Fua o le gaosiga

E faʻafefea ona faʻafefe le pepa i totonu o le fale koli

O le 'aiga poʻo le aisa o le a avea ma se faʻaopoopoga lelei i le tele o ipu i lau laulau. Ae peitaʻi, afai e te manaʻo e ola i se mea e sili ona lelei, aemaise lava i le nonofo i itulagi ma se malulu malulu, e tatau ona e faʻaaogaina faʻamatalaga i luga o tulafono o le totoina o le seleselega (faʻapitoa, o lona faʻaleleia) i totonu o le eleele vevela.

Tulaga tuputupu ae

A o lei amataina le talanoaina o mataupu autu o le autu, e taua le matauina o tulaga o le a lagona e le pepa e sili ona lelei. E tatau ona manatua pea o se aganuu sili ona lelei, ma i le malae vaʻaia o le a aumaia ai se seleselega lelei i na o tagata nonofo i le mafanafana i le itu i saute ma se mafanafana lelei o le tau.

I le tele o vaega o le Rusia, e masani lava ona latou galulue i le eleele puipuia, aua a le o le pepa e tupu vaivai pe leai foi se fua. Ae ui i lea, ina ia mautinoa le tele o le seleselega, o le i ai o se tasi e ufiufi mea e le lava, ma pe a totoina ni laau i totonu o se laufanua, e tatau ona amanaia isi mea taua o le tuputupu ae atoa ma le atinae o le pepa. Latou te aofia ai foi fautuaga nei:

  1. E le talafeagai le totoina o laau latalata i le 25 cm mai le tasi ma le isi, talu ai, tuputupu aʻe, o le a latou faʻalavelave i tuaoi - e sili atu le tuʻu i le 80 cm i le va o laina.
  2. O le taimi lava e maualuga ai le maualuga o le vao, e tatau ona vave nonoa i latou i luga o laau laupapa ina ia latou le malepe.
  3. E tatau ona faʻamautinoa le malamalama atoatoa i totonu o le potu atoa, aua o le pepa o se laʻau malamalama tele (mo se fua lelei, o aso o le ao e le itiiti ifo i le 12-14 itula i le aso).
  4. O le vevela o le eleele i totonu o le laufanua e tatau ona teuina i le + 15 ° C, ma e tatau ona totōina fatu laau i le vave o le 55 aso talu ona lūlū fatu i totonu o ipu mo le germination (i le faagasologa o fualaau aina, o le a sili atu ona lelei le siitia o le vevela i le maualuga + 18 ... + 20 ° C)
  5. Ia mautinoa e tatala le meaʻai aʻo lei totoina le pepa ma faʻaauau pea ona faia lenei faiga masani ma le faʻaeteete, e le faʻatagaina le palapala e faʻapipiʻi (mo le atinaʻe masani, o aʻa o le laau e manaʻomia le faʻaauau pea o le okesene).
  6. Ma o le mea moni, pipii i le polokalame ma le tele o le fafaga, lea o le a tatou talanoaina atili.
E taua! O nei fautuaga o loʻo faʻatalanoaina lautele, ona o lona tele e taua tele pe a tupu aʻe se aganuu. I luga o le pusa o loʻo faʻatauina ai fatu, e masani ona e mauaina faʻamatalaga e uiga i tulaga talafeagai o le vevela, o le tulaga sili ona lelei o le moli ma isi nuances o le ola maloloina o le pepa i totonu o le kiona.

Laʻu ma le Paʻu

Masalo o se tasi o mea e ave i ai le faamuamua mo le manuia o le galueaina o le pepa i totonu o le greenhouse o le fatuina lea o masini lelei mo le ea, le ea atoa ma le eleele. I le tulaga muamua, o le aoga aupito sili ona taua e 70%, ma i le lona lua - 60%, ae pe a fua le fua e maua ai se fua tele ma le tele, o le maualuga i le greenhouse e faateleina i le 80%.

E faʻafefea ona faʻafefe le pepa i totonu o le kiona?

O le faʻapipiʻiina o le fale sili ona lagolelei "fale" mo le pepa, e tumau pea e suʻe se isi itu taua: pe faʻapefea ma le taimi e faʻafefe lelei ai le pepa i totonu o se fale koli tioata. E tatau ona ou fai atu o le tali i lenei fesili e aofia ai ni vaega.

Taimi

O le mea moni, o le timuga o le totoina o laau totō e tele sona sao i le faʻaaogaina o le vai toto, aua afai e te aumaia i totonu o le eleele i lalo o le vevela o le la, o le a vave ona faʻaalu, o le eleele o le a ufiufi i se anufe, ma o lau susu o le laau e mafai ona faʻamamago. Mo le mafuaʻaga lenei, o le fafagaina o le pepa i totonu o le fale lauʻeleʻele e faia i le vaveao, aʻo leʻi amataina e le la ona susunuina ma le le faʻaleagaina le eleele. E le gata i lea, i le tulaga o le ogaoga o le lāmala ma le maualuga o le vevela i le aso atoa, o le aganuu e masani ona faʻafeinuina i le afiafi, pe a uma le goto.

