Legumes

Pulu mumu: e fia calories, o a vitamin o loʻo i ai, o mea aoga, e mafai ona maʻitaga tamaitai

Pulu mumu - o se tasi o laau sili ona matutua ua totoina, o lona aiga ua taʻua o Amerika i Saute. Ae ui i lea, e mafai ona lauiloa o le laau na totoina i Roma anamua ma Aikupito. E le gata i lea, o lenei ituaiga o loʻo taʻua i tala Samoa i le 2800 TLM. O fatu o lenei laau e tele o latou aoga aoga ma o ni meaai taua.

Calorie ma mea taua

O pi pi e faʻamatalaina i le maualuga o le malosi o le malosi. O lenei faailoilo ua fuafua e faʻavae i luga o le maualuga o kalori mo le 100 g o oloa. O pi pi e 298 kcal. Meaʻai tau taumafa (vaega o proteins, gaʻo, gaʻo):

  • proteins - 21 g (pe tusa ma le 84 kcal);
  • gaʻo - 2 g (tusa ma le 18 kcal);
  • carbohydrates - 47 g (e tusa ma le 188 kcal).
O le pasene o protein, gaʻo ma gaʻo faʻamalosi o loʻo taua i lalo: 28%: 6%: 63%. Ole maualuga ole gaʻo, e leai se cholesterol (0%), ma le maualuga o pasene o filo o mea taumafa poʻo filo meaai (61%) o nisi o aoga o lenei aganuu. E tatau ona faʻapitoa le tausiga i mea o loʻo i totonu o le paletini paletini o mea taumafa i fatu. O le pulu pia e latalata tele i meaola o manu: e tusa ai ma ana meaʻai, o le aganuu e toetoe lava a le tuua i tua o aano o manu ma iʻa.
Saili po o le a le aoga o pi mo le tino.
E le gata i lea, o le palatini o nei laumei e sili atu ona faigofie ile tino ona eli. O nei mea uma e avea ai pi pi ma se mea taua i le taumafa a tagata vavao. O le oloa foi e avea ma se faaolataga i aso o le anapogi. O le saturation o fatu lanu mumu ma le gaʻo gaʻo o le 0.2 g. O le Ash o loo i ai i le aofaiga o le 3.6 g, suauu - 43.8 g, mono-ma disaccharides - 3.2 g, vai - 14 g.
E te iloa? O se masani a se tagata Europa e maua i lanu mumu ua manatu o le lelei lea o Christopher Columbus. I le amataga o le 16 senituri, na aumaia ai e se tagata folau Italia ni fatu ua uma ona susulu mai le New World. I Europa, o le aganuu na vave ona mauaina le alofa lautele, ae na o le teuteuina o le lelei. Mo meaai, o fua o le laau na amata ona faʻaaogaina pe a mavae le lua selau tausaga. - i le XVIII senituri.

Vitamini ma minerale

I le pi mumu na maua ai le tele o vitamini ma minerale, e taua mo tagata. E tatau ona maitauina o ituaiga uma o pini e sili ona tumu i vailaʻau oona e mumu, o se punavai toetoe lava o elemene aoga uma e manaʻomia mo le faʻatinoina lelei o le tino. O le fua o le laau e faapitoa le tamaoaiga i le potassium, ma o le maualuga o le pyridoxine o le afa o aso masani mo tagata. Initaneti o mea faʻalautele i le 100 g o oloa:

  • Niacin - 6.4 mg;
  • Vitamin B3 - 2.1 mg;
  • Vitamin B5 - 1.2 mg;
  • pyridoxine - 0.9 mg;
  • tocopherol - 0.6 mg;
  • thiamine - 0.5 mg;
  • Riboflavin - 0.18 mg;
  • Vitamin B9 - 90 micrograms.
Mea omea:

