Fua o le gaosiga

Poncirus trifoliata (Poncirus trifoliata): tausiga o laau toto, aoga aoga

E masani ona tatou masani i le 'ai o lemoni, ae, e ese mai i latou o loʻo tatou vaaia i luga o faleoloa, o loʻo i ai foi ituaiga vao. I la tatou tusiga o le a tatou taʻu atu ia te oe le mea ponopula, ma mea e mafai ona faʻaaogaina.

Faamatalaga faʻamalosi

Poncirus o se laʻititi laʻititi o laau faʻatasi ma le tele o ogalaau. O lona maualuga e le sili atu i le 5 mita. O le laau o loʻo i ai se faʻalauteleina o le pale. I luga o ogalaau e mafai ona e vaʻai i se lanu matagofie, lanumeamata lanumeamata, o lanu talavou e i ai lanu lanu meamata, eseʻese foliga o foliga ma le i ai o vavae. O le nofoaga o vao tuitui o le laʻau, o le umi e tusa ma le 5 cm. O le laʻau e umi le 10-12 cm, faʻamalosi. O lanu lanu o loʻo i luga o petioles, o loʻo i ai la latou lanu lanumeamata lanumeamata.

E taua! Ona o le sulu o le paʻu, aʻo leʻi faʻaaogaina fua mo fualaau aina, e tatau ona fufuluina lelei ina ia le aofia ai le meaʻai i meaai.

O le laau e fugalaau fugalaau, o lona lautele e 5 cm. O lo oi ai le manogi malosi o le lemoni, fuga ae leʻi oʻo mai laulaau. O le fua o loʻo i ai se foliga lapotopoto, fuamoa mūmū - samasama susulu, i luga o loʻo i ai se paʻu lauulu lauulu, i totonu - o se mea oona ae oona, inedible pulp mixed with a large number of seeds.

O le pito i luga o le fualaau aina ei ai sona lava igoa - flavedo. O loʻo i ai le tele o vaʻai e faʻamaua ai suauu taua. O le pito i totonu e taua albedo, o loʻo ia te ia le fausaga fou. O le laau e amata ona fuga ma fua mai fua mai le 4-5 tausaga.

Vailaau faʻamaʻi

O fua o le penisula e aofia ai le suauu taua o se lanu samasama samasama, e aofia ai le suka. E aofia ai foʻi:

  • galacturonic acid;
  • vitamini A, B, C;
  • limonene, cadinene;
  • moe;
  • flavonoids;
  • pectin.

O se mea manaia le faitau e uiga i le galueaiina o fua o laau suamalie i le fale - lemoni, calamondine, lemon, orange ma mandarin, faapea foi ona faamai ma meaola faalafua.

O fatu e aofia ai le tele o le suauu gaʻo, o le peel e mauʻoa i vitamini P ma le C. E iai foi, o suauʻu o loʻo i ai i totonu o laʻau ma lau o le laau.

Faasalalau

O le tele o taimi, e mafai ona maua le laau i le Metitirani, Amerika Tutotonu, Asia i Saute. O le natura masani o Sisifo Tutotonu ma Sisifo, o le Himalaya. O togafitiga faʻapisinisi e faʻaaogaina i atunuu e pei o Iapani, Ausetalia, Atenitina ma le Iunaite Setete.

Faʻaaoga: mea tau vailaau

Mafaufau i le aʻafiaga o lemoni vao e mafai ona i luga o le tino o le tagata.

