Lafumanu

Colibacteriosis o tamai povi: tui puipui, suiga o pathoanatis, togafitiga fale

O le Colibacteriosis o se tasi o faʻamaʻi sili ona taatele o manu feʻai. Ona o le tele o itu, lea o le a talanoaina atili, o le maʻi e faigata ona puleaina, ma togafitiga i le 40% o mataupu e le aoga, e aofia ai mai se tulaga tau tamaoaiga. Seʻi o tatou taumafai e malamalama i le faʻafitauli ma tusi nisi o filifiliga mo i tatou lava i le auala e laveai ai povi ma povi matutua mai le faʻamaʻi mafua ai siama.

O le a le ituaiga faʻamaʻi ma mea e matautia

Colibacteriosis - O lenei maʻi o le gastrointestinal lea e aʻafia ai le manava, tootoo, vailaʻau ma le lymph. I pepa lapopoa, o le colibacteriosis e masani ona matauina i talavou o le vaiaso muamua o le olaga ma, i le leai o se taimi vave e gauai ai, e masani lava ona afaina.

E faʻapupulaina le gaosiga i le susu o maʻi poʻo tamaitai ua leva ona toe faʻaleleia, urine, ma fecesi o manu mamai. E faigofie tele le pasi mai le povi i le povi peʻa fafaga, faʻafesoʻotaʻi faaletino o tamaʻi ola maloloina ma maʻi poʻo le taoto mai lalo o manu mamai.

O le lamatiaga o le faʻamaʻi e mafua ona o le maualuga ma le saoasaoa o le maʻi. O le aʻafiaga o tamaʻi pepe faatoa fananau ma fafine ua maʻitaga, lea, afai e afaina i latou e le siama, o le a aafia i le 100% o mataupu, tusa lava po o le a le vaitaimi, e sili ona leaga.

Faʻapogai ma mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi

O le gaosi mafuaʻaga o le colibacillosis i meaola ma tagata o faʻalavelave faʻalavelave o tagata masani o le microflora o le intestinal, o Escherichia coli laau.

O nei siama siama-siama e faateleina i le siosiomaga o le okesene ma maua mai ai le to-doxin (STEC), lea e mafua ai le afaina o le gastrointestinal tract, dysbacteriosis, faamaʻi Gasser ma isi tulaga faaletonu. Manatu i vailaau faʻamaʻi o le tele o aminoglycosides ma fluoroquinolones.

E te iloa? I le vaitau o le 1930, na tupu ai se faʻamaʻi lautele o le colibacillosis i le Setete: 40.5% o le aofaʻi o le aofaʻi o povi na maliliu mai le faʻamaʻi mo le tele o tausaga.

E.coli, e pei o sooga uma o faʻamaʻi gastroenteric, e faʻasalalauina e le ala feololo. O lona uiga, e ulu i totonu o le tino o se manu pe a 'aina faʻamaʻi meaai poʻo vai. Punaoa e mafai ona:

  • meaola afaina;
  • le le tausia o tulaga mama i nofoaga e tausia ai manu;
  • vai inu vai i le suavai;
  • tuai o tui puipui o manu feʻai poʻo lona toesea;
  • E. coli manu;
  • feces ma urine o manu mamai;
  • fafine susu susu susu po o le palapala palapala;
  • le tausisia o tulaga mama ma le tumama e tagata faigaluega.

Ituaiga faʻalavelave faʻapitoa e aafia ai povi: O8, O9, O15, O26, O41, O55, O78, O86, O101, O115, O117, O119.

E taua le matauina o aʻafiaga faʻaleagaina e mafai ona mafua ai le colibacteriosis i tamaʻi povi, aemaise lava i le talavou e le maua ni paʻu i aso muamua o le olaga. O le faʻamaʻiina o ia tamaʻi povi ua faʻaititia, lea e faʻaaogaina i se auala masani le tuufaatasiga o le microflora.

Aoao atili e uiga i colibacillosis piglets.

Toto

Colibacteriosis e tele lava ina maua i tamaʻi susu susu 1-7 aso.

