Laʻau

Foxtail - Faʻasolosolo Faʻamaʻi Mafaufauga

Foxtail o se laau matagofie matagofie mai le aiga Euphorbiaceae. O loʻo nofo i vaʻaia o Polynesia, Ausetalia ma Southeast Asia. O le Latin igoa o le foxtail - akalifa - ua faaliliuina mai le upu Eleni o le "nettle". E mafua lenei mea i le tutusa o foliga o laulaau o lua laau eseese eseese. E faigata lava ona maua se Akalif i Rusia, ae o lona tulaga ofoofogia i lalo o foliga o lanu lanu e matua matagofie lava, o loʻo tele atu ma sili atu tagata faʻaola o le faʻafefe i tausaga uma. Ina ia ausia le vaʻaiga ma le maualuga o le atinaʻe o le foxtail, e tatau ona e usitaia nisi tulafono i le tausiga. O le laau e matuā faʻamalosia ma talafeagai mo le au fai togalaau.

Faamatalaga faʻatau

O Akalifa o se ituaiga o vao matala e ola i le 3 mita le maualuga i le natura natura. O fofo o totonu o le fale e faʻatapulaʻa ma e seasea tutupu i luga o le 50 cm. Petiole leaves e faʻafeagai. E i ai o latou foliga faʻalelei poʻo se foliga o le solo ma se pito i luga. O le 'ie laulau e mafai ona iai ni lamolemole poʻo ni faʻasolosolo. O le umi o le pepa e tusa ma le 10-20 cm, ma le lautele e oʻo atu i le 15 cm.

E sili atu le manaia o le faʻaaogaina o faʻailoga. E mafai ona suia e le tasi le isi i le gasologa o le tausaga, ae fuga tele i le taumafanafana. O le umi (5-15 cm, ma o nisi taimi e oo i le 50 cm), o le pa'ū ifo o ponaivi e fausia ai ni mea vaivai. E aofia ai le tele o fugalaau bristle ma e pei o fagu o le fox po o tautaliga i foliga. O le tele o ituaiga mea teuteu ei ai se lanu mūmū sesega, o le terracotta, fugalaau paʻu. Ua maua foi togitogi ma fuga papaʻe ma kulimi.









O le tuputupu ae o le Akalif, e tatau ona manatuaina o le laau oona. A maeʻa ona faʻafesoʻotaʻi, e manaʻomia lou fufuluina lelei o ou lima, ma faʻatapulaaina le faʻaogaina o le fugalaau i tamaiti ma meaola.

Manatu lauiloa

E sili atu i le 450 ituaiga o laau ua uma ona faamaumauina i le ituaiga o ituaiga. I le fale, o le tele o taimi e mafai ona e feiloai ai na o le 2.

O Akalifa e faʻanoanoa. O le laau e fai ai se lili vao e tusa ma le 50 cm le maualuga. O loʻo ufiufi i lavoid leaves o le lanu lanumeamata. I le gasologa o le tausaga, o lenei meaola e fiafia i ai lanu mumu sesega. E i ai se ituaiga Alba ma fugalaau paʻepaʻe sinasina.

O Akalifa e faʻanoanoa

Foxtail Wilkes. O lenei fugalaau mata e sili ona lauiloa mo ona laʻau matagofie. O laʻau petile faʻafeagai e iai le lanu apamemea-lanu meamata ma lanu mumu lanu moana ma se lanu piniki. O le uumi o le lau e oʻo atu i le 20 cm ma le lautele pe a ma le 15 cm. O lau oval pe ovoid e i ai le pito sili ona lautele. O le faʻaaogaina o le tino e pei o le piniki po o le malulu, e na o le 5-10 cm le umi e ola ai ma fuga mai ia Iuni-Aukuso. Mea teuteu:

  • Godseffiana - o lau ovoid ei ai le laupepa auro ma se gaosiga siliva siliva;
  • Marginata - lanu mumu lanu mumu mumu e tafe i le pito o le lau olive-lanu enaena;
  • Mosaika - o laʻau lapopoa-oval o loʻo valiina i lanu eseese o lanu moli ma le laumera, ua ufitia i mosaic spots.
Wilkes Foxtail

Faʻatauga auala

I le fale, o auala e sili ona faigofie e faʻaleleia ai se foxtail o vavae ma lūlū fatu. Ia Mati, o fatu fou e tufatufa i le oneone oneone paʻu i le loloto o le 5-7 mm. E sosolo i le vai ma ufiufi i se ata tifaga. Laʻau ola i lalo o le malamalama ma le vevela o le palapala + 20 ... + 22 ° C. Faatasi ai ma le mafanafana o le mafanafana, o le a vave ona tutupu mai laau. A oʻo ina oʻo atu le toto i le maualuga o le 2-3 cm, o le a toso i ni ipu eseese poʻo ipu palasitika.

