Fua o le gaosiga

Auala e totoina ai vine: ola laau olive e lata i le fale

O le malosi ma le malosi o arasi e ofoofogia, ae afai e te manatu ua matua matagofie tele i le tele o seneturi, o nei laau ua amata ona faatupuina le faamemelo. O ogalaau matutua o ni laau lalelei matagofie ma laau pupula ma o se pusa malosi, o se faailoga o le tino ola pea, poto ma le malosi. O le totoina o sea laau i luga pe latalata i lau lava fuafuaga o le tumau lea i le manatuaina o le silia ma le tasi augatupulaga oe tupuga mai.

Vailaau faʻamaʻi

Oka, pe o lona laʻau, laʻau, tamaʻi o se faleteuoloa moni o elemene ma isi mea aoga e faʻaaogaina e tagata mo togafitiga faafomaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o alamanuia.

Sei o tatou mafaufau po o le a le mea o aofia ai i le tuufaatasiga o aano:

  • tannins (e oʻo i le 20%);
  • gallic ma meaola eleelea;
  • carbohydrates, sugars (pentosans e oʻo i le 14%);
  • flavonoids;
  • vitamini: A, B1, B2, B5, B6, B9, PP;
  • meaʻai fualaʻau: potassium, calcium, magnesium, phosphorus;
  • elemene taua: uʻamea, manganese, apamemea, zinc, aluminium, chromium, barium, vanadium, seleni, nickel, strontium, boron;
  • mea taua amino: valine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptophan, phenylalanine;
  • amino-mea e faʻafesoʻotaʻi: alanine, aspartic acid, glycine, acid glutamic, proline, serine, tyrosine, cysteine;
  • Omega-6 aano gaʻo, palmitiki ma vailaʻau oona gaʻo tumu, gaʻo faʻamalolo oona gaʻo, vailaleic polyunsaturated fatty acid;
  • siama, pulu, o suauu (e oo atu i le 5%), lefulefu.
E te iloa? O le valusefulu tausaga o se aso manaia mo tagata taʻitoʻatasi, ma afai o loʻo mafai pea ona e ola tele i le faaipoipoga, e tatau ona faamemelo. O le mea lea, o le vaitaimi lenei o le faaipoipoga lea na ia taʻua o le "oak" faaipoipoga, ona o le umi o le laau lava ia.

Malosiaga tau eletise ma kalori

O le gaosi o se oak e sili atu le maualuga o lona mana, oa latou mea e gaosia ai caloric na faia 387 kcal i le 100 g.

Mea aoga

Oloa i le lalolagi faʻaonaponei o se oloa faʻaleagaina. Ma o aogā o ia mea e mafai ona taua mo se tagata, ona o loʻo i ai a latou meaʻai faapitoa ma le taua tele. O nei mea, o oloa (kofe kofe, falaoamata, cereal) ua faia, lea, ona o le i ai o ni meaʻai eseese, vitamini, elemene elemene, ei ai le aoga aoga i le tino o le tagata.

Aoao pe faʻapefea ona toto le ario mumu.
O meaʻai, teuteuga ma isi ituaiga o le faʻaaogaina o fua o le oak fesoasoani i faafitauli ma le cardiovascular, urinary, digestive systems. O togafitiga mai fesoasoaniga fesoasoani i le tau faasaga i le kanesa, faapea foi i le togafitiga o palanaia ma le maʻisuka. O faʻatauga e aoga mo lanu valivali. E tuʻuina atu i latou i foliga o meaʻai i manu feʻai (aemaise lava puaa), latou te fafagaina i vao vao.

Aoina ma filifili

Acorns e seleseleina mai le ogatotonu o Aokuso i le amataga o Oketopa, pe a faʻaalia e se lanu uliuli enaena. Acorns e aoina sao mai le eleele, ma a maeʻa ni nai aso e mafai ona e toe faia le faagasologa ma aoina mai se vaega fou o fua.

E taua! O le vave pau o le eleele e sili atu ona faaleagaina e ala i le sovils moa po o isi meaola faalafua. Mo lenei mafuaʻaga, e sili atu le aoina o fualaau pau i le tuai ona o latou uiga lelei. O le mea autu lava e leai so latou taimi e faʻasolo ai.