  • paluga - 1100 mg;
  • apamemea - 580 mg;
  • phosphorus - 480 mg;
  • sulfur - 159 mg;
  • calcium - 150 mg;
  • siliki - 92 mg;
  • chlorine - 58 mg;
  • sodium, 40 mg;
  • uʻamea - 5.9 mg;
  • zinc - 3.21 mg;
  • magnesium - 1.34 mg;
  • aluminium - 640 mcg;
  • boron - 490 mcg;
  • vanadium - 190 mcg;
  • nickel - 173.2 mcg;
  • titanium - 150 mcg;
  • fluorine - 44 mcg;
  • molybdenum - 39.4 mcg;
  • seleni - 24.9 mcg;
  • palu - 18.7 mcg;
  • iodine - 12.1 mcg;
  • chromium - 10 μg.
O vailaʻau taʻitasi poʻo minerale o se vaega o le lanu mumu o lekiu, faʻamaonia lona faʻatinoga.

O le a le aoga o pi pi mumu

O le faʻaopoopoga faʻaopoopoga o lenei oloa i lau lava taumafataga e mafai ai e oe ona faʻaleleia le puipuiga, mautinoa le ausia o le mamafa o le mamafa, faʻaleleia le tulaga o le tino, faʻaleleia le foliga o le paʻu ma sili atu.

Kuki ia pi i saulati tamato mo le taumalulu.

Mo alii

I le avea ai o se punaʻoa sili ona lelei o filo o meaʻai, o le saito o lenei laau e maualuga lona taua e alii e taaalo i taaloga. Fiber e maua ai se lagona o le nofo malie mo se taimi umi, fesoasoani i le faʻaumatia o toxins, faʻaleleia le metabolism, ma faʻaleleia le'onalaina. Legumes e maua ai le malosi, ae i le taimi lava e tasi o calories e maua mai i lenei aganuu e le liliu i le mamafa o le mamafa. O le mea lea, o le oloa e puipuia ai le gaʻo ma maʻi faʻatasi.

Mo tagata, e aoga le 'aiina o le kulino, cardamom ma horseradish.
E le gata i lea, o fualaʻau mumu o loʻo faʻaalia o se mea lautele mo alii, ao latou saofagā i le faʻaleleia atili o le malosi, tuʻuina atu le malosi ma le malosi. O le oloa e aoga tele mo i latou e faʻaaluina le tele oa latou taimi galue i se tulaga faʻapitoa (aemaise lava, mo loli).

Mo tamaitai

O le aʻafiaga lelei o pi pi mumu i luga o le tino o feusuaʻiga lelei e le o le masalosalo foi. O le faʻaaoga pea o nei legumes i fafine e faʻaleleia atili ai le tulaga o le lauulu, paʻu, fao ma nifo. E mafai lenei mea ona o le calcium ma le magnesium. O le aganuʻu pīni e avea o se mea lelei o le faʻamalosia o meaʻai. Arginine i le tuufaatasiga o le laau ei ai sona aoga aoga i le gaosia o le fanau. Ma le isi, o le aganuʻu e tamaoaiga i le gaʻo pepa, lea e taua tele mo le soifua maloloina o se fafine.

Siaki ia ituaiga autu o pi, ma ia iloa auala e tausia ai pi i totonu o le togalaau.
Ae maise lava le taua o le laau mo le paʻu:

  • e puipuia ai le fausia o ni puaa eleelea;
  • o se faʻasolosolo e faasaga i mataʻupu;
  • e oʻo lava i le faigata.

E mafai

Mafaufau i faʻaoga o le faʻaaogaina o laumei mūmū mūmū mo le maʻitaga ma le lactating women, mo tamaiti, mo le faʻaitiitia o le mamafa, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi faapitoa.

Tina

O se taunuuga o le faʻaaogaina masani o pi pi i meaʻai, o le a matua aoga tele tina mai le lumanai. O le oloa o le a foia ai le faafitauli o le nausea i le taeao, le mautonu, ma le edema i le tafaoga. Ma le isi, o lenei ituaiga o se mea faʻasolosolo ma puipuia ai le tele o maʻi. Talu ai ona o le malosi o le aʻafia o pi, o tamaitai i le tulaga o le a mafai ona faʻamafanafanaina o latou tulaga atuatuvale, faʻateʻa ese ai popolega e le manaʻomia ma popole.

