Laʻau

E faʻafefea ona fesoasoani le gafa i le soifua maloloina o tagata?

Hazelnut poʻo Hazel Mo le fia afe tausaga, ua iloa lelei e tagata o Europa, Asia ma Amerika i Matu, lea e talisapaia ai ona aoga aoga. I le faaopoopo atu i le manaia o le tofo ma le taua o uiga taumafa paleni (e pei foi o ona laulaau, paʻu ma aʻa) o loo i ai ni uiga lelei o le faamaloloina. Leitioa a talitonu o tatou augatuaa o lenei laau e maua ai le tino ola pea ma faaeeina i ai malosiaga faalelagi.

E te iloa? O le saienisi mo le hazel o le "Córylus avellána", lea e fesootaʻi ma le upu Eleni "Korus" ("pulou") ma le aai Roma o Avellano. E le pine ae masani tagata Eleni ma hazel po o le "Pontikbs Corus" (Pontic nut). Na lipotia mai e Pliny o lenei nutima na oo mai i tagata Eleni mai Pontus - Asia Minor, ma Hippocrates na latou tuʻuina atu faatonuga pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei e togafitia ai le ate, fatugaʻo ma le manava. Mai le Eleni Hazel na oʻo atu i tagata Roma (o le totonugalemu o lona fausiaina na avea ma taulaga o Avellano, o tagata taʻitasi o loʻo nofoia e le emeperoa e fai ma toto laau e 50). I aso nei, o le upu "hazelnut" e faʻaaogaina tutusa mo le hazel. Ae ui i lea, o le mea moni, o le launiu - aganuʻu aganuʻu, e maua mai i le tele o ituaiga o launiu (e aofia ai laʻau masani). Ma le isi, e masani lava, o le amataga o le upu "hazel" e fesootaʻi ma le tutusa o laulaau o le laau ma le fusi iʻa.

O le vailaʻau oona

O Hazel nut o se oloa malosi, aua e na o le 100 g ei ai le 657 Kcal. I le faʻaopoopoga, o le hazel e iai lona fatuga tasi o le protein, e tutusa lelei ma fuamoa paʻepaʻe: 17.2 g ei ai 18 amino acids (8 e taua), lea e mafai ona maua e le tino tagata na o meaai. O fuatini fualaʻau fualaʻau faigofie faigofie e mafai ai ona e faia e aunoa ma ni aano o manufasi (lea e taua mo tagata vailaʻau).

O aloalo o se punavai taua o le:

  • gaʻo (e oo atu i le 70%) - mono-ma polyunsaturated fatty acids (52.5 ma le 9.1 g, faasologa);

  • carbohydrate (19.2%);

  • fua o meaai;

  • vitamini (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, E, C, A, ma isi);

  • minerale (calcium, iron, phosphorus, magnesium, manganese, potassium, copper, zinc, seleni, iodine, ma isi).

I laulaau o hazel o le tele o suauu taua, glycosides. I totonu o le paʻu - ei ai betelala, tannins, ava malosi.

E taua! E tatau ona sili atu ona lelei le kuka o fatu laau (pulu mago). Soo se togafitiga vevela o le a fasiotia ai le tele o vitamini ma faʻaitiitia ai o latou faʻamalologa. O le taimi sili e ave ai palaka - taeao I le afiafi o lona faʻaaogaina, ia fautuaina e salu ia nati uamea i le vai malulu (mo 2-4 itula). O lenei mea o le a faʻamautinoa ai le vave vave ma le atoatoa o le taumafa o meaʻai e le tino.

O aoga aoga o le hazel mo le tino o le tagata

E oʻo lava i se masani masani ma le vailaʻau kemisi o le hazelnut o le a mafai ai ona e malamalama i aoga o le hazelnut. Naʻo le tasi le uʻamea i lenei nut o loʻo aofia ai le 200% o le masani masani a le tagata. Fai mai Hippocrates e lelei le hazelnut mo tagata uma (talavou ma matutua) ma aoga i tagata uma.