Taulimaina ma le fufuluina

O le faʻatau mo le faʻaoga atili e tatau ona faʻatautaia. Muamua, ia faia le faʻagasologa faamama mai pulou ma pulu. Ina ia aveese le oona latou te manaomia e salu ma vevela. Ua faia i lenei auala. O fua e tipiina i ni vaega se fa, e tumu i le vai, agavale i lalo mo ni nai aso, suia le vai pe tusa o le faatolu i le aso. A maeʻa le taimi manaʻomia, o le suavai faʻatasi ma le acorns e faʻapipiʻi, o fua e maua mai, eleele, mago i le la, ona oʻo ai lea ile ogaumu. O le iʻuga, o loʻo iai faʻaupuga mo le toe faʻaleleia ma sauniuniga.

Seleseleina ma teuina

Oloa mo le faʻamoemoe o le kukaina o loʻo teuina i se nofoaga matutu ma pouliuli. O le seleseleina oi latou mo le faʻaaogaina mo le tausaga atoa i le tele o mea e le fautuaina, aua o le raw materials mai fua o le oak e le o teuina mo se taimi umi ma vave ona le aoga.

O sea laau matagofie e pei o se oak o le a foliga tutusa lelei ma lanu samasama: maple, linden, yellow acacia.

Faʻalavelave ma faʻasaʻo

Aʻo leʻi amata ona e 'aiina ni meaʻai, e tatau ona e manatua mea nei:

  • e le o fautuaina le faʻaaogaina o amu pa'ū i meaʻai, aua latou ono ono aʻafia ma lamatia i le soifua maloloina;
  • O fualaau aina e manaʻomia ai le tele o le taimi mo le gaogao i totonu o le manava, o le mea lea, afai e le lava le gaioiga o le okeni, e le fautuaina e faʻaaogaina uma lava;
  • 'aiʻaiga o' acorns e mafai ona afaina ai le vevela;
  • e aoga ma e le afaina, e le mafai ona faʻaleagaina.
E taua! A aunoa ma le vevela o togafitiga, e le mafai ona 'aina' aʻano, e pei o le flavonol quercetin o loʻo i totonu o nei mea oona.

Talosaga

O faʻatauga e faʻaaogaina mo meaʻai ma togafitiga faafomaʻi. Afai o tagata o ona po nei latou te 'ai ia latou seasea lava, mo togafitiga ma le puipuia o le tele o faafitauli o le soifua maloloina, o fua o le oak e masani ona faʻaaogaina.

I le kuka

I taimi o le oge, o fua o le oak sa laveaiina ai tagata mai le matelaina. O le taimi nei ua faia i le kofe, falaoamata, falaoamata. O oloa mai le acorns e toetoe lava a lelei e pei o kofe faanatura, pi koko, olive. Fale faʻafiafiaga, kofe, pusa, cereals - o le vaega autu lenei o le faʻaaogaina o elemene:

  • aʻo lei falaiina, faʻagogo, lilo i le suka - o se suamalie aoga na maua;
  • I le seneturi lona XIX, o le kofe na manatu o se mea taugata, o lea na avea ai le gaosia ma se mea e ese mai ai, na suamalie foi, eleele - ma le kofe tiiti na maua, lea o loo faaauau pea ona faaaoga eo tatou tupulaga;
  • o le falaoa na maua mai i laau o le vine na totoina i le falaoamata, ma o lenei, o le tasi vaesefulu o le falaoamata saito ua faaopoopo i le tuufaatasiga;
  • o se aofaiga taua o le malolo i totonu ia i latou e fesoasoani i nei fua e avea ma mea sili ona lelei mo le tele o ipu vai;
  • e mafai ona e faia le pata mai acorns, lea e talitutusa lava ma le almond po o le pata pipi.
  • O nisi vailaʻau e 'aina e pei o nati, ae le mafai e tagata uma ona fiafia i latou.
E te iloa? Acorns e sili ona lauiloa i Korea. O i latou o se mea taua tele i meaʻai a le atunuu (mo le kuka o tilo, noodles ma isi ipu).

