Katoka ituaiga

Carrot "Nantes": faʻamatalaga, totoina ma tausi

Carrot "Nantes" - tusa ma le 80 tausaga le matua o le peteriaka, o ia lea na faamaonia o ia lava i nofoaga o Soviet Union muamua. O le ituaiga na maua mai e Soviet breeders i le 40 o le seneturi talu ai. O lenei karuti na totoina i le itu i saute o Krasnodar ma i moega o le Irkutsk - ma i soo se mea lava e fiafia i ai le au fai togalaau e maua mai pea fua. Ou te fia tilotilo totoa i le faagasologa atoa o le tuputupu aʻe o kāloka "Nantes", amata i le lūlūina o fatu ma faaiʻu i le seleselega.

Faamatalaga ma uiga o le ituaiga

"Nantes" ua avea nei ma ituaiga masani o kāloti. O lona igoa ua leva ona avea o se igoa o le aiga mo le faamatalaina o le tele o isi ituaiga o kāloti: o le foliga ma fua o le vave ma le vaeluaga o vaitau. Afai latou te talanoa e uiga i se kāloti, lea e talitutusa ma le "Nantes", ona vave ona manino lea o se moli, faʻaloloa, e oʻo lava i le aʻa o le fatu o se fulufulu keneka ma se pito i luga.

E te iloa? O le karuti anufe o se tagatanuu moni o Afghanistan. O iina o ia o se laʻau vao lanu moana (lanu violē, sinasina poʻo le samasama). O le laumei moli lauiloa i le taimi nei ua aumaia e saienitisi o Netherlands e mafua mai i le filifilia o filifiliga. O lona lanu e faatusaina i le Royal Oranian Dynasty of Netherlands, o lona lanu manogi o le moli.

Uiga o Karoti:

  • lanu moli-lanumumu aʻa;
  • foliga tutusa lelei ma se pulufana;
  • mamafa 100-160 g, umi 13-15 cm;
  • amataga po o le vave vave.
Carrot "Nantes", e pei ona faʻamatalaina i le ituaiga, o se vave togalaau aʻa. Ae i le taimi lava e tasi, e mafai ona afaina i le ogatotonu o le amataga. E faapefea? O le faʻamasinoina e ala i le gaosiga o le oloa muamua, o le ituaiga ua amata ona matua, talu ai e 50-55 aso mai i le muamua gaʻo karati i le muamua togavao faʻatau. Ae o le atoaga o le "Nantes" e sau i le 90-120 aso.

O lenei mea e mafai ai e le laau ona fuaina i le ogatotonu o le amataga.

O le tofoina o aʻa o lenei ituaiga o le tofoina o kaloti i gaʻo, manu suamalie. E mafai ona teuina fualaʻau mo se taimi umi pe a tuʻu i totonu o le pulou (mo le teuina o le taumalulu).

Faamasani oe lava ma sui o kāloti e pei o kāloti uli, "Samasoni", "Shantase 2461".
O se tasi o mea le lelei o se aʻa o le seleselega o le lelei o le seleselega o fualaau aina o lenei ituaiga e mafai ona maua naʻo luga o eleele lafulemu ma le mama.

Carrot "Nantes" e faʻaaogaina:

  • fou;
  • mo le kukaina o soupē ma le borscht;
  • mo le faasaoina;
  • mo fualaʻau eseese ma vaʻavaʻa;
  • mo le faia o suamalie ma meaai pepe.

Totoina o fatu ma tutupu aʻe

Kāreti e tupu lelei i nofoaga lanu. Afai e te lūlū kāloti i lalo o le paolo po o le malu malu - o le a faʻafefiloi fualaau, pale, ma aʻa o le a le maua le mamafa lelei.

E te iloa? Kāreti e aofia ai i le taumafataga o loʻo i ai se aafiaga lelei i le toto: faʻaitiitia le cholesterol ma faʻalauteleina le masini calcium. E sili ona aoga mo tagata ei ai faʻamaʻi fatu cardiovascular. O Carotene o loʻo i totonu o kāloti ei ai lona aoga i le gaioiga vaaia. O taʻaloʻai i aso uma e fesoasoani i le tino e feagai ai ma le mamafa i galuega o le fatu ma toto toto.
A o le lūlūina kāloti, e manaʻomia e le fai togalaau ona iloilo po o fea laau totō e ola i luga o lenei moega i le tau ua mavae.

I le leai o se mea e le mafai ona totoina ai Karoti mo le tele o tausaga i le nofoaga e tasi.