E aoga foi pi mo tina maitaga e maua i le toto maualuga, faafitauli i vaʻa toto, malosi malosi, low hemoglobin. O lenei oloa o le a avea ma se faaolataga moni mo tina i le lumanaʻi i luga o meaai a le vaomatua.

Tina pepe

O le toʻatele o fomaʻi e talitonu o le taimi o le susu e le mafai ai ona e 'ai i le legumes, e aofia ai pi pi. Fai mai tagata popoto faapea o le avea o ni meaʻai gaosiga, o lekila e mafai ona mafua ai le afula i totonu o se pepe ma mafua ai gaogala ogaoga ogaoga. Ae ui i lea, o suʻesuʻega aloaia e leʻi faʻamaonia ai le faalagolago tuusao o le faʻaaoga e tina o pi ma le tupu o gas i se tamaititi. O le mea moni, afai o loʻo maʻi lau pepe mai le kesi, e tatau ona e taumafai e iloa se mafutaga talitutusa. Mo le faia o lenei mea mo le 6-8 aso, ia le vaʻai pi mai lau meaʻai ma matamata i meaʻai. Afai na mou atu le faʻafitauli ma toe faʻaleleia i le taimi lava e te toe foʻi atu ai i pi, e tatau ona lafoai lau oloa.

Leʻa le mamafa

E sili atu ma le selau ituaiga ituaiga o pi, ae o tagata fai meaʻai e fiafia tele i pi pi. Mo se taimi uumi, o lenei oloa e le fautuaina mo meaai, aua e mauʻoa i le gaʻo ma maua ai le maualuga o le kalori. I le taimi nei, mo le tele o mafuaʻaga, ua suia e le au fai meaʻai a latou manatu. E pei ona aliali mai, o lanu mumu e le o gaʻo, ae, i le isi itu, fesoasoani e aveesea na paʻu faaopoopo.

Afai o loʻo e taumafai e leiloa le mamafa, e tatau ona e ulu atu i lau mea taumafa faʻamalosi faigofie, faʻapitoa, kapisi, kukama, tamato, kāloti, pepa ma le tao.
O le oloa e aofia ai le tele o antioxidants, faʻamalosi māmā digestible ma fiber. Talu ai ona o le pi e mafai ona sui atoatoa le protein o loʻo i totonu o aano o manu ma iʻa, e faigofie lava mo tagata e popole e uiga io latou foliga. O fuatini fualaʻau fualaau aina e lelei tele, lea e faʻamaonia ai le tino o se lagona umi o le atoatoa. O fatu pi ua paʻu mo se taimi umi, ma o le mea lea latou te faamalolo tumau ai le lagona o le fiaaai. E le gata i lea, o le taumafa masani e ai ai pi e faaitiitia ai le lamatiaga o le gaʻo. O le aganuu e aofia ai le tyrosine, lea e puipuia ai le maua o le mamafa. Fualaau mumu e taumafai e poloka calories. Latou te taofiofi le faʻafefiloi o gaʻo, lea e faʻaitiitia ai le kalori o meaʻai. E le gata i lea, o pi e aofia ai le tele o elemene e faʻaitiitia ai le cholesterol ma le kulukose i totonu o le toto, lea e mafai ai ona e faʻamaua le mamafa o le tino. E tele naua meaʻai i le lalolagi atoa, o le mea autu o fatu pi. O lenei ituaiga polokalama e aofia ai le tolu taumafataga i le aso, lea o le faavae o taumafa i aso uma o se ipu tioata mumu.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O le avanoa faapitoa o pi pi mumu o lona faʻaaogaina lea i le maʻisuka. O lenei laau e mafai ona taʻua o le faʻamalologa mo maʻi suka. O pini ei ai aafiaga aoga nei i le tino o le tagata maʻi:

  • faatulaga le maualuga ole kulukose toto;
  • maua ni aʻafiaga o meaʻai (aveese toxins leaga mai le tino);
  • toe faʻafouina le metabolism.
O le lanu mumu e tatau ona i ai i le taumafa a tagata o loʻo mafatia mai le ituaiga lona lua, aua e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka.
I le tulaga o le maʻisuka, ave le paʻu, o le artichoke o le Jerusalem, leipip, yucca, o le keke, le paʻepaʻe papaʻi, viburnum, vao vao moe, dogwood, stevia, currant, cactus, orange, radish, apricot, vao ma le karioti paʻu.