I vailaau

Acorns, lea i la latou tuufaatasiga ei ai le tele o elemene aoga mo le tino, ua faʻaaoga lelei e togafitia ma puipuia le tele o faafitauli o le soifua maloloina:

  • latou te fesoasoani i le fulafula, mumusu, gasegase, maua ai le malosi o le toto ma le vaifofo (ona o le i ai o le quercetin i le mea e gaosia ai, ae na o le pau mai i ogalaau, e sili atu i le afa seneturi le matutua, maua);
  • o latou aʻafiaga faʻamalosi ma aʻafiaga, latou te mafai ona tetee i le tino;
  • fesoasoani i le toothache, maʻi le lelei, fesoasoani e taofi le toto;
  • faʻaaogaina mo le togafitiga o totoga o le urinary, faatasi ai ma le enuresis, faʻamaʻi faʻamaʻi (mamafa mamafa o le tino, gasegase), ia faateleina le malosi;
  • aoga aoga i luga o le fualaau oona, o se teuteuga o moa ei ai lona aoga aoga i le tulaga o le oona, le fiafia, colitis;
  • o le fua o le fua o le oak fesoasoani i le maualuga o le toto, osteochondrosis, hernias, faafitauli i sooga;
  • kofe mai acorns e faʻasaʻo ai le maʻesuka, bronchitis ma le tale.
E fautuaina e faʻaaoga fua o le oak mo togafitiga o nisi faʻamaʻi pe a uma ona e mauaina faʻatalanoaga muamua faafomaʻi ma lau fomaʻi.
E taua! O vaomatua o loo i ai le mana faamalolo. O laʻau ma le paʻu o nei laau e tuʻuina atu ai ni mea faʻapitoa faapitoa e mafai ona faʻasaʻoina ai le tiga o le ulu ma faʻamaonia le faʻaogaina o le tino.

Laʻau tupugo mai le vao i le fale

O le anufe e mafai ona matua tupu i le fale ma mai le fatu, ma mai le faʻamaʻaina maeʻa. Matou te mafaufau i le togavao o le oak i le saʻo mai le acorn, o le tele lava o lenei metotia e sili ona lauiloa i latou e fia ola i lenei laau mamana. I le vaitaimi muamua (2-3 tausaga) o le tuputupu aʻe e televave vave nai lo le taimi mulimuli ane, o lea o lenei faiga o le a sili ona fiafia i le matamata i tausaga muamua o le ola o laau talavou.

O le a manaia le iloa pe fia laau ola.

Seleseleina o le fatu ma siaki

O le faagasologa o le ola o oak laau mai acorns e mafai ona vave ma faigofie pe afai e te saunia mea mo le totō lelei ma saʻo. O le aoina o fualaau aina mo lenei faamoemoe ua fautuaina i le vaomatua o le vaomatua i le tautoulu, pe a paʻu le laʻau, ma o le elemene i lenei vaitau ua mafaufau lelei atoatoa. Mo le faʻasaina o le tipiina, o le pau o le lala sili ona matagofie ma mamana e talafeagai. E tatau i le tasi ona "faʻalogo" ia i latou, o lona uiga, luluina ina ia mafai ai ona iloa le mafai gaogao o le fetal (e le tatau ona tuʻituʻi). Mai le nofoaga na faʻapipiʻiina ai mea totō, e manaʻomia ona e aoina mai lau laʻau, o le opal, faʻapea foʻi le palapala. O nei mea uma e aoga mo le fausiaina o tulaga faʻasao ao le i alu ese atu. I le fale, ua toe fautuaina foi e siaki mea e totoina mai le vaomatua. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e sasaa le vai malulu i totonu o le fagu ma tuu i lalo fualaau aina iina. O na mea e oso aʻe e le talafeagai mo le totoina, ua leai. A maeʻa ni nai minute e tatau ona e toe faia le faiga. O fua e le faʻafefeteina e fetaui ma mea e toto ai.

E te iloa? Oaks o loʻo faʻaalia e se maualuga maualuga o le eletise eletise - e sili atu nai lo isi laau o loʻo i ai uila.

Fatu Stratification

O fua filifilia ua tuu i totonu o se fagu ma se tapuni (faatasi ai ma ni pu) po o se ato pe afai o le eleele ma le laʻau ua aoina i le vaomatua ua faailoaina. O nei mea uma ua faʻamamaina i totonu o se pulou poʻo se pusaaisa ma se faigamalo o le vevela e le itiiti ifo ile 0 ° C. O lenei faʻagasologa o le faʻamalosia e tupu i le faaiuga o le tautoulu po o le amataga o le taumalulu, e sili atu i le afa i le lua masina ma e fesoasoani i le mea moni o loʻo faʻamalosia lelei le eleele. O mea totō e tatau ona mataʻituina, o le siosiomaga mo a latou meaʻai e tatau ona faʻamamaina lelei. Ae peitai, afai e sili atu le masani o le susu, o le a amata ona pala le mea totō, ae afai e matutu, o le a le mafai ona amata ona tupu. O lenei faagasologa o le "faasaoina" e talitutusa lava ma le taumalulu o moa i lalo o le ufimata o le kiona, lea e fesoasoani e faatumauina i latou i le tulaga manaomia.

