Laʻau

Yew: faʻamatalaga, ata, mea uma e uiga i le laau ma lona totoina

Yew (lat. Taxus) - faʻatoʻaga teuteuina o togalaau o le aiga Yew. E tupu le laau poʻo le vao, e faalagolago i le tasi o le valu ituaiga. E tele ituaiga o conifers, e taʻua foi o yews, o loʻo maua i Europa ma Asia, tasi i Aferika i Matu. O le tele o aʻafiaga o loʻo tutupu i Far East ma Nouei. E faasolosolo, e mou atu ituaiga o meaʻai, ma faʻaleleia atili e le au fai togalaau, talu ai e manaʻomia sina faʻaleleia ma fetaui lelei i le laufanua.

Yew tree description

Yew e iai ona lala tetele ma ni manulele lanumeamata lanumeamata lanumoana, e faia ai se foliga lapotopoto poʻo le foliga o le palealii, e aofia ai le tele o mauga. O laau vao e ola e le sili atu i le 10 mita le maualuga, ma laau 20 m pe sili atu. O se laʻau mumu-lanu enaena e tusa ma le 4 mita le ufiufi e ufiufi i ni fua laʻitiiti. I luga o laau o le ituaiga o fafine, o laʻau mumu 5-8 mm le lautele na faʻaleleia le matagofie o le lanu o le lanu, lea e mafua ai ona le lauiloa tagata tane ma vao e tasi.

I le avea ai o se vaega o soʻo se vaega o le faʻaaloalo e aofia ai mea oona e masani ona faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi, o le mea lea e puipuia e le pulega a le setete.

O le vevela o le vavave o loʻo i ai le malosi ma le faʻasaina o laau. Ona o lona maualuga ma le tetee i le pala, o le laau e le lelei i nofoaga o le tuputupu aʻe ma le umi o le leai o le la. Sa faia muamua ni fale mai laupapa fafie ma fale ogalaau.

Ituaiga ma ituaiga o vavave

VaʻaiKroneVaega / AʻoaʻogaMaualuga, m
BerryFaʻaauau, faʻafeiloaʻi, o nisi taimi o le tele-vertex.E maua i totonu o vaomatua o Caucasian, mauga Asia ma Europa. Ola faʻavafiti i le pito i tua ma le taʻavale i luga o lala pito i luga. Lanu lanu meamata, lalelei i le pito i luma ma le vevety ma le samasama i tua. O le mumu lanumumu o le laau e lanu, leai se ila, ma lanu uliuli.
  • Faʻamau 1 m, o le lautele o le ape ape tutusa. O nila i foliga o se selesaito, pouliuli i luga, lauulu lanumeamata i lalo.
  • Tuʻu. O le tamaʻi vao e oʻo i le 0.8 m ma le paleni lautele ma faʻalauliuli.
  • Summergold. Olela ma se lanu samasama lanu susulu, 30 mm le umi. Paʻu pala.
  • Anapogi. 5 m. Faʻailoga tamaʻitaʻi ma foliga o le palanikeke ma puipui i luga o lālā pito i luga. Pogisa lanumeamata, e toetoe lava o ni manulele uliuli e tupu aʻe i se siʻosiʻomaga, e punou i totonu pito i tua.
  • Tupe maua. Laʻau 5 m, tutusa i le lautele. Fugali lala ma ni manulele pogisa uliuli.
  • Nissens pale. 2 m, vao faʻatoʻateleina vao faʻatasi ma se ape e oʻo i le 8 mita le lautele.
1,7-2,7
KanataPyramidal.Vaovao faʻamalosi e tafe le vao e ola i itu i mātū o Amerika. O lala e tutupu ae i luga e ufiufiina i se pale mafiafia paleni talipupuni.
  • Aurea, 1 m ma nila samasama.
  • Pyramidalis ma le foliga o le pito i luga i le foliga o se pyramid, lea e faʻavae e pei o tausaga.
1-2
SpikyOval, lautele, tatala.E tupu i Sasaʻe Sasae ma Iapani. Ole aʻafia lanu o le pogisa o le pogisa, ma mai lalo o lanu lanu meamata. Lanu samasusu i le pito i luga e liliu i lalo i le enaena. Berries o se laau o piniki piniki. Suga laau e oo i le 1.5 m.
  • Minima. 0.3 m, pulupulu lanumeamata lanumeamata lanumoana, paʻu enaena.
  • Tinamatua. 1 m, mafiafia mafiafia malamalama 25 mm le umi. Faʻalauteleina o lala fetolofi.
  • Faʻamasino. 2 m, mafolafola mafolafola faatulagaina lelei, lanu mumu o lanu le lanu.
  • Siva. 1.2 m le maualuga, lautele le pale ma le lautele o le 6 m, foliga fafine.
  • Faʻateleina. 3 m, paso, e aunoa ma le ogalaau autu.
0,7-2
FaʻasalalauFoafuga, pine-foliga.O se vaaiga i se laau mai Amerika i Matu ma lala tautau e ola faʻatasi i le ogalaau. Lua laina laulaau samasama 20 mm le umi. O fua e mumu mumu. Laʻau o loʻo i luga o le 5 mita le maualuga.1,5-2,5
TeleTaamilosaga, ufiufi.O ni nila e lua-laina, 28 mm le umi, faatasi ai ma se vailaau manino. O lala o olive, o pito i lalo o se lanu mumu. Frost resistant.
  • Ward. Crohn e faʻataʻamilo solo. 2 m le maualuga, o le pito i luga o eleʻele pogisa mamafa e oʻo atu i le lautele o le 6 m.
  • Grandifolia. Squat bush. O nila e umi, e sili atu ma le 30 mm ma lautele e oo i le 3 mm.
  • Faiga saʻo. 5 mita, fafine faʻatasi ma se pito i luga o le laina 1.5 m le lautele.
  • Densyphomitis. 1.5 m, 3 m le lautele ma ni manulele pupuu mumu e oʻo i le 2 cm.
  • Sabien. 2 m, vao ma le pito i luga ole lapisi e oo i le 4 m. Male ituaiga.
5

