Fua o le gaosiga

Gypsophila paniculata: tuputupu aʻe ma tausi i le fale

Gypsophila dreamy, poʻo le faʻafefe o le miti - o se vao vavalalata mai le aiga o cloves. E tele taimi e masani ai tagata, ona i le faagasologa o le tuputupu ae o le fugalaau e fai ai le polo, ma a oʻo ina matua, e malolo le mea malogo ma e tafe mai le matagi i luga o le fanua. O le auala lenei e tupu ai le totoina o le laau. Ona o lona foliga matagofie, o le fugalaau na pau lona alofa i le au faifaatoaga, ma latou faʻaaogaina i ni mea lanu. E faʻapefea ona e totoina sau lava laau, matou te faʻamatala atili.

Faamatalaga faʻamalosi

O le fugalaau o le gypsophila e faia ai se togavao e maualuga lona 60-100 senitimita. O ona aʻa e amata ona toto i tafatafa ane o le eleele, ma o se aʻa malosi e alu i le eleele. O lanu e paʻepaʻe, mimiti ma faʻaloloa, 2-7 centimita le umi, ma le 3-10 millimita le lautele.

O laʻau e tupu aʻe mai le pito i lalo o le aʻa e vave ona vave. O fugalaau paʻepaʻe laititi e faia ai se mea e leai se avanoa. E toto le laau i le masina o Iuni-Iulai, ma o fatu na amata mai ia Aokuso. O loʻo i ai i totonu o se atigipusa laʻititi laʻitiiti ma le limasefulu pe tusa ma le lua milimita.

E te iloa? O le Latin igoa o le ituaiga o Hyphosphilus, Gypsóphila, e sau mai le tuufaatasiga o upu e lua "gypsos" ("gypsum") ma "philios" ("alofa"). Maua mai le faaliliuga faaliliu "gypsum alofa".

Faasalalau

Swing dreamy - steppe laau totino i le talafatai i Metitirani. E tupu i le taʻavale, i pito o pine vao, i luga o laufanua matutu. Sili le fiafia i le oneone ma eleele palapala. O le vaega o le tuputupu ae e faatapulaa i le lanu uliuli o le lalolagi. I le pito i matu o le gypsophila e mafai ona ola pe afai o le a aumai e le fatu le matagi.

Vailaau faʻamaʻi

E leʻo suʻesuʻeina le vailaau faʻasolosolo o le laau, talu ai e le masani ona faʻaaogaina. Ua iloa e saienitisi o Kachim o loʻo i ai le tele o saponini (tuufaatasiga o meaola e leai ni nitrogen) i aʻa.

E pei foi o le gypsophila blizzard, o le numera o perennials e fuga mai i le taumafanafana atoa e aofia ai foi: pansies, astilbe, astrantia, army, gladiolus, cornflower, silverweed, clematis, flax-flowered flage and oak sage.

Faaaoga le gypsophila

Gypsophila ua maua le tele o talosaga e le gata i le togavao, ae faapena foi i le tamaoaiga. Faʻamatalaga auiliili i lalo.

I vailaau

I le avea ai o se vailaʻau togafitiga, o le gypsophilia ua faʻaaoga nei i vailaʻau masani. O loʻo i ai se antimicrobial, faʻamoemoega, faʻamalosi. Mai i lena mea, ia saunia ni mea e maua ai le vai ma ave i latou mo le malulu, faʻaogaina o le mucosa gastrointestinal. O mea laiti mo infusions e mafai ona faʻamago, aʻa, lau, fugalaau. O mea uma lava e gaosia e vave faʻagogo e faʻasaoina ai saponini.

E taua! O saponini o loʻo iai i totonu o le laau o mea inu. O le mea lea, o le togafitiga e tatau ona matua tausisia le fuaina o togafitiga, faʻaleagaina, vomiting, ma ulu tiga.

Mo faamoemoega faapisinisi

O aʻa o Kachima e faʻaaogaina e fufuluina ai mamoe mamoe ma fufulu fulufulu mamoe. O aʻa o le laau e fefefe e lele lelei ma e mafai ona e suia se fasimoli mai ia i latou. Ua lava le tipi lelei o le laau - ma i le tuufaatasiga i le vai o le a maua ai le tele o pulu. Gypsophila ei ai se aʻa malosi e mafai ona taofia le oneone mai le gaoioi. Ona o lenei mea, ua faʻaaoga lelei i mea taufaatoaga e faʻamalosia ai le palapala.

I fugalaau

Dreamy gypsophila ua tetea o se fale teuteu. E masani foi ona faʻaaogaina e fai ai falala.

E faʻapefea ona vali le manava a le pepe

A oi ai le laau i le eleele, e toetoe a le mafai ona vali. La fuga lau fugalaau e mafai ona vali pe afai e tupu i totonu o lau fagu poʻo lau fugalaau. A e suʻeina i se meaʻai meaʻai, susu mai le susu i le fugalaau, ma e le salalau solo i le eleele atoa.

