Lafumanu

Tulaga lautele ma uiga o le solofanua a Karachai

O Karakei, o se tasi o solofanua pito i leva, o lona laufanua o le North Caucasus. O le mea e sili ona fiafia i ai tagata Caucasian o le galueaina o lafumanu eseese ma le faia o ituaiga fou. O nei solofanua sa fafagaina e ala i le sopoia o solofanua i sasaʻe faatasi ai ma faleoloa i le lotoifale.

Amataga

Mo le taimi muamua na faʻaalia ai solofanua Karachai i le seneturi lona 15 i le fanua o Elbrus. O i latou o se vaega o le talafaasolopito o tagata Karachai, faʻatasi ma i latou uma i taimi lelei ma taimi leaga. O nei solofanua sa iloga i le onosai tele. Malamalama atoatoa i taleni o loʻo vaʻaia e paʻu, na mafai i le taimi o le suiga mai le Kuban e oʻo atu i le Marukh i Sukhum. Ona toeitiiti atoa lea o le afe o tagata taitoatasi, na ave i palesi, na savavali e tusa ma le 150 km i nofoaga le talafeagai. I nisi o nofoaga e tatau foi ona tuu ifo i lalo e faaaoga ai maea. Mulimuli ane na avea i latou ma malosiaga autu i le faavaeina o Kuban ma Terek Cossacks.

E te iloa? O se tasi o foliga o solofanua o se atinaʻeina o le paʻi. Faatasi ai ma mata, faalogo ma manogi, o nei manu e le mafaatusalia ma isi meaola. Le mea sili latou te maua io latou laugutu ma o latou vae.

I le taimi o le taua faʻale-malo, o lenei ituaiga meaola na matua mafatia tele, o lea na amata ai ona ola aʻe le malo o Soviet Russia. I le taimi o le Taua Tele Patriotic, o tagata taitoatasi uma na lesitalaina o Kabardian (O Kabardani o se tasi o ituaiga aupito sili ona matutua o le ituaiga o le maualuga o le gaosiga o le ituaiga.) O nei ituaiga meaola e tutusa lelei ma le fanau a Karachai: o le tele o meaola, tumau, faamatalaga tutusa mai fafo, o le mafuaaga lea e faatusatusa ai i taimi uma) ma le igoa o le ituaiga o meaola ua mou atu mai tusitusiga uma. 1963 o le tausaga lea na toe foi atu ai le fanau a Karachai i tusi, ma i le 1990 na tutoʻatasi ituaiga.

Uiga ma faʻamatalaga o le ituaiga

O lenei ituaiga e le lelei, lelei tele, e lelei le faʻamaopoopoina o gaioiga ma le tetee atu i ituaiga eseese o faʻamaʻi. O solofanua e foliga malosi, e pei ona i ai o latou tino tino ma pupuʻu.

O le maualuga ma le mamafa

I tulaga o le tuputupu aʻe, o kario Karachai e maualalo ifo i Kabardians, ae ua sili atu ona malolosi. E tusa ai ma lenei faʻaaliga, o solofanua e tolu ituaiga:

  • uiga - ia i ai le maualuga o le 150 cm i le mamae;
  • maualuga - laʻititi lalo, 148 cm;
  • tietiega - e sili ona maualuga, maua le tuputupu ae o le 152 cm.
O le mamafa o nei solofanua e mai le 800 i le 1000 kilokalama.

E te iloa? Afai e te tuʻuina se ipu kofe ma koko i luma o lau solofanua, ona ia filifilia lea ole kafe, e aunoa ma se masalosalo.

O fafo

O solofanua Karachai e talitutusa lava ma Kabardians. O le ulu e i ai ni manoa lapoa. O taliga e umi ma telefoni feaveai, e faʻaopoopo ai le faʻamaoniga i le ituaiga. O le va i le va o taliga e ono pei o se lipine. E pupuu le ua ma e tutusa lona mamafa, ae i le taimi e tasi e mafai ona avea ma meaʻai. O lenei ituaiga meaola ei ai sina tamaʻi mimiti, lea e sosoʻo malie i tua ma se pulou muscular ma le lautele croup. O taʻavale e le o ni vae, ae e iai o latou vae saʻo, e seasea lava - e iai sina laumatuli laititi. O solovae e malosi tele, e pei o maa uma e faʻaaogaina i mauga. O solofanua e leai ni lanu paʻepaʻe i luga oo latou ulu, ae masani ona maua io latou vae.