O le faʻaauau ona faʻaaogāina o launiu i meaʻai e maua ai le tino ma faʻamalosi taua, vitamini, gaʻo ma minerale:

  • Vitamin C, iron, magnesium ma le potassium e manaʻomia mo le fatu, toto toto, faʻasologa o le hemoglobin;

  • gaʻo gaʻo - mo le puipuia o le atherosclerosis, stroke ma isi faamaʻi;

  • fivatorols ma le vaitamini E, apamemea ma le manganese - antioxidants faʻatasi ai ma mea faʻasao;

  • phosphorus, magnesium ma le potassium - mo le faamalosia o ponaivi, nifo, sooga;

  • B vitamini - puipuiga e faasaga i neura ma le popole.

E iai foi nisi mea faapitoa o le hazel, lea o le a faʻaaogaina mo feusuaiga malolosi ma vaivai.

Faamanuiaga mo tamaitai

O aʻa o le balane e aofia ai elemene taua tele ma vitamini e aoga tele i le tino.

Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • o se aofaiga tele o le gaʻo i totonu o fatu e aoga mo fafine o loʻo faʻamoemoe e maua se pepe, talu ai o le 'ai o le hazel i le taimi o le maitaga o le a mautinoa ai le atinaʻe masani o le fetus;

  • nati e maua ai le malosi tele o le malosi. E ui lava i le maualuga o le kalori, o le tuufaatasiga o meaola e matua sili ona lelei o le masani ai o le taumafa o le a le taitai atu ai le sili atu i le centimita i le puimanava, ae ese, o le cholesterol o le a aveesea mai le tino;

  • fesoasoani i le atuatuvale;

  • faasaoina le matagofie faalenatura o tamaitai ma toe faafouina le paʻu;

  • faaosofia le lactation.

Faamanuiaga mo alii

E fesoasoani fatu i tagata e feagai ma le mamafa o le tino, ae e le o mea uma. Ua leva ona faʻaaogaina Hazel i vailaʻau faʻapitoa e avea o se auala e faʻateleina ai le malosi. Folk acid e fesoasoani i le faagasologa o le sperm formation (30 g o hazelnuts e aofia ai 90% o le manaoga o le tino i aso taitasi mo lenei gaʻo). I le faaopoopo atu i ai, o fesoasoani e fesoasoani i faʻamaʻi faʻamaʻi (mo togafiti o le mumusu e fautuaina ai e faʻapala 50 g o hazelnuts i aso uma).

E te iloa? O Hazel e fesootaʻi ma talitonuga faʻalelotu ma talitonuga o le tele o atunuʻu Europa. O tagata Eleni anamua - ma Hermes, le Roma - ma Mercury, le Normans - ma Odin, le Celts - faatasi ai ma se togalaau. I tagata Scandinavian ma Celt, na avea ai Hazel o se puipuiga mai togafiti leaga. Sa savavali faʻamaʻi Celtic ma tagata faigaluega mai le vao vao. I aso tuai sa talitonuina ai na aumaia e alosona le poto ma le meaalofa e vaʻai ai le lumanaʻi. Mai lala o le laʻau na lafoaʻi na latou faia ai se "togafiti togafiti", faatasi ai ma le fesoasoani na mafai ai ona maua se mea na leiloa, oa, punavai, se tagata na faia se solitulafono. Hazelnut - o le taitai o le "nutty" superstitions. Na talitonuina e iai le malosi o le kulino laau e taofiofi ai i totonu ia te ia le gase, faaleagaina ma faʻamaʻi. Sa talitonu le au Slav o lenei laau toto o le a puipuia mai le faititili ma mai soo se mea leaga.

Le faʻaaogaina o hazel i vailaʻau masani

Sa faʻaaogaina e le faʻalefesa togafitiga hazel, e pei o lanu lanu (tautaliga), nut nut, shells, leaf, bark, roots. Faamalologa (faʻamalolo, antipyretic, faʻamaʻi, vasodilating, immunopressing, antidiarrheal, ma isi) na maitauina ma faʻaaoga lelei. E le gata i lea, o loʻo faʻaauau pea ona faʻaaogaina nei ia alofilima i vailaau masani.

