuaina foi ia e faamasani ia te oe lava i mea faigata o le totoina o laau matagofie e pei o le vao Norway, catalpa, siama Iapani, sycamore, oak oak, lolonix, malo, laau o le vine, mumu mumu, pu, ma le skoumpia.

Toto ma tausi

Talu ai o le laau e ola matagofie i le vaomatua, ma tausi ia te ia i luga o le togalaau o le a le afaina tele ai.

Fanua

A o le totoina se laau, e tatau ona e saunia se nofoaga i luga o le saite. E tatau ona avea ma se nofoaga lelei, malamalama le malamalama. O la o le la e tatau ona faʻamalamalamaina le laau talavou. Afai o le tasi itu e sili atu le malamalama nai lo le isi, ona oʻo ai lea o le maualuga o le pale o le a le mava.

O le eleele e tatau ona faʻaleleia, lafoaʻi, susu lelei. A o lei totoina laau i le palapala, fai le lime ma faʻamauaoa i le fuluʻi ma elemene (magnesium, nitrogen, calcium, phosphorus). Manatua o le eleele e tatau ona faʻamalolo.

O le a aoga ia te oe le faitau e uiga i le auala e fuafua ai e le tagata lava ia le elemene o le palapala, faʻapea foi ma le auala e faʻavasegaina ai le palapala ile luga ole laupepa.

Totoina o laau

Fatu e mama i le taumafanafana. Latou te manaʻomia vave ona aoina ma maua se taimi e faʻataʻoto ai i le vaiaso pe a oʻo i se isi faʻafitauli o le a faasolo ina leaga. E le o manaʻomia muamua sauniuniga o fatu. I luga o nofoaga ua filifilia ua maeʻa ona fausia i se mamao e 20-30 senitimita mai le tasi. I fualaʻau ma fatu ua totoina. Faʻateleina i latou i le eleele e le aoga. Ua lava le siʻi o le eleele, e fai ai se vaega o le lua millimeters. Afai o le taumafanafana e timu, ona e le manaʻomia lea ona faʻatumu le eleele i fatu - o le tele o le susu, o le lelei mo latou. O fatu totō e manaʻomia le tele o faʻamalosi mo le tele o vaiaso.

E taua! Afai o vevela vevela ma vevela, ona tatau loa lea ona ufiufi le moega i se ata tifaga aʻo leʻi tupu.

Afai e te alu e toto se elm mai se tipi poʻo se totogo, ona mafai lea ona e saunia mea totō i le tautotogo. 'Otiʻoti le' au e togafitia i aʻa ma faʻafeʻe i le vai. A oʻo mai aʻa muamua, e mafai ona e lau.

Ina ia faia lenei mea, eli se lua i le loloto o le 50 senitimita, ia faʻamamaina lelei le palapala ma faʻatamaoaigaina i minerale. Laʻau e pau i totonu o se lua ma paʻu i le eleele. O le nofoaga e totoina ai le laau e tatau ona i totonu o le penumbra, talu ai o se la malosi e mafai ona susunuina se laau vaivai. Elm vave ona totoina. O le mea autu - o le vaiaso muamua o le tele o le suavai.

Faʻasa

Faatasi ai ma le oʻo mai o le vaitau tuputupu ae ma aʻo leʻi teuteuina, e masani ona faʻainu le laau. Ona faʻauʻuina lea. O le a lava lea e faʻaleleia ai le susu o le eleele. I le taumalulu, o le suavai e seasea ona tupu.

Fertilizers

E manaomia e le laau talavou le faaopoopoina o le fugaina ile fugalaʻau. O le faʻatinoga e faia i le tasi taimi i vaiaso uma. Ina ia faʻaleleia le faʻaleleia o le eleele, e tatau ona faʻalauiloa oneone, otaota, faapalaga. E tatau ona tutusa mea uma.

E te iloa? I Roma anamua, na talitonuina o agaga tausi i totonu o pusa elm.

