Lafumanu

Tuputupu ae o tamaʻi pepe faatoa fananau mai: fafaga ma fafagaina tekinolosi

Tausiga o povi e aoga, ae faigata. Matou te manaʻomia se malamalamaʻaga ma se poto masani ina ia mafai ai ona faʻatulaga tulaga lelei, aemaise lava mo tamaʻi meaʻai, aua e mafai e tamaʻi laiti ona tuʻuina atu se tulaga maualuga o le gaosiga o oloa, e tatau ona fafaga lelei ma faʻaleleia i se siosiomaga talafeagai mo i latou. Faʻafefea ona fai lenei mea o le a talanoaina atili.

Metotia o le tausia o tamaʻi tama i le fale

Ina ia mafai ona ola malolosi povi ma ola maloloina, e tatau ona tupu i le tausisia o tulaga talafeagai. I totonu o faatoaga, e tele auala o le tausia o tamaʻi pepe fou.

Tagata taitoatasi

O lenei metotia e aofia ai le vavaeeseina o fanau mai le tina toetoe lava ina ua maeʻa le fanau mai.

E taua! O le tamaʻi pepe fou e tatau ona tuʻuina ma se povi mo le 30-40 minute ina ia mafai ai e le tina ona pala, o le a mafai ai ona faaosofia le lapataiga i se auala masani.
O le tamaʻi povi e faʻatagaina e faʻamago, mulimuli ane tuʻuina i totonu o se pusa palasitika faapitoa faapitoa faʻapitoa ma se fola mafanafana ma se tamai paʻu i luga o le ea.

Vaega

O lenei metotia e aofia ai le faʻamalosia o le tele o tagata talavou (e masani lava 5-10) i vaega taʻitasi, o loʻo aofia ai i totonu o fale mautotogi faʻapitoa ile fale - fale o povi. E faʻaaogaina le metotia i le fausiaina o lafu povi ina ia aua le faʻalavelaveina le faagasologa o le mauaina o le susu mai povi, aʻo fafagaina lima o tamaʻi, e manaʻomia ai le tele o taimi ma taumafaiga.

Matou te fautuaina e faitau pe o le a le mamafa o le tamaʻi povi i le fanau mai ma mo ni masina, faʻapea foi ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona e valaʻau.

I le fale, e faigofie lava fale pe a fai o le numera o tamaʻi laiti e laiti, ae i totonu o se faatoaga, e manaʻomia ai le aufaigaluega eseese. A o faasolosolo ina matutua, o tagata taitoatasi ua siitia atu i le isi fale o povi, ona sosoo ai lea ma se lafu mamoe masani.

Suckling (e le mafai ona faʻaaogaina)

Le auala e faʻaaoga i le gaosia o manu mo aano o manufasi. I lenei tulaga, o tamaʻi povi e teu latalata i le tina, e masani ona masani i le uila.

E te iloa? I lalo o tulaga masani, afai e le vavae ese le tamai povi mai le tina, o le a faaauau pea ona fafagaina e le povi mo le 3 tausaga.
E masani lava, o tamaʻi meaʻai e tuʻuina i totonu o se pa puipui i tafatafa o le paʻu povi ma faʻatagaina e fafaga i le tele o taimi i le aso. I ia tulaga, o se povi e mafai ona fafagaina atoatoa tamai povi e fa.

Tekinolosi ma le faʻaleleia o tamaʻi mamoe i totonu o fale ma alamanuia

O le lavelave o fua e faʻamautinoa ai tulaga lelei mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o tamaʻi pepe faatoa fananau mai, o se vaega tāua mo le mauaina o tagata malolosi, tumau ma sili ona faamanuiaina. O le faʻaaogaina o lafumanu i totonu o fale ma alalafaga e aʻafia ai le faʻaaogaina o se tasi o nei tekonolosi masani e lua.