I faʻamaʻi o le gastrointestinal tract

Mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le vaega o meaʻai, o loʻo i ai ni tapulaʻa i le taumafaina o pi pi. Ae ui i lea, o le oloa e le solia i totonu o ia tagata gasegase. I se isi itu, o meaai paleni ua saunia mai pi, ua faatagaina e oo lava i tagata gasegase e maua i le gastrointestinal tract pathology. O le oloa e faʻamautu ai galuega o le inumaga ma le manava, e puipuia ai le manava. Afai o le gastritis, ulua ma isi faʻamaʻi o le fualaau oona e faʻatasi ma le faʻaititia o le secretory activity o gastric gastric, o le faʻaaogaina o pi o le a faʻaleleia le tulaga ma faʻalauteleina le pulelasi o le suka gaosia. Ae ui i lea, i le tuufaatasiga o le aganuu o le pi, na maua ai le tele o fiva, lea e avea ma gas. Ina ia aloese mai le mumunia, e le fautuaina le oloa e ave i le vaitaimi o le maʻi maʻi pepese ma le gastritis. I le faaopoopo atu, i le i ai o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract ua mafai ona faʻaaogaina se mea e afaina ai e leaga. O ia pi o loʻo faʻaaogaina i meaʻai ma le sodium. E sili atu le saogalemu ma le maloloina o pi na kuka i le fale. I faʻamaʻi o le gastrointestinal tract pi mama mama e atoatoa.

Mai le a le matua e mafai ai e fanau

O le pi mumu e tutusa lona aoga aoga i le tino o le tama e pei ona faia i se tagata matua. Ae e taua le iloa tonu pe o le a le matua o fua o lenei laau e mafai ona fafagaina i le tamaititi. O ipu pi pi pi e le gauai i le tino o le pepe i le taimi muamua o le olaga. O le mea lea, o le vave amataina o laumei i le taumafataga e ono mafua ai le faateleina o le gaosiga o le kesi ma le malosi. Ua fautuaina tamaiti peterikitia e aua nei fafagaina tamaiti i pi uila a itiiti mai seia oʻo i le lua tausaga.

E taua! E mafai ona talia pipi mumu mo se tamaititi i na o ni mea laiti - o le tele o tautua e le tatau ona sili atu i le 100 g.
A maeʻa le 2-3 tausaga, e tatau ona muai paʻu le oloa. O le isi mea taua - e le tatau ona ofoina atu pene e avea ma se ipu ese. E tatau ona faaopoopo ni pi i soupisi po o isi ipu ma ni mea e tele. O le faʻatagaina atoa o pi pi mumu i le taumafa a le tamaititi e faatagaina mai le tolu tausaga. Ae o le tele o taimi e faʻaaogaina ai, e tatau ona fafagaina ipu o pi pi i le sili atu ma le 2 taimi i le vaiaso. Aua nei galo e pulea le tele o tautua. O le 'ai tele naua o le a taʻitaʻia ai faafitauli faʻafefete.

Auala e faʻaaoga ai i le kuka

O pi pi e fiafia e le gata i le vailaʻau ma le minerale, ae o lona tofo foi. O lenei oloa o loʻo i ai le gafatia e taofi ai ona aoga ma togafitiga i le taimi o le kuka ma le gaosiga.

E tatau ona ou muaʻi oso

E ui lava i faʻamanuiaga uma o lenei aganuʻu, ma le sauniuni le talafeagai, e mafai ona e mafatia mai le galala po o le inuina. O pi pi, aemaise o pi uila, e aofia ai le tele o mea vevela vevela. Mo lenei mafuaʻaga, aʻo leʻi faʻaaogaina pi, e fautuaina e muamua atu i le vai malulu ma alu e fula mo le tele o itula (e mafai ona e faia i le po). E le gata i lea, o le galo e fesoasoani e kuka ai fatu pi vave. Pe a uma ona fagogo le suavai. Ona liligiina lea o le oloa i le vai mama ma tuʻuina atu i le vevela (faʻapipiʻi pe a ma le 10 minute). O le mea lea, o le pi o le a faʻamamāina mai vaega faʻaleagaina. Ina ia aloese mai le malosi malosi pe a uma ona 'ai ni pi, e tatau ona' aina faʻatasi ma pi.

