Fualaau aina

"Laʻau vao" poʻo le basilisi lanumeamata: o le a, pe faapefea ona tupu ae ma isi faʻamatalaga aoga

O lenei vaitau e taʻua o le "tupu tupu". O le basilica ua taʻua o le nofoaga na fanau mai ai le Metitirani, ae na le talisapaia e tagata Europa le basiliti i le taimi muamua, ae o lenei mea manogi na vave ona lauiloa i Sasaʻe Tutotonu ma Initia.

Na o le XVI senituri i Farani, na talisapaia ai o ia ma amata ai ona faʻaaogaina ipu ua faʻamaʻaina i le basil.

I le tusiga o le a tatou mafaufau i ituaiga sili ona lauiloa o le basilisi lanumeamata ma se ata, auala e ola ai i le fale ma le malae vaalele. Ma o le a tatou faʻamatalaina foi mea aoga ma togafitiga o lenei fale.

O le a lenei mea totino?

O le basiliti lanumeamata o se laau totō taʻitasi e ola i le aiga o yasnotkovyh, faatasi ai ma se manogi manaia matagofie, faafetai lea e faʻaaogaina e avea ma se faʻavasegaga mo ipu eseese.

O le Basil e lanu meamata ma lanu viole. O ituaiga lanumeamata e sili ona lauiloa i atunuu Europa. I Rusia, o le Caucasus, Asia, o le basiliki lanu viola ua salalau, lea, pe a faatusatusa i le lanumeamata, ei ai se malosi malosi, e taua ma faaaoga i le sauniuniga o le tele o ipu i sasae.

O le manogi aupito sili ona manogi o le lanu meamata, faapea foi ma le lanu viole, e tupu i le afiafi o le fugalaau. O le metotia o le tuputupu ae ma le tausiga o laau uma e foliga tutusa.

Ata o meaola ma ituaiga

Ona e mafai lea ona e vaʻai i ata o ituaiga sili ona lelei o basilisi lanumeamata.

Clove

O le maualuga i totonu o ituaiga uma, faʻaaogaina i salati ma aano o manufasi.

Faʻavae

E i ai le manogi fefiloi o pepa ma cloves, e faʻaopoopo i saula ma vaʻavaʻa.

Eleni

O le taʻitaʻi i ituaiga lanumeamata, e pei ona faʻaaogaina e le gata i le kuka, ae pei foi o se teuteuga o le togalaau, ei ai sina manogi manogi o le basil.

Tama ulavale

Toto ma laulaau laiti talafeagai mo le ola i totonu o fagu fugalaau.

Lemon

Laʻau ma lau lanu lanumeamata ma le manogi manogi suamalie, e talafeagai mo le faia o meaʻai ma vaiinu.

Gaumalie

Ua faaopoopo i salati, marinades, sau sau, lelei mo le faʻamago ma le malulu.

O loʻo i ai foi ituaiga o caramel, o, Thai Thai, tapu.

Fale aoga ma faʻamalolo

O lea la, e faapefea ona aoga lenei ituaiga laau? O le basiliti lanumeamata e tatau ona ofoina atu lona manogi ma mea e aoga ai i suauu taua, lea e maua i le telē tele i totonu o le fale. O le laʻau o mea taua o le 1.5%. Ona o lenei mea, o le basil ua i ai se manogi manaia ma le tofo lelei. O le mea manogi e aofia ai le camphor, lanalol, eugenol, otsimen ma le methylhavicol.

O laʻau ma fatuga o le laau e aofia ai tannins ma minerale, glycosides, phytoncides, vitamini C, PP, B2, ma le kulutiniti ma le koko, polyunsaturated fatty acids, phytosterols, proteins ma cellulose. O sea mauoa e faʻaaogaina lelei ai le laau.

Faʻalavelave ma faʻasaʻo

O ituaiga laau toto e iloilo ai e le gata ina aoga, ae e afaina foi. O le Basil e iai ana mea totino, o lea e tatau ai ona faʻaoga ma le faʻaeteete i tagata e iai ni faʻafitauli faʻapitoa ma fatu, o le gasegase maualuga ma i latou na maua le fatu fatu.

E faʻasaina le Basil i faʻamaʻi nei:

  • thrombosis o pito i lalo;
  • faʻasolosolo;
  • vystonia vascular vegetative;
  • maʻisuka malosi.

E le fautuaina le faʻaleagaina o le vaitau mo fafine maʻitaga, ae mafai mo tina tausi maʻi pe a le maua e le tamaitiiti se tali le lelei i ai. Ae ui i lea, e le tatau i tagata soifua maloloina ona 'ai i le basilini tele.

Faʻaaogaina

O a ni ipu e mafai ona ou faʻaopopoina fou?

Tatalo o vaega uma o le basil e faʻaaoga i le kuka. O le meaʻai e sili atu ona lelei i aano o manufasi, povi, tamaʻi mamoe, faʻapea fuamoa.

O le basiliti lanumeamata o loʻo faʻaaogaina i fualaau faisua, saunia o vaʻa vai. O le a fetaui lelei le tofo o le Bulgarian pepa, eggplant, kukumba, squash, mushrooms, ma sauerkraut.

