Lafumanu

Cysticercosis o povi: o le a se maʻi ma le auala e tau ai

O tamaʻi fafagaina masani e avea o se fesoasoani moni mo se tamai faatoaga. O le mea e leaga ai, o povi ma tamai povi e maʻi i nisi o taimi, lea e afaina ai le gaosia o le tamaoaiga po o le tuputupu ae. O le natura "faʻalilolilo" o le tele o faʻamaʻi ma le leai o ni faʻamaoniga e faaopoopo i le faigata.

Mafaufau i se tasi o maʻi sili ona tele i manu, e taʻua o cysticercosis (aka finnoz).

O le a le mea ma le matautia

O le faʻamaʻi faʻamaʻi lea e mafua mai i le cysticercus - o se filifili paʻu i le vavave. O le mea e mafua ai le sui o se voli ma se sikula (o se ulu e fa ni suckers), ua faatumulia i le vai. O sea "polo" e ufiufi i le lapisi ma e eseese i ni lapoa tele (e oo i le 8-9 mm le umi ma 5-6 le lautele).

Ole afaina matautia e afaina ai maso - o maso o le skeletal groupe, loto ma le laulaufaiva, faapea foi ma le suʻi i totonu. O le lamatiaga o loʻo i ai i le mea moni e faapea o le faʻavaivaia o le tino e ono aʻafia ai le tino ma le ate, o le faiʻai ma le mama.

E faʻafefea ona aʻafia manu ma o ai foi le vaʻa

O le gasegase e mafai ona faʻamalosia i le vai ma meaai lea o loʻo i ai fuamoa po o filifili matutua. O le "gaosia" o le sua oona, faamaluluina o latou afuafu ma faatelevave le tatalaina o le masini (oncospheres).

E taua! Aua nei galo e uiga i le tumama eleelea: o se lele e nofo i luga o meaai o le a tumau 4-5 sekone e "lafo" se filifili o fuamoa. E fautuaina e natia le aano o manu i totonu o le pusaaisa.
O i latou, talu ai e le mafai ona latou tuua le fuamoa, e ulu atu i totonu o le mucous layer o le intestinal tract, o toto toto ma vaega interfibrillary o maso. E fesoasoani lenei mea i ono malosi malolosi.

O le mamanu o siama e masani ma faigofie, ae cysticercosis e le mafai e aunoa ma le faia e le tagataaua o totonu o lona tino e oʻo ai le pathogen i le tulaga o le matua. Faʻasaienisi, o tagata e moni le pule i lenei parasite, aʻo meaola latou te vaʻaia.

O aʻa e ulu i totonu o le tino o le tagata faatasi ai ma meaai (masani lava o le aano o manu o manu ua afaina). O le filifili e le mafai ona mafua ai ni tali i tagata, i totonu mo le tele o tausaga ma o nisi taimi e ola e oo i le 10 m.

Faatasi ai ma faamaʻi o povi emit mastitis, kososis, leukemia, anthrax, brucellosis, dyspepsia, vae ma gutu o le gutu, tuberculosis, gastroenteritis.
A maeʻa le 2-3 masina, ona amata ai lea ona maua fua o fuamoa e alu i fafo. O le mea lea, o le vaega aʻafia e aofia ai manu o loʻo nonofo i nofoaga e leai se alavai masani, ma vaʻaia vai i vaomatua. O le isi ala o faʻamaʻi o le faʻafesoʻotaʻi lea ma tagata faigaluega faifaatoaga pomaʻi poʻo manu feʻaveaʻi.

Taimi o le olaga

E foliga mai na foliga mai i luga o le atunuʻu o loʻo avea ma vaega tele 5-6 masina pe a maeʻa. E sili atu le tele o fuainumera na matauina (3.5-4 masina), ae o le sili atu lenei o uiga o meaola e nofo i luga o puipui o le toto toto.

E te iloa? Seʻi oʻo i le 1784, o le tele o nei parasite sa manatu o se isi helminite. Ae o Johann Gosier, i le taimi o lana sailiga, na ia iloa ai e leai se isi mea e sili atu nai lo le "fanau" o vavao vavao.
O le numera o tala mo le 7-10 masina talu ona i ai: i lenei taimi, e mafai ona e iloa uiga lelei o le maʻi. A maeʻa le 10-masina e "liliu" o le a faasolosolo malie le oti. O lenei faagasologa e mafai ona avea ma isi masina ma le afa.

Faailoga o maʻi

O le togafiti poto o le finnoza o le maualalo o le osofaʻiga (faʻamaʻi), o le setete o le soifua maloloina o le lafu e le musuia ai le fefe - e masani ona le faʻaalia ia faailoga.

