Faatoaga

Tuputupu ae o le paina Caucasian i le togalaau, totōina ma le tausia o se laau

Nordman fir o se fale sili ona matagofie e mafai ona e teuteu ai ni mea totino patino. O lea e mafai ai foi ona e teuteuina lau fuafuaga ma lenei laau matagofie, i lalo o le a matou faamatala atili ia te oe e uiga i le Nordman fir ma lona totoina ma le tausiga.

Nordman fir: faʻamatalaga

Fir Nordman, po o le Caucasian o se laau ola, lea na muai mauaina e le faifeʻau Alexander von Nordman, o lona mamalu ma maua lona igoa. O le laau e tusa ma le aofaʻi o laau vao e mafai ona tutupu i le 60, ma o nisi taimi e oo atu i le 80 mita le maualuga (o loʻo tatou talanoa e uiga i tulaga masani o le tuputupu aʻe).

Afai e te manaʻo e toto i luga o lau 'upegalagi Nord fir, faʻalogo i ai lana faamatalaga:

  • o le palealii o le laau e iloga i le foliga o le nifo, lea e mafai ona oʻo i le 2-3 mita le lautele;
  • o le ogalaau o se laau e mafiafia; i lalo o le natura masani o le ola e mafai ona oʻo i le 2 mita le lautele;
  • o le lanu ma le fausaga o le paʻu e fesuiaʻi e faalagolago i le matua o le laau - i lona talavou o se lanu sinasina-lanu enaena, e amata ona oso i se tagata e sili atu ona matua ma faasolo ina pogisa;
  • lala i luga o le ogalaau e eseese lava, e tofu uma lava e siʻi luga;
  • O piʻamea talavou ei ai la latou lanu lanumeamata lanumoana ma le lanu samasama, teuteu i ni puʻupuʻu pupuu ma afu;
  • o lala autu o loo ufiufi i nila lanumeamata lanumoana, susulu i luga ma lemu i lalo;
  • o le umi ole iniseti e mafai ona oʻo i le 4 cm; pe a faʻamamaina, o le manogi o le manogi o le manogi e lagona, lea e mafua mai i le iai o le tele o suauu i le nila;
  • o le laau matua e fuga i tausaga taitasi (Aperila-amataga o Me), e ufiufi uma i fuga o alii ma tamaitai; Fugalaau fugalaau e tuʻuina atu e pei o ni pulou ma se mumu mumu, ma o fuga fafine e fai ma sui o tautaliga lanumeamata, ia e masani ona faia i le ape o le palealii;
  • fualaau lapoa e oʻo i le 20 cm le umi e pei o fua; latou te faʻapipiʻi pea i lala, ia i ai se vae puupuu; o le tino lanu lanumeamata, o le lanu lanumeamata, i le faagasologa o le matuitui, o le a faateleina le lanu enaena ma le pala;
  • o le aʻa e ono eseese e fuafua i uiga o le eleele: afai o le eleele e vaivai, o le aʻa e sili atu ona loloto i aʻa, pe a fai o le eleele ma le papa - e salalau latalata ane i luga.

E te iloa? Ona o lona lalelei, o le Nordman fir o loʻo faʻaaoga i atunuu Europa o se Tausaga Fou.

I lalo o tulaga lelei faʻatupulaia, e mafai e le Caucasian fir ona ola mo le tusa ma le 700 tausaga. E maitauina o le faateleina o le laau e matauina e tusa lava po o le a le matua.

O ituaiga taʻutaʻua o le perosi e ola i le va o le palsamic ma le Korea. I le faʻaopopo atu i teuteuga, o loʻo faʻamalolo foi e le pa.

Faʻasologa autu

Laʻau se numera o ituaiga, ia e mafai ona e filifilia le sili ona lalelei mo oe:

  1. 'Lautele Spreader'. Laʻau uila, lea e fai si laʻititi le alualu i luma. Mo le 10 tausaga o le tuputupu ae malosi, o le laau e mafai ona faʻalauteleina e le silia le 1 mita. O le tutusa lava o le diamita e oʻo atu i lona pale. O nila o lenei ituaiga e laiti - e na o le 2 cm le uumi, ei ai se lanu samasama-samasama i le pito i luga ma samasama-papaʻe i le pito i lalo. O le ituaiga e sili atu ona fetaui mo le galueaina i le itu i saute o Iukureini, e masani ona faʻaaoga e fatu ai togalaau papa.
  2. 'Jadwiga'. O lenei ituaiga o vailaʻau, ma o le mea sili ona lelei o le televave o fua o le tuputupu ae ma o se pale paleni i ni manulele lanumeamata lanumoana i le paepae paʻepaʻe. Laʻau tele lava.
  3. 'Pendula'. Peitai, o se laau telē, e ui i lea, e telegese lona alualu i luma. Pepa o se pale pupuʻu, e aofia ai laʻau mafiafia e ufiufi i pulumu lanumeamata lanumeamata. O lenei vailaau e sili atu ona manaomia i le nofoaga o le galueaina - ua fautuaina ina ia totoina le puipuia mai nofoaga faʻataʻitaʻi ma le maualuga o le suavai. E foliga sili ona lelei i vaega laiti.

