Fua o le gaosiga

E faʻafefea ona aveʻesea le meaola i totonu o le togalaau

E eseese ituaiga vao. O le toatele oi latou e tauva ma le totoina o togalaau, manumalo i lo latou nofoaga ola. Fafagaina i latou lava (i le faasaienisi, avea ma autotroph), latou, pei o le totoina o fualaau faisua po o fugalaau, e manaomia le malamalama, susu, vailaau oona, o le mea lea latou te taumafai ai e tau mo le olaga, faapologaina o latou tuaoi.

O nisi weeds latou te faia lenei mea faatasi ai ma le fesoasoani o se isi aʻafiaga o aʻafiaga, o isi i le tau o le puʻeina o ni teritori fou, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le tele o le faʻasalalauga.

Ae o loʻo i ai foʻi vao vao leaga e le mafai ona faʻatoʻilaloina teritori mai isi laau totō, ae na o le ola i mea latou te totogiina, o le mea lea, e le o ni tauvaga ia i latou, ae "tagata faalagolago." Faatasi ai ma se tasi o nei parasite ma e tatau ona tatou iloa sili atu. O lea la, o le mea tonu: o le a lea ma le auala e taulimaina ai.

Dodder: Feiloai i le vevela leaga

Dodder - o se laau oona e leai ni laulaau ma ni aʻa e le mafai ona i ai nai lo le tau o isi tagata o le lalolagi: i le faʻaaogaina o suckers tulaga ese e faʻapipiʻi atu i le tagata foaʻi ma loloto lona ulu i totonu o lona tino, o le meaola e faʻapipiʻi i luga o ia laau totō, faʻalauiloa vave atu i teritori fou ma fou .

E te iloa? O totoga faapitoa e fesoasoani i le tagata o loʻo vaʻai e maua se sulu i luga o le laau e taua o le haustoria. O le upu haustor e mai le faa-Latina ma ua faaliliuina moni o se tagata inu, tusia. Haustoria mo lona faamoemoe faamoemoe e suitulaga ai aʻa. O le mea moni, o aʻa ia ua suia, e na o se tasi lava laau toto e maua ai le malosi mai le eleele, pei o isi laau toto, ae tuusao mai le tino o le "pule" (sili atu, o le tagata na afaina). I le faʻafesoʻotaʻi ma se isi laau, amata vave ona tupu vave vao, e pei o aʻa ua pauu i eleele laulelei, e ulu atu i totoga o le tagata foai ma suʻeina fua taua e tatau mo le parasite.
O lenei gafatia e ola mai i luga o le meaola e avea ma se tasi o mea aupito sili ona matautia ma faʻaogaina faʻataʻitaʻiga, e le gata i lea, e faʻateleina ona atinaʻe vave ma fetaui i tulaga fou fou.

O le vaomatua o vaomatua o Aferika ma Amerika ua taʻua o le nofoaga na fanau mai ai le vao, mai le mea na salalau atu ai ona toso toetoe lava o le lalolagi atoa, ma suia e tusa ai ma tulaga taua o teritori fou. O le iʻuga, e sili atu i le 2.5 le faitau selau o ituaiga ituaiga o parasite o loo iloa i aso nei, e ese mai le tasi i le isi i le lanu, o le mafiafia ma le fausaga o fatu ma fugalaau, faapea foi ma mea e fiafia i ai - o se ituaiga o aganuu, e mafua ai ona masani ai le parasite (peitai, "le amanaia"). E na o le 164 atunuu na afaina mai le osofaia o le fanua i le aso!

I fafo atu, o le mea e foliga mai e pei o se uumi uumi, lea e mafai ona lelei ma manaia. Talu ai e le manaʻomia e le mea lenei le vevela, e leai ni vaega lanu meamata: faafetai i le vali suia le flobaphene, o lona lanu samasama poʻo le mumu. O fua e toetoe lava a le mafai ona faʻaalia e ufiufi ai le uumi umi o le meaola o loʻo avea ma faʻamanatuga o le laau o loʻo i ai laupepa, ae ua leiloloa i latou i le faagasologa o le evolusione e matua le lelei.

