Lafumanu

Auala e togafitia ai le actinomycosis i povi

Soo se tasi e fafaga manu, e aoga le iloa pe faapefea ona fesoasoani i le povi, pe afai na taia o ia e actinomycosis. O loʻo faʻamatalaina i le tusitusi pe faapefea ona iloa le faʻamaʻi, auala e togafitia ai, ma pe ono mafai ona laveai le lafu mai lea mea.

O le a lenei maʻi

O le Actinomycosis o se faʻamaʻi masani o se natura faatosina e aʻafia ai e le gata i povi, ae o se tagata foi. E mafua mai i se malie; e faʻaalia i foliga vaaia o totoga i totonu ma masini o le mumū i foliga o granulomas, e liliu atu ai i ni maso ma fistulas.

E te iloa? O le povi sili ona taugata i le lalolagi e maua mai i povi a Iapani Wagyu. O le Iapani, o loʻo nofo latalata ane i le aai o Kobe, lea e tele lava ina teteʻa ai nei povi, ma tausia lelei a latou fagafao - na latou fafagaina i latou i laau sili ona lelei, faʻaumatia ma inu pia. O se taunuuga, ua latou aʻoaʻoina le auala e maua ai ni aano o le aano ma le manaia, lea e faatauina i le aso i le 100 euros mo le 200 grams o le alofa.
O le faʻamaʻi e matautia mo le manu, aua afai e le togafitia vave, atonu e iai ni faʻafitauli ogaoga e aʻafia ai fatugaʻo, ate, faʻalaʻi ma le mafaufau. I le le lelei o le soifua maloloina, o se povi e mafai ona afaina. O le mea sili ona faigofie e faʻaleagaina ai le gaʻo o povi ei lalo ifo o le 1-1.5 tausaga.

Mamo, punavai ma auala o faʻamaʻi pipisi

O le sui mafuaʻaga o actinomycosis na faʻaalia i le XIX senituri. O le taimi lena, na faʻamoemoe ai e amata ona tupu le maʻi i lalo o le gaioiga o le fugalaau Actinomyces bovis. O le parasite e ulufale atu i le tino o le povi e ala i manuʻa i luga o le mucous membranes ma i luga o le tino, vaega pito i luga o le respiratory tract, maualalo le inumaga, nifo.

Saili pe aisea e taua ai le tipi o povi ma ni atigivae.

O le tele lava o taimi, o se siama e tupu pe a 'aina e le manu le mutia e afaina i le malie. E masani ona nofo i luga o le cereal. O le tulaga autu mo faʻamaʻi o le i ai lea o se manua lea e aʻafia ai le tino.

Punavai o faʻamaʻi pipisi e mafai ona:

  • fafaga;
  • vai;
  • meafaitino o le siosiomaga i fafo.

O le tele lava o taimi, e amata ona tupu le maʻi i le taumalulu-taimi o le tautoulu - o se taimi e faʻaitiitia ai le puipuiga, fafagaina ma le pala ma le 'ai o vao, lea e faʻaleagaina ai le mucosa.

Pe a faʻamalosia, o le silo e mafua ai se faʻaogaina o le mimiti, lea e iu ai i le fatuina o le fatuloloa o le actinomycous ma le tuʻuina atu o tuʻi. O le pito i lalo o ponaivi, ponaivi ma gasegase o le lymph e aafia muamua. E pei ona tupu le la, e alu atu i tino taua o totonu, o se taunuuga o le a le aoga ai aano o le manu mo meaai. E mafai e le fomaʻi ona ola i le siosiomaga mai le 1 i le 6 tausaga. Faʻaumatia e aʻafiaga faʻapitoa ma vailaʻau faʻaleagaina:

  • fofo o le formalin (3%);
  • vevela i le vevela o le 75-85 ° C;
  • togafiti.
Faitau atili e uiga i mea faʻamaʻi e ono afaina ai povi ma pe faapefea ona togafitia i latou.

O le gaioiga o le bovis e faʻapitoa i vailaau faʻamaʻi e pei o tetracycline, erythromycin, chloramphenicol ma isi vailaʻau o loʻo i ai ni mea faʻatau.

Faailoga

A maeʻa ona oʻo le pala i totonu o le tino ao lei tupu muamua faailoga, e mafai ona faia ni nai vaiaso poʻo se tausaga foi - o le taimi e faʻalavelave ai e umi.

O le faʻaaliga o le maʻi o le a faʻalagolago i:

  • nofoaga o le localization;
  • tikeri o le faʻaleagaina o le pathogen;
  • le gafatia o le meaola manu e tetee ai.

O se faailoga masani mo meaola uma o le fatuga lea o le actinomycmas: o le tuputupu ae lemu ma le salalau o le pala. O le gaioiga o le gaioiga atonu e tu i luga o le ulu, ua, mautu, uʻu, laulaufaiva ma le mucosa. Masalo o lona atinaʻe i laina o le lymph.

Afai e afaina le tino, o le povi e masani ona faʻamalolo ma vave ona toe faʻafoʻi. Faatasi ai ma le toilalo o sooga, ponaivi, totoga o le tino e masani lava o le fomaʻi mo se manu e le lelei.