Totoina o le acorn

Pe a fai o laʻititi laʻasaga o aʻa e maua mai i fua laʻau, e tatau ona totōina i aʻa i totonu o ipu poʻo ipu i le peat ma le perlite, e ufiufi i foliga o se kiona. I ipu taʻitasi poʻo ipu, e tatau ona muamua faia ni pu, e tatau lea ina ia aveesea ai le susu mai ia i latou.

E taua! I nai vaiaso muamua, e tatau ona fafagaina tele le suamalie.
I le taimi muamua, faatasi ai ma le totoina o acorns, e leai se mea vaaia o le a tupu, ona o le a lafoina uma le malosi e le laau i luga o le atinaʻe o aʻa.

Tausiga o le Sprout

O le taimi lava e amata ai le va o le laau toto o loʻo totoina i totonu o ipu, e tatau ona faʻanofoina i lalo o le moli (mo le mauaina o le malamalama faaopoopo i le taumalulu) poʻo luga o se faʻamalama malamalama. E tatau ona mataʻituina le maualuga o le eleele. Afai e te maitauina na amata ona ola le seedling e peisea'ī e itiiti se avanoa, e tatau ona e faʻapipiʻiina i totonu o se koneteina tele.

Suiga ma le filifilia o nofoaga

A oʻo ina tupu malosi le totoina o laau o le lumanaʻi, e tatau ona toe totoina i totonu o le eleele avanoa (pe a fai e mafai ona tau le tau). Mo lenei mea, e tatau ona tupu le fatu o le paluga e le itiiti ifo ma le 15 cm, e tatau ona maua ona aʻa, ma o le totonugalemu e tatau ona manino ma iloa lelei le paolo paʻepaʻe ola maloloina, ma faʻaalia ai pepa. O le anufe e tatau ona faatoa totoina i le amataga o lona atinaʻe. I lenei tulaga, o le aʻa o loʻo aʻafia lelei ma faʻateleina, o le a taumafai le laau e suitulaga lelei i lalo o le la. Filifilia mo le totoina o togalaau aina e tatau ona saoloto, vaapiapi, e aunoa ma se tuaoi ma fale ma isi fale, e pei o aʻa o le laau ua tupu e mafai ona faaleagaina lo latou faavae. Oaks e le taliaina nofoaga pogisa, i le paolo o isi laau, o le faagasologa o le atinaʻe ma le tuputupu aʻe o laau toto o le a umi se taimi, ma o sea ituaiga laau o le a le eseese i lona mana ma le malosi.

Faʻafeiuga o strawberries, vine, orchid, chrysanthemum, violet ma peony.
A o lei totoina le nofoaga o le a ola ai le fatu, e tatau ona e faamama le mutia mai mutia, eli, aʻo e mauaina le laugatasia o le eleele, ma tatala e maua ai le okesene. O le limite o le suauu toto e tatau ona totoina e tatau mai le 15 i le 20 mita. Ona eli laʻititi lea o se pu i le umi o aʻa o le fatu, ua matua suamalie. O se fatuga e ave mai le ulo ma le eleele, fuafua i totonu o se lua ua saunia, o le aʻa ua lilofia i le palapala, faʻaleleia, ma faʻafeinu lelei.
E taua! Leai se mea e te popole ai i le sili atu o le susu mo laau o laau - o le a alu i le eleele, ae afai e le o iai, ona matua le manaomia lea mo se laau.
Aʻo le mea e manaʻomia e le seedling e sasaa ai le mulch e puipuia ai le mago mai le eleele ma le tupu aʻe o vao e le manaʻomia.

Sola ma le faʻapala

Aua o le galueaiina o le eleele laufanua lelei o laufanua e le faʻaitiitia, lea e tele meaʻai. I le puipuia o le totogo mai le aliali mai, e lelei tele le totoina i se eleele faʻamamaina, e ave mai le nofoaga o loʻo ola ai le tina. I le leai o ia palapala e talafeagai ma eleele lelei mai le fasi fanua, faʻafefiloi ma le moa po o le vermiculite, e mafua ai le faatumauina o le susu. Afai e le lelei le palapala e pei ona matou manaʻo ai, e tatau ona e faʻafefeteina faʻaopoopo i le eleele lanu po o humus.

Totoina foi laau matagofie e pei o: Sakura, Delonix, Wisteria, Albizia, Rhododendron, Cercis, Magnolia, Lilac ma Pyracantha.