Muamua o le a pauu ma vaivai, manuʻa ua muaʻi fuafuaina: ole maualalo o le eletise, maualalo o le gamma globulins i le plasma toto, faʻalauteleina le permeability o le epithelium o le intestinal - o nei mea uma e faʻatuputeleina ai le lamatiaga o faʻamaʻi ma faʻamalosia ai le tau faasaga i le faʻamaʻi.

E mafai ona pagatia le tino mai ituaiga e tolu o colibacillosis, o ia mea, ona o le pathogenesis faapitoa, e manaʻomia togafitiga faʻapitoa..

E taua! O le faasinoupu o mata i luma o le fua numera e faʻasolo ai le natura o le antigen: O se somatic, K o se teutusi, H o le fuʻa. O le filifilia o le vevela e taua tele mo togafitiga talafeagai.

  • Faʻavae i totonuitis. O le sili ona leaga o mea uma e tolu, o loʻo faʻamatalaina e le dysbiosis, manava manava ma le faʻamalalaina, ae aunoa ma ni faʻailoga o le toxicosis. O aʻafiaga e mafua ai le inisite: O1, 09, 025, 055, 086, 0117 - aua le ulu atu i totonu o le toto, ma faʻamau i totonu o le inumaga laiti ma mesentericodes (o le tino o le tino o gaʻo).

    O le leai o ni tui, o le a mafai ai e le siama ona salalau solo i le tino atoa, ona ulu atu ai lea o le Escherichia ma faateleina i le mucosa o le intestinal, oona ai le tino ma le endotoxin.

  • Mamanu Enterotoxemic. O aʻafiaga o le enterotoxemic e le mafai ona ulu i totonu o puipui o le intestinal: pe a latou ulu i le tino, e pipii i le epithelium lauulu ma ni siaki-siaki.

    O le sui oona o se exotoxin tele, lea e aʻafia ai le gaosiga o le palatini o puipui o le cell: e faʻaosofia ai le malosi o le suavai ma le faʻapipiʻiina o le eletise i le inumaga. E le gata i lea, o le toxin e faʻalavelave ai le gasegase o le tootoo laiti, e faʻamalosia ai le faʻamalositino o mea leaga mai le tino ma faʻateleina ai togafitiga faʻaleaga.

  • Faʻamaufaʻailoga. O le ituaiga sili ona matautia o colibacillosis, toetoe lava o le 100% o mataupu, e afaina, e 2-3 aso mai uluai faailoga i le maliu o le manu. Setogenic strains - O78, K80, O9, K30, O9, K101, O8, K25 - o loʻo iai ni mea faʻapipiʻi, e mafua ai ona aʻafia i totonu o le toto, lymph ma gaʻo o isi totoga.

    O le capsule e puipuia ma le mautinoa le siama mai le gaioiga o le toto immunoglobulins ma le tele o vaega, e tatau ona amanaia pe a filifilia vailaau faʻamaʻi: e tatau ona e ave na o le a faʻaumatia le membrane polysaccharide o le Escherichia. E aofia ai le cephalosporins, aminoglycosides ma fluoroquinolones. O le sui fomaʻi o le endotoxin, lea e faʻamalolo pe a maeʻa le faʻatafunaina o Escherichia i le toto, o ona aʻafiaga e faʻaalia i le malosi vaivai ma le faʻaitiitia o toto toto.

Faailoga

Faʻalagolago i le mamafa o le kosi, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, tele ma ultra-acute o le faʻamaʻi.

  • O le subacute course e masani lava o uiga o le enteritis. O faʻaʻailoga e aliali i le aso 6-10 o le soifuaga o le tamai povi: manava manava, vaivaiga lautele, conjunctivitis. Masalo o le atinaʻeina o le gasegase o le paʻu ma tulivae, lea e foliga mai o le tiga i le palpation ma le le mautonu i vae, e ono foliga mai o le a taʻe. O le faʻalavelave faifai pea o le subacute fomu o le toilalo o le maualuga o le respiratory tract, o se faailoga i le foliga o le mucous le lafoaʻi ma le manava e masani ona papaʻu e foliga mai i le 2-3 vaiaso o le ola o le tamai povi.

E te iloa? Talu ai nei sa faia ai ni tamai povi na taua. O lenei mea e aofia ai le tuueseeseina o tamaʻi povi i pusa faapitoa i le mamao mai le 1.5-2 m mai le aviary i le aviary. O le metotia e faaalia ai le maualuga o le lelei o se auala e lagolagoina ai le ola maloloina o le talavou.