O a mea e mafai ona kuka ma faʻafefiloi ma

O keke pi pi pi e masani ona faʻaaogaina i totonu o pitonuʻu o Initia, Armenia, Georgia ma Turkey. O le lanu mumu e talafeagai mo le sauniuni o le tele o ipu. Ma ona o ana mea taumafa, o lenei oloa e faigofie ona faʻaaogaina e avea o se meaʻai eseʻese. O le ipu sili ona lauiloa o lenei oloa ua taʻua o le vailaʻau.

Ma mai fatu pi foi e mafai ona e kuka ai ipu muamua (soup), itu ipu, ipu tumu atoatoa ma ituaiga salakeke. O fuamoa o fualaʻau ma le faʻaopoopoga o pi uila e sili ona manaia: o lenei aganuʻu ua maeʻa faʻaopoopoina faatasi ma fualaau faisua. E tele naua recipes tali tutusa. O pini e faʻamaopoopoina foi i aniani ua gaʻo, tamato, kasika, guga manogi, fulufulu fou, lapisi ma fuamoa. O le isi laumei mumu o loʻo sauniuni ni meaʻai lelei mo pies. Ma faʻaaogā meaai kuka i totonu o le umukuka, e mafai ona e faʻapolopolo lou taimi ma lou malosi e aunoa ma le aveesea o le lelei ma le tofo o pi. Legumes e le ogatusa ma aano o manu ma iʻa, talu ai o nei oloa uma e aofia ai le tele o pene. O le tino o le a le mafai ona eliina i latou. O meaʻai e le faʻaaogaina e teu i totonu o le manava i le ituaiga o gaʻo.

Afai na e kuka kuka mumu, se aano o manu po o se iʻa mo le 'aiga o le afiafi, tautua fualaʻau pei o se falaoa. E le gata i lea, o le polotini lava ia i oloa taitasi e ese lona fausaga, lea e maua ai foi le le talafeagai o le tuufaatasiga o aganuu o le protein. Afai o le laulau e maua ai le pi, o aano o manu ma iʻa, ia tuʻuina atu i taimi uma se mea e tasi.

E te iloa? Uelese Peretania e 'aina le tele o pi pe a' aina uma e tagata i isi atunuu.

E faʻapefea ona faʻaaoga mo togafitiga faʻapitoa ma mea faʻalelei

O le ituaiga pi pi pi e faʻaaogaina e le gata mo meaʻai, ae faʻapea foʻi togafitiga faafomaʻi masani. E le gata i lea, o lenei oloa e masani ona faʻaaogaina i totonu o le vateatea. Mai ia te ia e saunia ai se masini ma le aafiaga o le susu ma meaai paleni.

Toto

O le aganu pīni e faʻamamaina ai meatotino. O se maualuga maualuga o le potassium e avea ai ma se malosi malosi. E faʻamavae ma ave faʻamalosi mai le tino. O nei laumei e mafai ona saogalemu e faʻaaogaina e tagata o loʻo i ai le naunau e fausia le edema. O le aʻafiaga o aʻafiaga e afua ona o le paʻu o fatu po o le paʻu o pi. Ave se fua o vaega o laau toto (40 g) i le 1 lita o le vai malulu. Alu e fafaga i le po, ona aʻafia ai lea. Inu le fua o le 200 ml 3-4 taimi i le aso.