Lafoa ma le susu

O laau laʻau talavou e manaʻomia le susu faifai pea. E tatau ona mataʻituina lona tulaga seia oʻo ina malosi atili le malosi o le laau, e oʻo lava i le lima tausaga. O aʻa e iai aʻa o le umi, e mafai ona tutoatasi mai le susu mai le eleele i loloto loloto. O le mea lea, i le tautoulu o le tautoulu e mafai ona faaitiitia, i le taumalulu e le manaʻomia lava.

E te iloa? O le umi o le gaosiga o oloa mai le oak e mafai ona afe afe tausaga: i le itumalo o Norfolk (Egelani) o se maa faamanatu o le Bronze Age Sihenge, na faia i le XXI senituri BC, ua tuuina mai. er

Vaʻaia

I le tau mafanafana, o laau talavou e masani ona faʻamafanafanaina, ma e mafai ona fesoasoani le suavai i lenei fuafuaga, lea e mafai ona maua ai le faʻaleleia ma le faʻaleleia o laau. O lenei faiga e matua manaomia lava i tausaga muamua ina ua uma ona totoina se fatu laau i luga o le eleele. O lona faʻatulagaga e faia i tafatafa o le ogalaau o le laau e puipuia ai le tele ma le faʻaleleia o le susu, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le aʻa.

Faitau foi pe o le a le ituaiga o le suavai e sili atu ona lelei mo le falemalama, pe faapefea ona maua le suavai mai pusa palasitika, pe faapefea ona faʻaleleia le mutia, pe o le a le mea e paʻu ai, pe faʻapefea ona faʻapipiʻi le afaina o le timu ma le auala e filifili ai sprinklers mo le fafaga.
I tausaga mulimuli ane o le olaga, o le laau e manaʻomia le itiiti ifo ma itiiti le gauai ma le tausiga. O ona aʻa e loloto ma loloto i totonu o le eleele, o le pale e maualuga ma maualuga atu. O le mea lea, o le tausiga sili atu e manaʻomia ai le faʻavainuina i se vevela vevela ma le vevela.

Togi

O le mea moni na totoina laau oisa i se taimi umi ao leʻi amataina le taumalulu e fesoasoani ia i latou e faasolosolo malie ma faʻamalosi mo le taumalulu. E tatau ona faʻataunuʻuina i lalo o le kiona le faʻaogaina o le paʻu, aua e vevela mo latou, ma o aʻa i lenei tulaga e mafai ona puipuia malu. Afai o le taumalulu e leai se kiona, ona mafai lea ona e faʻaleleia le malutaga o le laau ma le talafou poʻo se faʻaogaina i ni nai sela e manaʻomia ona tuʻuina i le maualuga o le lio i le eleele.

Maʻi ma faʻamaʻi

O nisi faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi pipisi e mafai ona lamatia ai se laau oisa:

  • eleelea eleelea o se maʻi afaina lea e fesiitai ai spores i le taimi o le fausiaina. Le puipuia ma faʻamaʻi faʻamaʻi, o loʻo faʻaaogaina se vaifofo o le sulfur colloidal poʻo le "Fundazole";
  • lala o le lala laau, lea e lafoina e ala i le pulumuina o le sulphate sulugatiti;
  • moth chelkovy, oak barbel, oak leafworm - meaola faalafua e afaina ai le laau. Mai ia i latou e mafai ona e faʻaaoga "Decis" (25 g i le 1 lita o le vai) poʻo le "Kinmiks" (50 g i le 1 lita o le vai);
  • Taumaʻa ma 'aphids' ina ia maua ai le tele o mafatiaga i laau laiti. Ina ia faʻaumatia, o laʻau e manaʻomia ona togafitia i vailaau faʻasaina.
E te iloa? Faigafaiva o le a talisapaia fua o le oak ona o le masani ona i ai o le gasolosolo o moa, palu, anufe - e pei o se paʻu matagofie mo iʻa. O nei meaola faalafua e ola i fualaau uma, i le fualaau aina ma se pu latou te le toe i ai.
O le tuputupu ae o se uila malosi mai se tamai acorn e le faigata e ono foliga mai i le mea muamua e te vaai i ai. O le mea autu o le filifili lelei lea o le totoina, totō lelei ma tuuina atu le tausiga lelei mo le tagata i le lumanaʻi o le a sili atu i le tasi augatupulaga o lou aiga fiafia.