Fua o le gaosiga

Laʻau samasama lanu samasama: uiga, lelei ma le le lelei o le ituaiga, togavao agrotechnology

Gooseberry o se taulaga masani mo le tuputupu aʻe i le ogatotonu o vaitau. O le fua o le tuputupu ae ma le fuaina o vao e avea ma taʻitaʻi i isi fua. O le asō o le a tatou tilotilo i se faʻamatalaga auiliili o le moa Honeyberry, lea e taua ai le igoa o "togavao i matu," ma faʻatalatalanoa foi uiga o lona faʻatoʻaga.

Talaʻaga o ituaiga faʻatoʻaga

O le samasama lanu samasama Meli e fafagaina e le au faipisinisi o le All-Russian Research Institute of Horticulture e faaigoaina i le I.V. Michurin. O le aso tonu ma le igoa o le faifaatoaga na auai i lenei ituaiga e leʻo faailoa mai.

E te iloa? Na amata ona toe tupu aʻe Gooseberries i Kievan Rus i le seneturi lona 11, ona taʻua ai lea o le "bersen" poʻo le "agryz". E tele taimi mulimuli ane, na faʻafeiloai ai le kulisi i Europa i Sisifo - i le amataga o le XVI seneturi, ma na aliali mai i Amerika i Matu i le amataga o le XVIII senituri.

Faamatalaga o le vao

O le laʻau o lenei ituaiga o kusiisi o se malosi, e mafai ona oʻo i le maualuga o le 1.5 mita. O le laau laʻau e iai lona pale, o laulaau e laʻititi, e lanu meamata lanu ma lanu olive. E i ai le foliga o le la, o le pito o le ie - faʻapotopotoina. O le vao o loʻo i ai le seti o tipu o le vaʻaiga lautele, lea e valiina i le enaena uliuli ma le lanu enaena enaena. O paʻu o le vaomatua o loʻo ufiufiina i vao tuitui.

Aoao pe faʻapefea ona selesele vine i le taumalulu.

Faamatalaga o vine

O vine i luga o le kulupu failaisa e tele naua, e lapoa, mamafa - e tusa ma le 6 g, o foliga lapotopoto pe foliga foliga. I se tulaga matua, latou te maua se mea auro, o le paʻu e sili ona manifinifi ma e mafai ona fua. O le fale lava ia i le vaitau o le matua e maua ai se fausaga malu. O ia fualaau suamalie e suamalie e pei ona aofia ai le 17% gaʻo ma maua ai se uiga masani o le manogi o le meli.

Faʻamaʻi ma faʻafefe o manu

Ole laumei o le kulieberry ua manatu e le maluelue i le faaleagaina o meaola faalafua ma faamaʻi. Ae masani lava o le laau e aafia ai le paʻu paʻu. O lanu o Brown e aliali mai i laulaau, lea e iu lava ina salalau i totonu o le laau ma mafua ai ona paʻu pepa pepa. O le faamai e afaina foi le atinaeina o laau ma faaitiitia ai fua.

Faitau foi le auala e faʻaleleia ai gooseberries, auala e togafitia ai, totō ma tipi ese.
Faatasi ai ma faʻamaʻi masani o le kusiisi Meli foi:
  • anthracnose - lanu enaena enaena e mafai ona maua i vaega uma o le laau, i le gasologa taimi latou te fusia ai i ni mea lapopoa ma avea ma mafuaʻaga o le faamutaina o le gaosiga o le kuka.
  • lanu enaena - tuʻufaʻatasiga i luga o fualaau aina mo le leai o se mafuaaga, e iu lava ina faʻaumatia uma fua;
  • lanu paʻepaʻe - o loʻo faʻaalia e foliga mai o lanu enaena i luga o vaega o le laau, lea i le gasologa o le atinaʻeina o le faamai e papaʻe ma se tuaoi lanu;
  • columnar ma le pusa ipu - faʻavaeina o lanu samasama i le pito i tua o lau.
O meaola faalafua e sili ona taatele e aʻafia ai togavao:
  • fana le aphid - o le atinaʻeina o laʻau ma le laau o se tafaoga atoa, o le vaovao ua paʻu, o laulaau e paʻu;
  • gogaberry moth - o le meaʻai e 'ai uma laulaau i luga o le laau;
  • seefly - faʻatau fualaʻau i luga o vaega o laau, i le aluga o taimi, na o veins e tumau mai laulaau;
  • mothfire - tuʻu laumei i luga o fugalaau, i le iʻuga, pe a uma ona fausia le ovary, ona liu mumu ma pala.
E te iloa? O Goose sa sili ona faasalalauina i le lalolagi i le 19 seneturi, ina ua faʻalauiloa mai ni ituaiga tele i Egelani. I le taimi nei e tusa ma le 1500 ituaiga o kulisi, ua tupu i vaega eseese o le lalolagi.

