Fua o le gaosiga

Tausiga mo clerodendrum i le fale ma le malamalama

O se faʻataʻitaʻiga lelei o le faʻafetauiina lelei o laau toto i totonu oo tatou fale, o se sui o le ituaiga o laau o le Verbenov Family - klerodendrum, o se mea e sili ona fiafia i ai greenhouses, lea e mafai foi ona tausia i se fale masani.

I le olaga i aso faisoo, o le klerodendrum e taʻua i nisi taimi o le "laau o le taunuuga", o lea ua faaliliuina ai lona igoa, poo le "volkameria", e pei o le fugalaau na valaauina i aso anamua.

E te iloa? O le vaaia o fugalaau o Clerodendrum Thomson - o le mumu mumu e faasaga i paʻu paʻepaʻe o le muaʻi fugalaau, e te malamalama pe faapefea ona faʻaalia se isi igoa - "alofa mama".

Faʻamatalaga ma uiga faʻa-natura

Clerodendrum e tupu aʻe i le natura o le vaomatua o latino latitudes o Asia, Latina Amerika, Aferika. O nei laau toto e taugata mo a latou mea teuteu, faʻafetai i lanu lanumeamata lanu meamata, laulaau fufulu, ma sili ona taua - mo le tele o fugalaau.

Fugalaau o se klerodendrum e faʻaputuina i mea e faʻaogaina i foliga o panicles, pulumu, talipupuni, o le tele o ituaiga o meaola e maua ai se manogi matagofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻafefeteina klerodendrum, faʻatasi ma fugalaau paʻepaʻe papaʻe ma le piniki, e mafai ona fuga i le va o le tausaga atoa. Po o le televave o le tuputupu ae o Uganda, lona lanu violē ma le lanu violē, faatasi ai ma ni elemene e tutusa lelei e foliga mai o ni lapataiga matagofie.

E te iloa? O le tutusa o fugalaau ma le butterfly o se togafiti o le natura mo le faatosinaina o pollinators: o moths e tauaveina le pollen mai le fugalaau i le fugalaau, ma mafaufau o nei ituaiga o fafine.

Matou te fatuina ni tulaga sili ona lelei ile fale mo se fale vevela.

I totonu o le klerodendrum e tele ituaiga o meaʻai, ae o le tele o sui faaleaganuu o lenei ituaiga o malamalama malosi, o le vevela, o le vevela, o le palapala ma le faasusu.

Nofoaga ma moli

O le sau mai le vaomatua, clerodendrum e fiafia i le tele o le susulu, ae o le malamalama ua faʻasalalau. I le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu ae e taua tele. Afai o pupuni o le potu e feagai ma le itu i saute, o le fugalaau e paʻu i le vaitau o le taumafanafana, pe afai o matu - e tatau ona e mafaufau i le moli.

O le leai o se malamalama o se tasi lea o mafuaʻaga e le fuga ai le cerodendrum. I le vaitau o le malologa, e mafai ona tuu le fugalaau i se nofoaga ma se moli muffled.

E te iloa? I Asia i Sautesasa, o meatotino faʻamalolo e mafua mai i lau o le clerodendrum, ma i Roma anamua, o lenei faʻatoʻaga na tuʻuina atu ia Venus, le atua fafine o le alofa ma le matagofie.
O nisi ituaiga meaola e tupu i le 3 mita, o lea e tatau ai ona e tausia le lagolago mo i latou. Afai o le vine e tu i luga o le puipui, e mafai ona e tosoina se laina fagota malosi poʻo se uaea felanulanuaʻi. I totonu o le ulo mo le lagolagosua, e mafai ona e tuʻuina faapitoa, e aofia ai mea teuteu teuteu o le uʻamea, palasitika poʻo mea masani. E mafai ona filifilia i totonu o faleoloa ma matagaluega mo faifaatoaga. O vine matagofie i totonu o pusa faatautau e foliga matagofie.

