Fua o le gaosiga

O faʻamanuiaga ole buckthorn alder, tapenaga o vailaʻau faʻamaʻi

Faʻafetai i ona lanu mūmū, lala lanu mūmū ma laʻititi laʻitiiti, o le buckthorn na avea muamua ma faʻataʻitaʻiga o le lotomaualalo. E tusa ai ma le tala, o ona laupepa na lalagaina i le pale tuitui o Iesu. O aso nei e sili ona lauiloa i lenei vailaʻau faʻasaienisi ma faʻataʻitaʻiga lauiloa. I luga o lona faavae, fatufatuʻi mea faʻaaogā faʻasolosolo lelei, togafitiga teas ma e oʻo lava i sauniuniga faʻapitoa o togafitiga faafomaʻi. Sei o tatou iloa pe a aoga le fesili mo se fesoasoani. alder buckthorn ma le auala e taulima lelei ai.

Faʻamatalaga

O lenei laau e tele lava ina taʻua uʻamea tao, taomatoy, se buckthorn poʻo afaina (luko) vine. O le nofoaga autu o Asia i Sasae, ae o loʻo maua foi le laau i totonu o vaomatua o Europa, faapea foi i Amerika i Matu ma Aferika i Matu, e sili atu le vavalalata i vaitafe, tafia ma le susu.

E masani lava, i tafatafa o se lauulu po o se ufiufi mauga, e mafai ona e vaʻavaʻai i se laau totogo ma lala lamolemole - o le buckethorn lea.

E te iloa? Muamua na taua le buckthorn e pei o se vailaau togafitiga e taʻi 1305.

O lau o le buckthorn e susulu, i le foliga o se ellipse, lamolemole i pito, ma fugalaau fugalaau lanumoana e foliga mai ia Me ma Iuni.

I le oʻo atu ia Setema, latou te liliu mai ai i ni faʻafefe - o fua e suia ai la latou lanu mai le lanumeamata i le uliuli ao latou matutua. E le fautuaina mea e ai. O le masani lava o laau toto e oʻo i le 2-3 mita le maualuga, ao paʻu ma lanu paʻu e suia i le taimi: i lala laiti e mumu-lanu enaena, ae latalata atu i le faavae o le vao o se lanu enaena-enaena.

Faʻavaeina ma meaʻai paleni

Fou, o vaega uma lava o le buckthorn e matua inu, ma o loʻo i ai se faʻamatalaga faigofie mo lenei mea. I totonu o le paʻu, o laulaau ma fualaau 'aina e aofia ai antraglycosides - mea gaʻo e mafua ai le vomiting.

E pei foi o le buckthorn, belladonna, o le palamu vaivai, wolfberry, hogweed, yew berry ma le autumn crocus o laau oona foi, ae o togafitiga lelei latou te mafai ona fofoina ai le tele o faamai.

O le tuufaatasiga o le laau e aofia ai foi:

  • tannins faʻatasi ai ma mea faʻapitoa;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • malic and succinic acid;
  • kulimi, pectini ma isi ituaiga o suga faigata;
  • o le antioxidant masani autu o le vaitamini C;
  • eseese suauu taua.

E taua! Mo le buckthorn e avea ma vailaau, e le o se mea oona, e manaʻomia se teuina umi. I le gasologa o le tausaga, o le anidglycosides e faʻamaʻiina, ma o le a faʻaaogaina le meafaitino.

Mea aoga

E faʻaaogaina le buckthorn e faʻaaogaina e pei o se teuteuga, faʻamaumauga o le suavai, ma o lona paʻu o se vaega o tapenapenaga masani. O le fuaitau mai lenei laau e aofia ai le tele o anthraglycosides. E tasi lava le taimi i le tino o le tagata, o loʻo faasolosolo lemu le paʻu, o lona uiga la o latou aafiaga leaga o loʻo faʻaalia i le ogatotonu tele.

E masani lava, e manaʻomia le 8-10 itula i le va o le tagofia o fualaau faasaina ma le taunuuga o ana gaioiga. Buckthorn e masani ona faʻaaogaina e avea o se mea faʻapitoa mo le mausali i tagata e taʻitaʻituina le soifuaga o le tino po o ua le lelei le atiaʻe o maso abdomina.

O le a aoga mo oe le faitau e uiga i togafitiga e sili ona aoga.

E faʻaaoga e le 'obetetric lenei laau e avea o se antispasmodic ma le anti-inflammatory agent i le taimi o le vaʻalele. Alkaloids i le tuufaatasiga o le paʻu ei ai le malosi o le afaina o le eleele, o le mea lea, o le pata o se vaega o le filemu o le teas.

I isi vailaʻau, o lenei ogalaau e faʻaaogaina e pei ona taua i lalo:

  • mo togafitiga o faafitauli o le gastrointestinal tract;
  • ma le loto vaivai;
  • e pei o se mea mo le fetoʻai ma le tiga i ponaivi;
  • pei o gall - ma diuretic.

Mo le puipuiga ma le togafitiga o faʻamaʻi o le fualaau oona e faʻaaogaina foi: dogwood, letus, calendula, hyssop, moli, moli.

O fua o le laau o loʻo i ai ni mea e gaosia i le gataifale, o le mea lea, o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o le helminthiasis.

Contraindications ma le afaina

Muamua, o le buckthorn e sili ona matautia pe a fou. E le mafai ona na o le suʻeina o ni vine pe faaseʻe mai se fasi paʻu mai se togavao ma vave ona saunia se vailaʻau e faʻalagolago iai. E manaʻomia le itiiti ifo ma le tasi le tausaga mo se laau e sui ai ona vailaau i mea aoga.