O le totoina o fafo fafo

I le itu i saute ma sautesisifo mafanafana vaipanoa, ua faʻafeiloaina ni lala laau e tatala le eleele mai le amataga o le tautoulu e oo i le faaiuga o Oketopa. O laau totő faʻamau aʻa e totoina i le faaiuga o Aukuso i le gasologa o le vaiaso. I le taimi lava e tasi, ua fautuaina le totoina o se laau faʻasalalau i tulaga malulu malulu. I le lautele, o le vaitaimi atoa mai Aukuso 15 i aso mulimuli o le autumn e manatu lelei e lelei mo le totoina o se togavao poʻo se laau.

Pe a filifilia se nofoaga mo se laau, e tatau ona amanaia le tele o mea taua e mafai ai ona faʻamalosia se aʻa malosi ma maloloina. Yew e le fiafia i le tele o le susu ma le elemene o le eleele. Mo le uluai totoina, e sili atu le lelei o le faʻatauina o le eleele faʻamaoaigaina ma minerale ma meaʻai faʻapitoa mo togalaau teuteu. E mafai foi ona e faʻafefiloi oe lava ia i le faʻaaogaina o peat, turf ma oneone paʻu i le fua o le 2: 3: 2. O iinei e mafai ona e faʻaopopoina faʻatoʻaga o meaʻai.

O se pu e loloto le 70-75 cm mo le totoina o se laau talavou e tatau ona aofia ai se alavai palapala o le 20 cm ma se tuufaatasiga eleele palapala. I le avea ai ma alavai, e mafai ona e faʻaaogaina oneone laiti mai le vaitafe po o vaega ole iliili o le 0.5-50 mm. Kanata

O le tuʻuina o le laau i le palapala i totonu o le lua, e tatau ona e faatumuina i le eleele ua saunia ma faapipii ina ia mafai ai e le ua o aʻa ona tumau i luga aʻe o le fogaeleele. Ona e manaʻomia lea e vave faʻavaveina le vai. E fautuaina e sosolo le eleele i luga o le ogalaau ma se palapala o mulch mai le faapalaga.

Pe a faʻaaoga laina poʻo puipui mai le vavao i le laufanua o le togalaau, o loʻo i ai le vaʻaiga o le loloto e tasi i totonu o le eleele, ma totoina vao i se mamao o le 150-200 cm poʻo le 50-70 cm, i le faasologa.

I le uluaʻi uluaʻi tausaga, o le laau totō e tatau ona puipuia mai i matagi matagi, poʻo le filifilia o se nofoaga mo le totoina e aunoa ma se taʻaloga faifai pea. Berry

Yew Care i le Faatoaga

O le tausia o se mea taua o se galuega faigofie, ae mo le ola maloloina lelei e taua pea le faia o puipuiga mo le puipuia o vao mai meaola faalafua ma le maualuga ma le maualalo o le vevela.