Tulaga o le vevela

O le vevela aupito sili ona lelei i le taumafanafana e mai i le 18 i le 25 tikeri, ao fugalaau i le taimi o le malologa e manaʻomia ai le toʻa. O se vaega (ituaiga o meaola) pe atoatoa (deciduous) leiloloa laulaau, o le vevela sili ona lelei mai ia Novema e oʻo i Mati e 15-17 tikeri.

Afai e sili atu le vevela o le malulu, o le a le sau le laau i se nofoaga malolo, ma atonu e le totogo i le tautotogo. I le vevela i lalo ifo o le 12 tikeri, e ono mate le fale.

Faʻapitoa o tausiga ile

Ina ia puipuia le matagofie o laau totō tuputupu ae i le fale, e taua le matauina o aiaiga nei pe a tausia i latou:

  • lava le suavai i le eleele ma le ea;
  • fafagaina masani;
  • faapaleina o pale;
  • faʻafeiloaʻiga masani.
E taua! E tali atu Clerodendrum i le suiga o vaitau, e alu ese mai le setete malosi i le malologa. O lenei uiga e afaina ai foi le tausiga.

Le tele o le faʻavaivai

Vai le fugalaau ao faʻapalapala le eleele. Tulaga lautele:

  • Aua le faʻatagaina le vaʻaiga o le eleele, e tatau ona fai sina paʻu.
  • Puipui le vai mo le faʻavaivai mo le itiiti ifo ma le 24 itula.
  • O le faʻaitiitia o le vevela, o le itiiti ifo lea o le manaomia e faʻafeinu ai laau, e tusa ma le 1 i le 3-4 aso.
O le tele o le susu ma taimi ole fafaga e faʻatatau i le vaitau ma le setete.

  • I le setete o le taumalulu i le taumalulu na seasea ona inu ma i sina vai itiiti.
  • I le taimi o le fugalaau, o le maualuga ma le tele o taimi e fafaga ai le faasasa.
  • I le faaiuga o le fugaina o le laau ua faʻaitiitia le vai.

Faʻamamaga o le ea

Ina ia faatumauina se tulaga lelei o le susu, e faʻaauau pea ona faʻaleleia le fugalaau, i le vaitau atoa o le mafanafana e faʻaaoga ai vai faʻafefe. O le mea e mumu ai le ea, o le tele o le vai e tatau ona liliuina.

  • I le vevela i luga aʻe o le 22 tikeri ma leai se timu, o loʻo totoina tele lava laau i aso taʻitasi.
  • I le malulu ma le malulu o le tau, ua susu susu i le 1 taimi i le 2-3 aso.
  • Mo le taimi o totoe, ua aveeseina le laau mai masini faʻavevela, ae e masani ona suʻeina.

E taua! Lafoaia laulaau i le afiafi, aʻo leʻi tafa le goto. E fetaui lelei lenei ma le taimi o le sau i lona natura masani.

Faʻatauga

I le vaitau o le tuputupu ae tuputupu aʻe, fugalaau, e manaʻomia le tausia o le klerodendrum e ala i le faaopoopoina o faʻamaʻi vai mo totonu ole fale 1 taimi ile 10-15 aso. O le aofaʻi o le fugalaʻau e faʻafetaui e faʻatatau i le setete o le laau:

  • Faatasi ai ma le tele o laulaau ma e leai ni fuga, e faaitiitia le faapipiiina o meaai i le 2 masina.
  • Afai e le o totoina le laau, e faʻamalosia ai le eleele ma minerale ma faʻamalolo, o le aofai o mea faʻapipiʻi pito i luga e faʻateleina e le silia ma le 10%.