Mo le faʻamaloloina sili atu o manua ma le tipi

O le falaoamata mai i fualaau mumu e fesoasoani i le faʻamalologa o faʻafitauli papaʻu, tipi, ma e aoga foʻi mo faʻamaʻi pipisi o le paʻu. O le susuga e matua aoga lava i le togafitiga o le maasiasi o le eczema, maʻi o le tino, mumu ma le manuʻa. Faʻasusu nofoaga ua afaina i le falaoamata pipi. Toe fai le faiga i ni nai aso i le aso. O le tuufaatasiga o le falaoamata ma le meli (i le ratio 1: 1) na sili ona lelei. Faʻaiʻu keke keke-meli ma tuʻu i luga o le manua.

Faʻafiafia mask

Ina ia saunia se fagu mata, e te manaʻomia mea nei:

  • fatu pi - 2 tbsp. L.
  • kālati kuka kuka - 2 tbsp. L.
  • kulimi mumu pe kulimi - 2 tbsp. l
Faʻamalosi mea uma. Faaaoga ia mama, paʻu susu paʻu o foliga, ma alu mo le afa itula. A maeʻa se vaitaimi faʻatulagaina, ia fufulu maeʻa foliga ma se paʻu susu. O lenei tuufaatasiga e le gata ina fafagaina ai le paʻu, ae faaleleia ai foi le leo o le epidermis, e maua ai se moli masani ma e oo lava i le lanu.
O le a manaia le iloa pe faʻapefea ona aoga pini lanumeamata, vine ma pi pi.

Faamamaina masini

Ina ia mama ma toe faafou le paʻu o foliga, ia ave mea nei:

  • fatu pi - 2 tbsp. L.
  • kusi falaoa - 1 tbsp. L.
  • faʻamamaina i luga o se moli vine kukama fou - 1 tbsp. l
Faʻafefiloi lelei mea uma, ona faʻaaoga lea i le paʻu susu.I le faagasologa o le faʻaaogaina o le suʻisuʻi o mata, aemaise lava vaega o faafitauli. Alu le masini mo le isi 10 minute, ona ave lea ma se paʻu susu. Ole auala e fesoasoani e le gata ia faʻamamaina, ae ia faʻaalia ma faʻamalamalamaina le paʻu. E mafai ona e faʻaaogaina le masini se maualuga e 2 taimi i le vaiaso.

Contraindications ma faʻamaoniga o le oona

E ui lava i le aoga o le laau, o le faʻaaogaina o pi mumu mo meaai e fautuaina pea nisi lapataiga. E faʻasaina le faʻaoga mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi faapena:

  • colitis;
  • ulutala peptic ma le maʻi ulutala;
  • gastritis;
  • cholecystitis;
  • arthrosis ma gasegase;
  • gout;
  • lapisi
Pe a faʻaaoga fatu fatu pi, o le faʻavavevaveina o nei faʻamaʻi e mafai. E manaʻomia foʻi e tagata matutua ona taumafa pi ma le tausiga. E mafua ona o le faʻaitiitia o le malosi o le eletani o tagata matutua, lea e mafai ona oʻo atu ai i nisi o faʻafitauli i le osofaʻia o pi. E taua foi le taʻua o le meatotino o pi ia mafua ai le pala, lea e fesootaʻi ma le faatapulaa o le palatini i le tino. O le gaosia o le kesi ia te ia lava e le matautia, ae o se mea e le lelei tele. O le le manaomia le aoga e mafai ona aveeseina se vaega pe afai e te faateleina le taimi e kuka ai pi poo faaopoopo mea manogi i meaai.
E taua! Manatua i taimi uma o pulu mumu mumu e matua matautia lava. O se mea oona e mafai ona mafua ai se mea oona matuia.
Faailoga o le inisua ma pulu mūmū e aliali mai 30-60 minute i le maeʻa ai o le taumafaina, itiiti ifo - i le tele o itula mulimuli ane:

  • taoto, vomia;
  • fusi le ea;
  • manava manava;
  • colicky tiga i le itulagi o le tina;
  • faʻavaeina o le kesi;
  • mafai ona faʻaleleia le faʻamalolo.

Isi ituaiga o pi

I le faaopoopo atu i le lanu mumu, o lenei fatuga masani faaletausaga e tusa ma le 200 ituaiga, eseese i le lanu o fatu po o foliga o le laau.

