Lafumanu

E faʻapefea ona fai se fusi i le fale

Afai ei ai sou faatanoa laitiiti i totonu o le faʻapotopotoga, ole aiseā e te le amata amata ai le gaosia o carp iina. Faatasi ai ma "tulaga lelei" o lenei pisinisi, e matauina e le au atamamai le taua o le paleni o meaai, vave le tuputupu aʻe ma le natura o iʻa i le lelei o le vai. E le gata i lea, o ana aano o manu e toetoe lava a gauai atoatoa i le tino o le tagata. O le a le mea e tatau ona iloa e le faifaatoʻaga, pe faʻapefea ona faʻavasega se vaituloto i se dacha ma pe oa ni faʻalavelave i le faʻaleleia o gaʻo - o le a e aʻoaʻoina uma nei mea mai lenei tusiga.

Faʻamatalaga o le suavai suamalie

O tagata suʻesuʻe o le Ichthlogists e faʻataʻitaʻiina le meaʻai (Cyprinus carpio), o se iʻa lafoaʻi fou lea o se sui o le ituaiga Carp.

I aso nei, ua lauiloa i le tele o vaega o le lalolagi, e ui lava o vai Asia e manatu o ia o le tagata lava ia. Na manuia le iʻa ma avea ma se tasi o tagata sili ona lauiloa i le vaega o pisinisi o iʻa faiva i le sone.

E te iloa? O le taavale sili ona tele na maua ai paʻu a le aufaifaiva Siamani ma Peretania. O la latou puʻe, taʻitasi, e mamafa i le 38 kilokalama ma le 40 kilokalama. Ae i le lalolagi, o le koi Iona Iapani ma le igoa lauiloa "teineitiiti" ua taʻua o le carp record. I le Guinness Book of Records na faamaumauina lona mamafa - 41 kilokalama ma le matua - 17 tausaga.

O tagata faʻapitoa e foliga ese mai mea leaga. O le mafuaʻaga lea, e tusa ai ma tagata atamamai, i nisi o itulagi o Iukureini, o le igoa "sazan" mo tu ma aga a Rusia ua aʻafia, lea e faaigoa ai ituaiga o moa. I totonu o le gaosiga o lo tatou atunuu, e lua ituaiga meaola: Ukrainian scaly ma Ukrainian. E tofu i latou ma ona lava faʻasologa.

A oʻo ina tupu aʻe i totonu o vaituloto, o ituaiga meaola e masani ona lauiloa i faifaiva e masani ona faʻatinoina.

O latou sui o loʻo i ai se tino mafiafia ma se lautele lautele, e oʻo atu i le 1 mita le umi. O le mamafa o tagata matutua o loʻo i le va o le 35-120 kilokalama.

Ae o le ituaiga e sili atu i le 50 kilokalama i totonu o tatou latitudes e le maua. E mafai ona maua ia ituaiga tagata sei vagana ai vai i East-East Asia.

O se faailoilo faapitoa o le kapeti o tagata taʻeleʻele, e mafai ona mumu, lanu mumu ma e oʻo lava i le uliuli. E mafai ona eseese ituaiga o laʻau i luga o iʻa, i luga o ni ituaiga o meaola atonu o le a toesea atoatoa.

E te iloa? E ola taavale seia oʻo ina puʻea e soʻo se faifaiva. O lo latou oti, latou te oti i le 50 o ona tausaga.
O le uiga ese o lenei iʻa o lona muaʻi malosi ma le fualaʻau. Carps e oʻo atu i le matua matua i le 3-5 tausaga. I lalo o tuutuuga o le vai mafanafana, o le vevela e le o lalo ifo o le 17 tikeri, e sili atu i le 800 fuamoa.

O fea e maua ai fry mo le faʻatoʻaga

Mo le amataga, o le faifaatoaga i le fale i taimi uma e amata i le faatauina mai o meaʻai. E manaʻomia le faia o se faʻatauga i luga o faatoaga o vaʻaiga faʻapitoa.

Filifili le mea na galue mo se taimi umi ma ua lelei lona galue i le maketi. Aoao e uiga i le maua o se laisene mo lenei ituaiga o gaioiga ma fesili tele e uiga i le fulu pe a mafai, o le a le tele o taimi, ma le a le mea latou te maʻi ai, ma isi.