Faʻafefe o le lāmala ma le faigata o le taumalulu

O le meli ua manatu o se ituaiga o le malulu, o lona uiga o le taumalulu e le matautia mo ia, ae na o lalo lava o le tulaga o le totoina i le vaeluagalemu o laina, lea o loo faamatalaina i le le mautonu o le malulu. O le vailaʻau e puipuia foi i le lamala, ae aua nei faʻamalo i le suavai, e pei lava i le tulaga o le mauaina o se aofaʻi o le suavai e masani ona fua mai.

Siaki le tele o kulisi vine.

Manaomia o le malamalama

Gooseberry o se laau e sili ona malamalama-alofa ma e tatau ona maua se aofaʻi lelei o le susulu o le la. I lalo o le malosi o le la, o le fua o le fua, e tatau ona totoina le vao i se nofoaga avanoa ina ia aua neʻi lilofia fale ma isi laau. O le mea masani lava, o le laau e maua i le faʻataʻitaʻiga, ae o le faʻaleagaina o le ea e ono aʻafia ai le vao.

Manaomia o le eleele

Meli Goose e tupu lelei i le eleele lafulafu, lauusiusi ma e sili ona fiafia i le eleʻele eleʻele poo le le mautonu. O lenei laau e talafeagai mo ituaiga uma o fanua, sei vagana ai paʻu, vailaʻau oona ma le mamafa. O le laau toto e sili ona lelei i luga o laʻau feololo malamalama ma le loomuga oneone. E le fautuaina le totoina o se togalaau vine i luga o le teritori lea e latalata mamao atu i le eleele, o le masani e sili atu i le 1.5 mita. I lenei sootaga, aua le totoina le laau i eleele maualalo po o le atuatuvale.

Taimi ma le faʻaleleia o fuafuaga

E amata ona totoina togavao e mafai uma i le tautotogo ma taimi o le tautoulu. Afai o le tulaʻi mai o le a faia i le tautoulu, ona manaʻomia lea o se taimi e totoina ai le lua vaiaso aʻo lei oʻo i le malulu. Afai o le totoina o le laau o le ai ai i le tautotogo, ona tatau ai lea ona i ai le taimi e toto ai se togavao ao lei amataina le amataina o laau i luga o isi togavao.

E taua! E faasaina le totoina o fugalaau i le eria o le fualaau aina poo le fusi e faʻalauteleina, aua o nei laau totō e faʻaumatia ai le eleele ma togalaau failaisa e le mafai ona faʻaalu.
E tatau ona saunia muamua le auala e faʻaleleia ai. Ina ia faia lenei mea, lua vaiaso aʻo lumanaʻi le fuafuaga ua fuafuaina, e tatau ona faia ni manipulations. Saunia le togalaau, aveese uma vao leaga, eliina ma faʻaleleia le palapala ile palapala (o le tele o le eleele ua malepe i se rake). O le tele o le lua mo le totoina o se togavao e tatau ona tutusa ma le 50 × 50 cm, loloto - 60 cm. Vavae ese tulaga o loʻo eliina mai le nofoaga ua faailogaina: gagau le afa muamua o le eleele i le tasi itu ma le afa lona lua i le isi. I le vaega lena o le palapala, lea e latalata i luga, faaopoopo le 7 kilokalama o le humus, 50 g o le superphosphate double, 40 g o le potassium sulfate. O mea uma lava ua maeʻa fefiloi. O le vaega pito i lalo o le eleele e fefiloi ma le oneone oneone (1 pakete). E tatau ona totoina aʻa i se mamao o le 1.5 mita mai le tasi. O laina e tatau ona tu i se mamao o le itiiti ifo i le 2 mita.