Paʻepaʻe

O le paʻepaʻe paʻepaʻe o le ituaiga tele lea o le legume sa faʻaaoga mo fatu. Aganuʻu matagofie tele, o se punavai o tele-filori fiber ma protein. O le oloa e maua foi i le uʻamea, calcium, ma faʻamalosia ai nifo ma ponaivi. E i ai le antimicrobial, faʻaitiitia o le suka, antibacterial, diuretic ma manuʻa faʻamalolo. O le Haricot ua faʻapitoa faʻatasi ma toetoe lava o oloa ma e fetaui lelei ma se ipu falala ma se mea e maua ai soupeti. E le gata i lea, o pi pi e le afaina ai fatu pi e pei o lanu mumu.

Green

O pini lanu meamata e mamago ma faʻapipiʻi pala o loʻo taofiofi a latou mea aoga uma e tusa lava pe uma le kuka poʻo le faʻamaisa. O se vaega tāua o le aganuʻu o le gafatia e le aʻafia ai mea oona. Ma o fualaau vitamini aoga ma elemene o loʻo i le tuufaatasiga o palu e atoatoa ona puipuia aʻafiaga saoloto i le tino ma faʻaleleia atili le soifua maloloina. E le pei o isi laumei, o lenei laau toto e aofia ai le faasologa o le maualuga tele le fiva meaai. Ona o lea, o lanu lanumeamata o loʻo faʻavasegaina o taumafa maualalo-calorie - e faigofie ona faʻafefe. Taumafa uma palu, faatasi ai ma le paʻu. O le sauniuni vave o se fualaau aina, i le vave ona kukaina i totonu o le vai.

Yellow

Lanu samasama ni pi tetele ma se lanu susulu, e talafeagai mo le faaaogaina i ituaiga eseese: taofi, palanoa, uʻu, kuka, uʻu, falai poʻo le sisi. Laʻu samasama laʻititi e taofiofia le aofai aupito maualuga oa latou meatotino aoga. O se vaega o lenei meaola o le mea moni e le mafai ona aʻafia ai mea e afaina mai le palapala poʻo le ea. O popo na maua ai le tele o vailaʻau oona, minerale, faʻapea foʻi ma le protein ma le fiber. O le faʻaaogaina o lenei ituaiga o le faʻasaʻoina o le paleni o hormonal, fesoasoani i le anemia ma le tau faasaga i le maʻisuka, o se toʻafilemu lelei.

Pupii

O Vaioleti o se meaʻai lelei lea ei ai se foliga muamua ma se tofo lelei. O lenei ituaiga e matua lauiloa lava i le au faifaatoaga. E faʻaaogaina mo faamoemoega tau taumafa i laʻasaga eseese o le matuitui. O tama laiti e aofia ai le tele o elemene aoga. I le faʻaopoopoga, o le aganuʻu e tamaoaiga i aoga amino acids ma le protein. I le na o le 100 kalama o lenei pi, e maua e le tino se fua faatatau o le magnesium i aso taitasi. O le laau ua manatu o se mea taumafa, ae ua i ai le malosi e faatumauina ai se lagona o le atoatoa o le manava.

Black

O le ituaiga uliuli e le sili atu ona lauiloa nai lo le papaʻe ma le mumu, ae mai lenei mea e le aoga tele. O popo uliuli e mauʻoa i le popo (e oo atu i le 9 g mo le 100 g). O pi laiti e i ai se lanu paʻu uliuli. O fatu fatu e saunia lelei e maaleale, ae i le taimi lava e tasi e foliga lelei i le fausaga (latou te uuina lelei le foliga). O popo uliuli e tele o latou faʻamalologa, o loʻo iai a latou faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma manuʻa i le tino. Faatasi ai ma lo latou faʻaaoga masani o le faʻamautuina o le paleni vailaʻau i le manava. O le mea lea, e mafai ona tatou aoteleina ia pi pi mumu o le oloa pito sili ona taua lea e tuufaatasia ai le tele o vailaau ma mea elemene. Ae peitai, e taua le mafai ona lelei le kukaina o nei laumei. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i lapataiga avanoa.