Laʻau

Pisonia - fale motley matagofie

O Pisonia o se mea teuteu matagofie, o le mea totino lea a le aiga o Niktaginovy. O lona lauʻeleʻele o atumotu o Niu Sila ma Ausetalia, e maua foi i Mauritius. I lo tatou atunuu, ua tupu aʻe e pei o se fale e totō ai le fale, e fai ma augalaʻau, ma gaogao. O fugalaau fugalaau e fiafia e matauina o le tausia o se pison e le faigata tele, ma o se foliga manaia e leai se tasi e le amanaiaina.

Pisia

Uiga o le Botanical

O le fugalaau fugalaau o se faʻalelei tele. O le laau o loʻo i ai se malosi mamana ma le maualuga. Lapoʻa malosi lala mai le faʻavae ma vave faʻapipiʻi, ufiufi i se paʻu lanu uliuli enaena. O le maualuga o se tagata matua i totonu o le fale e mafai ona oʻo i le 2 m ma le lautele o le 1 mita. I le natura natura o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga e oʻo i le 6 mita le maualuga. O le tuputupu aʻe faaletausaga e laʻititi, e masani lava e tusa ma le 4-5 cm.

O laʻau e toetoe lava a oʻo i le umi atoa o le laʻau. E i ai se latou tino puʻupuʻu pe leai foi se mea e leai. O fasi pepa o ovoid po o foliga ova e vaeluaina i le pito. O pito o laulaau o sina mea itiiti. O le uumi o le lau e mafai ona oʻo i le 25 cm, ma le lautele - 10 cm. O vela vevela e manino lava ona iloa i luga o le lau. O vao e lanumeamata lanumeamata; eseese ituaiga eseese ma lanu paʻepaʻe paʻepaʻe po o nofoaga.

O le vaitau o le fuga o le fisonia e pa'ū ia Iuni-Iulai. I luga o lālā talavou, e aliali mai i luga o lālā talavou le tele o faʻamaʻi o le tele o fugalaau paʻepaʻe. O fugalaau e laʻititi lava, o lea latou te le tosina mai ai le tele o laʻau e pei o laʻau matagofie. I le faaiuga o le fugalaau, o fualaau laiti i foliga o tamai pulu ma fatu e mafai ona nonoa. E maitauina e iai nisi ituaiga o pisonia e iai fualaau aina. E mafai ona latou pipii e le gata i iniseti, ae e oo lava i nai manulele laiti. Mo lenei tulaga, o le faʻasalaga i le atunuʻu ua taʻua o le manulele.







I le ituaiga o le fiso, 50 ituaiga o meaola ua faamauina. O i latou uma e maualuga tele. Ina ia totoina se togavao i totonu, e tatau ona e faʻaaogaina se fola o le fale ma faʻapipiʻi e le aunoa.

E masani ona maua i aganuu faʻamaʻi faamalu. O se laau toto e pei o se laau e oo i le 5 mita le maualuga ma lau lapopoa. O laulaʻau e aoina i ni nai tafaʻi i luga o vine. O le laupepa e 20-25 cm le umi ma 5-10 cm le lautele. O le laupepa ei ai se lamolemole laugatasi ma vela ua maeʻa ma sina pito i lalo.

Pisonia umbrella

Fugalaau e sili ona fiafia e totoina se ituaiga mea teuteu o lenei ituaiga - pisonia variegata. O lona telē e le sili atu i le 1 mita le maualuga, ma o laulaau e faʻaalia i lanu lanu. E seasea ona i ai ni laulaau po o ni taʻavale i lau. E masani ona taatele le mamanu, mamanu mamanu. I lau lanu lanumeamata lanu lanumeamata o lanu paʻepaʻe. I le aluga o taimi, suiga paʻepaʻe i kulimi ma samasama.

Pythonium variegate

Pisona e tele O se laau e taamilo i luga e oo i le 20 mita le maualuga. O se paʻu lanu moana lanu moana e ufiufi ai le ogalaau ma lala. I luga o le taamilosaga o lau o loʻo i ai ni lau o laufanua lapopoa. O paʻu lamolemole, pepa e pei o pepa e 7-25 cm le uumi. O le tele o meaʻai e matua leaga tele, e aofia ai fuga lanu paʻepaʻe lanu paʻepaʻe. O le umi o pusa paʻu e 1.5-2.5 cm.

pisonia tetele

Vaʻaia o le pisonia

O le toe gaosia o le fona e tupu mai i fatu ma laau vegetative. Ae ui i lea, o le toe gaosia o fatu e mafai ona na o totonu ole siosiomaga masani. O le mea o loʻo i totonu o le pisonia i totonu o loʻo faʻaleleia lelei e ala i le vevelaina o mea. O selesele e vavae ese mai lala apical pe mai le ogatotonu o le pale. O le mea muamua e iloga i mea sili ona teuteu, ma e sili atu le faigofie ona fetuunai ma maua aʻa.