Faatasi ai ma le faatoilaloina o le paʻu o le ulu, ua, lalo le auvae

I nei vaega, o le faʻamaʻi e aliali mai i le foliga mai o le vevela eleelea, faʻafefiloi ma le paʻu, lea e iu lava ina matala, ma mai ia i latou e maua ai le lanu samasama, o nisi taimi e fefiloi ma le toto.

I totonu ia i latou ma le le lava o mata e mafai ona e vaʻavaʻai i fatu o lauulu - o le silo lea o le pathogen. Ulutala e mafai ona tatalaina i fafo ma totonu o le larynx. Ona latou tosoina lea, ona toe tatala lea.

E te iloa? Vaʻai malu o povi i le eleele mageta. Latou te maua foi se lagona tuputupu ae o le taimi. Pe a matauina le tulaga o le suamalie, latou te fausiaina se mea e faʻaleleia ai le susu i se taimi faapitoa. O le mea lea, pe afai ua e tuai ma le susuina a itiiti ifo ma le 30-40 minute, o le susu o le susu o le a 5% le itiiti ifo, ma o le a maualalo le aano o le gaʻo i le 0.2-0.4%.
Aʻo suʻesuʻeina ma le totoʻa le manua, o le a foliga mai o le falanuala e foliga mai. Afai e afaina le au, o le manu ua i ai se suiga i foliga o le ulu.

Faatasi ai ma le toilalo o le au lymph

O le faʻaaogaina o le pulusal puru i totonu o le lymphsodes when the agent-causative agent enters them. O nisi taimi e i ai le faʻaitiitia o le tino, ma e foliga mai ua toe maua mai le manu. Ae peitai, a mavae sina taimi, faatasi ai ma se faaitiitia o le puipuiga, o le a mafai ona toe foi mai le tino o le tino i vaega e tasi na latou i ai muamua.

A uma ona tatala le tootoo i se povi, fiva, vaivai ma le le lelei le soifua maloloina e mafai. E mafai ona faʻafoʻi atu pe afai e leai se fistula i luga o le upega o le node lymph o loʻo aʻafia. I lenei tulaga, e mafai ona alu le paʻu mo se vaitaimi le tumau.

O le gaosiga o povi e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga o le atiina ae o faʻamaʻi e pei o le ketosis, cysticercosis, leukemia, mastitis, siama o le tuna, pasteurellosis, vae ma le manava o le gutu, poʻo le faʻamaʻi maʻi.

Faʻatasi ma maʻi pipisi

I luga o le uila e mate ai le tino. Actinomycomas i totonu o le mammary glands tissues, e oʻo atu i le centimita le lautele ma faʻaosoina le foliga mai o gasegase ma fistulas.

Afai e te lagona le uila, o le ae lagona se faʻamaufaʻailoga tele ma le tele o faʻavae laiti. A maeʻa le actinomycoma, o se manua tele e iai mea e maua i luga o le pulupulu e aliali i lona tulaga. A maeʻa togafitiga, e tumau pea se 'ie i luga o le u.

Faatasi ai ma le faatoilaloina o le laulaufaiva ma le mucous

Pe a faʻalauiloa e le actinomyc i le larynx ma le pharynx, o le a faigata tele mo le povi ona 'aʻai ma faʻamaʻi, o le mea lea o le a faʻaitiitia ai lona manaʻo ma ua le maua ai lona mamafa.

Afai e afaina le laulaufaiva, gums, poʻo le mucous membrane o le gutu, ona mafai ai lea ona iloa mai le maila e mafua mai i fafo se vai samasama lanumumu. E amata ona pala ma amata ona paʻu le susu. O loʻo i ai le faʻamalosia tele.

A oʻo mai le pathogen i le alveoli o nifo, o le a vave ona tupu le faʻamaʻi i le tino. Afai e amata le faʻamaʻi i le laulaufaiva, o le a faateleina i le tele. I lenei tulaga, e le mafai e le povi ona pupuni le auvae, ma e paʻu le laulaufaiva.

E taua! A e mauaina uluaʻi faʻamaoniga, e tatau ona vave sailia se fesoasoani mai se fomaʻi mo le faʻamaonia saʻo ma le tofiaina o se togafitiga talafeagai. O le taoto ma togafitiga ua afaina i taunuuga faanoanoa mo le manu.

Faʻailoga

O le faʻamaoniga o le "actinomycosis" e tupu i luga o le faavae o le suʻega o le manu, palpation o le 'upega tafaʻilagi e aʻafia e le pathogen, ma le auʻiliʻiliga o tisipenisi ma actinomycosis. Ina ia mafai ona maua ai le cytology, o mea e aofia ai purulenti e aoina. Afai e maua i totonu o le masini o le omegene Actinomyces bovis, ona saʻo lea o le suʻesuʻega muamua. Pe a oʻo ina iloa se mea e le iloa mai i se povi, e faia se suʻesuʻega o suʻesuʻega.