O le tausisia o fua o fualaau aina o le a mafai ai ona maua se seleselega lelei o kāloti.

Kāreti e tupu le lelei pe a maeʻa ona fai muamua:

  • parsnip ma dill;
  • pasili ma seleni.

I le taimi lava e tasi, e lagona e le kāloti luga o moega, i le mea na tupu ai muamua:

  • tamato ma kapisi;
  • garlic ma aniani;
  • kukama ma pateta.

Talu ai ona o le ituaiga eseese e vave ona avea aʻa, e mafai ona totoina faalua i le vaitau. O le lulu muamua o kāloti o loʻo faia i le amataga o le tautotogo (i le faaiuga o Mati poʻo le amataga o Aperila).

E te iloa? Afai e 'ai e se tagata le tele o kāloti, o lona paʻu o le paʻu e sui ma latalata i le moli. O le iloaina o lenei meatotino o aʻa, o tagata faigaluega o zoos e fafagaina le tele o kāloti i le lanumoana, lea e mafai ai e manulele ona tausisia le lanu le masani ai o fulu. Faatasi ai ma le tele o ituaiga manu feʻai o loo i ai se ituaiga o manu e iai lanu mumu lanu ma le siʻu. Ina ia mafai ona lanu ma tumau pea le lanu, o loʻo i ai ni kāloti kuka i totonu o meaai a cat (10-15 g)
E mafai ona faʻataunuʻuina le fuāina lona lua i le afa lona lua o Iulai, ma o le a totoina le seleselega ao leʻi amataina le kiona.

Ina ia maua vave le seleselega, e mafai ona totoina kokoloti "Nantes" aʻo leʻi oʻo i le taumalulu:

  • ia Novema, filifili le tau vevela ma saunia le moega i lalo o le karuti;
  • eleele ua matala, faailoga suauʻu mo le luluina ma se faailoga;
  • o pati Karoro ua fefiloi ma le oneone (1: 1) e lūlūina i le gaogao ma ufitia i palapala.
Tausiga i le avanoa mo le totoina o kapiti "Nantes" i le taumalulu e na o totonu o moega malulu e paʻu ai ma "peleue kiona."

O le taimi lava e aliali mai ai le fualaau muamua i le tautotogo i totonu o le togalaau - e manaʻomia le tatalaina o le va.

O lenei mea o le a maua ai le okesene i le aʻa o laau totō ma faʻamamā ai laina-mai i vao vao. O le podzimnaya carrot na faʻataunuʻu i le faaiuga o Me. A o le lūlūina fatulati i le eleele, e tatau ona e faʻavasegaina. Ina ia faia lenei mea, o le a faʻapipiʻu fatu i totonu o se atigi apa ma vai mafanafana ma tuu i totonu o le vai i le po.

I le taeao, siaki le gafatia: o fua uma e leai ni mea e le mafai ona mafai ona folau i luga, ma o fatu e talafeagai mo le lulu o le a taoto i le pito i lalo.

Fai lemu lemu i lalo le atigi pusa - i le faagasologa o le suavai faʻatasi faʻatasi ma fatu gaogao o lo o tafe i luga. I le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga, na o fatuga o fatu e tumau i le pito i lalo o le tane.