Teuteu

O Clerodendrum e faʻapipiʻiina aʻafiaga i luga o laau mama, e teuteuina ina ia:

  • aveeseina o lau ua oti, vai vaivai, toeaina, vai mamago;
  • tuʻuina atu i le laau se foliga teuteu.
O le vaitaimi o le tausaga e faʻalagolago i lenei mea, pe a tatau ai ona faʻapipiʻi le vaalele.

Aʻo le i amataina le tuputupu ae malosi, i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati, ua aveese faʻamalosi matutua ma vaivai. E vaeluaina i latou i le 5-7 mm i luga ae o le maualuga na faia ai le fafie.

O le faia o se teuteuga foliga e faia i le tautotogo po o le tautoulu, pe a oʻo i le taimi e tupu ai fugalaau.

E vave vave ona faʻamalo ma faamamaina e Clerodendrum, lea e mafai ai ona e tuuina atu le pale paleni foliga. Faʻatonutonuina o latou tuputupu aʻe, ua tuʻuina atu i le togavao se faʻatulagaga matagofie:

  • fao;
  • leai se aoga;
  • fausiaina pe faʻapipiʻi pepa.
O le foliga o le laau ua faapipiiina, ma tuu ai 1 le pitonuu tutotonu sili ona malosi, vavaeeseina mai le auala i le pito i lalo o le ala. A oʻo mai le umi ole manaʻo, e pipiʻi le pipi e faʻapipiʻi le pale.

E mafai ona e maua foliga o se vaomatua e ala i le tipiina o tumutumu o tipu i le 25% o le umi.

Faʻapitoa ile tausiga i se taimi umi

I le masina mulimuli o le autumn, e ulufale atu le klerodendrum i se nofoaga malolo. E faʻavaivai inflorescences, i se tasi vaega poʻo le atoatoa o le laau ua leiloloa laʻau. A o faagasolo lea vaitau, ua tuʻuina atu i se potu malulu ma faia ai ni tulaga mo le taumalulu:

  • vevela 14-15 tikeri;
  • tau le masani ai;
  • uʻumi lelei.
E te iloa? O le klerodendrum "bezkolyuchkovy" Inerme - ae o se fugalaau e le masani ai i totonu o meaola i totonu, e pei o se tuusaunoaga, e amata ona tupu ia Novema.

Faʻasologa o le fesuiaʻiga: filifiliga o ipu ma le palapala

O le toe gaosia o se klerodendrum e faia i tausaga uma, i le tautotogo pe a uma ona tipi. Taʻu o se fugalaau fou mo le gafa: 2-3 cm i le maualuga ma le lautele o le fagu tuai.

Faʻasalaga o le faʻalauteleina o le kele, maʻalaʻau poʻo fusi mai ipu 'apa e sasaa ifo i le pito i lalo o le ulo. Vaitafe o alavai - mai le 3 i le 6 cm.

E mafai ona faʻatauina le eleele i se faleoloa fugalaau, faʻaopoopo i le 10% o le oneone na fufulu.

E mafai ona e faʻatasi i le 25%:

  • peat;
  • oneone;
  • eleele lanu;
  • loam.
A taumafai e sulu, latou te taumafai e taofi le polo o le lalolagi e ala i le vavaeeseina ma le vaʻaia o le palapala mai puipui o le pusa tuai ma se vaʻaloga poʻo se isi meafaigaluega talafeagai.

O le tuʻuina o le laau i totonu o se fagu fou, o le eleele ua saunia mo le gaosiga e faʻapipiʻi i le vaʻavaʻaina, faʻaleleia ma faʻafeinu. Afai e manaʻomia, faʻafefiloi i le lagolago eleele mo pana.

E taua! Pe a faʻatau mai laau i totonu o se faleoloa, o loʻo faʻaaogaina i totonu o le 10-14 aso, pe a faʻaoga le laau i le microclimate o se fale fou.

Faʻatauga auala

O fugalaau e muta i le fatuina o fua, o fatu e mama i totonu, lea e mafai ona faʻaaogaina mo le faʻalauteleina o le krodrodendrum. E mafai foi ona faʻaitiitia i le vaʻaia.