Mai nei foliga foliga le taua, o lo latou ola i se nofoaga fou e faalagolago. A o leʻi faʻatau, suʻesuʻe tulaga o loʻo i ai le oloa.

O le tele o faifaatoʻaga faifaatoʻaga e manatu sese e sili atu ona faigofie le maua o le caviar e leʻi faʻaaogaina, e fausia ai se Weiss i le fale ma fafaga oe lava.

O le mea moni, o lenei metotia e taugofie, ae aunoa ma se poto masani ma se poto masani, ua toetoe a le mafai ona maua se uiga lelei ma fetuunai mo tausaga o le taumalulu. O le mea lea, o lenei filifiliga o le a sili atu lona tau, aua o le a vave ona e faʻatau ni mea faʻapitoa i le faatoaga iʻa.

E taua! O tagata poto masani faifaatoaga e fautuaina le faatauina mai o tamatamailima e tasi le tausaga le matutua, oe ua uma ona manumalo.

E faʻafefea ona fai se fusi

A maeʻa ona e vaʻaia se faatoaga ma se talaaga le lelei ma filifili i le mea e te faʻatau ai meaʻai, e mafai ona e sauniuni se fale mo iʻa. O le a tatou malamalama pe faʻapefea ona fanauina pepe i totonu o le vaituloto ma le vaitaele.

I totonu o le vaituloto

Afai e te fuafua e toto iʻa i totonu o se vaituloto ua leva ona i ai i totonu o le togalaau, o le a lava lea e na ona fufulu ma tausi meaai a fualaau aina mo tagata fou.

Aoao pe faʻapefea ona fai se vaituloto mo geese ma pato i ou lava lima.
Ae o le fausiaina o se vaituloto fou e le o faanatinati. O le faagasologa o ana sauniuniga o le a ave ai oe pe a ma le tausaga. Muamua, o le a tatau ona faia se malologa i se maualuga o le 1 i le 2 m, ma le siʻitia o le 3 x 3 m.

Ona faʻamalosia ai lea o lona matafaga i le mutia. I le taimi o le vaʻavaʻa, o ona aʻa e le mafai ai ona faʻamalo le palapala i lalo. A maeʻa ona totoina le faatanoa vai ma togavao talafeagai o le a avea ma fafaga mo iʻa.

Atonu o le ae fiafia e faitau pe o fea mea e sili ona lelei mo lau lauʻeleʻele ma auala e filifili ai.
Afai e tumu le atuatuvale i le vai, ma e iai se taofiga eleele e faʻaalia i le pito i lalo, e mafai ona e amata amataina le suoplankton. O nisi tagata e umia le aafiaga o le faamauina o le pito i lalo o le vaituloto. E tusa ai ma i latou, e tatau ona liligi ifo le oneone i luga o le palapala ua afaina ma e tatau ona sasaa i luga le sima.

A maeʻa le fofo, faʻapipiʻiina se ata paʻu i luga ma naʻo le maeʻa ona sasaa i le vai. Manatua o nei mea e pei o le vevela o iʻa, o le mea lea, e matua le manaomia lava le lafoaia i totonu o se vai malulu.

Tuu le vai ia mafana ma mafanafana i le 24-26 tikeri. Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le fausia o le microflora manaomia, lafo i luga o le vaituloto se lima o le mutia fou i totonu o le vaituloto pe sasaa i luga ni nai pakete vai mai le vaomatua.

E sili ona lelei le fuafuaina o se vaituloto mo le gaosia o le fugalaau i le tulimanu mamao o le togalaau, e ese mai i nofoaga maualalo, o auala ma le gaosiga o le pisapisao.

E taua tele le susulu o le vai. O lenei mea o le a maua ai tulaga lelei mo tagata nofoia e atiaʻe ma tuputupu aʻe ai. Afai e malulu pe vevela le vai, o le a teena e le iʻa meaai ma o le a oti.

E taua! Aua lava nei faatagaina se punavai, aemaise lava se tagata faimalaga, e tau i luga o se vaituloto. O le autu lenei o siama matautia mo lau iʻa.

I totonu o le vaitaele

E pei ona i ai i le lomiga talu ai, o le tele o le faatanoa e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le 1 m loloto ma mai le 15 i le 150 kupita mita. m E le afaina po o le a le mea e faia i le vaitaele - o le iʻa o le a mauaʻa aʻa i laupapa, sima, sima ma e oʻo lava i palasitisi o soʻo se foliga.