Aua le faʻafefe ma faʻafefe palapala. O le lauʻeleʻele o loʻo siomia ai le elm e ufiufi i laʻau paʻu, weeds, compost. O le a avea ma puna o meaʻai mo meaola ninii e ola i le lalolagi.

Teuteu

Ina ia aua neʻi ufiufi le pale, e tatau ona faanenefu. Fai mai ia Ianuari ia Aperila. O le teuteuina o pepa e faia i le taumafanafana. Ina ia fesoasoani e tuʻuina le pale o foliga talafeagai e mafai ona faʻamaea. Na ia afifiina le isi lala ma alu mo le tausaga. E faʻatapulaʻa ai le vaʻaiga ma fesoasoani e taʻitaʻia.

Ina ia faʻataʻoto manuia, e te manaʻomia:

  • teuteuina o pine i le amataga;
  • taumafai e faatumauina pea le umi o lala;
  • sili atu ona tipi ese lala e aunoa ma ni laʻau, ina ia latou le aveesea le mana mai le laau.

Maʻi ma faʻamaʻi

Elm lūlū - lē lelei ma faʻasao i le tele o faʻamaʻi. Na pau le fili na toetoe lava a le mafai ona gafatia, o le faʻamaʻi Dutch. E afua mai i se mea malie e ave i paʻu paʻu. O le alu i luga o le laau, o le galo e puipuia ai le masani o le taamilosaga o le ulu i luga o le ogalaau ma lala. O le iʻuga, o laulaʻau e amata ona sosolo, o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe e faʻagesegese lemu. O le Dysplasia e faʻaalia i le le foliga mai ma le leiloloa o laʻau. A mavae sina taimi na mate le maʻi.

E le o popole tagata inu i lenei faʻamaʻi i se tasi o atunuu, ona o le numera o elm laau ua vave faʻaitiitia ona o lea mea, ma e leai lava ni auala aoga e feagai ai ma maʻi. Afai e maua se siama, e tatau ona faʻaumatia faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi o loʻo taʻalo le manoa.

E taua! I le avea ai o se mea e puipuia ai, e tatau ona e faia asiasiga masani mo le i ai o meaola faalafua, ma e mafai foi ona e tosoina vailaau i totonu o le ogalaau.

O le isi osofaiga - puipui. O se iniseti laitiiti lenei, e pei o se pusa fagu. O le matauina i luga o se laau e matua faigata lava, talu ai i le taimi muamua e tilotilo mai atonu e foliga mai o le ogalaau e lilofia i le tuputupu ae. Ina ia iloa ai ua afaina le laau, e na o lau laʻau lava e mafai ona ufiufi - e ufiufi i lanu paʻepaʻe poʻo samasama. O laau suamalie e tatau ona tulia ma susunuina vave.

Talosaga faafomaʻi

Fugalaau, fugalaau ma le elm barkua e aofia ai: polysaccharides, fiber, protein, suauu, catechins, flavonoids, acids carboxylic, tannins. O le mea lea, o le laau o loʻo i ai le antibacterial, diuretic, anti-inflammatory, antipyretic ma le afifi.

O le diuretic, safflower, celandine, iglitsa, asparagus, jujube, hops, lavender, cornflower, plectranthus, motherwort, chokeberry lanu e iai foi le aafiaga o le diuretic.

Ona o ia meatotino, o vaega eletise o loʻo faʻaaogaina mo:

  • faiga e tetee ai i le vevela;
  • aveese le fulafula;
  • toe faʻafouina maso;
  • tau faasaga i maʻi paʻu;
  • faʻaitiitia faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • aveeseina o le colic;
  • vave faʻamaʻi faʻamaʻi.

Vitio: tala fiafia e uiga i laau elm

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o elm o se laau e sili ona lelei, ae o le a tele tausaga ao leʻi amata ona e fiafia i lona pale matagofie. Ina ia ausia lenei mea i se taimi vave e mafai ai, e tatau ona e mulimulitai i taiala mo le totoina ma le tausiga, faʻapea foi ma le puipuia lelei o le laau mai meaola faalafua.