Aoao foi e uiga i le totoina o ia aʻa e pei o le galala suamalie, rutabaga, tipi, le toisitoke o Ierusalema, leisaisa uliuli, toto o le sipuni, beets sugar.
I le faaiuga o le siaki o fatu e mafai ona e faia i ni auala se lua:
  1. O le auala muamua o le faʻagogoina o fatu ua uma ona tofotofoina i se setete faigofie ma faʻasusu i se taimi talafeagai mo se fai togalaau.
  2. O le auala lona lua o le ave lea o se solo mai soʻo se faʻanatura masani, faʻamamaina, faʻasaʻo ma tuʻu i luga o sefolafolafolafolafolafolafola. A maeʻa le momotu, sasaa fatu, o loʻo susu pea pe a maeʻa faʻasalaga, tuʻu i luga o le manava, faʻalautele le solo ma tufatufa atu i se mea manifinifi. O le tuufaatasiga o papatusi, solo ma fatu o loʻo tuʻuina i totonu o le pusa tioata. E tatau ona fusi lelei le afifi ina ia mafai ai ona susu le fatu, ma tuu i se nofoaga mafanafana (i luga o le umukuka umukuka poo luga ole kesi) mo aso e 3. A maeʻa lenei vaitau, e tatau ona siaki le pusa i aso uma. I le taimi e le itiiti ifo i le 1/3 o le aofaʻiga o fatu fugafulu susu, o kālotiiti (1-2 mm) foliga mai, o fatu e aveesea mai le ato ma tuʻu i luga o se pepa nūmū nūmū e faʻagogo. O ia fatu e tatau ona toto i le eleele i le aso e sosoo ai. Talu ai e laiti tele fatu o kāroti, aʻo leʻi luluina e manaʻomia ona faʻafefiloi ma soʻo se meafaitino (oneone, penisina lalo).
O nisi o fai togalaau o loʻo i ai kālati karu e lūlūina i le faʻamamaina: tuʻu i totonu o le ulo, ona sasaa lea o le vai i le pito i luga o le ulo ma lūlū le kāloti i tafatafa o le eleele, faʻafefe vai ma le faʻaopoopoga o fatu mai le paso.
E te iloa? I Amerika, o le Taaloga o Carrot e faia i tausaga taʻitasi. O le nofoaga o le taulaga laitiiti o Holtville, Kalefonia. O le faailo i le amataga o tausamiga o le palotaina o le "tamaʻitaʻi kariota". E faʻamanatuina e le aai le vaiaso atoa: o kāloti 'ua teuteuina i kāloti i luga o uili o loʻo taʻamilo i tafatafa o magaala, e faʻapipiʻi le kuka mo taʻavale sili ona lelei, o tauva mo le mamao ma le saʻo o le togi e ala i fualaau aina.
O le loloto o le totoina o fatu i le eleele e 2-3 cm.

Ole vavalo o le kālati e tatau ona le itiiti ifo i le 15-20 cm le lautele (sili ona lelei mo le lautele o le paʻu ola).

Tausiga

E pei ona taua i luga, ina ia mafai ai ona maua vave kāloti ("gaosia o gaosiga"), e totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu.

O lenei metotia e matautia auā a fai e le saʻo le fuafuaina e le fai togalaau le taimi o le lūlū ma aʻo leʻi amataina le malulu malulu, e iai le taimi e aʻe ai ma feʻaʻei ai, ona mate ai lea o le toto i le uluaʻi kiona. Ma o fatu o loʻo taoto ile eleele e le afaina i le malulu, ma a oʻo mai le tautotogo, o le a latou totogo.

I le tautotogo, o nisi taimi e malupuipuia ai le maalili, lea e mafai ona tumau mai le tele o aso i le vaiaso. E leai se mea e fefefe i ai le malulu o le koko, ma o le mea e sili ona taua, o le vevela e le pa'ū ile zero. Ae e mafai ona afaina ai le lelei o fua o le aʻa i le lumanaʻi.

O le mafiafia o le saofaga i le mea moni e le fausia e le laau se aʻa lelei, ae "alu atu i le aū", o lona uiga, e amata ona totoina se faamalu. O se aʻa e le mafai ona teuina i le taumalulu, e le talafeagai mo meaai, tofo ma mago ("laupapa").

O fualaau e totogo i le va o laina. Paʻu i le va o togafitiga ile eleele e le tatau ona sili atu i le 10-14 aso. Laveina o gaioiga i mea totō e pei o le "susugogo" - o aʻa o le a le faʻateleina (o le aʻago o le karuku e tupu i luga o eleele vaivai) ma o le a fesoasoani e faʻamamaina le fale.

A oʻo i le maualuga o le "kaso" i luga aʻe o le eleele e oʻo atu i le 15-20 cm, e tatau ona malepe i mea totō. Totoina fatu ma le lima, toso ese uma laau toto mai le togalaau. I le va o kāloti e tuʻu ai le mamao o le 3-4 cm. O lenei metotia o le a faʻatagaina aʻa e totoe e tupu tetele, matagofie ma lelei.

Faʻasa

E taua tele le faʻaleleia mo kāloti i le masina muamua pe a uma le germination. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona vai vai i le vaiaso, a itiiti ifo o le 10 lita o le vai e tatau ona faʻaalu i sikuea mita taʻitasi. Afai e vevela le tau, ona leai lea o le suavai, atonu o le a faigofie lava ona faʻamago ma oti tamaiti laiti suamalie.

I le lumanaʻi, faʻafeusuaʻi laau totō matutua e mafai ona faaitiitia ma faʻafefe i le faalua 2 masina i le masina.

