Pear

Pear "Perun": uiga, mea lilo o le galue manuia

I le avea ai o se tulafono, o vailaʻau malulu o le pears, lea e totoina i itulagi ma se tau vevela, ei ai fualaau laiti. I la latou talaaga, o le tele o pears "Perun", na ola manuia i Siberia, e ese le eseesega. O le a tatou masani foi i le faʻamatalaga ma foliga o lenei ituaiga.

Tofiga

O le amataga o le pi "Perun" o le Research Institute of Horticulture of Siberia. M. A. Lisavenko (NIISS oi latou M. A. Lisavenko), lea o loo i Barnaul. O le vaega o le faʻatoʻaga na faia i le fausiaina o se ituaiga, e aofia ai: Puchkin I. A., Kalinina I. P., Karotaeva E. P., Borisenko M. I. I le faaiuga o faamasinoga eseese o le setete, na fautuaina le "Perun" mo le galueaina i Sisifo Siberia ma East Siberia itulagi. I le tusi resitala o le FGBU "Gossortkomissiya" o lenei ituaiga na aofia ai i le 1998.

E te iloa? O le laufanua o le pear e leʻi i ai, ae mo le taimi muamua na togafitia ai, e foliga mai i Eleni anamua mo 1000 tausaga BC.

Faʻamatalaga ma uiga iloga o le ituaiga

"Perun" o le tuai o le vaitau o le autumn, ua lava le puipuia i le malulu malulu, e galueaina i le Siberia leaga tele. I le taimi lava e tasi, na mafai ai e faifaatoaga ona tuʻufaʻatasia i Perun ia meatotino e lava le mamafa o le taumalulu ma le lelei o fua o fua.

E taua! E tatau ona maitauina e ui lava o le ituaiga "Perun" e lafoina i Siberia, o lona faigata o le taumalulu e manatu na o le faamalieina o faifaatoaga Siberia, ma aemaise lava o ogaoga ogaoga e mafai ona malolo ai laau.

O le fua o fua o le ituaiga e tusa ma le 60 centita i le hectare. I tulaga Siberia, o le tusa ma le 18 kilokalama o fualaau aina i lea vaitau e mafai ona seleseleina mai se laau e tasi. O le suaina o le laau e amata ile 5-6 tausaga.

Wood

O laau o lenei ituaiga e taua o le sredneroslye, o loo i ai se paluga lapotopoto, lapotopoto, e le o se pale tele. O laina ua agai i luga. O lanu mumu e lanu mumu-e enaena, e pisi ai. O laulaau e lamolemole, palasi, laʻititi i le lapopoa, ova ma le lanumeamata lanumeamata i le lanu.

E te iloa? O le laʻau o le pi e matua vevela ma mausali, ma e tumau lelei ona foliga lelei pe a uma le faʻamagoina ona o le i ai o le mea e taʻua o "sela maa". Ae i le taimi lava e tasi e mafai ai e lenei fafie ona fesuiaʻi, o le mea lea e faʻaaogaina ai i galuega faʻaaoga i totonu.

Fua

I le averesi, o le mamafa o le fualaau "Perun" e mai i le pe tusa ma le 140 i le 180 gramu, ae o le a tupu tele ma lapisi tele. Lanu lanu lanu samasama, ma e foliga mai e susulu i luga o le afa o le fua. E lanu lelei, e manaia le manogi. O le tino e paʻepaʻe, e lelei ona fatuina, e masani ona taatele. O le tofo o fualaau suamalie e suamalie ma suamalie, o le latou tofo o le 4.2 points i luga o le lima-fausaga. O le ituaiga o mea lautele. O ona fua e lelei uma mo le taumafa fou ma ituaiga ituaiga o gaosiga (jam, sua, cider, ma isi). E mafai ona tausia fou mo se taimi umi. I totonu o le potu, e teuina mo le 3 masina, seʻi vagana, o le mea moni, na vavae ese mai lala, ma e leʻi pa'ū i lalo.

Siaki le ituaiga o vine mo Siberia, le Moscow ma le vaega ogatotonu.

E faʻapefea ona filifili fua

A filifilia filifiliga, e tatau muamua ona taʻitaʻia oe e se tulafono faigofie: faʻatau fua mai fatuga taʻutaʻua poʻo tausi fale. O le tausaga sili ona lelei o le fatuina e oʻo atu i le 3 tausaga. Afai e leai se faʻalaʻau i luga o le meaʻai, ona fai lea o se fualaau e tasi le tausaga. Mai le ogatotonu o le ogaumu e tatau ona atiina ae ni pulumu, lea o le lumanai o le a maua ai ni lala fou. O aʻa e le tatau ona faʻamago pe pala.

E te iloa? E oo lava i le aliali mai o le tapaa i Europa, e ulaula e tagata Europa lau o laau eseese. O le mea e sili ona lauiloa mo le ulaula o lau laʻau.