Lea mai lau laisa e faʻamalosia ai le tino puipuia

E iai laasaga o olive, o meaola (ascorbic, palmitic), myricitroside glycoside, ma le tele o isi mea. E uiga i nei mea, e mafai ona e saunia se meainu suamalie o le a lelei le lagolagoina o le tino puipuia. E saunia i le auala lava lea e tasi e pei o lauti: e tatau ona liligi le vai inu i luga o laulaau, faʻaauau le vevela mo le 10 minute ma inu i le meli poo le jam (pe na o le faaopoopo o le suka). E mafai ona fafaguina laʻau o le laisa i le lauti masani poʻo le aoina o vailaʻau.

Hazel sua ma le anemia (anemia)

Laasaga sa faʻaaogaina i togafitiga o le anemia. O lau laulaau fou e aoina i le taimi o le fugalaau o le hazel, mulimuli ane ua nutimomoia ma sasaina e ala i le faʻaaogaina o le pulu. O le fua o le suavai e tatau ona onā i le masina (30 ml) ma le meli (15 ml) faʻatolu i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga.

E te iloa? O le vaega autu o le gaosiga o galu - Southern Black Sea ma Transcaucasus. E oo i le 78% o le seleselega i le lalolagi ua tupu iinei (Turkey - 70%, Georgia - 4%, Azerbaijan - 4%). 17% hazelnuts na tupu i Italia, 5% - i Amerika. O se fale faʻapitoa faʻapitoa mo suesuega suʻesuʻega i totonu o le taulaga o Trabzon (Turkey).

O se faʻafefiloi o launiu ma le meli ma le anemia ma le leiloa o le malosi

Faatasi ai ma le anemia, o se kuka kuka kuka o fatu nut ma le meli ei ai sona aoga aoga (o se ipu tioata o le a manaomia ai le afa afa o le meli). O mea uma lava e faʻafefiloi i se mea e faʻaleleia. E faatolu i le aso, ao leʻi 'ai e tatau ona e ave se sipuni o le fualaau faasaina. E faʻaaogaina foi le Hazel ma le anemia i le ituaiga o popo-meli, lea e tatau ona nutililii uma ai (2 sipuni), faaopoopo le meli (2 teaspoons) ma le 50 ml o vai kuka. Uʻu le paluga, faaopoopo nisi vai inu (200 ml) ma faʻaaoga mo le 30 minute. E tatau ona faʻaaogaina i aso uma (faalima lima 50 ml), i totonu o le tolu vaiaso. Mo le sili ona lelei, e fautuaina e faaopoopo ni apricots mago.

Decoction o hazelnut ma manava (manava)

O togafitiga e togafitia i laulaʻau lanu meamata. Mo le sauniuniga o le susu e manaʻomia ai le 20 g o meaʻai kuka ma le 25ml o le vai inu. O lapisi e tatau ona faʻatumu i vai inu, faʻafeiloaʻi mo le isi 15 minute i luga o le ogaumu, faʻamalosi ma malulu mo ni nai itula, mulimuli ane e mafai ona onā i le 60 mili fa taimi i le aso.

Teuga o laulaau i togafitiga o faʻamaʻi fatu cardiovascular

O lanu o le Hazel e aoga tele i le togafitia o faamaʻi o le fatu ma toto toto, ma o latou aoga aoga i nei vaega ua tofotofoina i le faatinoga. Mo le sauniuniga o le faʻasolosolo togafitiga, o le sipuni sipuni o le paʻu o le lau o le bazelland ua faʻamaligiina i le vai inu (250 ml), faʻamaufaʻailogaina, ma teuina i totonu o le vai vai mo le 15 minute (i le pito i lalo ifo o le vevela). A maeʻa lena, aveese le kulupu mai le vevela ma tuʻu le isi mo le isi itula. O se taunuuga, e tumau pea na o le soli o le fualaau faasaina ma inu 3-4 ml o le 50 ml i le aso. O le togafitiga e tolu masina.