E matua paepae paʻepaʻe, lanu piniki po o fugalaau lanumeamata e ufiufi uma le laau. O fatu e tele naua ma faʻamalosi: o le vine e tasi e maua mai i le sili atu ma le selau afe fatu, e mafai ona totogo mai i totonu o le eleele mo le sili atu ma le lima tausaga, e oʻo lava i le pasia o le meaola a le manu ma taia le eleele i le fuga.

E te iloa? O le isi mea e sili ona le mafai ona maua i luga o le mea lea o le "puipui" fatu, ma faia ia foliga tutusa i foliga e mafai ai i fatu o le laau na afaina. O le mea lea, o le aoina mo le totoina o fatu o lau pele e sili ona e fiafia iai i lenei siama, e te ono lamatia oe i le tautotogo faatasi ai ma fugalaau ma le vampire e fasioti ai i latou.
O fatu o le meaola, pipiʻi, o le 2-3 vaiaso e mafai ona fafagaina i latou lava. Ma le isi, o meaʻai i totonu o le fatu e mafai ona gaoioi mai le tasi pito i le tasi, ona o le fatu lava ia e alu i le avanoa mo vaʻa mamao (e oʻo atu i le 30 cm).

E mafai ona afaina laau totő ma laau afu ma laau e afaina ai le tagata. O le tele o taimi, o vao mamago i luga o togalaau (clover, alfalfa ma isi mutia vao vao e matua afaina lava i ona aafiaga leaga), ae atonu o le a avea ma se tagata le manaomia i le togalaau poo le togalaau. Faʻasalaga masani o leona e aloese mai lekiiki, fualaau faisua, melons, vine ma vine, fualaau aina ma laau afu, faapea fugalaau.

O le galuega taua a le tagata o loʻo vaʻaia e aumaia ai le afaina tele i le tagata manua. Fafagaina o le parasite, o le aganuu e faagesegese ai lona alualu i luma, e leiloa le mafai ona atiae e masani lava ona o le le atoatoa o le tuufaatasiga o minerale ma meaola oona. I totonu o fualaau faisua, o se taunuuga, ua faʻaitiitia le faʻaitiitia o le taumalulu, ma e leai se mafuaaga e tautala ai e uiga i le leaga le aʻafia o le parasite i le tele ma le lelei o le fua.

O le Dodder e matautia e le gata mo le laau, ae faapena foi mo le lalolagi manu. O palaloids faʻamaʻi o vaega ia o le tagata pa'ū e mafai ona mafua ai le vevela ogaoga, ma o nisi taimi o le oti o manu, aemaise lava pe afai o pusa na afaina i le parasite na faʻaaogaina i meaai e le fou, ae pei o le vaomago. I le faʻaopoopoga, o le tagata faʻatautaia o se faʻalavelave o le tele o faʻamaʻi viral. E le faʻamamaina vao tumutumu o meaʻai e maua mai i le mea e ufiufi ma e le lelei.

I nai tootoo, e mafai ona maua ai se aoga aoga i le tino o le tagata, ma i le tele o itu o lenei mea e faafaigofieina e na o mea na oona o le ova. E mafua mai i fualaau oona e maua ai fualaau faasaina e masani ona faʻaaogaina i vailaʻau faʻapitoa (e le faʻaaogaina e le fomaʻi alofilima lenei laau ona o le le lava o le malamalama). E tatau ona aoina se fao vailaau faʻamaʻi pe a fuga le fale.

I nisi o faleoloa i luga o le initaneti, sa i ai foi ni ofo e faatau mai ai fatu laau, ma o le tau e manaia: 50 g fatu e tau e tusa ma le $ 8 tutusa, ae o se taga tutusa o fatu, fai mai, pasili, e sili atu ona taugofie!

E mafai e le faiva faʻatautaia o se pisinisi lelei, ae e tau le aoga le totoina o se laau i luga o lana lava fuafuaga: o se parasite o le a sili atu ona leaga nai lo le lelei. Ina ia mafai ona totoina se meaola, ona aua nei galo loʻu ulu, pe faapefea ona aveeseina, e sili atu le maua o meaʻai vailaau i se auala sili atu ona lelei.