Auala e togafitia ai le actinomycosis i povi

O le togafitiga o actinomycosis e aofia ai togafitiga eseese. Ae ui i lea, i totonu o ia mea uma o loʻo i ai se togafitiga faʻaleagaina o manua ma le iodine, o lona iniseti o tui, faʻapea foʻi ma injections o vailaau faʻamaʻi. E mafai foi ona faia se taotoga, lea e aveesea ai le manava, ona faʻamamāina ai lea o le aloese ma togafitiga faʻamaʻi. Ae o le taotoga e muamua atu i le togafitiga o vailaau.

Iloa ai le faamatalaga ma le vaega o le mataupu i totonu o sea breeds manu e pei o Simmental, Belgian Blue, Take, Holstein, Ayrshire, Jersey, Aberdeen Angus, o tagata uli-ma-papae, steppe mumu Kalmyk, Kahahsky, Highland, Iaroslavskaia, enaena Latvian, Shorthorn ma holmogorskaja.

O se vaifofo o le iodine ma le iodide

Afai o le pathogen ua na o le pau lava i lalo o le paʻu, o nisi taimi na o le tuiina o le iodine ma le iodide o le potassium, o le fualaau faasaina "Iodinol", ua lava lea. Vailaʻau o loʻo faʻalavelave i le actinomycosis. I mataupu e sili atu ona maualuga - poʻo le taimi e le mafai ona latalata i actinomycosis - o le solution o le iodine o le a tui faʻamalosi.

O vai fofo o loʻo saunia mai:

  • crydalline iodine - 1 g;
  • potassium iodide - 2 g;
  • vai mafanafana - 0.5 l.

Ua saunia lelei le fofo i lenei faasologa, e pei o mea taua i le lisi. O le analogue e mafai ona faʻafefiloi i le 4 ml o se vaiinu vaiinu o le iodine (5%) ma le 900 ml o vai faʻafefe. E tui le vein i le 100 ml i aso taitasi.

O le togafitiga e 4-5 aso. E masani lava i le taimi lea e faʻaumatia ai le actinomycomas. E le gata i lea, o le iodine ma le paluga o le iodide e mafai ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai se kululu.

Antibiotics

I tulaga ogaoga, ua faʻamaonia ai togafitiga faʻamaʻi. E mafai foi ona faʻataʻitaʻiina faʻatasi ma iodine injections. E masani ona faʻaaoga vailaau e pei o le oxytetracycline, polymyxin. Ua tuiina i latou i le gaioiga. O le togafitiga ma le oxytetracycline e 7 aso.

Meaola e oo atu i le tasi tausaga e faʻatulagaina 200,000 U, manu matutua - 400,000 Un. Ua faʻamaʻi le Polymyxin i le aso 10 uma. I tulaga maualuga, o le benzylpenicillin ua tui i totonu o povi. Ae ui i lea, e taua le faʻamautu muamua o le meaola e le afaina i le penisillin.

O le malosi atoatoa pe'ā uma togafitiga e tatau ona faʻamoemoe pe a uma le 3-5 vaiaso. E taua le mulimuli i tulafono faʻafomai vailaau ma faʻamaeʻa le togafitiga, e tusa lava pe ua leai ni faʻamaʻi o le maʻi. Faʻafouina o le uiga o le actinomycosis. I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau, o loʻo taumafai foi taumafaiga e faʻaleleia atili le puipuiga o le manu - o le faʻaofiina o vailaʻau faʻatele, faʻaleleia o meaʻai.

E taua! A maua le actinomycosis i totonu o le lafu, o le potu e ola ai lafumanu e tatau ona faʻamaʻi vave. Mo le faʻapalapala faʻaaogaina vaifofo o alkali (caustic alkali) (2-3%), lime lime fou (2-3%), formalin (3%).

Fuafuaga puipui

Ina ia aloese mai faʻamaʻi ma Actinomyces bovis, e tatau ona e mulimulitai i nisi o togafitiga puipuia:

  • uu i luga o le roughage (vaovao, hay) ao leʻi fafagaina e faamaluluina, o lea e le mafai ai e le manu ona faaleagaina le mucosa o le tautala;
  • tausisia fautuaga mo le puleaina o meaʻai, ina ia lelei le puipuiga o le manu;
  • ia aua le faʻagaloina tulafono mama ma le tumama mo le tausia o povi, e aofia ai le faamamaina masani ma le faʻapalaina o le fale;
  • ia siakiina i taimi taʻitasi le lafu ma vavalalata taimi faʻamaʻi manu mamaʻi;
  • lafoaia le taina o vao i luga o eleele maulalo, fafasi ma le manava;
  • taimi e faʻaoga ai togafiti, faʻasalaga i luga o le paʻu ma mucous membranes, aveese le nifo o nifo.
O le mea lea, o le actinomycosis o se faʻamaʻi pipisi matautia lea e tatau ona togafitia i le taimi ma aunoa ma le toilalo. Tuai i togafitiga e lamatia ai le solia o le tulafono i le galuega o totoga taua - o se taunuuga, o le a le mafai ona faʻaaogaina le paluga.

Ina ia puipuia le faaleagaina o le lafumanu ma le actinomycosis, e tatau ona faamautinoa le vave faʻapalapalaina o le fale o manu, meaʻai maualuga ma le faʻaeteete tausiga o manu.