Faʻavae o le tausiga taimi

E taua le taua le filifilia o le nofoaga sao ma faia le togalaau, ae ia maua foi le tausiga lelei mo le laau, lea o le a avea ma faavae mo le maualuga ma le tele o fua.

Faʻaleleia eleele

Tuuina atu o le aʻa o le laau i le loloto o le 40 cm mai le eleele, o le kulisi e manaomia ai le tele, ae le masani ai ona faasusu. E tatau ona faʻatonutonu le aofaʻi o le suavai ua sasaa ifo i lalo o le togavao ia tutoʻatasi i le vaʻaia o le tau: o le suavai e sili atu ona tele ma tele taimi i le lāmala nai lo le timuga.

E taua! Afai o le timu e masani ona mamafa ma mamafa, e tatau ona taofi le faasusu vai..
E tatau ona totogia lelei le suavai i le taimi o le fausiaina o le ovary, fugalaau mo le tausaga a sau (o le vaitau mai le ogatotonu o Me seia oo i le amataga o Iuni) ma fualaau aina (mai le amataga i le ogatotonu o Iuni). E le tatau ona galo ia i tatou le fafagaina masani i le taimi o sauniuniga o le vao mo le taumalulu (i le amataga o Setema - ogatotonu o Oketopa). O le tele o le suavai na sasaa i le taimi i lalo o le vaomatua e tasi, e tatau ona tutusa ma pakete 3-5, e fuafua i tausaga o le laau ma le tau. E le mafai ona e faʻauluina le sili atu i le tasi i le vaiaso. E tatau ona faia le tafaoga latalata i le palapala, i lalo o le aʻa. Ina ia mafai ona lelei le faagasologa, e fautuaina ia eliina ni togalaau e 15 cm le mamao i tafatafa o le togavao, o ese mai le 40 cm mai le faavae o le laau. O le suavai e sasaa muamua i totonu o le mea na lofituina ma mulimuli ane i lalo o le faavae. O le faagasologa o le mulching e tauamiotonuina pe afai e vevela vevela ma o vai uma e faasūsūina i luga o le laau e faʻafefe i se fua tele. Ina ia tumau pea le susu i le palapala mo le umi e mafai ai, e fautuaina e faʻafefe le aʻa i le mutia mumu ma sasaa ai se vaega manifinifi o le faapalaga poo le peat i luga.
Gooseberry - o se faleteuoloa o vitamini.
Tatalo le palapala e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le veleina, lea e manaʻomia e aveese ai vao i le aʻa o le laau. I lenei tulaga, o vao e faalavelaveina ai le tafega o le ea ma avea ai se vaega o meaʻai talafeagai. Faʻamama le palapala pe a uma ona faʻamusuina le laau, ina ia maua e aʻa le okesene, ma o le eleele i aʻa e le mafai ona taʻe. Faʻaeteete faʻaeteete i le tatalaina ma le veleina, ina ia aua le faʻaleagaina le aʻa o le laau, ona o nisi aʻa e mafai ona latalata i le eleele.

Fafaga

O fugalaau faʻatoʻa ma minerale o se vaega taua o le atinaʻe masani o laau ma o latou fua tele, o lea e tatau ai ona e taulai atu i lenei vaega i le tausiga o fualaau meli. I le tautotogo, aʻo lei tupu, e tatau ona fafagaina le laau i le paluga o le urea (15 i le 30 g mo le 1 sq. M, e faalagolago ile tausaga o le laau) ma le ponic acid (10 g i le 1 sq. M.). A maeʻa le faʻaaogaina o le faʻamalo, ia eli i luga pe tatala le aʻa.