  • Immunity. O le 'ai o se fualaau e fesoasoani e faʻaleleia ai le puipuiga a le tino, ma faʻafefiloi i le ascorbic ma le folic acid. O se taunuuga, o faʻafitauli o faʻamaʻi catarrhal e faʻaitiitia.
  • Leeth. Ona o gaioiga ma suauu o loʻo i totonu o le lemoni, o le a manava le manava, o le microflora i le gutu o le a toe faʻaleleia, lea e puipuia ai le foliga mai o caries. E le gata i lea, o le sua o le tipolo e fesoasoani i le faʻamafanafana o le nifo.
  • Paʻu. O lemoni tipi e mafai ai se taimi puupuu e faʻaumatia ai le siama, e faʻaaogaina ai le solia o le saʻo o le paʻu, aveese le tino, tausaga o le matua. O le sua o le suamalie e toe faʻafouina, faʻafouina ma fufulu ai le paʻu.
  • Loto. O le 'ai o fua o le a fesoasoani ia te oe e faʻaumatia ai le manava, lea e masani ona aliali mai i le tulaga o le faateleina o le maualuga o le elemene i totonu o le manava. O meaai o le a vave ona faʻasaoina, ma o le a faʻaitiitia uma "otaota".
  • Toto. O le faʻaaogaina o le puluvao e fesoasoani e faʻamamaina le toto o toxins, faʻaleleia le toto i totonu o veins. E le gata i lea, o le fua o le fua e faateleina ai le hemoglobin.
  • Le fatu. O le fua e maualalo le kalori ma ua tumu i fiva, lea e fesoasoani e faʻamamaina ai le iniseti mai toxins, ma e taofia ai le atinaʻe o le oona, lea i le tele o tulaga e mafua ai le faʻaalia o maʻi fatu.
  • Toto. Talu ai ona o le tuufaatasiga o loʻo i ai le fila o meaʻai ma le tele o vai, o le faʻasaʻoina o mea leaga e faʻavevesiina, lea e mafai ai ona vave ona e taulimaina le malosi poʻo le manava.
  • Moe. Poncirus e mauoa i vitamini B, lea e tatau ai mo se moe maloloina lelei. Ma o le moe e fesoasoani i se uiga lelei, maualuga ma le malosi.
  • Togafitiga. O le faʻaaogaina o fua i fua masani e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le malosi, faʻamalo ese osofaʻiga o migraine ma le vevela.
  • Talavou. O le tuufaatasiga o le ponisula e fesoasoani e aveese le cholesterol mai le tino ma faatelevave le toe faʻafouina o le tino. O le iʻuga, o loʻo faʻagesegese le faagasologa o le matua ma ua faʻafefeteina le maanuminumi.
  • Bones. O lemoni oona e aofia ai le tele o le calcium, o le mea lea o le a faʻalelei pea ou sooga ma ponaivi.

Talosaga

Mafaufau i le auala e faʻaaogaina ai ponotirus i vaega eseese.

I vailaau

Poncirus i togafitiga faʻapitoa e leʻi maua ai se faʻaaogaina, ae i sasaʻe e masani ona faʻaaogaina e faʻafetaui ai faʻamaʻi eseese. Ina ia faia lenei mea, ia faia ona aʻa, aʻa, fatu ma le paʻu.

E te iloa? Ina ia mafai ona maua le 1 kilokalama o le suauu taua, e tatau ona e gaosia le peel ma le 3000 lemoni.

Faʻasologa faʻapitoa e faʻaaogaina fualaau mamago mama. Latou te fesoasoani e faʻamalo le manava, faia ni mea faʻapitoa ma antispastic. A faʻaaogaina infusions ma deco decorations, e faʻaleleia le urination ma faʻaleleia le lactation.

O fua o lemoni vao ei ai le tofo le lelei, o lea e le faʻaumatia ai fou. Ae ui i lea, e masani lava ona togafitia ma saunia ni vailaʻau oʻona.

I le kuka

Talu ai o fualaau fou e le mafai ona faʻaumatia, o loʻo faʻaaogaina lelei i le gaosiga o le marmalade. E le gata i lea, o fualaau mamago o se mea e gaosia i le taimi mo meaʻai, e mafai foi ona e faaopoopo i ai i le siamu poʻo le vaiinu.

I le olaga ma le faʻasologa o le laufanua

O leona o lemoni e aofia ai le tele o suauu taua, o lea e mafai ai ona faʻaaoga le fua e avea o se manogi masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, tuʻu le faʻauʻu mago i totonu o se taga ie ma tuʻu i totonu o se kapoti poʻo se pusa fagu. E tele taimi e faʻaaogaina ai le laau e fatuina ai ni mea e fausia ai le laufanua, e mafai ona maua i luga o auala i le itu i sasae o le Iunaite Setete, faʻapea foi i nisi eria o Saina ma Iapani. E le gata i lea, ona o le i ai o vao tuitui, o laau ua faʻaaogaina e avea ma puipuiga, talu ai e le mafai ona faʻafeiloaia i latou e aunoa ma se afaina.

Oni mago ma lemoni - masani ona faʻaaogaina e pei o teuteuga.