E te iloa? O le masani o le tuputupu aʻe o le laumei Nordman e ufiufi uma le Caucasus, Turkey ma e oʻo lava i atunuu o Sasaʻe Tutotonu. O lenei laau e mafai ona fausia ai vaomatua tele, e latalata i le gutu.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le totoina o laau toto

O le miti a le Caucasian fir i se dacha e mafai ona fai e tusa lava po o le a le uiga o lou fale mafanafana, e pei o le tupuina o lenei laau e le lelei. I soo se tulaga, e mafai foi ona e faʻaleleia le faʻaleleia o tulaga tuputupu aʻe mo lau laau e sili ona e fiafia i ai.

Filifilia se nofoaga e tulaueleele ai

O le televavave o se laau e galue malosi e atiaʻe poloka i luga o le 1200 mita i luga aʻe o le sami. O le mea lea, o loʻo faʻaalia ai le maualalo o le maualalo o fuainumera i vaega maualalo, lea, e ui i lea, e le taua mo le totoina lelei. O le mea autu (sei vagana ai nisi ituaiga o meaola) o le gafatia e tupu malosi ai i le malulu ma nofoaga malamalama. O lenei laau e le fefe e tusa lava pe malolosi matagi, ae e fiafia i nofoaga ma le maualuga o le susu.

O le a le ituaiga eleele e manaʻomia mo le alualu i luma manuia

E fiafia tele le laumei o Nord Nordman i eleele oona i totonu o fualaʻau. Loam e sili ona lelei mo le totoina, ae ui i lea, o le tuputupu ae lelei o le laau e lauiloa foi pe a totoina i eleele palapala.

E taua! O le suauʻu e mafai ona faʻalauiloaina i na o fatu mama, talu ai o auala vegetative e faʻaalia mai i latou mai se itu leaga. E le mafai ona fofoina afaina pe afaina aʻa i se faigata tele. Ae o fatu, o lo latou matutua na tupu i le faaiuga o Oketopa - o le amataga o Novema. Na o fatu latou te felelei mai fafo o le vaʻa tatala ua manatu ua matua.

Tulafono faʻavae

Talu ai ona o fanau a le Caucasian e na o fatu lava e maua mai, e faʻamaʻaina 1.5-2 masina ao lei totoina. Ina ia faia lenei mea, o fatu o loʻo tuʻuina i totonu o le palapala na faʻamaʻaina muamua i totonu o le atigipusa ma tuʻu ai i totonu o le pusaaisa poo totonu o le potu i lalo. A maeʻa lena, i le tautotogo e totoina fatu i le mafanafana, ma o fua e maua ai ua totoina i totonu o koneteina tetele. E masani lava ona ola le laau i totonu o ipu mo le 5-7 tausaga ma e naʻo le maea ai ona totoina i eleele matala. E mafua ona o le le mautonu o fualaau laiti e mafai ona oti i lalo o soʻo se tulaga leaga.

I tafatafa o le laisa, e mafai foi ona e totoina: spruce, larch, ash ash, Thunberg barberry, thuja, pine, juniper.

Mafaufau i tulaga ua faamatalaina i luga, ua fautuaina e totoina luga o le laupepa i le ituaiga o fatuga na maua i totonu o le vasega pepe. Mo lenei mea, o se lua ua saunia ma le loloto o le 80 cm ma le lautele o le 60 cm. E fautuaina e faaopoopo se alavai o le alavai i le loloto ua faailoaina, o lona auai e tatau ona faamalosia pe a totoina le paʻu (o le maa po o le iliili e faaaoga mo lenei mea). Mo le fetaui lelei ma le alualu i luma o le laau, sauni paluga eleele ile vaega tonu:

  • oneone - 14.5%;
  • humus - 14.5%;
  • omea - 28%;
  • peat - 42%.
I le paluga na maua, faaopoopo i ai se faʻalavelave faʻalavelave ma sasaa se vaega i le pito i lalo o le lua e pei o se mauga. Faʻalautele aʻa o le fatuina i luga o le fatu ma faʻatumu atoa i le eleele, ma tuʻu ai na o le aʻa aʻa i luga o le eleele. O le faʻatauga o le a naʻo le taimi e toto ai.