Ae o le malo malosi tele o le a mautinoa e "tuuina atu" ia lava, ma aumaia le mataupu i se foliga lapopoa. E mafai ona tumau mo vaiaso e lua - o le 5-6 aso muamua o le vasega o le faʻamaʻi e matua manino lava, a maeʻa le faʻamalo ese o faailoga iloga. Faatasi ai ma:

  • o le faʻaitiitia o le manava po o le tuʻuina atu atoa o fafaga;
  • faateleina le vevela o le tino;
  • o le popole o manu, latou te matua popole lava;
  • tele faʻamaʻi pipili;
  • mūmū mucous membranes, lea ua maeʻa foi;
  • "Maʻi le lelei" i le galuega o le fatu, o le dyspnea e faʻaalia ai lenei mea; pe a faimalaga i le lafumanu, e masani lava o se povi malosi e mafai ona taofi i le tele o taimi;
  • tiga o musika;
  • tali tiga i le palpation i le upega ma le faalauteleina o le vaega.
E taua! I se povi maʻi, o le vevela e mafai ona "puʻeina" mai le 39.8 ° C i le 41.7 ° C. Le lagona, e te le manaʻomia foʻi se thermomita - o le eseesega ua faʻaalia i le masani masani a le alofilima.
O faʻalavelave e pei o le pruritus, alu, poʻo le tauaso e seasea. O le uiga sili ona matautia o veterinarians ua taua o le mataʻu o le vevela, lea e mafai i se aso poʻo se lua ona oʻo i le oti o se manu. O le mea e lelei ai, o na faaaliga e seasea lava.

Suiga faʻaleaga

Afai o le maʻi e tupu i se foliga lapopoa pe faʻalologo ma faʻalavelave faʻalauiloa, o le fausaga o nofoaga ua afaina e faʻalavelave faʻafuaseʻi. I le tipiina o meaola oti, o uiga masani o 'aʻaʻo e maua i luga o na totoga ma fusi:

  • tele o hemorrhages;
  • le i ai o sina cysticerci;
  • o se faʻaopoopoga o le feau, o le liga lymphatic lava ia i le vaega o loʻo i ai se lanu e le masani ai;
  • siakiina o musele skeletal (latou liliu gutu), lea e mafai ona maua ai tupe teu i foliga o le lanu mumu eleelea.

Faʻailoga

O le faia o se faʻamaoniga saʻo o se faʻafitauli e oʻo lava i tagata vailaau poto.

O le mea moni, o nisi o faʻamaoniga (mo se faʻataʻitaʻiga, o le leai o se manaʻoga po o le popole) e manatu e le saʻo ma e mafai ona "taʻitaʻia" i se faʻafitauli ese. Ioe, ma auala faʻaaoga tusi e pei o le suʻeina ma le faʻamaoni saʻo e le eseese - ioe, o le a tali mai le manu maʻi i le tagi, ae o le a le mafai ona maua le nofoaga autu o faʻamaʻi i lenei auala.

E te iloa? I totonu o Ausetalia, o mataupu o le finnozom e seasea lava ona tusia (e le gata i totonu o meaola ma tagata) - e le taliaina e le parasite sea ituaiga o tau. O le tele o avetaavale o tagata faimalaga eo mai mai konetineta eseese.
E sili atu pe itiiti foʻi se ata atoatoa e mafai ona tuʻuina atu iuga o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa. E masani ona tofia:

  • Rnga (faʻasalaga le tuusaʻo). O lenei metotia e faʻaaogaina i le suʻesuʻega o le sipuni toto. O le mea na aoina ile lapisi o le 5-7 ml o loʻo tuʻuina i totonu o se kulimi faʻamaʻi, ona tuʻuina lea i totonu o se papa maʻa ma sela mumu. Afai o se fesuiaiga o ituaiga, o se faailoga mautinoa o le parasite o loo i totonu o le tino. O le tali a le NGA ua manatu o le sili ona sao o iloiloga faʻaaogaina.
  • RLA (latexagglutination). O le toto syrovotoka e vevela, ona faaopoopo ai lea o le taofiofi o le latex, ma faia ai ni mea se tasi o isi fualaau oona. A maeʻa ona tuʻuina atu papatusi faʻatasi ai ma le mea e aoina ai mea e ao ona aoina, 'ona suʻeina lea o le faʻataʻitaʻiga. O le auai i faʻamatalaga o faʻamatalaga "++" poʻo le "++++" o loʻo faʻamaonia ai o loʻo faʻaauau ona atinaʻe.
  • Suesuega o mea e aʻafia ai i totonu o le intradermal. O le faʻamaʻi pipisi o le vailaʻau e tui i le ogatotonu o le ua poʻo le siʻusiʻu siʻusiʻu (tamaʻi - i totonu o le tauau o le tauau). O le fualaau e faalagolago i le matua, o le masani mo le matua o manu e 0.2 ml, ao manu laiti e oʻo atu i le tausaga le matua e manaʻomia le 0.15 ml. I manu ola maloloina, 12-20 itula i le maea ai o le tui, e foliga mai le edema, lea e faʻapupula i le 2-3 aso. I le tali vave (48 itula), ua tuʻuina atu ai se isi injection, o taunuʻuga e aumai ai le manino atoatoa.
E taua! O "malo" e le masani ai, e mafai ona maua ma suʻesuʻe ma le totoa le laulaufaiva ma le gutu. O le mea moni, o le povi atonu e le mafai ona tuʻuina i lima (o se faailoga lea, e tusa lava pe leai se mea e tasi).
E tele taimi e faʻaaogaina ai ma siakiina mulimuli ane o manu fasi. Muamua, ia faia ni vaega eseese o musele o le fatu, laulaufaiva ma le liu toto. Mo se faʻamatalaga saʻo, o le lumbar ma maso o le tino ua vaeluaina i le auala lava e tasi.