E tasi le taimi i le lua tausaga, i le tautotogo, aʻo lei amata ona fuga tele le laau, ia fafagaina i le paluga o le pala ma le faapalaga (5 l), superphosphate faigofie (50 g), potassium chloride poo le potassium (20 g), (1 le ipu) i sikuea mita. A maeʻa le faʻamaʻiina, o le eleele e matala ma faʻafeinu i sina vai. I le amataga o le vaitau o le taumafanafana, pe a amata ona faia muamua le ovary, e fautuaina e fafaga le vao i le paluga o le nitrophoska (20 g) ma le potassium humate (40 g) mo le 10 lita o le vai.

Matou te fautuaina oe e faamasani i oe lava i mea taufaʻatau o le totoina o ituaiga kulisi pei: "Kolobok", "Komandor" ma le "Grushenka".
I lalo ifo o le tasi togavao i le taimi e sasaa ifo i le 20 lita o fofo. I le tautotogo, pe a faʻaputuina le seleselega, e tatau ona fafaga faʻatoʻaga i soʻo se fuluʻi phosphorus-masipala o mea e le o iai le suauu. O le a mafua ai le faʻatupulaia o le lanu meamata, le tupu aʻe o tanu, lea o le a faigata ai mo le gaioiga ona alu i le vaega o "moe". E tatau ona faʻataunuʻuina faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma faatonuga i luga o le afifi.

Paʻu ma le faapaleina o le pale

I le lima o le lima tausaga o togalaau togoisi e oʻo atu i se telē telē, ua manatu o le a avea atoa ma faʻatoʻaga matua. Mo le puipuia o le mafiafia o le pale ma le maualalo o fua, e fautuaina ai e teuteu ia taamilo i tausaga taʻitasi i le tautotogo ma le vaitau o le tautoulu. E le gata i lea, talu ai ona o le aveeseina vave o tagata ua maliliu, otaota ua faaleagaina, e le gata ina faafaigofieina le galuega o le seleseleina, ae faapea foi le taofia o le atinaeina o faamai ma le faaleagaina o laau i meaola faalafua. I le faagasologa o le teuteuina e le mafai ona galo e uiga i lala laʻau-fua lima-lima pe fitu tausaga le matua, ua vaeluaina i le pito o le lala lona tolu, o le ua sili atu ona matutua - i le lala lona fa. O wana matutua, e sili atu nai lo le sefulu tausaga le matua, e tatau ona tipi i lalo ina ia maua ai le avanoa mo le fausia o skeletal fruit-bearing shoots. E le fautuaina le togalealele mama, pe a latou fua mai fua lelei. I le tautoulu, e manaʻomia le teuteu lelei. O le faia o lenei mea, o vailaau vaivai, talepe, pala, ma felafolafoaʻi lea e ufitia le pale o le vaomatua o le a vaeluaina i le tulaga o le tuputupu ae. Latou te faʻalavelave i le masani ona ulu atu i le malamalama ma mafai ai ona mafua le atinaʻe o sigi ma faʻamaʻi. E tatau ona faʻataunuʻuina le gaioiga faʻamalosi i se mea faʻamalosi ma le faʻamaʻi. O lili ua lubricili i le vai o le sulfate-faavae (10 g o le oloa ua faʻaaogaina mo le 1 l o le vai), lea e faʻaaogaina ai le togalaau e faʻamau ai le poro.

Saunia mo le taumalulu

Ina ia mafai e le laau ona tumau lelei le taumalulu, e tatau ona saunia lelei mo le malulu. I le taimi muamua, e fautuaina e faamama le liʻo lata ane, i luga o vao, pau o laʻau ma fualaau, ma o vai mamago o loʻo i ai. E tatau lea mea ina ia aua neʻi faia ni tulaga lelei mo maʻi faʻapitoa ma meaʻai. Ma le isi, o le palapala o loʻo siomia ai le laau eli malie malie ma faʻamago.

Vaʻai foʻi isi fualaau aina: algae algae, goji, vine, fugalaau, currants, sea buckthorn, roseberry ma dog rose.
Afai o tagata matutua e matutua, e fautuaina e nonoa uma laʻau i se tasi poʻo ni fugafulu ina ia aloese ai mai le faaleagaina o ia i se mamafa tele o le kiona. I le faaiuga o Oketopa, e tatau ona ufiufi le pito i lalo o le togavao ma lala faʻasoa, afifi ma vaʻai ma fusi lelei. O le mea lea o le ae poloka ai le avanoa i le tootoo vao.