Suʻe

O le tele o solofanua Karachai ei ai se paʻu pogisa. O le mea sili ona taatele o le faga ma le uliuli, ae o solofanua e iai le lanu uliuli ma le mumu e masani ona maua. I le taimi na i ai ni aiga i le Caucasus, e ala i le suʻeina e mafai ona iloa po o fea le aiga e iai le solofanua. Bayhorovskys o le bay, Kubanovs e lanu mumu, ma o le lanu enaena o Bayramukovskys. I le aitema autu, e masani ona i ai ni ata tusi i foliga o apu po o taʻavale i tua ma tauau.

Uiga

O tagata taʻitoʻatasi o le fanau a Karachai e usiusitaʻi, faʻaogaina, faʻapalepale ma vave faʻaaoga i tulaga eseese. E mafai foi ona fetuunai, e pipii mau i lo latou matai. O lenei ituaiga e le mafua ai le tele o faalavelave.

Siaki i se solofanua masani e pei o: Tinker, Vladimir Heavy Draft, Orlov Trotter, Akhal-Teke, Appaloosa ma Sue.

Faʻaaliga manino

O le tele o solofanua a Karachai e ese mai i isi mea uma ma lo latou malosi ma le mago. Latou te maua le malosi lelei, le mautonu i meaʻai, telefoni. E iai foʻi uiga tauagafau o le faʻamalosi, agavaʻa, vaivai i le gaioiga ma le malosi tele. E le pei o le tele o maa, o le a faigofie lava ona manumalo se tasi i se mamao, ma e oʻo lava i luga o mauga.

Faʻatauga faʻaaoga

E pei ona taʻua i luga, o nei solofanua e talitutusa lava ma solofanua Kabardian, ae o le tele o latou faaaogaina e lautele atu. E mafai ona faʻaaogaina mo le tietie, mo le tele o galuega i tua ma le felauaiga o oloa. E tele taimi e faʻaaogaina e leoleo puipui i le falemaʻi ma le taimi o le leoleo. O nisi o maresi ma solofanua e faʻaaogaina e laveai ai le fatu ma fatuina laina fou.

E taua! O nei solofanua, faafetai atu i lo latou malosi faʻaalia lelei i latou i nofoaga vavalalata, o lea e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma ni faʻafitauli i luga o laufanua mauga.

Laina o le itu

I le taimi nei e na o le 8 laina laina. O nei mea, o le tele o atinaʻe o le laina Dususa. O solofanua o lenei laina e sili atu le malosi nai lo isi, aumai fanau lelei ma faigofie ona galulue i luga o mauga. O lenei laina e masani lava ona i ai se suti lanu uliuli. Mai i lea mea na aliali mai ai le laina Dubochka. Na maua e solofanua ia uiga lelei o le tietiega ma avea ma sina maualuga. O solofanua o le Boreas laina e sili atu ma e faigofie ona fai. Lapalai Kobchik e masani ona faʻaaogaina.

O solofanua o le laina o Orlyk e matua tele lava ma e tutusa ma le laina Dausus, ma o tagata Argamak ei ai le tuputupu ae taua tele, lala lapoa ma se atigipusa. Latou te fetaui lelei mo tauvaga. Tuʻu o tautoga - o le sili ona galue malosi ma malosi. O se faataitaiga mo solofanua mauga o tagata taʻitasi o le laina a Arsenal. O le fanau a Karachai e masani lava ona i ai i faaaliga ona o ona eseesega. E tele upu viia e uiga i solofanua Karachai. E tele o latou uiga lelei, o lea e faʻaaogaina ai i le tele o eria.