E taua! O fualaau o laulaau masani (e aofia ai launiu) e le o aofia ai le kuluteni. O le mea lea e avea ai i latou ma se mea saogalemu mo le taumafaina e tagata o loʻo mafatia i le maʻi celiac (faʻaletonu o le palasi).

O se teuteu o le paʻu o le ulu e pei o se febrifuge

E i ai foi le meaola o le galu o le hazel ma o loʻo faʻaaoga lelei i le tau faasaga i le malulu. Paʻu uʻu paʻu (3 sipuni), vai inu (1 lita), e tatau ona teu i totonu o se pusa faamau mo le 15 minute ile vevela vevela. Ma, malulu, vevela (o le lapisi o decoction e faʻaititia, e mafai ona e faʻaopopo vai inu) ma inu i luga o se manava gaogao 3-4 taimi i le aso mo le 1/3 ipu.

Faʻasoʻoto o laʻau o le hazel i le prostate adenoma

Mo le togafitiga o lenei maʻi, o le hazel bark (seleseleina i le taimi o le suavai) ma fualaau vevela poʻo le susu e faʻaaogaina:

  • laulaau fou (10 sipuni) pe malogo (5 sipuni), tuu i totonu o se ato ua fafaguina, ia ufiufi ai se lita o vai fou ua tunu, tapuni ma faʻafiafia;

  • lapisi tapuni (8 sipuni) sasaa vai suavai (250 ml), faapuna mo le lima minute ma faʻamalosi mo se isi itula;

E tatau ona faʻafefeteina faʻalua i aso taʻitasi, 100 ml taʻitasi, mo le tolu masina. O se tasi o vailaau e tatau ona tupu mai le 19.00 i le 21.00, talu ai o le taimi nei e sili atu le lelei o le taʻavale.

O le hepatitis e alu ese

Ina ia saunia le tincture o le a manaʻomia ni laʻau fou o hazel. I le faʻaaogaina o se mea faʻaleleia, e manaʻomia ona latou ata, ma o le mea e maua ai le paʻu ua tuʻuina i totonu o se atigipusa tioata (faia i lanumoana lanu meamata poʻo le lanu enaena), ma o lea e alu ai le ½ voluma. I le afa na totoe o loʻo faʻafeiloaʻi i le uaina papaʻe mamago. E tatau ona tuu le vaa i se nofoaga pogisa ma malulu (e tatau ona luluina i aso uma). A maeʻa le vaiaso, faʻafefe, faʻapipiʻi ma le faaeteete. Faʻaalu faatolu i le aso mo le 0.5 ipu i le masina.

E te iloa? O le faʻamaonia mai i le laʻau masani e faigata ona faʻamaualuga. I le faaopoopo atu i fatu maloloina ma maloloina, o le a faaleleia atoatoa ai le alatele, puipuia mai eleele solo, ma o ona fafie e lauiloa i le gaosiga o mea taulima, tootoo, ma isi. E le gata i lea, ua fufuluina vine i laʻau o hazel, o vailaʻau ma tannins e maua mai i lona paʻu, o galu lala e avea o se amataga o le meli ma le pollen, ma o lala ma laʻau o meaai taua ia. O le suauu toto e faʻaaogaina ma le faʻaaogaina i le cosmetology ma le gaosia o varnishes, paʻu, ma isi.

Faʻafefeteina o paʻu o le hazel ma veins varicose

E mafai foʻi ona fesoasoani se hazelnut i faʻamaʻi e pei o veins varicose, i le fea itu o le ae manaʻomia se fusi talafeagai. Mo sauniuniga e tatau ai ona ave le paʻu o le hazel ma le mauga arnica (1: 1) 1.5 sipuni tele, tapuni ma faʻafefiloi, sasaa vai inu i totonu o se vai (1000 ml). O le isi, faʻamaufaʻailoga faʻamaonia ma tuʻu ai i le pō. A o leʻi 'ai. E mafai ona faʻapipiʻiina lenei faiga faʻatasi ma faʻamau (faʻafefete gau le paʻu ma le uila i le ratio 1: 1.