  • O le auala vaʻaia e matauina i le matua o le 3-7 aso. O le maʻi e amata ona aliali mai i le manava, lea eo mai faatasi ma le le lava o le manaʻo ma le faʻalavelave lautele o le manu. O le aso pe a uma ona aliali muamua faailoga, o le lanu ma le ogatasi o fesuiaiga e suia: e avea ma lanu uliuli, faatasi ai ma fuga o le ea (feaming feces), i le toatele o loo i ai ni ufiufi o le colostrum e le i totoina, pulou, o le toto e le mafai ona mafai. O le vevela e alu i le 41 °. I luga o le palpation, o le manava e faigata ma tiga, tele le fulafula pe, i se isi itu, fusi. Ona o le gasegase ogaoga e mafua mai i le manava faʻamalosi, o le a galo ai mata ma goto, e pei o se faʻalavelave, e mafai ona atiaʻe le conjunctivitis. O foliga mucous foliga foliga mai, o loʻo i ai se manogi manogi mai le gutu.

    I le taimi talafeagai, togafitiga lelei, o le togafitiga e sili ona lelei, ae o le toe faʻaleleia o le a mulimulitaʻi i se vaitaimi uumi o le toe faʻaleleia - o le a paʻu le tamaʻi povi i lona tuputupu ae ma le atinaʻe mai ona tagata.

  • O le laʻasaga maualuga e matauina i le matua o le 1-3 tausaga ma e toetoe lava a uma ona oti.

    Ole televave i ia tulaga e seasea lava, ae o manu mamai e vaivai tele e tu i luga pe suʻe le uʻu, e maualuga le vevela i le 41-42 °. Ua afaina le uulu, o le pulupulu e vaivai ma masani ai. Mai pogaiisu ma mafai ona vaevaeina le gutu se mea papaʻe paʻepaʻe, o le manava e papaʻu ma faʻaauau. O le fomaʻi o le faʻamaʻi o loʻo tuʻuina atu ma se auala e sili atu ona maualuga, e pei o se tulafono, o le tamai povi na maliu i le 2-3 aso o le ola mai le vaivai ma le toto (sepsis).

E taua! Laʻau paepae paepae e le o se faailoga o le colibacillosis. I le matua (1-2 masina), o lenei tulaga matautia atonu o ni suiga i le fafaga. I ia tulaga, o le togafitiga e matua ese lava ma e aofia ai le ave o mea faʻapitoa.

Faʻailoga

I le taimi muamua, o le colibacteriosis e maua i le malosi: afai o le tamaʻi povi e masani ona le fiafia, ua leai se manaʻo, ua mataʻituina le tulaga o le atuatuvale, o lenei mea ua tatau ona tupu ai se masalosaloga o le colianteritis.

O le mea muamua e fai e faʻamaonia ai le maʻi: fuafua le aʻafia o le siama ma piki vailaʻau. Mo le mafuaʻaga lenei, o le auʻiliʻiliga o feces poʻo se swab mai le faʻamaufaʻailoga e ave. I le tulaga o maliu, o suʻega o le tino e maua mai le oona, pala, ma le ate o se meaola ua maliu.

Matou te fautuaina le faitau e uiga i ituaiga ituaiga o povi o "Kalmyk", "Jersey", "Shorthorn", "Aberdeen-Angus", "Brown Latvian", "Simmental", "Kholmogorskaya", "Red Steppe", "Kakhakhskaya Baldolovaya", "Highland "," Golshtinskaya ".

E mafai ona maua le muaʻi faʻaseʻeina i le paʻu - o totoga o le povi gasegase e maua ai suiga faʻaleagaga:

  • o le gallbladder ua faʻateleina ma tumu i talotala;
  • o le ate ua faʻalauteleina, faatasi ai ma le gaogao faʻalavelave;
  • afu oona, ua tumu i mucous paʻepaʻe, tagata maside ma le toto;
  • 'ua faʻapipiʻi faʻamalosi;
  • otaota i le eria o le epicardium poʻo le mama e mafai.