Ae i lenei tulaga, e manaʻomia tele le faʻaogaina o le vaʻai ma se mea e faʻapipiʻiina ai, o se tagata e faʻaleleia le toto, o se tagata e faʻaleleia, faʻapitoa maʻoti ma se faʻaaogaina o se alavai.

E ui lava i nei taumafaiga laiti, e toatele faifaatoaga faifaatoaga e sili ona fiafia i vaitaele. E mafua lenei mea i le faʻafaigofieina o tulafono faatonutonu o le vevela ma le fesuiaiga o le vai, lea e taua tele mo paʻu.

O ia fale e sili atu le faigofie ona faʻamamā ma tausia le tulaga talafeagai o le okesene i totonu oi latou.

E taua! E sili atu le tuʻuina atu o le sua i totonu o se vaituloto fou ia Mati ma Aperila.

Talu ai nei lava, na faʻaalia ai pusa silo i le faʻatau, o lona uiga o le tuʻuina atu lea o vai - e alu ifo mai le pito i lalo ma tafe i lalo o le nofoaga o le tane i le fua o lona faʻatumu. Na o le "itiiti" o nei fausaga o la latou laʻititi laʻitiiti. E mafai ona avea vaituloto Zaryblevat ma pe a latou fausia le microflora talafeagai. A maeʻa ona o mai tagata i totonu o le vaituloto, aua nei galo e faʻamalosia le taimi o le vai i le okesene, pamu ma faʻafeʻe.

O le a le mea e fafaga

Afai e maua e paʻu se paleni paleni, ma i totonu o le 9 masina mai se fuamoa laititi e matua moni lava le totoina o le afa-kilogram iʻa. Ma afai e iloa e le faifaatoʻaga auala e fafaga ai le kapeti, ona maua lea o se taunuuga e faigofie ma i le fale.

Ua matauina e tagata popoto o le fry e fiafia e fafaga i vailaau, tamai laumei, anufe iniseti, anufe, ma mollusks. O tagata matutua e aloaʻia.

E taua! Rotan po o, pei ona taʻua ai, "piranha i saute" o se mea sili ona taufaamatau i le gaoi. O ona avega o manulele felelei o loʻo salalau fuamoa laiti i luga o latou vae. Ina ia faʻamamaina le vaʻa o faʻalavelave, e tatau ona e faʻafefe uma le vai ma aoina faʻatasi malo e le o manaʻomia. E leai se isi faaolataga.
O tagata iloga faifaatoaga faiva e iloa lelei le fafagaina o tekonolosi mo mea e teu ai:
  1. Tele. E aofia ai le fafagaina o iʻa faʻatasi ma zooplankton ma mutia. O le lelei o le metotia e maualalo i le tau o gaosiga, ma o mea leaga e maua i se siitaga laitiiti o mea ola (mai le 300 i le 650 kilokalama i le iunite vaega).
  2. Semi-malosi. E faʻavae i luga o faʻasologa o faʻasologa o meaola ma gaosi oloa (sana, karite, saito, oats). Ona o le fefaʻatauaʻiga o faifaatoaga faifaatoaga e mafai ona ausia le tele o gaioiga (mai le 700 i le 1500 kilokalama). Ae i le taimi vevela, e amata mai ia Iuni ia Setema, e le lava le polotini i le fafaga, lea e aʻafia ai le gaosia o le suavai. O le mafuaʻaga lea e fautuaina ai e le au atamamai e fafaga faʻatoʻaga o meaola.
  3. Faʻanoanoa. I lenei tekinolosi, o le mea autu e taulaʻi i luga o meaʻai manu, lea e aofia ai le itiiti ifo i le 40 pasene le porotini. O lenei fesuiaiga o le fafagaina ua sili ona aoga (3-20 tone). E faʻaaogaina i totonu o iʻa laʻau tele e faʻapitoa i iʻa faiva. I le tele o le faʻaoga o le vaituloto, o se itu lelei tele o tekinolosi, o loʻo i ai le faʻaleagaina o le vai ma le lamatiaga o le aʻafia o iʻa ma faʻamaʻi.

E te iloa? O aano o Carp e 17% e aofia ai eletini ma 11% o gaʻo.