Matou te fautuaina oe e faitau pe faapefea ona e filifilia se tamaʻi povi lelei pe a faʻatau.

Fugalaʻu auala

O le auala o le togavao malulu e faʻaaoga i le fafagaina o aano o manufasi ma lafumanu. O lona natura o loʻo taoto i le toe nofoia o le pepe faatoa fananau mai i le taimi lava na fanau mai ai i se isi vaega i fafo. O le vaega lava ia e faia i le palasitika, o ona puipui e le o se mea e le o se mea e faʻapalapalaina, ae i luga o le fola e tatau ona faia se mafanafana mafanafana o vaomatua. Aʻo le i ulufale i totonu o le atigipusa o loʻo ufiufiina se avanoa avanoa e savali ai.

O lenei metotia e iai ona lelei:

  • tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi i lenei auala e sili atu le tumau ma le malosi faʻamaʻi;
  • i le la, latou te mauaina le aofaʻi saʻo o vitamini D;
  • pe a tupu se siama poʻo se siama i se tasi o povi, o le a leai se faʻamaʻi pipisi o le lafu atoa ma le lafu.

E leai se masalosalo, o loʻo i ai ni itu i lalo:

  • le tau maualuga o meafaigaluega: o le mauaina o atigipusa o le a manaomia ai se uluai tupe teu faafaigaluega;
  • i nofoaga e malulu, o le lafu manu mo meaʻai e faʻatupulaia e toetoe o le kuata o le masani masani.

Auala mafanafana (masani)

O lenei metotia ua sili ona salalau i luga o faatoaga, e ui lava ua manatu ua le toe aoga le tekinolosi. I lenei tulaga, ua faamoemoe e tausia fanau laiti faatoa fananau faatasi ma povi mo le 2 vaiaso muamua o le olaga, ina ia latou maua le susu, ma, a o faasolosolo malie ona aumaia le meaai malosi i le taumafataga, o le vaega o tamai povi ua vaeluaina i se vaega ese i totonu o le fale manu seia oʻo i le matua pe a mafai faaliliu i le lafu manu.

O le lauiloa o lenei auala e taoto ai i ona lelei:

  • leai se mea e manaʻomia e faʻatau ai pusa povi poʻo fausia ni fale e eseʻese;
  • o le tamaʻi faʻatauga e puipuia mai le vevela o le vevela ma pepa;
  • e lagona e tamaiti pepe le malu.

Ae ui i lea, e le mafai e se tasi ona faʻaititia le sese o le auala:

  • leai se susulu o le la e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le vaitamini ma le malosi o le vitamin D;
  • faatele le alualu i luma o meaola laiti ona o le maualalo o gaoioiga ma faatapulaa avanoa;
  • soʻo se faʻamaʻi pipisi e vave ona salalau atu i lafumanu uma.

Fafaga meaai

Faʻaleleia lelei o mea taumafa o tamaʻi pepe mai le fanau mai o le faavae ma o le ki i lo latou tuputupu ae atoa. O le atinaʻeina o le faʻapalaina o tamaʻi tamaʻi meaʻai e vaevaeina i ni vaitau se tolu, o lona uiga o nei mea uma o se meaʻai.

Saili po oa vitamin e manaʻomia e le tamaititi vave vave, faʻapea foʻi ma le mea e fai pe afai e faʻanoanoa le tamaʻi povi ma e le lelei ona 'ai.

I le taimi susu

O le taimi susu e amata i le faʻaalia o fanau i le lalolagi ma e 90 aso mulimuli. O le 2-3 aso muamua e taʻua o le colostrum period, pe a fafagaina le tamai povi i luga o le lanu, lea e faʻamalolo mai le povi ua uma ona fai i le aso muamua pe a maeʻa. O le tuufaatasiga o le colostrum e matua lelei lava ma e mauoa i vitamini, o lona faaaogaina e maua ai le pepe ma le faavae o le puipuiga i le lumanaʻi.