Togafitiga

O le togafitiga e aofia ai togafitiga faʻamaʻi faʻamalosi, faʻamalositino ma vailaʻau e faʻafoʻi ai le microflora. E le gata i lea, e ese mai le talaaga o togafitiga autu, o fualaau faasaina e mafai ona faatonuina e taofi le manava i totonu o le tamai povi ina ia aloese ai mai le leiloa.

O nei vailaʻau e faʻaaoga lelei:

  • tetracycline: "Biovit", "Vitatetrin", "Orimitsin", "Solvovietin";
  • aminoglycoside series: "Gentamicin", "Normandomixin", "Polymyxin".
Maualuga maualuga escherichia i penicillins ma cephalosporins.

E masani lava, o le togafitiga e faaopoopoina i fualaau sulfalamide - antimicrobial agents: Norsulfazol, Sulfazin, Sulfadimezin, Etazol, Sulfapyridazin, Sulfadimethoxin.

Aoao pe faapefea ona togafitia le manava o le tamaʻi povi i le fale.
Mai faʻamalosi, Olin, Emprobio, Lactobifadol poʻo Bio Plus 2B e faʻaaoga e faʻafoʻi ai le microflora.

A maeʻa togafitiga, e faʻaauau pea togafitiga ile fale. Muamua lava, o le manu maʻi e tatau ona vaʻavaʻai mai isi. Ma, e taofi le manava ma toe faʻafoʻi le vai ma le paleni o le kulimi, e tuʻuina atu povi i le Calvolit poʻo se isi vailaʻau tutusa e faʻamatalaina e se fomaʻi. O le isi, faʻamuamua togafitiga faʻamalosi e amata i le faʻatusatusa tutusa o mea faʻapitoa e faʻaleagaina ai le iniseti i siama lactic acid ma toe faʻaleleia ai le microflora masani.

Puipuiga

O le puipuiga aupito sili o le faamai o le tausisia lea o le faasologa o tui o manu matutua ma le tausisia o tulaga mama i nofoaga e tausia ai manu.

Ina ia faʻateleina le faʻaleleia o talavou, e tatau ona e mataʻituina le lelei o le fafaga (lanu) ma le taimi e maua ai. Mo le faʻamoemoe o le faʻamaʻi i aso muamua o le olaga, faʻatasi ai ma le colostrum, e mafai ona tuʻuina atu mea faʻapitoa, e pei o le Colibacterin ma le Bifidumbacterin.

O lenei mea o le a faʻateleina ai le tetee o le tino ma faʻaitiitia ai le mafai ona gafatia o puipui o le intestinal mo pathogens.

Afai e maua se manu mamai, e tatau ona vavae ese vave ona o le maualuga o le siama o le siama. E tatau ona faʻamautinoa e tuʻuina atu e le au faifaatoaga ni seti se lua: mo le tausiga o manu ola maloloina ma maʻi.

E taua! Escherichia e maualuga le ola i le siosiomaga i fafo. E ui lava e le o gaosia e le siama ni paʻu, e mafai ona latou tumau: 1-2 masina i feeseeseaʻiga; 1 le masina ile malogo poo le malulu; 6.5 tausaga ile suavai mama; i le vai tafe - 1 masina.
O gasegase gasegase i povi e tatau ona matua taua. E ui lava i le alualu i luma faasaienisi, 8-12.5% ​​o tamaʻi povi e fano mai colibacillosis i tausaga taitasi, aemaise ona o le le tausia o tulaga mama ma le tumama i luga o faatoaga ma faatoaga.

I le faʻaopoopoga i faʻaleagaga tau tamaoaiga, o lenei tulaga e faʻaitiitia ai le lelei o meaola ma manu.

O le lona lua i le faʻavasegaga o togafitiga le lelei ma le le lelei, lea e masani lava e le faʻaumatia, ae na o le taofi le faafitauli, ma a maeʻa ona toe ola, i le isi lafumanu.

E te iloa? E talitonu e le mafai ona pisia le tamai povi i le colibacillosis i le utero, talu ai o le povi o le povi e le afaina i le fomaʻi, ae i le 1983, na mafai ai e le Polofesa O. Gnatenko ona tuuese le pathogen mai i pepe e 11 na fananau mai ma le 7 gasegase maso, faapea foi ma le 44 o vai o le fetal.