Ma e faigofie ona mateina le faigata o le tau atu i le meaola pe ae mafaufau i le loloto o le toto o se laau i totonu o le "tino" o le tagata afaina: pe a tupu sea sootaga, o le parasite e mafai ona fasiotia i le taimi e tasi ma le tagata foai. E le gata i lea, talu ai ona o le umi o le fatu, e oʻo lava i le umi o faʻamautuina i luga o le 'upega tafaʻilagi e ono le aoga.

E taua! E pei lava ona masani ai, o le a le mea e mafua ai le vaivai ma le le mafai ona faʻatafunaina i le taimi lava e tasi ona vaivaiga: seivagana ua maua e le laau se tagata foaʻi ma e le o malupuipuia i ai, e faigofie tele ona aʻafia i fafo atu ma e mafai ona vave faʻaleagaina faʻafesoʻotaʻi ma kemisi. .
Ae o le auala sili ona lelei e foia ai le puipuia mai le puipuiga.

Auala puipui: auala e puipuia ai le osofaiga a le au

Talu ai ona o se mea ofoofogia le taua, o le tulafono autu mo se fai togalaau o le mautinoa lea o fatu o laau toto e te totōina, o le faʻamalositino o loʻo e faʻaaogaina, o le lisi o loʻo e galue ai e le aofia ai fatu o lenei parasaite.

Afai o le tagata o loʻo aloaʻia i luga o lau 'upega tafaʻilagi, aloese mai le totoina o fatu e faʻapotopoto lata ane mo le tausaga e sosoo ai (ioe, tatou te le o talanoa e uiga i fatu tetele o loʻo loloto i totonu o fualaau aina ma maua mai pe a maeʻa mo ni nai aso i lau faamalama sill).

O le a sili atu le taugofie: talu ai o tulaga faatonuina o loo faamalosia i lo tatou atunuu e faasaina ai le faʻaogaina o fatu ua pipiʻi ma le meaola, o se tagata gaosi oloa e faia se suesuega faapitoa o le fatu o le fatu ao le i faʻatau atu, o lea e toeitiiti lava a le mafai ona faʻatau se togitogi faʻatasi ma fatuga autu.

Aua e te fesili mai le manulele mai se tinamatua masani, ona e te le iloa mea na 'ai e ana manu. Maua le faʻala i totonu o nofoaga siaki ma fesili mai le kamupanī poʻo mai le faʻatau pe latou te mautinoa le mamā oa latou oloa. E talitonuina o le muti atoa lava o le fuataga o se faʻamaoniga e lava lea e maua ai fatu fatu, pe afai latou te paʻu i ai, ua leai se latou fuga.

O le lapataiga lava e tasi e tatau ona faʻaaogaina e faatatau i le palapala lea e faʻaaogaina mo tipu. Aua nei ave le fanua i se togavao pe a tele le vevela, ma sili atu mea uma e faatau mai i le faleoloa mea e saunia-saunia: o lenei eleele e le taugata tele, ae e mautinoa e leʻi afaina i meaola faalafua ma e faaopoopo i mea ola uma ma mea inu e tatau ai mo laau toto. E le o se mea e le masani ai le aumaia o fatu i luga ole eleele ile vai e faʻaaogaina e faʻainu ai, ae o le mea sili lea ona faigata ona puipuia e le tagata lava ia.

O lea la, ia matua faʻaeteete ma manatua: o le mea e fai ma tulafono, e leai se fanua e lūlūina, ma o lo tatou faʻatamala e fesoasoani i le parasite e ulufale ai i le dacha!

Faʻatekonolosi faʻataʻitaʻiga e faʻafefe ai le faʻamalosi

A faʻapea o loʻo faʻaalia pea le meaola i lau togalaau, o loʻo i ai nisi o auala e faʻaaoga ai se vao e aunoa ma le faʻaaogaina o mea oona po o le vaʻalele.

O le mea lea, ua matou iloa o le mea sili e lamatia ai le meaola o le tele o fatu, lea e mafai ona faatumauina lo latou malosi mo se taimi umi, e tusa lava pe loloto i le palapala. O le mea lea, o le autu ma le galuega muamua o le puipuia o fatu o le parasite mai le matua.