Paʻu o le pīnoa mo faʻamaʻi pipisi parasite (roundworm)

E le o se mea faalilolilo le fesoasoani o le suauu o le hazel i le tino e lemu ai ma le saogalemu le faʻaaogaina o pusa e pei o le timu. I lenei tulaga, e tatau ona e tago i le fualaau faasaina 15 ml aʻo leʻi 'ai (mo le 25 minute) faʻafa i le aso. Umi o togafitiga - tolu vaiaso.

Nut kernels e faʻaleleia le lactation

Hazel nut - faatuatuaina lona uiga o le faateleina o le taua o le susu o susu ma lona aofaiga. I le faia o lenei mea, tipi i totonu o se mea e faʻafefeteina i se ipu malamalama o launiu mata, sasaa susu susu susu (2 ipu) luga ma fufulu (e aunoa ma le kuka) isi 10 minute. Faʻaopopo le suka poʻo le meli, faʻalata ma malulu. Inu le mafanafana, e tusa ma le afa itula ao lei fafaga le pepe.

E taua! O le filifiliga sao o nusipepa e puleaina ai ana lava tulafono. Muamua, e tatau ona e faʻatau ni fatu i totonu o le atigi, talu ai ona o aʻafiaga o le vao e mafai ona aʻafia e afaina (e le mafai ona fufuluina ma faʻamaʻi). Lona lua, e tatau ona vaʻavaʻai i le lanu o le lanu ma siaki le leo o lona autu (e ala i le luluina e tatau ona tuʻituʻi puipui o le atigi). Tolu, e tatau ona mama fatu (i le manava e mafai ona pala).

Aoina, sauniuniga ma le teuina o hazel

Ina ia mafai e le hazel ona faasaoina ana meatotino, e tatau ona iloa pe faapefea ona aoina ma teu le oloa na aoina. E manaʻomia le seleseleina o vailaʻau faʻamaʻi i nofoaga e mama le lelei. Muamua amata ona selesele le paʻu - faatasi ai ma le amataga o le fafaguina o le kulimi (sili atu, seia oʻo ina malepe le tumutumu). E tatau ona aveese mai lala, lea o le a vaeluaina i le taimi o le paʻu. Ole seleseleina e tele vaiaso (seʻi oʻo ina aliali mai pe a paʻu).

O le aoina o laulaau ei ai ona lava uiga:

  • Fautuaina le faia o le taualumaga i le taimi o le fugalaau (amataga o Me). I le taimi lea, pe a vevela le tau, e vavae ese laʻau laiti ma kuki (i ni pusa eseese).

  • I le aoina o lālā i le taumafanafana, o le aoga i totonu o le a laʻititi nai lo le tautotogo, ae o le afaina i le laau o le a itiiti.

Totoina laʻau i se mea pogisa ma le lelei o le ea. O laulaau o loʻo tuʻuina i luga o le tasi laulau i luga o se laupepa o le plywood, pepa, tapoleni, i mea e manaʻomia ona faʻafefiloi i lea taimi ma lea taimi. O le aoina o nati e tupu ia Setema, pe a liu enaena ma amata ona pau mai le laau. Latou te seleseleina le seleselega i se ply (casing), ona faʻavasegaina lea (e tatau ona aveese le faʻaleagaina, faʻamaʻiina e meaola faalafua, ma isi mea) ma iu ai ina faʻamago i le la po o le ogaumu. E tatau ona teuina meafaitino vela vela i pusa pepa, atigipusa laupapa ma atigipusa poʻo ni taga lino e le sili atu ma le tasi le tausaga (paʻu - lua tausaga).