Faʻasa

E tatau ona fafaga vai laiti i masina taʻitasi, ma o tagata matutua (sili atu ma le 3 tausaga) latou te le manaʻomia le faʻaleleia atili o le susu. E mafai ona latou maua aʻa i luga o le palapala.

Soo

E fautuaina le tatalaina ma faamama le liʻo lata ane-vao mai tele vao, aemaise lava i laau faatoa totōina. O le palapala malulu o le lalolagi o loo siomia ai le laau e tatau ona tatala ile 10-15 cm le loloto. E mafai ona e fufuluina i se laʻau o le mulch 10 cm mai le sawdust poo le peat. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le ono mafai ona faʻamaonia faʻamaʻi pipisi.

Laʻei pito sili

I le tausaga talu ona faia muamua le faʻamagaina i le vaitau o le totoina o le vavae, e tatau ona toe faʻaleleia le pu. I le avea ai o se tafega o le autumn o le autumn, e fetaui lelei mea tau eletise, ona o vaega o ia mea o loʻo manaʻomia e le vao - potassium, nitrogen ma phosphorus. Mo se faataitaiga, e manaomia e Nitroammofoski le 70 g i le 1 m2, ma Kemira, lea e aofia ai foi le seleni, 100 g i le 1 m2.

Teuteu

I nai tausaga talu ona totoina se togavao po o se laau, e le manaomia le teuteuina. Na o frostbitten, lala vevela pe mama e manaʻomia ina ia aveeseina. A oʻo ina faʻalautele ma fulafula le u, e fai ai se lalelei matagofie, e tatau ona faapuupuuina e le silia ma le tasi vaetolu o le umi atoa. O laau e sili atu ma le 7 tausaga e le lelei ma o le a latou tetee atu e oo lava i le umi o le umi o lala, o loo faaauau pea le tuputupu ae. E tatau ona faia teuteuga i le amataga o le tautotogo aʻo leʻi amataina le uluaʻi osofaʻiga.

Suiga

O le toe siʻitia o le faʻaleleia i se nofoaga lelei ma talafeagai mo le atinaʻe e le faigata. E tatau ona e faia lenei mea i le tautotogo. O le tekonolosi e tutusa ma le taimi e totoina ai se togavao. O se pu ua saunia ma le sili atu i le 15-20 cm nai lo le paluga o le eleele faatasi ma se togavao, ua uʻuina i se alavai alavai o le 20 cm ma ua tumu i le paluga eleele. E tumau pea le ua i luga o le ulu ma ua faʻasusu i mulch. Ona e manaʻomia lea o le faʻasusu faʻatasi ma le pito i luga o laʻau. Faʻasalalau

Togi

Yew o le malulu ma e seasea ona mafatia i le maalili i le malulu, aemaise lava i le ufitia o le kiona. Afai i le taumalulu e itiiti le kiona, e tatau ona e puipuia le aganuu mai le malolo. Ina ia faia lenei mea, ia faatulaga le faavaa i le ogalaau ma ufiufi i mea e manava e pei o le spandbond. Aua nei faʻaaogaina le taualuga o mea poʻo le vela, ina ia le faʻaleagaina ai mea leaga mai le susu o le susu i le tautotogo. A faʻamalieina le eleele, e mafai ona aveese le mea e ufiufi ai.

Talu ai o lālā o le tautotogo o le tautotogo e mafai ona afaina ai nila malaʻi ma vaovao vavalalata, e sili atu le ufiufi o le laau mai o latou aʻafiaga.

Maʻi ma meaʻai

E oo lava i se laau e le taua, e pei o le vavalo, ua maʻi i le le lelei o le tuputupu aʻe o tulaga - i le tele o le susu ma le malu. E le o inisiua le aganuu e aʻafia ai manuʻaga faʻatoʻaga masani.

Le faafitauliMafuaagaFaiga faʻavae
Paranesi ma nilala lanu samasama, mimiti, mago.O le osofaʻiga o faʻamaʻi faʻasalalaʻau: yew pseudoscapes, leaf-needles-needles, pine paʻu pine.O tautotogo uma, faʻapala le ogalaau ma paranesi i se vaifofo o Nitrafen. A toe faʻaleagaina, e tatau ona togafitia le nofoaga o loʻo i luga o le ogalaau ma se faʻaogaina o le insecticide o Rogor, toe faia le toe faʻaleleia pe a mavae le 12 aso.
O se paʻu enaena e aliali mai i luga o nila, o le pito e valivali samasama, malepelepe. O lala e pala ma pa'ū.Faʻamaʻi: Fusarium, necrosis, sulu lauulu. E tupu i le i ai o le faaleagaina i le paʻu o le ogalaau ma le faʻamaʻi pipisi i ituaiga eseese o fua.Aveese le tele o le vai mai le liʻo lata ane-faʻapipiʻi e ala i le tuʻuina atu o nai palasitika i totonu o le eleele e 30 cm. Lafoaia le vao ma le biofungicide, maualuga i le'apamemea, faalua i le tausaga - i le amataga ma le faaiuga o le vaitau.