O le aveesea o le tagata mai le laau na tausia ai o ia o se auala le lelei e puipuia ai le vao: ua lava le le matauina o se vaega laitiiti o le au ma o le a toe maua ai le parasi. O le mea lea, e tatau ona aveeseina le laau mama mai le eleele ma susunuina le afi, ma o le sili atu foi le lelei!

E mafai ona taumafai e aveese le tagata mai luga o se laau i le mataupu pe afai e le i puipuia e le pamu le tagata na afaina, ma o le mea o le a tupu e ese mai le tagata. Ae ui i lea, i lenei tulaga e tatau ona faia ni siaki siaki, talu ai ona o le afaina o laʻau e faigofie ona pipii i le fale foai.

E mafai ona e taumafai e faʻamamā le palapala ua afaina i fatu pa'ū. E tele auala e faia ai lenei mea.

Muamua o le tanu o fatu i le loloto e le mafai ai ona latou o aʻe. O le uiga ese o le tagata o loʻo taoto o loʻo taʻoto i le mea moni, e pei ona taʻua, e leai sona lava aʻafiaina o le aʻa, o lona uiga e mafai ona totoina fatu i luga ole laulau o le eleele. O le mea lea, o se metotia lelei e faʻafeutagaʻi ai ma le mea o loʻo i luga o le loloto (e le itiiti ifo nai lo le lua fana) le eliina o le palapala ma le suiga talafeagai o le eleele - o lenei mea e mafai ai ona e "tanumia" fatu na faaputuputu i luga i le loloto e mafai ai.

O le auala lona lua e faʻamoemoe e faʻafefeteina ai fatu o le meaola e vave tutupu, ina ia mafai ai ona faʻaumatia a latou aʻa, e le faatagaina ai i latou e pipii atu i le tagata na afaina (e pei ona fai mai, e toetoe lava a leai se puipuiga mai le meaola). O le faʻamalosiina o le germination o fatu o loʻo totoe i luga o le fogaeleele e mafai ona tele le suavai i le tautoulu ma le tautotogo mo ni nai vaiaso aʻo lei totoina le fua autu i le eleele.

O fatu e afaina o le a vave lava ona tupu mai le afifi lea e faigofie ona aveeseina e togafitiga. Ae peitai, afai o vine laiti o vine i totonu o le vaiaso ma le afa latou te le maua se laau e mafai ona latou pipii i ai, o le a latou oti ona o le le mafai ona tupu tutoatasi.

O se laasaga muamua o le lapataiga pe a uma ona fufulu le eleele o totoina i luga o na fualaau aina e le faʻaogaina ai le laau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le oats ma le saito e matua talafeagai lelei lava i lenei parasite.

Vaomatua e afaina i le tagata o loʻo i luga, fautuaina le moa aʻo leʻi fuga le laau. Afai tatou te talanoa e uiga i se togalaau fualaau faisua, oti ese i le maualuga o le 2-3 cm i luga aʻe o le eleele, e talafeagai uma le mutia e afaina (mo se faataitaiga, i le vavae) ma ona tuaoi i totonu o le laina o le itiiti ifo i le 1 mita. Ona fautuaina lea e fatuina lenei vaega ma le oats e tasi po o isi meaʻai e aloese ai toe faʻamaʻi.

O se isi metotia e tau ai le fagafao - afi. O le mea lea, i le afa lona lua o le seneturi talu ai, na faʻaaogaina ai e tagata Amelika ni faʻamalosi afi mumū faapitoa (mumū afi), lea na latou totoina ai vine ma fagaina fanua. O lenei metotia e faʻaaogaina i nisi o Europa. E leai ni mea faigaluega i lo tatou atunuu, ma e le saogalemu le faʻaaogaina o le afi mumu i le dacha.

O le mea mulimuli, o le isi auala e le o se kemikolo e faʻafefe ai le meaola, o le faʻaaogaina lea o sauniuniga e faʻavae i luga o le laiga o le galo Alternaria, peitaʻi, i lo tatou atunuu o ia ituaiga o meaola e faʻafitauli, ma, e le gata i lea, latou te galue i se siosiomaga malie, o lona uiga, E tatau ona iai le vai mo se taimi umi. O le taimi lava e mūmū ai le laau, e faʻamuta ai le faʻaalia i le galo.