E sili atu le saoasaoa o le taina o laʻau. O laʻau teuteu ma laʻau laʻau e mafai ona vavaeina i le tausaga atoa; o loʻo faʻalauteleina i totonu o laau totō ma mea tetele i le amataga o le tautotogo. Semi-lignified apical tipi ua tipiina ma mauaa i le oneone oneone paʻu poʻo le oneone susu. O afifi ua ufiufi i se ata tifaga ma faatumauina le malulu o le ea i totonu + 20 ... + 25 ° C. Laʻau e tatau ona faʻagasolo i aso uma ma suʻe pe a manaʻomia. O le aʻa faʻasolosolo e totoina i totonu o tamai fagu ma ola aʻe o se tagata matua.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻatulagaga Akalifa o le tautotogo. E manaomia e le laau ona piki se tamai ulo, i totonu o se pusa o le pusa e maua mai ai le lagona sili atu le toʻa, ma o le fugalaau e sili atu ona tele. O le palapala mo lea mea e fausia i luga o eleele vaʻaia, oneone, peʻa ma lau humus. O le eleele e tatau ona i ai sina tali mataʻutia, ia malamalama lelei ma ia lava lelei. Ina ia aua le faalavelaveina aʻa o le laau, e mafai ona e suia na o le pito i luga o le eleele i totonu o le ulo.

Aiga Tausi

Foxtail e faʻamalosi ma e maualuga lona manaʻo i tuutuuga o le taofia. Ina ia e fiafia i fugalaau manaia po o laʻau matagofie, o le ae faia ni taumafaiga.

Malamalama Akalifa amata lelei i le susulu malamalama. E tatau ona puipuia mai le la susulu. I le tau mafanafana, e maua ai laau i le ea fou i lalo o se pupuni ma puipui mai le malosi o le matagi ma le malulu. I le taumalulu, e tatau ona e tuu le fugalaau ile windowsill i saute pe faʻaaoga molioo. Faatasi ai ma le leai o se moli, ua le toe iai ni uiga manaia o le fesuisuiai, ma o uaua ua faʻaloloa ma faʻaalia.

Lulu I le gasologa o le tausaga, e tatau ona tausia le mafanafana i le foxtail. O le maualuga o le vevela o le ea + 22 ... + 25 ° C. I le taumalulu, e mafai ona e faʻaititia i lalo i le + 18 ° C, ae e le manaʻomia lenei mea.

Totogi. E latalata i se fugalaau e tatau ai le tausisia o le maualuga o le suamalie. I le taimi lava lea e tasi, e le manaomia le suluina o laʻau o le vevevety, o le mea lea e faʻamaualalo le ea i le fesoasoani o paʻu ma le susu susu ma le maama. E mafai ona e faʻaogaina mea faʻalelei.

Faʻasa. Faʻasaʻo tele le Akelifa. O le eleele e tatau ona fai sina sina susu, ae le susu. O le maualuga o le vevela, o le tele o le vai e manaomia. E tatau ona faʻamamaina ma faʻamamaina le suavai. O le tele o le suavai mai le pusa e sasaa vave.

Fertilizer. Ia Mati-Oketopa, e manaʻomia le fafaga fafagaina masani. E faʻaogaina le faʻaaogaina o le faʻamalolo i le palapala faalua i le masina. E fautuaina i isi mea o minerale ma mea faʻalavelave. I le taumalulu, e faʻaitiitia le faʻainu, ma faʻamalolo uma faʻamaʻi.

Teuteu. E manaʻomia le teuteuina o ogalaau matutua. A aunoa ma lenei faʻataʻitaʻiga, o le vaega pito i lalo o gaʻo e oʻo atu i le tele o tausaga ma ua le aoga. I le tautotogo, e vavaeina lala i se maualuga e 20 simita. Ina ia mafai ona tupu tele i luga o lala laau, o laau e ufiufi i se ata tifaga, e masani ona felafolafoaʻi ma galo.

O aʻafiaga ono tutupu

I le solia o le tekinolosi mea taufaatoaga, o le foxtail e mafai ona afaina ai mai le mai fatu. Le fiafia le laititi e tupu i nofoaga e susunuina (faʻafefeteina lanu uliuli i luga o laupepa).

I le le lava o le malamalama, o laulaau e paʻu, e toetoe a paepae. Afai ole matutu o lau lau, o lona uiga ole a vevela le ea ile potu. O foliga vaaia o le pogisa i luga o laulaau i le faʻaitiitia o le faʻafefe o loʻo taʻu mai ai ata, poʻo le maualalo o le vevela.

O nisi taimi o aphids, whiteflies ma spider mites e nonofo ai i le papa. Afai e mauaina pusa, o le pale e togafitia ma se iniseti.