Latou te fafaga faalua i le aso i se nofoaga faapitoa. Mo nei faamoemoega, e tatau ona e maua se fata faapitoa, lea e tuʻu ifo i totonu o le vai. Aua nei sasaa tele meaai, aua o le sili atu na ona faaleagaina ai le vai. E tasi le taimi o le fua o le fafaga e fuafua i totonu o le 3% o le mamafa o le iʻa.

Le mea e fai i le taumalulu

Faatasi ai ma se faaitiitia o le vevela, o taavale e taofia le malosi oa latou meaai ma, e tusa ai ma le atinae. I le taumalulu latou te o atu ai i totonu o le fale.

I vaituloto faalenatura, e lelei lava le va o iʻa, ma i totonu o tamai laiti ma papaʻu i le fale e mafai ona oti. E mafua ona o le leai o se okesene.

E tele auala e faʻaleleia ai le tulaga. O le mea muamua e aofia ai se vaʻa faʻapitoa e faʻapipiʻiina (ua faʻapipiʻiina se masini faʻainisinia eletise e faʻaleleia ma tausia le vevela i 0 tikeri). O le isi filifiliga o le taumalulu e aofia ai le faʻafefeina o le vaitafe i totonu o se fale lapoʻa tele.

O sea kapeti e mafai ona toe faʻafoʻi i le nofoaga na i ai muamua pe a faʻafefeteina le vai i le vaomatua, ma o na faʻataʻitaʻiga na manumalo i se vaʻa faapitoa e mafai ona faʻasaʻo vave pe a maeʻa le kiona.

E taua! O le lua ma le tolu tausaga le matua e masani ona afaina i le rubella.

Vaʻavaʻai taimi

E tusa ai ma faʻailoga a tagata, faʻapena ona amataina le gaʻo pe a fuga le saito. E masani lava o lenei vaitau e tupu i ni aso mafanafana e le muamua muamua nai lo le lua tausaga o Me ma e tusa o le masina.

Muamua, o iʻa laiti e vaʻaia, ona fai ai lea o iʻa, ma na o le tele lava o faʻataʻitaʻiga. E le gata i lea, o le moa e togi o latou fua i tulaga i ni nai aso. O se vaega faapitoa i lenei faagasologa e faia e le tau ma le vevela o le vai.

Afai e sili atu le vaivai i fafo, e taofi e le iʻa a latou gaioiga seia oʻo ina oʻo mai tulaga lelei. I le fale, o nei iʻa e fiafia e tuʻu fuamoa i vai papaʻu i vaega lava e tasi. E masani lava ona faapipii i le mutia.

I ia tulaga, e lelei le atinaʻe seia oʻo i le meaʻai. A maeʻaeʻa, ona taofi lea o iʻa matutua mo se taimi e malolo ai, ona amata ai lea ona fafagaina ma toe malosi.

Meafaigaluega faaopoopo mo le faʻaleleia lelei

O nisi o faifaatoaga e faʻapitoa i le vavao, ua fautuaina ina ia faʻapalapalaina o latou tino vai i se masini faʻapitoa e mafai ona maua ai ni faʻamatalaga lelei ma tupe maua maualuga. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:

  • moli faapitoa;
  • tanie iʻa ma laina o le pa;
  • paʻu;
  • pamu;
  • masini masini vai;
  • suavai vai vai (fai meaʻai, ma mo le tele o vaituloto e faʻafefete i luga o le vai o le a manaʻomia);
  • ozonise ma ultraviolet sterilizers;
  • taavale fafaga mo iʻa;
  • oxygenators ma afi eletise;
  • iʻa e maua ai caviar;
  • mita vai (suega vave);
  • faʻapipiʻiina o vai tapunia ma faʻasalalau le faʻaogaina o vai.
I le faʻalavelave, o nei meafaigaluega e ofoofogia, o le faia o le faʻaleleia o iʻa e avea ma mea moni. Ma faʻamuamua le teuina o tupe i le faʻatulagaina o se faifaʻataʻaga, ae o le a le pine ae latou toe totogiina. O lenei ua e iloa o lena kapeti e fiafia i le fale, pe faapefea ona ola vave ma mea e 'ai. Matou te faʻamoemoe o nei fautuaga o le a fesoasoani ia te oe i le faʻatulagaina o faiva i aiga.