Tausia mea

O le tele o fir e le o se mea faigata tele ona tausia, ae ui i lea, e faalagolago i tulaga tuputupu ae, e manaʻomia pea ona tulimatai.

Faʻamauina ma fafagaina laau

O le fuga o le Nordman i le tuputupu ae e manaomia ai le faʻavaitaimi ma le faʻamafanafanaina, lea e naʻo le taimi o le tuputupu ae o le laau. E faʻamalosia le faʻaleleia na o fualaau laiti, e le mafai ona faʻafeinuina fua o laau matutua, ona o le aʻa o le tino e mafai ona gafatia ona tuʻuina atu ni laʻau tetele i le susu. Ae o laei, e amata ona na o le 5-6 tausaga talu ona totoina. E sili ona lelei le faʻaaogāina o mea faʻapitoa faʻamalosi mo le faʻasaina o conifers mo le faʻamalaina.

E taua! O le televise a le Caucasian e iai le malosi e teteʻe ai i le maualalo o le vevela. O le laau o le ogatotonu o tausaga e faigofie lava ona faʻafefe gutu e oʻo atu i -30 °C, ma i le matua, o lenei laasaga ua na o le faateleina. Ae o iinei e fefefe tamaiti laiti i le malulu, o le mea lea e fautuaina ai ia faʻapipiʻi ma le faaeteete mo le taumalulu.

Faʻaleleia eleele

O meaola laiti o le paʻu e matua nofouta i le vaiaai ma vao, o lea e taua tele le tausia o le laau lata ane o laau i le mama atoatoa. Ina ia mafai ona tumau le umi, e fautuaina e faʻaleleia le palapala i luga o le laʻau Caucasian, e faʻaaoga ai le otaota pala mo lenei faʻamoemoe.

Teuteu

Faʻasolo i le Nordman fir i le lautele e le manaʻomia le teuteuina. Ae peitaʻi, afai e te manaʻo e sili atu le teuteu o le laau, o le teuteuina e matua taliaina. O le manaʻoga mo lea mea e tulaʻi mai e faʻatatau i laau tuai, lea e tele ai lala mamae. O lea latou te le faʻaleagaina le foliga mai o le laau - e tatau ona vaʻavaʻai ma le faaeteete lala i se silasila, ae aua nei galo le gaosiga o le mea na vavae ese.

Faamai ma meaola faalafua o le laau

O le Caucasian fir o loʻo matuā faʻasao i meaola faʻamaʻi eseese, ae o le galo o ona nila e mafai lava ona tosoina i latou. I lalo o le le talafeagai o tulaga tuputupu aʻe (e le talafeagai le tau, palapala pe le lava le fomaʻi) o nisi faʻamaʻi e mafai ona afaina ai lenei laau. O le a matou masani lelei i faafitauli o le pine o Nordman i nisi auiliiliga.

  • pe afai e amata ona mumu le nila ma o le a paʻu le meli - e foliga mai o le uila na taia e se talipupuni sese, lea o le a fesoasoani e aveesea ai mailei mailei na gagau i le kelu mai le auala;
  • ufiufi ma lanu samasama-enaena i luga o nila - o se faʻamaoniga mautinoa o se moa felelei, lea e toetoe lava a le mafai ona faʻaumatia i se tagata matua; le fautuaina o le laʻau e faʻasalalauina i le laumei ma le silati;
  • se paʻu paʻepaʻe i luga o nila o le paina e masani ona masani ona alu i fafo o meli, lea e na o iniseti e fesoasoani lelei e tau;
  • O le moth foi e matautia mo le nila o le laau, o lona uiga e tatau ona faʻamafunaina ona lapalapa i sauniuniga o meaola, ma faʻapotogo uma e eli ai le eleele i luga o le ogalaau o le paʻu e faʻaumatia ai aʻa.

E taua! O le fusi o Nordman e oʻo mai i le faʻamoemoe i le tuai. E masani lava o lenei taimi e faʻatali se tasi pe lua sefulu tausaga. E sili atu le vave, o lenei faagasologa e amata mai i laau toto o lenei laau.

E faʻamoemoe, o le ae le toe i ai se fesili pe mafai ona totoina lau pa i luga o le fanua ma le auala e tausia ai. Mafaufau i le na o le le lava o le suavai, pulupulu ma nila i luga o le laau e mafai ona malogo, o lea ia filifili mo le totoina i luga o lau 'upega tafaʻi le tele o televise Caucasian e sili atu ona aʻafia.