Potatoes

I le a le vevela e teuina ai pateta i le fale

Mo le teuina o pateta, e manaʻomia le faʻaogaina o nofoaga faapitoa e teu ai - fale, potu, pulou. Ae ui i lea, o lea teuina e le o taimi uma e maua ai, o nisi taimi e tatau ai ona e teuina se fualaau aoga i totonu o se fale masani i le aai. Sei o tatou mafaufau i auala e teuina ai pateta i nei tulaga.

Sauniuniga o le seleselega mo le teuina

Mo le manuia o le laveaiina o le seleselega o le pateta, e tatau ona, muamua lava, e faʻagogo. I le vevela o le la, e mafai ona mamago i luga o le fanua, ae masani lava, e aloese mai faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona faʻagogo i se nofoaga matutu, pogisa, ma vaʻaia, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se faletaavale. O le faʻagasolo masani e masani ona faia mai le tasi i le tele o aso - e faalagolago i le setete o fatu faatoa maeʻaina.

E taua! E le fautuaina le tuua o fatu i lalo o le susulu o le la mo le sili atu i le lua itula. E mafai ona afaina tele a latou laiga.
A maeʻa le mago, e faʻapipiʻi fatu, vavaeese mea ua faaleagaina ma faʻamaʻi o le pala. O paluga maloloina e tuʻuina i totonu o se potu malulu, mago mo le isi lua vaiaso aʻo leʻi mafai ona teuina. Afai na faatauina le pateta i totonu o ato, ona lelei ai lea ona faasao, e manaʻomia le faʻaaogaina o le pateta.

Upu mo pateta

E mālēlūina e le Potatoes tuutuuga o le teuina, o lea e tatau ai ona e mulimulitaʻi i nisi o tulafono, tuʻuina i se fale poʻo se fale teu mo ia.

Malamalama

O le nofoaga mo le teuina e tatau ona pogisa, aua i lalo o le aafiaga o le uila masani poʻo le faʻamalamalamaina, e le gata ina totogo le fatu, ae faʻapea foi e maua ai le solanine oona, o le faʻaaogaina e mafai ona oʻo atu ai i le oona malosi.

E taua! O le tele o le solanine o loʻo maua i totonu o le pele ma totogo pateta. I fafo, o lenei ata o loo atagia mai i la latou lanu lanu meamata.

Lulu

O tulaga o le vevela o se mea taua foi i le manuia o le teuina o lenei fualaau faisua. I le a le vevela e sili atu ona lelei le teuina o pateta? O le vevela aupito sili ona maualuga mo lenei mea e mai le +3 ° C i le +5 ° C (o nisi ituaiga e puipuia le teuina i le +1.5 ° C). I le maualuga o le vevela, o le a vave ona le maua ai le susu o le fatu, faʻamalolo, toto, ma le le lelei o le vevela, e avea ma mea suamalie i le tofo.

O nisi taimi (e oʻo atu i le tolu masina) e mafai ona tausia lelei pateta i le maualuga o le vevela, ae le silia le 20 ° C. O le umi o sea teuga e faalagolago i le ituaiga eseese.

E te iloa? O ituaiga o le pati o loo totoina i le maualuga o Andes e pei o le sili ona malulu i le lalolagi - e faapaleni ai le pa'ū i le vevela i -8. °C.

Faʻamamaga o le ea

O le maualuga o le ea mo le teuina e 80-90%. I fua maualalo, o paluga e vave suia o latou fausaga - e avea ma mea vaivai ma pala. O le maualuga maualuga o le timu e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleagaina. Ina ia faʻamaopoopoina le susu, e faʻapipiʻi beets i taga po o pusa pipi ma pateta, lea e maua ai le tele o le susu.

Nofoaga e teuina ai

E tusa lava pe i totonu o se tamai falemautotogi, e mafai ona e maua ni nofoaga mo le teuina o fualaʻau, e ui lava o le puleaina o le faapaologa e mafai ona faʻaaoga e avea o se pulou ma teuina pateta i luga o le taumalulu.

Ina ia aloese mai mea le lelei, e aoga tele le aoaoina o tulafono mo le teuina o kaloti, suauu, paluka, beets, kukama, aniani, sana, kalaka.

I le faitotoa

O le ulufale atu o se nofoaga maʻoti tele mo le teuina o pateta. E i ai se tulaga lamatia o le seleselega. Ina ia taofia lenei mea, e fautuaina le pusa o le pusa e teu lelei i luga o le fola ma faʻapipiʻiina foi se loka lelei. I le faʻaopoopoga, i totonu o lenei vaʻa e tatau ona e vaʻaia pu mo le faʻaogaina o le ea i pateta.

O le maualuga o le susu i totonu o le faitotoa e mafai ona fesuisuiai tele, ma o lea e tatau ai ona taofiofi i se psychrometer poo le fesoasoani foi o mea e faʻaaogaina ai palasitika. Afai e aliali mai le pogisa i totonu o ipu, o le faailoga lenei o le maualuga o le vevela, lea e afaina ai le pateta.