E te iloa? O le faʻaaogaina masani o le Bulgarian pepa e tagata ulaula (e aofia ai tagata ulaula) e faʻaititia ai le ono mafai ona atiaʻe le kanesa oi totonu ia i latou. O le mea moni, o meaola oona i totonu o le sikaleti sikaleti e saofaga i le atinaʻeina o le vitamin A, ma o le pepa, o loʻo i ai i totonu, e mafai ona toe totogi mo lenei mea.

Manaomia vai

O le vaega taua lona lua o le faasologa o le faʻaleleia o le pepa o le filifiliga saʻo lea o le vai. Afai i totonu o lau eria o le vevela i le po e le maualuga tele, ona sili atu lea ona faʻaaoga le vai mafanafana mo le fausua i totonu o le kiona.

O le suavai talafeagai e faʻaaoga i le aso i totonu o le paʻu i lalo o le la, e pei ona i ai i lenei tulaga, e faʻamafanafanaina i le maualuga o le vevela, lelei mo le pepa. E mafai ona avea ma timu timu pe tapuni vai. Aua neʻi galo e faʻafoʻosaʻo le meaʻai i totonu o le fale lauʻeleʻele e ala ile lele ile fale.

E masani ona faʻafeinu i le vai

Faʻafefea ma pe faʻapefea ona faʻafefe le pepa i totonu o le kiona, matou te iloa ai, e tumau pea na o le iloa pe faʻafia ona e manaʻomia se vai inu i le palapala. I le averesi, o le filifiliga aupito sili ona lelei o le a tasi i aso uma e lua, ae i le taimi e galue malosi ai fua o le fualaau aina po o le fua mai, e mafai ona faia lenei gaoioiga i se taimi e masani ai, e tele taimi i le vaiaso.

O le mea moni o le pepa e manaomia se faʻaopoopoga faaopoopo o le susu, e te "taʻu" samasama ma le mago o ona lau.

O lenei fuafuaga faʻavaivai e sili ona fetaui mo le totoina o ituaiga sili ona lauiloa o le pepa: Othello, Soifua Maloloina, Talia, Mira Orange, Night, Elephant, ma nisi. Ae ina ia mautinoa o sea filifiliga e saʻo, e mafai foi ona e masani lelei i manaoga o le ituaiga filifilia i se vaega patino.

E taua le gauai atu i manaoga mo le fausiaina o ituaiga ituaiga o pepa e pei o Kalefonia, Habanero, Claudio F1, Gypsy F1, Bogatyr, Ratunda.
E tele tulafono e faʻatatau i le lelei o le faʻafeinuina o pepa i totonu o le kiona:

  • 20 laau vao e tatau ona i ai le itiiti ifo i le 10 lita o le vai, ma afai latou te ola i luga o eleele palapala ma oneone, e lelei ona faaaoga le 1 lita o le vai mo laau taʻitasi;
  • e tatau ona tufatufaina atu le suavai i se tulaga lelei e mafai ai ina ia leai se mea e afaina ai le laau. Afai o le mea o loʻo i totonu o lau fale kuka e faigofie lava i ia faʻamaufaʻailoga, ona e mautinoa lava e le tatau ona galo e uiga i le tatalaina o le palapala i le aʻa;
  • mo le atinaʻeina o laʻau, e sili atu le faʻaaogaina o le suavai, pe a faʻaaogaina le vai i le tasi itu o le vao, ma i le isi itu o le eleele ua tatalaina, ma o le isi taimi e faaopoopo ai le vai, e suia itu;
  • i le taimi o le faatulagaina o ovaries, e le manaomia le fafagaina o le pepa i le tele o taimi 2 taimi i le vaiaso, ae o nei laau e manaʻomia lenei faiga i nai aso uma.
O le muamua faʻateleina o le faʻaleleia o le suavai e faia i le taimi o le gaosia o fualaau, ma o le taimi lona lua o le aganuu e faʻamaʻaina naʻo le lima aso talu ona maeʻa.

E te iloa? I Rusia, na aumai le tusi i le XVI senituri, na ia aumaia mai Take ma Iran.

Faʻatauga o vai

Afai ei ai sau tamai fale siʻomaga, ma e na o le faʻaaogaina lava o lau laau, ona e mafai lea ona fai lau vaʻaia, ae o le tele o faʻatoʻaga o le a manaʻomia ai se masini faʻainisinia. O le a tatou malamalama i foliga o filifiliga taitasi.

