Faʻaleleia eleele

Falelaʻau e avea o se faʻamalaʻau mo le togalaau, o le faʻaaogaina o le faʻaauau mo le totoina o laau

E le o se mea faalilolilo le tele o fale o le atunuu, ma e nonofo i totonu o nuu, o loo vevela pea i le fesoasoani a se ogaumu e mu ai le afi. O se taunuuga o lenei faagasologa, o le pule o le faatoaga e iai le tele o malala ma le pefu, lea e masani lava ona faʻaaogaina. Ae peitai, o le malala e mafai ona faʻaaogaina e avea o se faʻalalaʻau mo le togalaau, o lea e mafai ai ona e puipuia le nofoaga mai vao ma meaola faalafua, faʻapea foi le faʻaleleia o le palapala palapala. Mafaufau i lenei tulaga i nisi auiliiliga.

Falelaʻau: faʻafefea ona maua ai le faʻamalosi

I le tautala i le malala, muamua, e tatau ona e iloa pe o le a.

Muamua lava o nei mea o fulufulu paʻu uliuli e maua mai i le faʻaliliu (malulu) faʻatasi ai ma le maualalo o le okesene. O le mea lea ua maua ai le tele o meatotino lelei, e aofia ai:

  • vailaau faʻamaʻi (faʻafetai i lenei mea, e mafai ona taoto i le palapala mo le afe tausaga, e matua le faʻaleagaina);
  • maualuga elemene meatotino (mafai ona gaosia se aofaiga tele o le aluminiumini po o se vai masani);
  • maualuga porosity (o se taunuuga - o se vaega tele).

E le gata i lea, o le alu i totonu o le eleele, o le malala e pei o se fugalaʻau e mafai ona taofiofia ai le nitrogen mai le ea, ma liua ai ni faʻalapotopotoga e mafai ona avanoa i fua. O loʻo faʻaalia ai foi le matafaioi o se faʻataʻitaʻiga mo le taua tele o le humus biosphere.

E te iloa? Auala e faʻaaoga ai le malala i le togalaau, o le muamua e sau faʻatasi ma Initia o Peru. Na amata ona latou faaopoopoina i le eleele, na maua muamua e laau mumū e ola i le vaomatua.

I le aluga o taimi, na maua ai e le au saienisi mai atunuu eseese o le lalolagi le faaiuga o le malala lea e mafua ai le eleele le lelei o Peru e talafeagai mo le totoina o laau toto. Ae ui i lea, latou te lei iloa i le vevela o le vevela o le 400-500 tikeri (na i ai i ia tulaga na susunuina ai e le Initia vao), e lei mu ai resins o le fafie, ae faamalosi ma ufiufi pusa o le malala ma se tamai laulau.

O ia resins ei ai le maualuga gafatia i le fesuiaiga o ion, talu ai e faigofie lava ona fesoʻotaʻi faʻatasi ai ma se mea, mulimuli ane e matua faigata lava ona fufuluina (tusa lava pe i lalo o tulaga o le tele o vaʻalele). I le taimi lava e tasi, o aʻa o laau totō po o le papa o mycorrhizal fungi o loʻo faʻalelei lelei.

Faʻaaogaina o meaʻai o le malala i faʻatoʻaga

E tatau ona maitauina o le poto masani o le faʻaaogaina o le faʻamalo mai le malala i lo tatou atunuu e le sili atu ona lelei e pei ona tatou mananao i ai, ma e le o le fesili e fafaga i manu. Ae ui i lea, o nisi saienitisi ua finau faapea o le malala eleele e i ai se aafiaga lelei i le tuputupu ae ma aano o manu o fattening piglets (o le mea sili lea, o le mea lea ua maua mai e Tatiana Vladimirovna Morozova suesuega o suesuega).

O le mea moni, afai e te le o mautinoa, ona sili atu lea e le o le faataitaiina o meaola, ae e tusa ai ma le totoina o laau totino, ole fesili ole pe mafai ona faʻaaogaina se malala e pei o se faʻalalaʻau atonu e taliina i le ioe. E iai mafuaaga mo lenei, ma o nisi nei.

Puleaina o le eleele

E pei ona tatou taʻua muamua, o le malala e tuu i totonu o le eleele e faasaoina ai laau toto mai le faʻasusu ma aʻa le pala i taimi o timuga.

E matua gauai tele le susu, ma i aso malogo e toe faʻafoʻi ai, ma faʻapea ona galue e pei o se ituaiga faʻaleleia o le suavai ile palapala. I le faʻaopoopoga, o meaʻai e mafai ona suauu vai e aoina i luga o ni mea e le faʻasalaina, e aofia ai humus ma maniua, lea e aoga tele mo laau. O le kalama e fesoasoani e faatumauina ai le vavae ese o le eleele, faʻaleleia le gaogao ma le mafai ona gafatia o le eleele, faʻatagaina le ea ma ea o le la e ulu atu i aʻa o laau totō.