E te iloa? O Kachim e masani ona faʻaaoga i le kuka mo le sauniuniga o mea manogi ma halva.

Afai e te manaʻo e faʻaaoga le gypsophila e fai ai fugalaau fugalaau, ona faigofie lea ona suia lanu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saunia ni meainu meaai poʻo lanu faapitoa mo fugalaau, se fagu vailaʻau poʻo se fagu ma le vai.

  1. Fufulu le vali i le vai.
  2. E fuga le fugalaau i le maualuga o le 45 tikeri, e tipi ese le tolu inisi mai le pito i lalo.
  3. Fugalaau teuteu e tuu i totonu o le vai paʻu mo le aso. Ina ia vave ona faia le ata vali, tatou te tuu le fugalaau i totonu o se nofoaga mafanafana, malamalama i se mea maualalo ile maualuga o le vevela.
  4. Afai e te manao e maua se fugalaau lanu eseese, ona tatau lea ona tipiina le pito i totonu o ni vaega ma tuu vaega taitasi i totonu o se fagu ma se vali lanu.
  5. A oʻo mai le vali lanu, fufulu laulaʻau ma tuu i totonu o se fagu vai mama.

Tuputupu ae i le fale

Gypsophila e tosina atu ai fai togalaau e le gata i le agavaʻa, ae faigofie foi ile tausiga. E tusa ai ma faʻalavelave o le totoina o laau o le a taʻuina i lalo.

Toe gaosia ma totoina

Matou te moemiti - o se laau laʻau, o lea e faʻalauteleina ai fatu, tipu, tipi ma le faapipiiina.

Faʻapena foi lau laau faʻapena e pei o le aisa, trillium, geranium garden, dye dyer, kamuta, agapanthus, sanguinaria, alpine aster, atsidanthera, small-scalestone ma penstemon o le a teuteu lelei lau fuafuaga.

Fatu i le laufanua

E mafai ona totoina fatu i luga o le lauʻeleʻele ma le oʻo mai o le tautotogo po o le tautotogo. O le aoina o fatu e faia ia Setema. E tatau ona faʻamago fatu laau, ma na o le teuina mo le teuina.

  1. Ina ia totoina fatu, e tatau ona saunia le moega e gaosia ai.
  2. O pi muamua na aliali mai i le 10 aso. I le taimi lea, e tatau ona mitiia moega, ma tuu ai le 10 inisi i le va o laau.
  3. I le vaiaso mulimuli ane, o fugalaau fugalaau e fafagaina i fugalaau.
  4. I le taunuu mai o le tautoulu po o le tautotogo, e fuafua i le taimi na faia ai fua, o le tamaʻi faʻaogaina o loʻo faʻapipiʻiina i se nofoaga tumau. O iinei e tatau ona tatou manatu e le tatau ona sili atu i le tolu vao i mita sikuea, talu ai o loʻo i ai se aʻafiaga o aʻafiaga.

Vitio: luluina le gypsophila i luga o le eleele

O se laau e tupu mai fatu e faatoa fuga mai i le tausaga pe lua.

Fatu laau

Totoina fatu mo fualaʻau na faia ia Aperila.

  1. Saunia o le palapala. E mafai ona e ave le faʻatau poʻo le togalaau. E tatau ona faʻafefiloi eleele palapala ma oneone oneone ma le lime.
  2. Matou te fufuluina le eleele na saunia i luga o sosolo o le tino. Matou te le faʻafefe.
  3. Moisturize le palapala ma faʻalautele fatu ile luga. Fafaga i le oneone.
  4. Ufiufi atigipusa i le tioata poʻo le tapuni malamalama.
  5. I ni nai aso, o le a tupu ai ni aʻa laiti. O le togalaau o le a faia i le 15-20 aso.
  6. A maeʻa le 14 aso, e tatau ona vevela fasi laau, ma tuʻu ai se mamao e 15 centimita i le va oi latou.
  7. Pe a faʻatumu atoa e le aʻa o le laau le cellling cell, o le fugalaau e totoina i se nofoaga tumau (2-3 laau i le sikuea mita).

E taua! Fualaau aina suamalie pe a faʻapala le palapala. O le aʻa e le tatau ona sili atu ona faʻamamaina.

Laʻau

O le seleseleina o le seleselega e amata i le tautotogo, seia oʻo ina faʻapipiʻiina i luga o le laau. Latou te aʻafia aʻa, o lea latou te manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa. O le saito ua seleseleina na totoina i le eleele, o le sulu i totonu e lua sima.

Ina ia mafai ona vave alu le faagasologa, e tatau ona faia ni tulaga lelei. O le vevela e tatau ona tusa ma le 20 tikeri, ma le maualuga - maualuga. Mo lenei mea, ua fausia ai se fale lauʻeleʻele pe ua ufiufi le ogaumu i se apa.

E manaʻomia foi i le taimi o le totoina o le fale o le la ua maeʻa pe a ma le 12 itula. Ae o le susulu o le la e le tatau ona paʻu i luga o le tipi, o se ata lafoia malamalama ua faia i luga atu o latou. Aʻo leʻi totoina, e mafai ona togafitia le vaʻaia ma se vaifofo e faatelevave ai le tuputupu ae.