Faʻamamaina tusi tusitusi - sili ona faigofie, ae i le taimi lava lea e tasi le fofo faʻafitauli, lea e manaʻomia ai le maua o meafaigaluega talafeagai: fafaga vai, masini vai poʻo ni tane vai. I le isi itu, e le tatau ona e faʻaaluina se aofaiga tele o tupe e faʻapipiʻi ai masini e faʻaleleia ai vai. Faiga faʻavae faʻamalosi - o se ituaiga "uiga auro" i le va o le faʻatinoina ma le faʻaaogaina o le faʻaaoga ma le faʻaaogaina o le masini. E manaʻomia ai le faʻatulagaina o le vaʻa ma faʻamautinoa le faʻafefe lelei o le vai i le fausaga o le vai. E le tatau i se tagata ona tutoatasi, ae o le tuʻuina lelei o paipa i totonu o le fausaga ma le faʻapipiʻiina o fualaʻau talafeagai, e tatau ona e togi.

O le faʻaleleia o masini e maua ai le faʻaleleia o le faʻaaogaina o le vai, lea e mafai ona avea ma paipa tutotonu, vaʻaia lelei, poʻo se vaʻaia lelei ma mea uma e tatau ai le pamu.

E taua! Talu ai o le faʻaaogaina o pamu o le a manaʻomia ai le eletise, e tatau ona leai se faʻalavelave. A leai, e sili atu ona lelei le faaopoopoina o se vaituloto mo le faʻaaogaina o le vai i luga o le 'upega tafaʻilagi - o se faʻaaogaina o le faʻavaivai.
O le tele o taimi, o se masini faʻavaivai e masani lava o le tele o paipa ma paipa i totonu o le fale kiona, lea, e tatau ona ou fai atu, e le faigofie i taimi uma.

Faʻasusu vai

O le faʻavaivai vave o le vai e leai se mea e faʻaaogaina i totonu o le fale lauʻeleʻele. O mea uma na faʻaaogaina mo le faʻatulagaga o paipa ma puluvaʻa e sili atu le maualuga pe a faʻatusatusa i masini masini, ae o le faʻaaogaina o lenei metotia e le faatagaina mo soʻo se ituaiga pepa.

E taua foi le malamalama e taua le muai filifilia o se tasi po o se isi fesuisuiai o le totoina o lau laau, e tusa ai ma le totoina o laau toto i totonu o le vateatea. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le nofoaga masani mo se laina faifai pea o le lamolemole o eleele, e tatau ona i ai pupuʻu i luga o le lipine i totonu o le 10-20 cm, i luga o palapala o le eleʻele - 20-30 cm, ma mo le uʻamea po o mea mamafa mamafa le pito i luga le lautele mo vai 30-35 cm

Ole tafe vai e tatau ona seti i se auala lea i luga o se ituaiga o palapala e tufatufa tutusa i le aʻa. Afai e leai se taimi e faʻamalosi ai le vai, e faʻapipiʻi foliga i luga o le eleele, lea e le lelei mo le tuputupu aʻe masani o le pepa.

O fualaau laʻau faʻapitoa mo totonu o totonu o eggplants, tamato, kukama, ma strawberries.

Ni nai upu e uiga i le fafaga

Ina ia mafai ona maua mai se seleselega tele o le pepa mai lona lauʻeleʻele, i se faaopoopoga i le taimi e fafagaina ai, e tatau foi ona fafagaina laau laiti pe a uma ona toto i ni tulaga fou. Mo nei faʻamoemoega, o se fofo o mullein i le vai (i se fua faatatau o le 1:10) poʻo se mea e tutusa lelei, e talafeagai, ae o loʻo faʻaaogaina nei le faʻavalaʻau moa (1:12). O le faʻaaogaina o ia ituaiga o kulimi lelei o le a tusa ma le 5 lita i le 1 mita o mea totō.

O le ash ash e masani ona faʻaaogaina e avea o se mea lelei pito i luga o le laei i le fua faatatau o le 150 g i le 1 mita, faʻafeiloaʻi ai lona faʻafeiloaʻiga e faʻaaoga ai fua muamua o meaʻai. E le gata i lea, o le faʻafefeina o le eleele ma puipuia ai laau mai faʻamaʻi, faʻaaoga masani ai fualaʻau, e masani lava mai le upega.

Pe a filifili pe faʻafefea ona fafagaina le pepa i totonu o le kiona, aua nei galo o nei laau toto e filifilia paleni paleni e tatau ona aofia ai le uria (pe a ma le 10 g) ma le superphosphate (5 g) faʻafefeteina i totonu o se pakete vai. Ia mautinoa e faʻatali mo vaega uma ina ia faʻamavae atoa, mulimuli ane e mafai ona e fafagaina i latou i le liligiina o le 1 lita o le fofo i lalo ole asiasiga taitasi. Afai ei ai le malala ma le iodine i le faatoaga (o le mea moni o ni nai mataua) e mafai ona e faʻaopopo i ai.

O nisi tagata fai togalaau e manatu o le pepa o se laau e sili ona manaomia, ae, mulimuli i tulafono faigofie i lona galueaina, e aofia ai i totonu o greenhouses, o le ae iloa ai o taumafaiga na faia o le a tauia lelei.