I le avea ai o se faʻatau

E talitonuina o Poncirus o se faʻatauga lelei. E moni lenei mea, ae e tatau ona e mafaufau i ni mea. O le faʻaaogaina o lemoni vao e pei o se faʻatauga e faʻamaonia pe a fai i luga ole laʻasaga o galuega. Afai e te taumafai e toto i totonu ia lemoni masani, ma tuputupu ae i totonu o tulaga i totonu, e ono le mafai ona tupu se mea.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le taumalulu o le a faʻaaogaina pea le laʻau i le laau. Poncirus e talafeagai e pei o se faʻatauga mo na o laau totō e mafai ona faʻasaʻo le taumalulu i ni tulaga malulu.

Tuputupu ae ma totoina i le fale

Mafaufau pe faapefea ona tupu lemoni vao i le fale.

Lauina ma toe gaosia

E tele lava ina galue i le galueaina o fatu laau. Ua faia lenei mea e pei ona taua i lalo:

  1. muamua e te manaʻo e sosolo fatu i le vai, faʻaopopo mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe i le vai;
  2. tuua mo le 5-6 itula;
  3. faʻamamaina le palapala ua fuafuaina mo le totoina;
  4. lūlū fatu i se eleele matala, malamalama, faʻalauteleina i le 0.5-1 cm;
  5. ufiufi meaʻai i le ata, tuu le pusa i le malamalama i totonu o se potu ma le vevela o + 23 ... +28 ° C;
  6. pe a maeʻa le 7-10 aso siaki pe o mai pine.
E taua le matauina e le faia le picking mo le 3 masina, o le mea lea, ao lei luluina e tatau ona saunia pusa talafeagai.

E taua! O le totoina o le laau e matua faasaina i le taimi o le fugalaau ma fualaau aina. O le taimi sili mo lenei faiga o le amataga o le tautotogo.

O nisi taimi o le toe gaosia e faia i le tipi. Mo lenei mea, e tatau ona filifili ni mea e 'oti, o le maualuga e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 10 cm, e sili atu le faia i lenei tautotogo poʻo le taumafanafana. Pe a faʻaaogaina lenei metotia e le mafai ona faia e aunoa ma le faʻaaogaina o hormones. Mo le faia o lenei mea, ua ufiufi ia mea i se paʻu palasitika, ua faaopoopoina le sauniuniga i le eleele ma ua faia le totoga ile 6-8 vaiaso.

Sola ma le faʻapala

E mafai e le laau ona faʻafetaui i soʻo se eleele, ae sili atu le totoina o le laau i le vevela ma faʻafefe lelei le palapala. O le taualumaga mo le tatalaina o le uili o le uili e le talafeagai. Ia, afai o le eleele o le paʻu, lau humus, perlite poʻo le vermiculite - o le a faʻaleleia alavai. E tatau ona fafaga faatoʻaga matutua i le tautotogo. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fugalaʻau faʻasaina.

Lafoa ma le susu

Afai ei ai le ea malulu i totonu o le potu, e tatau ona faʻamamaina pe tuʻu le laau i luga o se paʻu ma le susu susu. E tatau ona e faʻamautinoa e le o fesoʻotaʻi le vai ma le pito i lalo o le ulo. Ma i le i ai o le ea malulu i totonu o le potu e fautuaina e sulu le laʻau i le vai mafanafana. E sili atu le tuʻuina o le ponomiripi i totonu o se potu e lelei ona faʻaleleia, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻaʻi uma tusi. O le palapala e tatau ona susu, ae e le tatau ona faʻafefe. Ava pe a faʻamamago le pito i luga i le 3.5 cm. I le tau o le autumn, e tatau ona faʻaitiitia le fafaga.

Teuteu

E fautuaina i le amataga o le tautotogo e faʻapipiʻi ma paʻu mama. Ua lelei le toleniina o le laau e pei o le teuteuina mo le fausiaina o le pale, ma le mamanu. Ina ia fausia se sao saʻo ma le matagofie o le pale, e tatau ona tafola lona tolu vaega.

Faʻasaʻo ma le faʻafefe

Totoina laau i le fale, e masani ona tuu e tagata i luga o le windowsill. I le taunuu mai o le taumalulu, o le fesili e tulaʻi mai pe o le vevela i tafatafa o le faamalama e lelei mo le tausiga, aua e laʻititi ifo nai lo le fale atoa. E le tatau ona e popole i ai, talu ai ona o toleniga a Poncirus i le maualalo o le vevela, o le a le malolo ma e le amata ona afaina.