Le faʻaaogaina o vaovao e faʻaumatia ai le meaola

O o matou tuaa talu ai nei, i le atuatuvale o le laumei, sa taumafai e faaaoga le uʻamea ma le copper sulphate ma e oʻo lava i le kerosene ma le sulfuric faasaga i ai. O fualaau muamua muamua e lua e leʻi faaalia ai le maualuga o le aoga, e pei o le tolu ma le fa, ona faʻaaoga lea o na mea i totonu o le fale, atonu e tutusa ma le togafitia o le tiga o le ulu ma le guillotine.

O le mea lea, i mataupu e sili ona faigata, pe a le mafai e le afi, po o le "pelu", po o le "tutusa ma lea mea" le faatoilaloina o le parasite, e na o le tasi le ala e alu ese ai - o vaovao. E le mafai ona fai mai e sili atu le latou filifiliga, ae faʻatasi ma le faʻamalosi malosi e mafai ona fesoasoani i le latou fesoasoani e faʻatoʻilaloina ai le fualaau faisua, fualaau aina ma vine.

Afai e tatau ona faʻaumatia ia fatu pa'ū i luga o se moega e saoloto mai le aganuu autu, o suauu ethylhexyl ma esters e mafai ona faʻaaogaina. Faʻafefiloi ma le ammonium nitrate ma le ammonium sulfate, o nei fualaau oona o le a laveaiina ai oe mai le vao. Ae afai o iai i le nofoaga afaina o loʻo i ai isi laau totino, aemaise lava faʻataʻitaʻiga, o le a latou mafatia e pei lava o le pest.

Glyphosates e sili atu le saogalemu mo ia ituaiga togalaau, ae le mafai ona faʻaaogaina pe a uma ona totogo le laau. O le mea lea, e tatau ona faʻaaogaina le vailaʻau pe a uma le faʻavaivai faʻamalosi, i le taimi lava e ola aʻe ai le tagata aloaʻia, ae leʻi totoina le togalaau. O le filifiliga lona lua - gaioiga i le tautoulu, i le maeʻa ona seleseleina o le fua ma toe faʻaleleia le suavai.

E taua! Vavao faʻamaʻi oti le tamaʻi meaola vave. Pe a amata ona fuga mai le pala, o lona tetee atu i vailaʻau e sili atu le maualuga. O le mea lea, i le taua faasagatau i le mea e le mafai, o le taimi e galue e faasaga ia te oe! O le isi mealilo: o togavao e sili ona lelei i luga o se susu susu, o lea e fautuaina ai e faia le togafitiga pe a uma timuga poʻo le tele o le suāsusu.
Ave ese le meaola, fasi fualaau faisua, sili atu le faigata nai lo le lime o lenei parataite i luga o vao mutia.

O faʻatoʻaga mulimuli na faia e le kamupani Siamani o "Bayer" e faʻaumatia ai le tagataola i le amataga o lona tuputupu ae) .

Ae o C-metallohlorovye o vailaau e pei o le "Afa oona" po o le "Uluaʻi Auro" e mafai ona fasiotia ai le na o se gaioiga e lamatia mo le fualaau aina lava ia.

Kaloti e mafai ona faʻaolaina mai le paluga ma le faʻafefiloi o vaovao "Stomp" ma le "Reiter".

Faatasi ai ma isi fualaau faasaina ua fautuaina mo le tauina o le meaola, e mafai foi ona nofo toatasi i fafo (na faia e le Swiss Swiss DuPont) ma Targa (o le fualaau mai Iapani mai le Nissan Chemical).

Dodder - o se mea matautia matautia. E fesoasoani le togavao e faʻaumatia, ae ui i lea, e mafai ona maua se lelei lelei pe a faʻapipiʻiina, i totonu ia i latou lava ma isi auala faʻataunuʻu (faʻaaogaina o eleele, puipuiga, totoina o mea e le afaina, ma isi). E naʻo le faʻaauauina ma le faʻatinoina o galuega e mafai ona maua ai le selau pasene o le iuga.