Gestation period

O le kulumose a le kuliki e amata ona tupu i le ogatotonu o Iulai. Mo le taumafaina o le fale ma le gaosiga, o vine ua seleseleina i se tulaga o le matua faatagata matua pe a latou maua se auro auro, aʻo vaivai ma lava suamalie e pei ona mafai ai.

Saili mea e aoga mo viburnum, cherry cherry, fugalaau, tama Iapani, vine, cherry, blueberry, cornel, togavao vao ma le cloudberry.

Tuuina atu

O fua o le vao e faʻalagolago i lo latou matutua, fanua e tulaueleele ai, faʻapea foi ma le tausiga lelei o laau. Afai e te faia mea uma lelei, ona amata lea ona fua mai vao i le lona tolu o le taumafanafana pe a uma le vaʻa. O le mea moni, o le uluai seleselega o le a laiti, ae o tausaga taʻitasi o le aofaʻi o kilokalama e aoina mai le vao o le a tutupu vave, ma a maeʻa le 3 tausaga e mafai ona ausia le maualuga o le gaosiga - e oo atu i le 5 kilokalama mai le tasi laau. E mafai e se laau laʻau ona fua mai mo le 30 tausaga, pe afai e sao le tipi ese o laʻau ma fafagaina e le aunoa.

Malosiaga

Transportability O ituaiga moa lago meli e lelei tele, e maua ai nisi o nuances. Mo le felauaiga poʻo le faʻatau atu o vine o loʻo faʻauʻuina i lalo ifo o le lua vaiaso aʻo lei oʻo i le matua faʻatau. O loo latou valiina i lanumeamata lanumeamata-lanu samasama, e sili ona aoga ma faigata. O le kulisi, lea e fuafua e feaveaʻi, e tatau ona filifilia ma le faaeteete ina ia le ulu atu i ai vaega o le gaʻo, ma le suamalie. A maeʻa lena, ia sasaa i luga o le nusipepa ma se manifinifi magogogogogogogogogogo, ma tuʻu ai mo le tolu itula. E talafeagai le feaveaʻi o se kulisi i totonu o se koneteina ma puipui malosi.

Taumafa mililo samasama, fugalaau, pulu, cherries, tamato ma kāloti.

Faaaogaina le kuluga

O le ituaiga e sili ona lelei ma e mafai ona faʻaaogaina mo le faia o compotes, aemaise lava mea inu suamalie e faia mai vine lanisiisi. O fualaau lanumeamata lanumeamata-e masani ona kukaina jams, jam ma jam. O pusi e faʻaaogaina foʻi mo le faʻamaisa. O fualaau ua saunia lelei e faʻaaogaina ai pies, keke, muffins ma faʻauluina fou.

E taua! E le fautuaina e taofi pea fua o le seleselega mo se taimi uumi, e sili atu le vave gaoioi vave, ina ia mafai ai ona ausia le aofaʻi maualuga o vitamini i le oloa maeʻa.

Le lelei ma le le lelei o le ituaiga

Faatasi ai ma tulaga lelei e iloagofie ai:

  • vave lava ona matua;
  • sili ona suamalie suamalie ma le manogi o le meli, lea e naʻo le uiga o lenei ituaiga;
  • lelei le tetee atu i le maualalo o le vevela;
  • maualuga fua;
  • faigofie o le tausiga.
Faatasi ai ma le le lelei o tala o le ituaiga o:
  • faigata i le seleseleina ona o le tele o palalaupapa i luga o le tipu;
  • vaivai le tetee atu i faamaʻi ma meaola faalafua;
  • e manaʻomia le palapala ma le malamalama.
O le mea lea, o le fualaau gogo meli o se ituaiga lauiloa tele, aua e taua tele ona o lona tulaga taua. E lava le faigofie e tausi ai ia te ia, ae o le tulaʻi mai e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa ma le filifilia ma le faaeteete o le teritori. Ina ia maua le maualuga o gaioiga, e tatau ona e mulimuli i fautuaga uma, mulimulitai i mamanu o le faʻamaʻiina ma faʻapipiʻi i taimi uma pupu.