Yew faʻatoʻaga

O le auala aupito sili e faʻaleleia ai le vavalo e pei o le vegetative. O le mafuaaga o le umi o le totoina o fatu - o se atigi maʻa mo se taimi umi e le faatagaina ai le fatu e fagua. Spiky

Fanauina o fatu

E tatau ona totō fatu o Yew i le maeʻa ai o le seleselega o le seleselega, talu mai le tausaga mulimuli ane latou te le o toe lelei. E maua mai i fua mumu, fufulu ma mamago. Talu ai ona o le aisa e tolopoina le tui, e tatau ona togafitia togafitiga. Mo lenei mea, o le fatu ua totoina mo le 30 minute i se vaifofo o le sulfuric acid, ona fufulu lea ma toto i luga o le eleele.

Ina ia faʻavaveina le germination, o fatu vavave e manaʻomia se suiga o tulaga mafanafana ma malulu, o le mea lea o le a sili atu ona aoga le metotia lenei. A uma ona fufuluina i le suka, o le fatu e palu faatasi ma le oneone ma le paʻu ma faʻapipiʻi i taga paʻu mo le ono masina ma le maualuga o le +5 ° C. I le tautotogo, e fufuluina ma totoina i pusa, e mafai ai +20 ° C ona tupu i le malamalama. I le tautotogo o le tautotogo, ua lafoina pusa i totonu o le togalaau, ua faigata ma toe totoina i le eleele mo le tuputupu ae.

Faʻaleleia fua

Mo vaomatua ma fetolofi o leva, o le taofiga ole laulau e sili ona talafeagai. A mavae le 3-6 masina, e aʻafia le paranesi. O le tipiina faasolosolo o le vaeluaga, i le tautoulu e mafai ona vavae ese mai le tina. Tele

O 'otiʻaiga o le auala sili lea e faʻaleleia ai, aemaise i le tautotogo, aʻo leʻi ala i luga. I luga o tipi ua tipiina autafa o lala ma se mulivae, e alu ese mai le ogalaau autu. Ona totoina lea mo le germination i luga o se mea e le gaogao, e aofia ai le oneone, paʻu o le coniferous, peat ma le perlite. E taua le tausia o le uluai faʻataʻitaʻiga o paranesi ma ia le toe faʻaaogaina.

Lafoaia lelei aʻa i le maualuga o le vevela o + 18 ... +23 ° C, malamalama mama ma le eleele.

Na faailoa mai e Mr. Dachnik: le faaaogaina o le vavave ma ona mea aoga

I le tele o seneturi ua mavae, na vavaeina ai vao i lalo mo le faamoemoe o le faia o laupapa lapopoa ma umi, e pei o le malosi i le arasi, mea eseese o fale ma meafale. E le gata i lea, o le aʻafiaga o meaola i totonu o le fale na talisapaia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o laʻau faʻavafeteina e leʻi faʻasaina. Ona o lenei mea, ua toetoe lava a faʻaumatia atoa le vavave, o lea ua puipuia i le natura faʻasao.

O le vailaʻau oona e mafai ona ola i le 400-500 tausaga, e tusa lava pe i totonu o le ogalaau, o aʻa aisa e fausia ai ni gaioiga fou, ma faʻatasi ai ma lala tuai, toe faʻaolaina le ola o le laau. O le siʻosiʻomaga mai le nila e manatu tele oona, o loʻo aofia ai le vailaʻau o le maʻisini mai le ituaiga o alkaloids e mafai ona fasiotia se tagata poʻo se meaola. O le togiina o nila e faʻaaogaina i le gaosiga o vailaau o faleopathic.

O le tane e talafeagai lelei mo le fausiaina o togalaau aina o le togalaau, faʻafetai i foliga vavalalata ma ni manulele lanumeamata lanumeamata lanumeamata lanumeamata ma fualaau mumu mumu. O le malosi e tipiina lala e le mafai ai e le au fai togalaau ona ola i ni laʻau matagofie, ma tuʻuina atu ia i latou soo se foliga. Eseesega o laau afu ma lala fetolofi ua manatu e sili ona malulu, aʻo latou malulu i lalo ifo o le kiona.