A maeʻa lenei vaitau, e oʻo mai le taimi e amata ai e le autalavou ona 'ai uma le susu o tina, mo vaiaso e lua o le soifuaga o la latou meaai autu lea. E le gata i lea, i le 7 aso talu ona fanau mai, o sina vaiititi mama e faʻafefiloi i totonu o le taumafataga, aua o le susu atoa e le mafai ona toe faʻafoisia atoatoa le paleni o vai. Mai le aso lona 11 o le olaga, e masani ona aʻoaʻoina tamaiti e 'ai vao, mai le lua vaiaso o le matua o le faʻaiʻuga fafaga, faʻapitoa mo talavou. I le 1.5 masina, e mafai ona faʻaaogaina susu susu uma, ma ua amata mai i le 2 masina le amata ona faasolosolo ina masani le laumei ma isi meaʻai suamalie.

I se vaitau o le tuputupu ae malosi

E amata mai i le 6 masina le matua, e amata ona fafagaina le tamaʻi meaʻai, vavaeeseina e le feusuaiga ma le faʻamoemoega (susu po o aano o manu). I lenei vaitau, o le taumafataga e masani ona oʻo atu i le tulaga masani o meaʻai a le lafu mamoe matutua.

O le a aoga ia te oe le aoao atili e uiga i laasaga o le fafagaina o le tamai povi.

Mo le meaʻai lafumanu, meaʻai maoaʻe ma avea ma faavae o le fua: hay, fodder beets, silage. A maeʻa le 8 masina e mafai ona e faaopoopoina le vaomago matagogo. O le tele o fafaga faʻatapulaʻa faʻaititia, lea e fesoasoani i le tele o le gaosiga o susu. Gobies ma moa aano o manufasi, i le isi itu, faʻalautele le fua faatatau o meaʻai fafaga.

I le vaitaimi o le fafaga

O le suavaia o povi mo aano o manufasi e amata malie i le taimi o le susu (2.5-3 masina), o manu e faasolosolo malie ona siitia atu i se taumafa faapitoa, o le faagasologa ua faateleina ina ua mavae le 6 masina. I lenei laasaga, e taua le maua e le fanau le tele o meaʻai ma le protein mo le mamafa. O le siaki o le kulimi e sili ona fetaui lelei mo le gaʻo, o lona aofaiga e le faʻapulaʻaina i meaʻai fuatini. Seʻi oʻo i le ogatotonu o le vavao, o lona uiga, i le 9-10 masina, o le manaʻomia mo le protein faʻasaina o le a faʻateleina, ma a maeʻa ona tumau ai lea mausali. I le faaopoopo atu i le protein, e manaʻomia e tamaʻi mamoe se punaoa malosi, ma, o le mea lea, o le faʻalauteleina o le faʻafefiloi o le eletise.

I le taimi muamua gaʻo (e oo i le 400 kilokalama), o latou aofaiga e le itiiti ifo i le 40% o le mea malogo, ma i le lona lua (e oo i le 650 kilokalama) - e tusa ma le 30%. E taua foi le tuʻuina atu i tagata talavou se punavai o le calcium ma le phosphorus e ala i le faʻalauiloaina o se vailaau o le vailaʻau-minerale i totonu o le taumafataga (e oʻo atu i le 3% o taumafataga i aso taitasi).

E te iloa? I le Guinness Book of Records na faamaumauina ai faʻamaumauga i luga o le povi tele i le lalolagi - Mount Katadin, o lona mamafa e 2,270 kilokalama.

O le mea lea, o le iloiloina o mea taua o le tuputupu ae o povi i totonu o se faatoaga e mafai ai ona faia se faaiuga e uiga i le faigata o lenei faagasologa ma tau maualuga. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o auala o loʻo taua i luga o le a faʻaitiitia ai le ono lamatiaga ma mautinoa ai le lelei o le faatinoga o le lafumanu.