O le mea lea, e fautuaina e faʻatau oloa faʻatau mo le tinctures ma teuteuga i na o falemaʻi, pe afai o loʻo i ai se faʻamautinoaga ua tausisia le tekonolosi faʻatau. Aua neʻi galo o vaega o le vailaʻau vailaʻau o alkaloids ia, o le faʻaaoga masani lea e taʻitaʻia ai i mea ua fai ma vaisu. Ina ia aloese mai lenei mea, e le fautuaina e faaaoga fualaau faasaina i luga o le faavae o buckthorn i taimi uma, e sili atu ona sui i taimi taʻitasi ma isi auala.

E te iloa? I le taimi muamua, na tautau i luga o le faitotoa le tautau o lala o le buckthorn, ma latou manatu e mafai ona latou tuliesea le au failaitu ma temoni.

O le faʻaaogaina o se vailaau malosi e manaʻomia ai le tausiga ma le puleaina o le tui, talu ai o le tele o lenei mea totino i le tino e oʻo atu ai i le manava o le manava, colic, ma le totoga o le toto. O isi atinae o le hypokalemia (le lava le paluka i le tino) e mafai.

I le taimi lava e tasi, o togafitiga faʻatasi ai ma buckthorn ua faʻasaina:

  • maʻitaga (faʻamaonia o le laau e faʻaleleia le leo o le tagata matua);
  • lapating tina (e ono mafua ai le manava i pepe);
  • tamaiti ei lalo ifo o le 15 tausaga;
  • gasegase ma fatu fatu ma le ate;
  • faʻatasi ai ma poloka atiseti;
  • o gasegase i gallbladder ma faafitauli o piliary;
  • i le i ai o le tiga o le manava, o le mafuaʻaga e le o iloa.

E te iloa? I le faaiuga o le 19 senituri, o pamu buckthorn na gaosia i le koala, lea na faʻaaogaina i le gaosia o le fana.

Faʻatau

O le tatau lelei o le seleseleina o meafaitino mata e taua tele pe a oo mai i se ogaoga ogaoga e pei o le buckthorn. Amata le aoina o mea i le amataga o le tautotogo, pe a amata ona amata le gaoioi o sua i lala, ae o laulaau e leʻi oʻo mai. O lala ua pikiina i luga o le ogaoga, ogalaau laiti, ona amata ai lea o le seleselega.

Mo le faia o lenei mea, e tatau ona e faia se naifi i se mea e le o se mea e faʻasalaina i luga o le ogalaau i se maualuga e le itiiti ifo i le 10 cm mai le eleele. E tatau ona i ai se faʻaagaga ina ia mafai ai e le laau ona toe faʻateleina lona tuputupu ae.

I le auala, o le paʻu o meafaitino e le mafai ona faatagaina i na o nofoaga tonu ua atofaina, ma o le solia o lenei tulafono e mafai ona aafia ai le pulega pulega.

Mo togafitiga faafomaʻi, e sili atu i le 8 tausaga le matua ma le maualuga e le itiiti ifo nai lo le 3 m.

I luga o laʻau e tipi e tipi uma 10-15 cm, ona faʻafesoʻotaʻi lea i se tasi taimi umi, ma faigofie ona aveeseina le paʻu i vaega uma. O le faʻamamaina i se naifi i le aganuʻu masani e le fautuaina - o le a tumau pea fasi fafie.

O le isi laasaga o sauniuniga o le faʻamamago. E mafai ona faia uma i fafo, ma i totonu o le potu o loʻo i ai pea le avanoa i le ea fou. I luga o se pepa mama e taua le tuʻuina atu o le paʻu paʻu i totonu o se mea lamolemole ina ia le mafai e le fasipepa ona faʻafefe. Aua le galo se taimi e faʻafefiloi ai le mea ina ia sili atu le lelei o le faʻamago. Afai o le taimi lea e oʻo mai ai le susu i totonu o le meafaitino, o le a faʻaaogaina le tekonolosi.

E taua! Afai oi ai ni galu po o le faʻamalosi i luga o le laau, e tatau ona ave muamua.

O le sauniuni ole vailaau i le lumanaʻi e faigofie lava ona siakiina: e tatau ona momotu le paʻu mago i se pulu, ae le punou. Ia mautinoa e toe iloilo le mea aʻo leʻi tuʻuina mo le teuina ina ia leai ni manua po o ni toega o laupapa.

Auala e teu ai

O le teuina o faʻamatalaga faapitoa buckthorn e le manaʻomia. Ua lava lea e gaugau ai mea i totonu o pepa lapopoa poo taga ie ma auina atu i se nofoaga lelei.

Talu ai e le fiafia le susu i le susu, e tatau ona faʻamautinoa o le vevela i le nofoaga e teu ai e le pa'ū ile 0 ° C, ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona alofia le vevela.

O le toatele i le laiti na latou faʻalogo mai matua i le mea e manaʻomia e aloese ai mai vao ma le igoa faalilolilo "luko vine". Matou te faʻamoemoe pe a maeʻa ona faitau le tusiga o le a manino pe aisea e matua lamatia ai nei vine laiti, ma le taua o le mulimuli i tulafono o le kukaina o fualaau faasaina e faavae i le buckthorn.

E taua! Ina ia faʻamalolo faʻamalolo o mea totino o le laau, e taua le faʻamamago o le potu.

E mafai ona avea ma se meafaigaluega sili ona aoga, ae o lona faʻaaogaina e puipuia ai le le fiafia.