Sola ma le faʻapala

O le eleele sili ona lelei mo le gypsophila e manaia pe oneone, e iai le maualuga o meaʻai o le lime ma e mafai ona faʻamalolo. O le fugalaau e le fiafia i eleele muʻa. Ina ia tumau le malosi i le masani, e tatau ona fai le falaoamata po o le falaoamata i le balu i tausaga taʻitasi. E le gata i lea, o le eleele e tatau ona faʻaumatia.

O le a aoga mo oe le faitau pe o le a le ituaiga o palapala, pe faʻapefea ona fuafua i le tutoatasi le eleelea o le palapala, ma le auala e faʻavasegaina ai le eleele ile lau fuafuaga.

Faatasi ai ma le la ma le vevela, e le manaʻomia e le fugalaau se faʻaleleia atili. I isi tulaga, e tatau ona e faia le humus (e oo i le 10 kilokalama i le sikuea mita), faʻamalaʻau.

Lafoa ma le susu

E na o laau talavou e manaʻomia tele le suāsusu. O le mea e totoe o loʻo faʻafeinu pe a magoto. I taimi vevela vevela, e tatau foi ona e faateleina le tele o vai e sasaa ifo i lalo o le aʻa o le laau. O le mea autu - aua le faʻatagaina le vai. O Kachim sa masani ona tupu aʻe i nofoaga maulalo, o lona uiga o le faateleina o le faʻamafanafanaina e le aoga foi ia te ia.

Tatalo ma mulching

I le tatalaina o le palapala, e le manaʻomia. O le aʻa malosi o le laau o le a le faatagaina le vao e ola latalata ane. Mulch manaomia naʻo sauniuniga mo le taumalulu. Mo lenei, laʻau poʻo le peat e faʻaaogaina.

Matou te fautua atu ia te oe e faitau pe aisea e te manaʻomia ai le mulilua palapala.

Saunia mo le taumalulu

Gypsophila e faatatau i lanu malulu. Ae i le sauniuni mo le taimi malulu e manaʻomia pea. A toto le laau, tipi le laau i le maualuga o le tele senitimita mai aʻa. Ufiufi le tumutumu o totoe i lau vevela poʻo lala paranesi.

E taua! O le tipi o le togavao e tatau ona matutu, o lea aua nei faʻafefeina le laau i le aso na muamua atu.

Pests ma faʻamaʻi

O le togavao o loʻo osofaʻia na pulou:

  1. Rhizoctoni e tutusa. E foliga mai ua susu i luga o se ogalaau latalata ile fogaeleele.
  2. Rod Pythium. E mafua ai le pala e oʻo lava i taimi vevela.
  3. Sclerotinia. Faʻaalia i le paʻepaʻe paʻepaʻe po o paʻu uliuli i totonu o le ala.
  4. Genu alternaria. I le tautotogo ma le tautoulu, e lanu le lanu enaena i lanu e mafua mai ia i latou.
  5. O le genus oidium. Faʻaalia e le paʻu lafu.

E tatau ona e faʻatau musika faatasi ai ma le fesoasoani a fomaʻi ("Topaz", "Gamair", "Fundazol"). O a latou vaifofo ua faʻafeinuina i se togavao pe a faʻaalia le maʻi. Mo le faʻamalosi, faʻapala le mea lava e tasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le "Gamair" e muamua faʻaitiitia i se vaega itiiti o le vai ona oʻo mai ai lea o le fofo ile voluma e manaʻomia.

E tatau ona e aveina le 2 pusa i le 10 lita o le vai i le 10 sikuea mita o le fanua e totoina. O lenei faʻatonuga e talafeagai mo le faʻaleleia o le vai. E manaʻomia e le pulu se vaifofo o papamaa e lua, faʻafefe i se lita o vai. Afai e puipuia le gaʻo ma siama, o le fualaau ua vavae ese.

Iniseti e osofaia le vao:

  1. Mining mole. E faʻapipiʻi ai laina i totonu o pu ma pu i le laʻau.
  2. Spodoptera littoralis (Aferika afu vao lau). O ona aʻa e faʻaumatia laʻau ma fatu.

O le taofiofi o le pest ma le puipuiga e faia i le fesoasoani a fomaʻi ma vailaau faʻasaina ("Rogor-S", "Bi-58"). "Rogorom" togavao togavao i le vaitau o le tuputupu ae. Na tatala o ia i le fua faatatau o le 0.5-0.9 l / ha, faʻaalu ni togafitiga se lua i le vaitau.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le gypsophila o se laʻau matagofie tele ma faʻapitoa. O le a maua ai le malulu i lau togalaau togalaau, o loʻo teuteuina lelei i alalaʻau ma pupuni, ma i le taimi lava lea e tasi, e mafai ona aoga ia te oe, fesoasoani e faʻamalosia le eleele i le togalaau.