Mo le totoina o fatu ma tipi e faʻaaoga ai le eleele faʻatau pe saunia le paluga mo le totoina o laau matutua, ae leai se palapala.

Tuputupu ae mai le fatu

O fatu e totoina i totonu o se atigipusa, e aofia ai le 5-7 mm o palapala. O le mamao mai le pito i luga o le tane i le maualuga o le eleele e 1.5-2 cm.

O le fagu e tatau ona tuʻuina i se nofoaga mafanafana ma ufiufi i se ata tifaga poʻo se pulou manino e fausia ai se lauʻeleʻele. Mai meafaigāluega avanoa e talafeagai ma ipu paʻu mai meaʻai susu po o pusa suamalie ma se faʻamalama manino. I le afiafi, e faʻafefeina fualaau aina ma faʻaleleia mo le 25-30 minute, aveese mea e ufiufi.

A maeʻa le 45-60 aso, e aliaʻe pine muamua. Pe a fai 4 laʻau moni, ona totoina lea o fualaau aina e ala i le piki i totonu o se pusa telē, 1 poo le 3 e tupu mai i totonu taʻitasi. O le limite o le tane - 7-12 cm, e fuafua i le aofaʻi o tipu.

Laʻau

Pe a teuteuina le fugalaau e fausia ai le pale e vaʻaia ni vaʻai laiti ma malosi. I le tainaina o nei mea, e mafai ona e maua le siakiina o le kiliva, taʻalo le tulaga o le germination.

Ina ia tipi aʻa, ua tuu i totonu o se ipu vai ma le vai malulu, i se nofoaga mafanafana, susulu ma malamalama.

E mafai ona totō le tipi i totonu o le eleele, pe afai o le aʻa e 3-4 cm le umi. O laʻau faʻapipiʻi e ufiufi i se pulou manino, lea e ave i aso taitasi mo le afa itula mo le ea. Suʻeina o laau laiti e faia i le amataga o le tautotogo e sosoo ai.

E taua! O se faailoga o le alualu i luma alualu i luma o le fatuina o le a avea ma foliga vaaia i luga o le tipiina o laulaau fou ma togi. A maeʻa lena mea, o le laʻau ma se polo omea e faʻataʻavaleina i se ulo.

Auala e pulea ai meaola faalafua ma faamai

E mafatia Clerodendrum mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa mo totoga fale.

O le whitefly, spider mite - mai ia i latou na faʻaaluina le fofoina o fofo o iniseti, 4 taimi ma le vaeluaga o le 72 itula.

Shchitovka, mealybug - faʻatasi ai ma se laumei laitiiti o laʻau e togafitia i se vaifofo o le ava malosi 8-9%, ua aveeseina faʻaogaina meaola faalafua. I le tulaga o faʻamaʻi sili atu ona ogaoga, o loʻo faʻasosolo ai iniseti mo laʻau toto.

O le vao o Mealy o se mea malie, o ona foliga vaaia e iloa ai e leai se vevela o le laau. O le fugalaau e manaʻomia ona togafitia i se sauniuniga o le fungicide, tuʻuina atu i se nofoaga vevela, faʻaaoga sina vai mafanafana mo le faʻavaivai.

E taua! O le tausisia o fautuaga tausiga, tausia o le susu ma le vevela, vave totoina ma teuteuina o le a fesoasoani e puipuia ai faamaʻi laau ma faasaoina lo latou matagofie.
Clerodendrum, e le pei o isi vine, o faailoga ma talitonuga taufaasese ua mafua ai le mafai ona aumaia le manuia ma le fiafia i le alofa. E tasi le mea e mautinoa: faʻatasi ai ma le oʻo mai o lenei fugalaau, matagofie ma le nofo lelei faʻalelei i totonu o le fale, uo le mafaafitia o le alofa!