Faʻafefea ona faʻaaoga le hazel i le cosmetology

Common Hazel - ua na o se atuatuvale mo i latou e fiafia i mea e teuteuina lelei ai le siosiomaga e aunoa ma ni vailaau. I totonu o tagata faʻapitoa i le cosmetology, e masani ona faʻaaogaina le teuteu o laulaʻau ma laʻau talavou. E faʻamalieina lelei le fulafula o laumei ma soʻo se mumu i luga o le paʻu. O le sefululima minute e ave ai le 37-tikeri vaiinu ma le faʻaopoopoga o decoction (4 sipuni tele o laʻau mamago o le hazel brewed i se lita o vai inu, tuʻu mo le afa itula) e faʻaleleia, faʻaleleia le paʻu o le paʻu, toe faʻafouina le paʻu. O se nofoaga faapitoa o loʻo nofoia e le hazel olive (paʻu malulu).

O le suauu e faʻaaoga i le tausiga o:

  • mo le lauulu (i totonu o sina vaega itiiti o le mea e paʻu i le sipuni e faʻamalosi ai aʻa: pe a faʻafefete, suauʻu manogi i le 50 ° C e faʻaaogaina i lauulu mama, afifi mo le 5-6 itula, ona fufulu ese lea ma le paʻu);

  • i tua atu o le faʻafitauli o le paʻu o foliga (faʻamamaina le suauʻu e aunoa ma le tuʻuina o se ala, faʻamama lelei). O le suauu o le Hazel (15 ml) o loʻo faʻafefiloi ma fuālaʻau taua o le moli, moli ma le pafi (tasi mataʻu taʻitasi) e faʻapipii ai le paʻu, mafiafia sulu. O se faʻafefiloi o le 15 ml o le suauu popo, lua mataua o le suauʻu eucalyptus ma le mataua o le suauʻu manogi e fesoasoani e aʻafia ai le siama. O le suauʻu manogi lelei e tatau ona ufiufi i totonu o le paʻu o le uila.

O fualaʻau e faʻaaogaina i le sauniuniga o masimata:

  • Wrinkles: e sefulu fatu e tatau ona nutimomoia i totonu o se paluga suamalie, sasaa susu susu (45 ml), faaopoopo le meli vai (15 ml) ma faʻaaoga i luga o le paʻu. A maeʻa le 15 minute, ona fufulu lea o le masini i le vai mafanafana.
  • Mo le paʻu vevela: e ono ni fatu e tatau ona nutimomoia i totonu o se mea faʻafefiloi, faʻafefiloi ma le 20 miliu o le suauu olive (seia oʻo lava i le tumau o kulimi kulimi), faʻasolosolo afa itula, faʻaaoga le foliga i foliga ma taofi mo le 10 minute. Ave ese le mask masima i le lauti lanumeamata. A maeʻa lena, e tumau pea e faʻatali mo le 5 minute ma fufulu ou foliga i le vai malulu.

  • Mo le paʻu masani: o le suauʻu paina (15 ml) e tatau ona faʻafefiloi ma le kulimi (15 ml), tea malosi (15 ml), fasi oatemeal (1.5 punetini). E faʻaaoga le masini mo le 30 minute, ona fufulu lea i le vai mafanafana.
E faʻaaogaina foʻi le suāuʻu paʻu mo le massage o le tino atoa ma vae, ona o loʻo i ai lona malosi.

Contraindications

Прежде чем приступить к лечению следует помнить, что помимо лечебных свойств, лещина имеет и определенные противопоказания.

В частности, не стоит увлекаться лещиной людям, у которых:

  • хронические заболевания печени и желчного пузыря;

  • диатез;

  • тяжелая форма диабета;

  • индивидуальная непереносимость (аллергические реакции).

E i ai laasaga a Hazel mo tagata mamaʻi gasegase, aua e mafai ona latou faʻateleina le mamafa, ma o fatu nut e mafai ona faʻateleina maʻi paʻu tumau, lea e tatau ona mafaufau i tagata maʻi ma psoriasis.

E te iloa? O le uiga ofoofogia o le hazel na maitauina e le tagata Eleni anamua o Dioscorides - le gafatia o le hazelnut e mafanafana ai le tino. Afai e te malulu, e tatau ona e faaopoopo ni fatu gaʻo i au meaʻai poʻo vaiinu, lea o le a fesoasoani ia te oe e mafanafana vave ai.