Filifilia se nofoaga i luga o le saite

Mo le totoina o fatu "Perun" e tatau ona piki se nofoaga lanu, puipuia mai matagi. E le gata i lea, o le eleele vavalalata e matua le manaomia. O eleele e sili ona talafeagai: oneone lanu, oneone ma oneone mama. I le faʻamuamua, e mafai ona ola lenei paʻu i luga o le eleele poʻo eleele oneone, ae i lenei tulaga e tatau ai ona fausia se paluga tetele ma le palapala o le maualalo o le acidity pe a totoina se fatu.

Galuega sauniuni aʻo lei tulaʻi

Ina ia totoina se fatuga, eli se lua 1 m loloto ma pe tusa o le 80 cm le lautele. O lenei pu ua saunia tusa o le 10-15 aso ao le i totoina. O lea taimi e talafeagai mo le eleele e faʻavae i le taimi o le totoina - o le a faʻamautinoa ai ua totoina le seedling i le tulaga manaomia. Afai o le palapala e mamafa, pala, i le taimi lava e uma ona eli i totonu o le lua faʻaopopo se vaifofo o le lime-fluff, lea ua saunia i le fua o le 2 ipu o le lime i le 10 lita o le vai. A maeʻa le fofo, e lua ipu vai e sasaa ifo i totonu o le lua. O le palapala na aumai mai le lua e faʻasaoina. O se siteki e lafoina i le pito i lalo o le lua, lea e sosoo ai le fusia o le ogalaau o le sapling. Afai o le totoina o se fatu laau e tatau ona tupu i le tautotogo, ona lelei lea ona eli se lua i le tautoulu. O isi laasaga e saunia ai le nofoaga e tulaʻi mai ai e talitutusa ma na faʻamatalaina i luga.

Faitau tulafono o le tautotogo ma le totoina o pears.

Laasaga taʻitasi i le laasaga o le totoina o fatu

E mafai ona totoina fua i le tautoulu, ma i le tautotogo. O le tulaʻi mai o le taumalulu e sili atu ona lelei. Faatasi ai ma lenei totoina, o laau totō e sili ona lelei aʻa ma sili atu ona faigofie ona tumau i vaitau leaga. Ae i le taimi lava e tasi e le mafai ona latou gaoioi le malulu malulu, ma o latou lanu ma aʻa laiti e tosina mai ai ni aʻa i le taumalulu.

Pe a totoina fatu e tausi i le faasologa lenei:

  • o le palapala na faʻamaʻea muamua mai le lua o loʻo faʻafefiloi ma le humus (faʻalagolago i le lelei o le eleele, mai le 5 i le 30 kilokalama), superphosphate (50 g) ma le masima (30 g);
  • o le mea na tupu mai ai paluga na sasaa ai aʻa o le fatu, ao lona aʻa aʻa e tatau ona tulaʻi i luga aʻe o le eleele e 5-7 cm;
  • eleele ua ufitia;
  • ia faia le lio i luga o le ogaumu (2-4 cm) lau o le eletise (pe tusa ma le 40 cm) i tafatafa o le fatu laau;
  • 20-30 l o le vai puipui ua sasaaina i totonu o le liʻo afaina;
  • pe a uma ona susu le susu, o le liʻo e tumu i le mulch mai le peat, sanddust poo humus humu;
  • O le ogalaau o loʻo nonoa i se fasi puaa na faʻasalaina muamua.

Vaʻaia togafitiga taimi

O tulaga faapitoa o Siberia e le afaina ai tulafono uma o le totoina ma le isi tausiga o le Perun pear. E le sili atu nai lo isi ituaiga, e manaʻomia le teuteuina, faʻamalolo, togafitiga puipui mai meaola faalafua.

Faʻaleleia eleele

O le faʻaaogaina o le eleele i totonu o le vaituloto lata ane-faia e faia i le tautotogo. I le tau mafanafana, e manaʻomia e le talo le faʻamautu masani. I le tulaga o se taumafanafana matutu, e oʻo atu i le 3 pakete vai e faʻaalu i le laau i le taimi e tasi, e faʻafeinu i le afiafi. Le eleele o loʻo siomia ai le ogalaau mulch sawdust pe peat. E tatau foi ona aveese vao mai le eria lata ane i le laau. I le faagasologa o le saunia o pears mo le vaitau o le taumalulu, ua eliina le teritori eleele, ae papaʻu. A maeʻa lena, o le eli i luga o le lio e faʻafefeina ma ufiufi i le peat or sanddust i totonu o se 20 cm mafiafia.

Laʻei pito sili

O le pito pito i luga luga o se laau e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi tupu aʻe le pua. O se vailaʻau oona e faʻaaogaina e fai ma fusi pito i luga (700 g o urea i le 10 lita). O le laau atoa o loʻo sosolo i lenei fofo.

E taua! I le tausaga muamua talu ona totoina, e le manaomia e le laau se meaʻai faaopoopo.