O vaega e 2-3 internodes e totoina i totonu o se faʻafefiloi o le oneone ma ufiufi i se ata tifaga. O aʻafiaga lelei e manaʻomia ai le maualuga o le vevela o le ea ma le vevela (+ 21 ... +22 ° C). O le faasologa o faagasologa e tusa ma le 3 vaiaso. I le oʻo mai o laulaau laiti, e mafai ona totoina ma le totoa ni laau i ni ipu eseese. O lenei la ua matutua e pei o laau matutua, ma e vave ona latou ola i le palealii.


Tausia Tulaga

Pisonia i le tausiga e le lelei tele, faigofie ona fetuunai i le siosiomaga. E faigata ona faʻaumatia le laau, ae ia puipuia le matagofie, e tatau ona e mulimulitai i ni tulafono mo le tausiga i le fale.

O Pisonia e manaʻomia se leva o le ao ma faʻasalalauina le malamalama. E sili ona lelei le tuu i totonu o se potu ma faamalama sasaʻe poʻo sisifo. O ata mai le susulu o le la e fautuaina i le aoauli, a leai o le a susunuina i luga o laulaau. Faʻatasi ai ma le leai o se malamalama, e faʻaaogaina ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o latou lanu paʻu.

O le maualuga o le vevela o le ea mo le tisonia e + 18 ... +20 ° C. I le vevela vevela, e tatau ona e vavave le potu i taimi uma, aveese le laau mai le vaalele. E le manaʻomia ona ia maua se taimi malolo, ae i le taumalulu taumalulu e mafai ona faatagaina i le + 16 ... +18 ° C. I le taumafanafana, e mafai ona e ave ipu i luga o le terrace poʻo totonu o le togalaau, e taua le filifilia o se nofoaga filemu e aunoa ma ni faʻailoga.

O le faʻasalaina o le faʻasoesa e tatau ona masani, ae i ni vaega laiti. Tele eleele malulu e ono aʻafia ai aʻa. O le fagogo e masani lava ona naʻo le pito i luga o le eleele e maua ai. Faatasi ai ma le le lava o le susu, o laʻau o le a vave lava ona e pa'ū.

O Pisonia e masani lava ona i ai i soo se ituaiga susu. E leʻi faʻaaogaina le fufuluina poʻo le fufuluina i lalo o se mafanafana. O le anufe e le gata o le vevesi o foliga matagofie o le laau, ae e faalavelave foi i le manava manava. A uma ona fufuluina, e le tatau ona faaputuputu le vai ile eleele.

Ina ia mafai ai e le filogia ona atiae masani, e tatau ona faʻamaʻi mai ia Aperila ia Oketopa. Laei faʻapitoa mo mea teuteu, e faʻapipiʻi faʻaluaina i le vai faʻalautele laau totō i le masina. O fuataga ua fuafuaina e tusa ai ma faatonuga.

O le aʻa o le pisonia e vave ona tupu vave ma e manaʻomia ai le tele o avanoa, o lea e toe faʻapipiʻi tasi i le 1-3 tausaga. Mo le totoina, filifili se ipu loloto ma lautele, 5-7 cm sili atu nai lo le muamua. Mo tamai laau, faʻapipiʻi papa poʻo atigipusa e aoga. O le pito i lalo o le tane o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le papa mafiafia o le uamea lautele, pebbles poʻo piliki malepe. O se vaega o le eleele ma aʻa ua tuu i luga o le alavai ma ua avanoa le avanoa avanoa i eleele fou.

Mo le totoina o le fisonia, e mafai ona e faʻaaogaina le laufanua faʻatoʻaga o le lauʻeleʻele ma se mea e le faaituau poʻo le malie. E mafai ona e faia lau lava faʻafefiloi palapala o vaega nei:

  • pepa palapala;
  • turf land;
  • peat;
  • deciduous humus;
  • vaitafe o le vaitafe.

O aʻafiaga ono tutupu

Faʻasalaga le talafeagai, e mafai ona aʻafia le palasi i le aʻa. E tatau ona faʻafeiloaʻi le laau i totonu o se potu mafiafia ma faʻaitiitia ai le suāsusu. E togafitia le eleele i se vaifofo o le fungicide. O nisi taimi o faailoga o le paʻu paʻu e foliga mai i luga o laula ma fuʻa. Faʻasaga i ai o le a fesoasoani i togafitiga faʻatasi ai ma le baseazole.

O fualaau suamalie, laʻau vaivai o le pisonia alofa i le apogaleveleve, fuainumera iniseti, thrips ma mealybug. I uluai faailoga o faʻamaʻi pipisi, e tatau ona togafitia togalaau faʻatasi ma se iniseti aoga lelei (kalbofos, actellic). O le togafitiga e toe faia pe a mavae le vaiaso e taofia ai le toe faʻamaʻi.