Laʻei pito sili

I le faagasologa o le tuputupu ae, e tatau ona fafaga faʻaluaina le kālati i faʻamalaʻau minerale:

  • o le uluai fafagaina o loʻo faia i le tulaga 4 o nei laulaau;
  • O le fafaga faalua na faia i le faaiuga o Iulai.
Mo le faʻamafanafanaina, o loʻo faʻafefiloi faʻamaʻi faʻasamaʻi mai vaega nei: 25 g o superphosphate + 15 g o le potassium masima + 10 g o Urea.
E taua! E le tatau ona totō kātiti i le eleele, lea na faʻamaʻaina i le fou, e le o le pala o manu i luma o le suōina. O le sili atu o le eletise i le eleele o le a mafua ai le lūlūina o le aʻa o aʻaro (o foliga mai o "totoa" kāloti).
O le aofaʻiga o le faʻamalaʻau e tatau ona fuafua e faavae i luga o le mea moni o le tele o le faʻasūina ua tuʻuina atu i luga e faʻaaogaina i le 1 sq. Km. m moega.

Lafoaia

Faʻaleleia faʻamaʻi

Ina ia puipuia mai iniseti, faʻapipiʻi laau i le laʻau ma iniseti ("Karate", "Arrivo").

O mea iniseti e taua foi o le "Enzio", "Marshal", "Tanrek", "Mospilan", "Fast", "Vertimek", "Lepidotsid", "Kemifos", "Akarin".
O vailaʻau faʻasaina ua faʻatinoina i laʻasaga:

  • o le togafitiga muamua e faia i le tulaga 4 o nei laulaau;
  • le togafitiga lona lua - 21 aso talu ona muamua;
  • o le lona tolu taimi latou te togafitia ai moega pe a talafeagai ai, ae le muamua atu nai lo le 21 aso i le maea ai o le togafitiga lona lua.

Lago mama mama

Mo le puipuia o aʻa laau, e faia ai e le au fai togalaau le toe faia o togalaau ma togafitiga faa-tagata. O se meafaigaluega sili ona lelei i lenei taua, o le afaina o le wormwood.

E faʻapefea ona faia se vaega o le wormwood:

  • 5-lita tank ua faatumulia i le oona fou;
  • liligi le vai inu i luga o le oona i le pito o le fagu;
  • tapuni le tapuni ma alu i le po e tumau ai;
  • i le taeao e faʻasolosolo ai le afua i le gaugau gau;
  • faaitiitia le 10 lita o vai.
O le mea e faʻaaogaina ua saunia mo le faʻaaogaina. Afai a maeʻa togafitiga o fualaʻau karu o loʻo i ai se faasiliga o le afu, e mafai ona latou pamu fuamoa, fugalaau poʻo togalaau vine mai aphids.

E taua! Ua leva ona matauina e le Faatoaga le aoga aoga i le tasi ma le isi o aniani ma kāloti e ola i luga o le moega lava e tasi. Faʻafefeteina aniani e puipuia le kāloti mai se falala, ae o le kāloti e puipuia ai le sipisi mai le sipuni. O le sili atu ona lelei o le totoina o nei fualaau aina i luga o le tasi moega - e ala i se laina.

Maʻi ma faʻamaʻi

Carrot e maʻi tigaina, o faʻamaʻi taatele o lenei aʻa - alternarioz poʻo le fomoz. Ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona faʻaleagaina le moega e nei faʻamaʻi, e tatau ona faia togafitiga puipui o le vaega lanumeamata o faatoaga ma le 1% o vaifofo o vai o Bordeaux. O le faʻaleagaina tele o aʻafiaga o aʻafiaga e afua mai i se iniseti e pei o se lele. Vaʻaia, o lona i ai i totonu o moega e mafai ona iloa e ala i laulaʻau laukeke.

O togafitiga i le tau faasaga i le karu e vave lava ona tatala i le va o laina, ae le o le vao ma le vao.

Afai o le osofaiga o meaola faalafua e le mafai ona puipuia i auala puipuia, e tatau ona togafitia ia moega e tusa ai ma le pepa ma sauniuniga kemisi (Intavir or Actellic).

O le kālati sili ona lelei ma ola maloloina o le mea lea e tupu aʻe i ou lava lima, e aunoa ma le faaopoopoina o vailaau faʻamalosi i le palapala ma le gaioiga faʻatasi ai ma iniseti. O lenei lanu samasama lanumeamata samasama lea e le mataʻutia le tuʻuina atu o se tamaititi-o se aʻa suamalie ma suamalie na o le a faamanuiaina ai le pepe.

O le a manaia pe a fai o la matou fautuaga o le a fesoasoani i fale ma faifaatoaga i le faʻatupulaia o kāloti o le ituaiga "Nantes".