A maeʻa le vaitau o le vavalalata, e faia le faʻamaʻiina i se vaifofo o le nitroammofoski, lea ua saunia i le fua faatatau o le 1 vaega o le nitroammofoski mo le 200 vaega o le vai. E tasi le pakete e 3 pakete o se vaifofo faapena. O le fofo o loʻo faʻaaogaina i le faiga o le faʻavaivai. I le masina o Iulai, o le fafagaina fafaga i meaola oona, o le vaifofo lava lea e tasi o le Urea, e pei ona faamatalaina i luga. I le autumn, pe a eli faataamilo i laau faataamilo i laau, e faaopoopoina le pefu laupapa i le eleele (150 g i le 1 sq. M). E le gata i lea, ao faagasolo lenei vaitaimi, faʻatautaia lelei le fafagaina o laau matutua. E mafai ona e faʻaaogā faʻatoʻaga faʻapitoa e sauniuni, ma e mafai ona e saunia lelei le paluga. O se faʻataʻitaʻiga o sea faʻafefiloi: 1 sipuni sipuni o le paluka chloride ma le 2 sipuni puno o superphosphate granules i le 10 lita o le vai.

Togafitiga puipui

Eseese "Perun" e tetee atu i faʻamaʻi eseese, ae faʻaesea le ono mafai ona tupu, e tatau ona faia togafitiga puipui o laau. Mo lenei mea, i le tautoulu ma le tautotogo, ou te gaosia le suavai Bordeaux. E le gata i lea, o le afifi o le tautotogo o se pi ma se vaifofo o le Uurea e fesoasoani foi i le aveesea o iniseti leaga ma sigi. Ma, o le mea moni, o se puipuiga lelei mai iniseti o le faʻamamaina lea o le pi ma le paluga o le lime.

Teuteu

O le teuteuga muamua e mafai ona faia leai muamua nai lo le laau e oʻo i le 2 tausaga. E faia i le tautotogo. I le taimi lava lena, o le totoina mai le ogalaau autu e le vavaeeseina. O le ogalaau o se laau talavou ua faapuupuuina e le kuata, o lala lalata ane ua tipiina i se mama, e le tatau ona toesea. I le lumanaʻi, ia faʻaumatia faʻamalosi fua. O lālā o le skeletal e sili atu ona faʻapuupuuina i tausaga taʻitasi e le kuata le umi. E tatau ona faʻamaʻo le tumutumu o le tipi, o le tipi e togafitia i le togalaau. I totonu o le tautoulu na teuteuina ai lala o lalo ifo: gau, faaleagaina, mago. Ia mautinoa ia aveese ia lala mama, lea e susunuina. O tamaʻi tausaga-tasi e faʻapuupuuina e le tolu. Afai o le toe teuteuina o teuteuga e faia, ona amata lea i lala laititi.

I pears malulu e aofia ai ituaiga eseese e pei o: "Fairytale", "Rogneda", "Hera", "Tenderness" ma "Krasulya".

Puipuiga mai le malulu ma rodents

Ina ia puipuia mai le malulu, o laau ua nonoa i luga o paʻu manogi i lalo ona afifiina lea i le vele. A maeʻa le kiona, o le isi kiona e lafo i totonu o le liʻo lata ane, e fai ai ni kiona. O meaʻai e pei o musele, voles, rati o le suavai e mafai ona mafua ai le faaleagaina ogaoga o laau. E sili ona lamatia mo laau talavou. O paʻu e leai ni meaʻai e aoga tele i mumumu ma voles, mo se faʻataʻitaʻiga, 2 vaega o le ipu tioata i le 1 apa falaoamata ma le 1 le suka. Ae mo rati vai, o le pa puipui ma le tele o le tele o le 10-15 mm e maua ai se puipuiga lelei mai ia i latou. E tanumia pe a ma le 50 cm, o le lapoa o sea pa e tusa ma le 70 cm. E faʻaaogaina foʻi mailei i rato.

O le isi meaola matautia o le pi o le hare. E mafai e lenei manu ona 'ai mea uma e oʻo i ai: paʻu, pulou, pale. O tagata e leai ni mea faʻafefete e faʻaaogaina ai laau e faasaga i mea leaga. E mafai ona avea lenei mea o se faʻafefiloi o le tutusa o le omea ma le povi pulu ma le faʻaopoopoga o le creolin (100 g mo le 10 l o le faʻafefiloi). I le faaiuga, e mafai ona matauina o le galueina o ituaiga o pene "Perun" i tulaga Siberia e le o iai ni faigata faapitoa. Na o le pau le mea vaivai e le lava le mamafa o le taumalulu i tulaga o le ogaoga ogaoga ogaoga, lea, e ui i lea, e faigofie lava ona faigofie. Ae, i le faatoilaloina o faigata o le tuputupu ae, e maua e le fai togalaau se seleselega o fua lelei i le autumn.