O le lelei o lenei nofoaga, e sili atu le mafanafana i le ulufale atu nai lo le fale, ae sili atu le mafanafana iina i le taumalulu nai lo fafo, ma o le vevela e mafai ona fetaui ma le +4 ° C ... +6 ° C avanoa lelei mo le faasaoina o fatu.

I luga o le faletusi

Afai e le tioata le faapaologa, ona puipuia pateta atonu e ala i le faʻaaogaina o se puipui puipui. Muamua, e tatau ona faʻafefiloi le tane e teu ai mea e faʻaogaina ai, o le pulu e talafeagai mo lenei faʻamoemoe.

I totonu o sea atigipusa, e le fetaui le fatu i le pito i luga - e tatau ona e tuu avanoa ina ia mafai ai ona ufiufi aʻa i paʻu. Atonu o lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, se palanikeke tuai po o isi laumei le talafeagai. E le gata i lea, i le maualalo o le vevela, ua vevela le atigi pusa i se pusa masani eletise eletise ua tuʻuina i totonu (e tatau ona natia le pulou i lalo o se pusa opo). O nei mea uma o le a fesoasoani e faatumauina ai le lava o le vevela ma faʻasusu ai fatu.

Afai o le faapaologa e susulu, o le auala e teu ai ua faigofie. O se atigi fafie faigofie mo le teuina o fualaʻau, ae o se laupapa i luga o se laupapa, po o ni nai atigipusa, o le a faasaoina ai pateta i le sili latou te mafaia. E ui lava i lenei tulaga e le tatau ona galo ia i tatou i le vaitau o le mafanafana ma le mataʻituina le vevela i luga o le faapaologa ma luga o le auala. Afai e faʻanofo lelei i le taumalulu, e tatau ona ufiufi fualaau faisua i se ie poʻo le vevela e tatau ona fuli.

I totonu o le meaʻai

O le vevela o le potu e le talafeagai mo le faasaoina o pateta, ae, e ui lava i lea, e toaitiiti lava tagata, i le leai o se isi nofoaga, taofi iina. O mea nei e tatau ona manatuaina: a maeʻa ona eliina ma faʻagogo, latou te malolo ma mafai ona saogalemu i nisi taimi i le tolu masina i le vevela e oʻo atu i le +20 ° C. Mo le teuina i totonu o pusa pusa e teu ai pusa ma le lelei o le ea, aʻo faʻamautinoaina o le fale pusa lava ia na matutu ma lelei.

Talu ai o le umi o le teuina ma le tofo o le fualaau aina e faalagolago tonu i le ituaiga, e tatau ona e gauai atu i uiga o le pateta Zhuravinka, Red Scarlett, Veneta, Slav, Nevsky, Rocco, Zhukovsky vave, Adretta, Bluehead muamua.

I totonu o le umukuka i lalo ifo o le ogaumu

E mafai ona teuina sina pati pateta i lalo o le tapu i le umukuka. O le pusa pito sili ona lelei mo lenei auala o se vicker ato, faʻaaoga foi ipu ma pakete, puʻe muamua i totonu mo le lelei o le ea. E oʻo lava mo le teuina mo se taimi pupuu e le fautuaina e faʻaaoga laupepa palasitika, e mafai ona oʻo atu ai le faaleagaina o fatu. E tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le tulaga o le palama, ina ia aua nei faʻatumu paluga ua gaosi i vai inu.

I totonu o le pusaaisa

E mafai ona teuina sina pateta i totonu o le pusaaisa. Masalo o le auala sili lea talafeagai mo le teuina, talu ai o le pusaaisa e mafai ai ona e tausia pea le vevela o le vevela ma e le manaʻomia ai le faʻamagoina o le teuina. Mo le teuina o tubers e sili atu ona faʻaaoga pepa pepa.

Tausaga ma le taimi e teu ai

E tatau ona manatua o ituaiga muamua o le pateta ua matua le talafeagai mo le teuina o taimi uumi. E oʻo atu ia Novema, atonu o le a le faʻaaogaina. Vaitausaga o le vaitau, o le seleselega ua amata ona aoina i le ogatotonu o le taumafanafana, ua sili atu le lelei o le tausia o le lelei, ae o le mea e sili ona talafeagai mo le umi o le teuina o ituaiga ua tuai.

E te iloa? E talitonuina o le sili ona tele o le pateta potato i le lalolagi sa tausia e se faifaatoaga Lebanona o Khalil Semhat. O le mamafa o le tagata e umia faamaumauga na 11.2 kilokalama.
O le mea lea, pe a teuina ni ituaiga pateta talafeagai mo le teuina, faapea foi i lalo o tulaga sili ona lelei, e mafai ona teuina lenei fualaau faisua i le fale seia oo i le amataga o le taumafanafana, o lona uiga, seia oo ina oʻo mai le uluai pateta o fualaau fou.