Laʻau, laʻau, fatu o le basil e faʻapipiʻi pe a saunia ni mea inu suamalie. Ma o le tea o le a sili atu le manogi pe a fai, pe a afifi, faaopoopo ni nai mea manogi manogi i le taapot.

Tip! I le avea o se mea manogi, o le basil e sili ona talisapaia e fou ma e na o laulaau o le pito i luga o le laau - latou te maua le manogi aupito sili ona lelei ma le tofo lelei.

O le a le mea o loʻo kuka, faʻamago pe faʻamaʻi?

I le avea ai ma se vevela, faʻaaogaina le basiliki lanumeamata, faʻamago ma faʻamaʻi.

O meaʻai manogi e talafeagai mo le kukaina o aano o manufasi ma fualaʻau, meainu. O loʻo faʻaaogaina le basilisa faʻafefeteina pei o le vevela - faʻaopopoina i salakeke, meaʻai, mea inu, faigofie mo le faia o masini teuteu fale.

Basil, ua tumu i vai inu, ua faʻaaogaina mo le sauniuniga o meainu suamalie ma totonu o le fale. E leai se aoga o le pata o le kuka, aua o le kukaina o le a leiloloa uma ona aoga.

Azerbaijanis faʻaaoga fatu o le basil, faaopoopo i latou i salati, mea inu, sou, pate. E tatau ona faʻaopopo i ipu i le taimi mulimuli lava - na o le pau lea o le basil o le a maua ai lona tofo i le maualuga.

O fai togafiti poto e fautuaina latou te taina le mutia manogi i o latou lima, nai lo le tipiina i se naifi.

Faʻaaogaina i le cosmetology

Mai faʻatoʻaga laau e faia ai le camphor, eugenol ma le suauu taua. I le mea manogi, o nei oloa e faʻaaoga e avea ma mea manogi.

E faʻapefea ona totoina mea manogi i le malae ma le fale?

O le tuputupu ae o le basilisi lanumeamata e faigofie. E matua tupu lelei lava i le togalaau ma le fugalaau i luga o le faapaologa po o totonu o le fale.

Fatu

E mafai ona totō vave Basil i le eleele, ae leʻi faia muamua nai lo Iuni, pe'ā uma ona tuʻuina fatu i se fofo faʻaolaina. O pine muamua e aliaʻe i totonu o le vaiaso. Faʻasoa lelei, e vave ona tupu le fale, i le 30-40 aso ua mafai ona ave le seleselega muamua.

Fatu laau

Ae e sili atu ona lelei le totoina o laau toto laulaau lanumeamata, lea ua saunia muamua, totoina fatu i pusa saunia o palapala. E mafai ona faia lenei mea i le masina o Aperila ina ia totoina ai le laau i luga o le togalaau i le amataga o le vevela. A maeʻa le 7-14 aso, ona tupu mai ai lea o laau, ma pe a tupu le 4-6 i luga o le basil, e totoina i latou ile eleele. E mafai ona selesele muamua le seleselega pe a uma le masina ma le afa, ona tilotilo lea o lau laʻau e lua mai luga o le laau.

Faʻamatalaga e uiga i le alu

O le tausia o le basilisi e aofia ai le faʻafeinuina o taimi, faʻamaina ma faʻamalo le palapala. E le mafai ona faʻatagaina uma le faʻamagoina o le palapala ma lona suʻeina. Ina ia fuga le laau i le tele e mafai ai, e tatau ona aveese uma fugalaau fugalaau - o le a mafai ai ona selesele i le tele o taimi i le tasi vaitau.

Maʻi ono mafai

Ona o le i ai o suauu taua, o le basil e puipuia i meaola faalafua ma faamaʻi, ae o nisi taimi e mafai ona aʻafia ai:

  • "lanu uliuli";
  • Fusarium;
  • lanu enaena

O le faʻalavelave faʻaleagaina mo le basilita o le aphid, o le pusa o le fanua ma le selu.

Faʻapefea ona teuina?

O le taua pito sili ona taua o le faʻaaogaina i le kuka o laulaau basiliti. Mo le tele o le teuina ma faʻaaogaina i le kuka kuka le pito i luga o le laau, lea ua faʻamago i le paolo. O loʻo faʻaavanoaina le faʻasaʻoina i totonu o tioata tapunia poʻo ipu vai.

Afai e faʻaaoga le basilisi fou, e mafai ona teuina i totonu o le pusaaisa, tuʻu i totonu o se fagu vai. Pe tipi foi laulaau, fufulu, tuu i totonu o se taga palasitika, latalata ane ma teu i totonu o le pusaaisa. O ia Basil e mafai ona teuina mo le tolu aso.

Aua o le tau vevela e mafai ona faʻamaʻa. Ina ia faia lenei mea, fufuluina laulaau, faʻagogo, tuʻu i luga o pepa, ma pe a latou malolo, gaugau i totonu o se ato faʻamaufaʻailogaina ma teuina i totonu o se pusaaisa.

O le Basil e sili ona lelei ma e mafai ona faʻaaogaina i le taimi e tasi ma isi laau, lea o le a avea ai ipu ma mea sili ona loloto. E mafai ona fefiloi ma le rosemary, pasili, thyme, marjoram, coriander, mint ma tarragon.