E mafai ona iloa aloaloa pe a vaʻaia se moli mumulu i totonu o se potu pogisa. E faʻaalia i le lanu mumu po o le paʻu le meaʻai. Pe a matamata i aano oisa, o le a tutusa le aafiaga, ae o le cysticercus o le a oti i lena taimi. O aano o manu e le toe "susulu" pe a uma le 1.5 itula o togafitiga vevela.

Pe mafai togafitiga

O togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le cysticercosis e faigata tele ona o le faʻataʻitaʻiga patino o le pathogen.

O le faʻamaoniaina o vailaʻau e manaʻomia ai le poto masani mai le fomaʻi. O malosi antihistamine malolosi e le lelei iinei. - o a latou gaioiga e mafua ai le tele o le oti o pala, ae i le taimi lava e tasi, o le inisua ma le mumū e mafua mai i le musele uamea "paga" faatasi ma i latou.

Praziquantel-Mebendazole ma Dronzit faatulagaina.. O le fualaau muamua e faaopoopo i le fafaga ile 50 mg / kg. Faʻaauau auala - 10 aso. Ae mo Droncyt, o lona fuainumera ua fuafuaina na o le fomai na te suesueina le meaola (e fautuaina e maua iuga o suega ile lima). E le o se mea e ofo ai le taua o se matafaioi taua i le puipuiga, lea e mafai ona faʻaaoga uma nei faigata.

Puipuiga

E aofia ai le tele o fuataga. Manaomia o mea nei:

  • fasia o manu i totonu o fasi fasimanu o loʻo i ai meafaigaluega uma e manaʻomia ma asiasiga faʻatulafonoina o manufasi;
  • afai e sili atu ma le tolu ni vaega e maua, ia faia ni taʻavale;
E te iloa? I le senituri lona 18, e tatau ona aofia ai i le taʻitaʻifu taʻitasi ia le solofanua ma le tolu tagata aperenitisi. Na faʻatonuina le faʻatonuga o le solofanua e iai ni a latou pule e 10 (e tusa ai ma le faatonuga a Peter I, lomia i le 1712).
  • e pei ona tatau ai - faʻaaoga faʻapitoa o tino mamaʻi.
O le mea moni, e le tatau ona e faʻagaloina mea e mama ma mama:

  • Faatulagaina o "latrines" tapunia.
  • Faʻaauau le tumama i totonu o le fale ma luga o le faatoaga.
  • Totoina i nofoaga mama, mamao ese mai vaituloto alavai ma alavai.
  • Aloese mai le faafesootai o manu feʻai.
  • Mo faʻatoaga tetele, faʻamaoniga o meaola manu ma taimi suʻesuʻe a le aufaigaluega.
  • Ma le mea mulimuli, maeʻa maeʻaeʻa o aano o manu fasi ao le i ai O le faʻamamaina ma le faaeteete poʻo le kuka o le a le tuʻuina atu i le parasite se avanoa e savali ai i le filifili o "meaʻai-tagata-manu".
E le tutusa foliga o Simmental, Dutch, Holstein, Ayrshire, Jersey, Aberdeen-Angus, Red Steppe, Kalmyk, Yaroslavl povi.
O lenei ua e iloa le tulaga lamatia o le finnoza, auala e puipuia ai faʻamaʻi. Matou te faʻamoemoe o lenei faʻamatalaga e aoga mo na o faʻamatalaga. Faʻatoʻa maua e le tamaoaiga mea lelei ma tupe maua!