Puipuiga o vao ma pest

O le i ai o le malala i le eleele ua mafai ai foi ona feagai ma vao ma faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻasusuina o le palapala faʻataʻoto i laau ma le koale paluga o le a laveaʻiina ai fualaau aina mai le i ai o slugs ma snails, talu ai o le a matua faigata tele mo i latou ona agai i luga o sea luga. O le tele o vaega o le a fesoasoani i le puleaina o otaota, ae le o le faatagaina oi latou e tutupu aʻe (aemaise lava, o le faalauiloaina mataʻu o ia mea e le o totoe na maua ai se taunuuga lelei i le tau faasaga i le galu).

E le gata i lea, o le iai o le malala i totonu o le malala vaʻa e faʻalavelaveina ai le atinaʻeina o meaola faalafua e pei o nematodes ma uaea.

E te iloa? O toega o laupapa e leʻi faʻasalaina e mafai foi ona faʻaaogaina i togafitiga faʻamaʻi o le eleele e ala i le fumiga i le sulfuric anhydride. E le mafai ona faʻaaogāina lenei faʻauʻuina o le sulfur i totonu o soʻo se fale kesi, seivagana mo na filifiliga e fai ai le faʻavaa o se faʻamalama alumini.

Le faʻaaogaina o le malala i le togalaau: faʻafefea ona fafaga i le palapala

O le mea tonu e faʻaaogaina ai le malala i mea taufaatoaga, ua uma ona matou iloa, o lea ua tumau pea le malamalama i tulaga masani o lona faaaogaina i le eleele.

I lenei mataupu, e faʻalagolago lava i le tulaga faapitoa o le fanua ma le itulagi o lou fale.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o Amerika, i nofoaga e le lelei, mamafa ma le eleele, o le aofaʻi o le faʻamalosaga e masani ona oʻo i le 50% o le aofaʻiga o le eleele na faʻaaogaina.

Manatua o le maualuga o le faʻaleagaina o le koale e maualalo (e le pei o laupapa, e le pala), e mafai ona faʻaaogaina e faʻafefe ai le eleele mo le tele o tausaga talu ona maeʻa ona faʻaaoga. O le kalama, faʻaaogaina e pei o se faʻamalo, o le a faʻaalia ai se taunuuga moni i le tolu tausaga talu ai, pe a fai o le taimi lea e te saofaga atu ai i le 30-40% o le maualuga o le lafulemu lafulemu. I lenei tulaga, o le vaega e faia e tatau ona 10-40 mm. E le masalomia, o le malala e aoga tele mo laau totō, ae o nisi taimi o le pefu laupapa e faʻaaoga nai lo, lea e le mafai ona i ai le mea lelei e tasi e tatau ona e iloa e uiga i ai, ina ia aua nei fafaga fua.

O le i ai o le toe faʻapalaina o fafie i totonu o le eleele e puipuia ai le faʻaaogaina o fomaʻi faʻaaogaina (faʻaaogaina oona) ma mea aoga i totonu o faʻalapotopotoga e faʻaaogaina malosi le faʻavaivai malosi. I le faʻamuamua, e lelei tele lenei mea, talu ai o lenei auala e mafai ai ona puipuia le faaleagaina o vai vai ma vaega o vailaau faʻamalosi.

O le kalama e masani ona faʻaaogaina i le totoina o laau eseese, o lea e le o se mea e ofo ai o fesili e uiga i le faʻaogaina e aʻafia ai e le gata o fai togalaau ma fai togalaau, ae faʻapea foi ma fai togalaau. E le afaina pe afai e te totoina fatu fugalaau i totonu o greenhouses poʻo totonu o ipu masani, i soo se tulaga, o lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e ausia ai nisi o manuia i lau pisinisi.

O le kalama e faʻatatau mo fugalaau e mafai ona faʻaaogaina i se isi ituaiga, o lona uiga e tele tali i le fesili pe faʻapefea ona faʻaaogaina i totonu o le fugalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o mea o totoe o le laupapa o loʻo aʻafia ai aʻa o laau, faʻafuaseʻi faʻaleagaina i le taimi o le gaioiga poʻo le taimi o faʻatulagaga faʻatulagaina e ala ile vaevaeina o rhizomes. E masani ona fefiloi ma le eleele pe a totoina laau e le taliaina le soona inu o le meaʻai (suauu, pipi, cacti, ma isi).

A faʻapipiʻi laau, e faʻaaogaina le malala i le gaosiga o le oti, lea e tatau ona lelei muamua. Afai e te filifili e aʻafia le tipi i le vai masani, ona tuu lea o se vaega o lenei mea i le pito i lalo o le tane e taofia ai le atinaʻeina ole siama.

E taua! Afai e te le iloa le mea e maua ai le malala mo fugalaau, ona matou fautuaina muamua lea e faʻafesoʻotaʻi faleoloa faapitoa o fugalaau (ua uma ona faʻatauina i totonu o taga poʻo faʻamaʻi), aua o mea totoe mai le ogaumu e le mafai ona mautinoa i taimi uma le lelei.

O le lanu ma le maualuga o le faatauina mai o le manala e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le ituaiga o laau na faʻaaoga e faia ai.