O nisi taimi i le tautotogo, e ave e le au laau toto i le pusa tioata, ona o le laau e faapalemole lelei le mafanafana ma i le vevela o + 8 ... + 12 ° C o le a lagona le mafanafana.

O uiga lelei o le moli, lemoni ma le mandarin ua faʻapipiʻiina i le fua e tasi, e masani ona taʻua o kumquat, saili pe o le a le eseese o lenei laau, o le a le aoga mo le kumqut maroke, faapea foi le auala e ola ai i le fale.

Afai e ola lemoni vao i luga o le auala, e le tatau ona e popole pe a oʻo mai le taumalulu. O loʻo i ai i le laau se faʻafefe lelei o le kiona ma e mafai ona tatalia le vevela i lalo -15 ... -20 ° C. Afai o se laau ua tupu i le vevela leaga, ona tatau ai lea ona ufiufi i mea mumu pe leai foi mo le taumalulu.

Sauniuniga o meafaitino mata

Mo le faʻaaogaina o le laau mo togafitiga faafomaʻi, latou te selesele uma ona vaega. O aʻa, laulaau ma fualaau aina e tatau ona aoina i le vaitau o le vavalaʻau, ae o fatu - pe a oʻo i le tele e mafai ai. O laʻau ma laʻau e seleseleina e le lima, mulimuli ane e tatau ona tuʻuina i luga o se fasi pepa pepa poʻo se ie ma faʻagogo i fafo. O fua e tatau ona fufuluina, tipi, aveese fatu ma faʻamago i le la. A maeʻa maeʻa fua, e tatau ona sasaa i totonu o se pusa tioata ma teuina mo le 1 le tausaga.

Maʻi ma faʻamaʻi

E pei o sui uma o le taʻavale, o Ponzirus e afaina i osofaiga o le siama o le exocortis. O loʻo faʻaalia i le faaleagaina o le paʻu laau, chlorosis o laʻau, faʻalauteleina le totoina o laʻau, lea e faasolosolo lava ina oʻo atu i lona oti.

Aua neʻi faʻatagaina le eleele e faʻamamago, aua e mafai ona taʻitaʻia ma fuga ai le lau. O le solia o tulafono o le faʻasusu e mafua ai ona samasama le laʻau.

Afai e te maitauina ua paʻu laulaʻau, o le a faʻaalia ai le leai o se faʻalea. O le leai o se fugalaau e iloa ai se laʻititi tele o le ulo poʻo le leai foi o se la susulu.

E te iloa? I Sepania, o lemoni ua manatu o se faailoga o le le alofagia. Afai e le fiafia se teine ​​i lana uo tama, e mafai ona ia tuuina atu ia te ia le lemoni, ma o lona uiga e le o tutusa ona lagona.

I le i ai o le ea malulu, e masani lava ona osofaia le laau i vaʻa ma miti. Se faailoga iloga o le osofaʻiga o le talita; paʻu enaena i luga o le laʻau. I le aluga o taimi, o lau o le a liu paʻu ma pau, ma o fugalaau ma fua o le a mamae. Ina ia faʻaumatia lenei meaola, e tatau ona faia le togafitiga faʻapitoa i meaola pepe.

Afai o le lau o le lau o le lau, ma o le apogaleveleve na amata ona aliali mai i totonu o le vaega, o loo taʻu mai ai o le apogaleveleve na nofo i luga o le laau. Afai e laʻititi le manua, ua lava lea e fufuluina ai le fafie i vai mama. Afai o le tulaga e sili atu ona faigata, e aoga le pulupuluina o le laau i iniseti. E le gata i lea, o laau talavou e masani ona osofaʻi i mealybugs, e mafai ona maua i luga o laʻau le paʻepaʻe. O le mea e leaga ai, e masani lava ona aʻafia le vao o le vao, e mafua ai ona maua ai se meaʻai, alalaʻau, lala, laulaʻau ma fua.

Poncirus tolu-laʻau - vao, ae aoga tele. Ae peitai, aʻo leʻi faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi. E mafai ona e totoina se laau e aunoa ma se faigata i le fale.