Laʻau

O le a le ituaiga fanua e maua ai le alofa o le vine: le ala e saunia ai le eleele ma tausi le eleele pe a uma ona toto

O fualaau, pei o soʻo se mea ola, o le a ola lelei ma fua mai i fua lelei. Afai e le manaomia e le laau ona faʻaalu lona malosi i le tauiviga mo le ola, o le a fiafia i se seleselega lelei ma se foliga maloloina. O se tasi o vaega o tulaga lelei o se laufanua talafeagai ma lelei saunia.

Faʻatulagaga ma le faʻaleleia o le palapala mo le seleselega

O fualaau e le mafai ona taʻua o laau tetele, ae pe a filifilia se nofoaga mo le totoina, e tatau ona gauai i le tuufaatasiga o le palapala ma ia saunia lelei. O loʻo manaʻomia i lalo nei tulaga manaomia mo le faʻatupulaia o strawberries.

  • tamaoaiga;
  • māmā;
  • se tulaga talafeagai o le eletise;
  • lelei lelei le susu;
  • le toesea o pathogens ma pest larvae.

Taua! O le totōina o strawberries e mafai ona faʻatulagaina i luga o soʻo se ituaiga eleele, sei vagana ai le malosi o le acidified, solonchak ma le calcareous.

I luga o le eleele lelei saunia eleele, o le a tupu atoatoa ai fualaau aina ma fua tele

Laʻau lelei mo le seleselega

O le eleele e sili ona lelei mo le seleselega o le oneone po o le lalelei. O ituaiga eleele nei e tele uiga lelei:

  • faigofie o le gaosiga;
  • lava meaʻai;
  • manava manaia;
  • uiga sili ona lelei;
  • latou mafanafana vave ma malulu lemu.

E le manaʻomia ona faʻaleleia le fausia o le oneone ma le eleele mama. Pe a sauni se nofoaga mo le totoina o ia eleele, e tatau ona toe faʻatumu le sapalai o meaʻai e ala i le faʻaopoopoga o mea faʻalaʻau (afa afa i le sikuea mita) ma faʻalavelave faʻamalosi faʻapitoa.

O le mea sili ona lelei ma mafai ona folafolaina mo le galueaina o strawberries o le eleele chernozem, ae, o le mea e leaga ai, e seasea lava i fuafuaga a le aiga

O le fausiaina o oneone le lelei, eleele palapala mamafa e mafai ona faʻaleleia, faʻaleleia i manaoga talafeagai. Pe a sauni ni togavao mo le totoina o eleele palapala, e tatau ona faaopoopo i ai mea nei:

  • peat;
  • laʻau oneone tele;
  • lime;
  • efuefu.

O meaʻai ma le oneone e faʻaaogaina e pei o le paʻu tao, faʻaleleia uiga taua o le eleele. O le faʻaaogaina o le lime poʻo le uʻamea o le a faʻaleagaina ai le malosi faaopoopo o le a aumai ai le peat, o le a faʻapupula ai le manava o le eleele.

Faʻaaoga faʻamatalaga! Mo pakete taʻitasi o peʻa e aumai i totonu, faʻaopoopo le 2 sipuni tele o le falaoamata o le dolomite po o se ipu malamalama.

Faʻaleleia le friability o le eleele ma le faʻaopoopoga o le vaʻaiga o le vao:

  • O le suauʻu fou ua faʻamalūina i le vailaʻau urea (1 tbsp i le 1 lita o le vai);
  • fai falaoamata falaoamata po o le pefu o loʻo faʻapipiʻi i le mea susu, fefiloi ma totoe mo ni nai aso i totonu o se taga e le susu i se nofoaga mafanafana.

O le saunia i le auala lenei ua suatia i totonu o le palapala i le taimi o le toinaina o le laupepa. O le manulele o solofanua e sili ona lelei e pei o se fugalaʻau faʻasaina mo eleele palapala.

E sili atu le vevela o le solofanua, vave vave tuʻuina atu le vevela, e ese mai i fatuga o fatu o vao vao ma e masani lava e le afaina i le tele o mea faʻapitoa o le microflora o meaʻai

Lapalai oneone e le lelei tele, o lea la e tatau ona faʻaopopoina i latou i luma o le faʻapipiʻiina o le mama o le sipuni, compost, humus, le omea poʻo le viliina o falaoamata. Ina ia mafai ona faia se moega lelei i luga o se nofoaga ma eleele oneone, e mafai ona e vave maua ai se fua tele, e mafai ona e faʻaogaina le auala lenei:

  1. Ia puipui se nofoaga o le a tu ai le taula.
  2. Taʻu le pito i lalo ole moega i le lumanai ma se laʻau eleʻele.
  3. I le pito i luga o le eleele e sasaa ai le 30-40 cm o le eleele oneone (oneone, laufanua, mimilo, pelenozem).

O le tau o le faia o se togalaau faʻatoʻaga o le a totogiina ma se fualaʻau maualuga

O fua faʻatatau o le a faʻaleleia ai le fausaga o le eleele, faʻateleina lona taua o meaʻai, ma maua ai le lelei atoatoa o le ea ma le susu.

Soga eleele

O le mea moni lava, o le elemene o le eleele i luga o le 'upega tafaʻilagi e mafai ona fuafuaina e faʻaaogaina suʻesuʻega falesuesue. I le fale, e mafai foi ona e setiina lenei faailo, ma i auala eseese. O le mea moni, o nei faʻamatalaga o le a le saʻo atoatoa, ae o le a fesoasoani i le fuafuaina o auala talafeagai e faʻaaogaina ai le aloaʻia.

E mafai ona fesoasoani le vailaau vili e fuafua ai le elemene o le palapala. E tatau ona e tago sina lima lima o le eleele ma faapipii i ai i le acetic acid. Afai e maua mai ni mea laiti i luga o le eleele o le suʻega, ona i ai lea o le tele o le lime i totonu lea e faʻamalo ai le vineta, o lona uiga, o le palapala e leai sona aoga. I le leai o se tali, e mafai ona tatou faapea o le eleele i totonu o le fasi fanua o loʻo faʻamalosia.

O le i ai o se vailaau vilika ma le palapala o loʻo faʻaalia ai le le faaituau (ata i le agavale), eleele palapala e le maua ai se tali (ata taumatau)

O le isi auala o le mataʻituina o faailoga o le acidity, lea e mafai ona aofia ai laau totō o loʻo ola i luga o le 'upega tafaʻilagi, lea e salalau lautele ma tele numera.

Laulau: faʻalauiloa eletise eleʻele

Sini o le eleeleLaʻau laʻau
Laufanua faʻamaloloPlantain, vavao solofanua, tuatusi, moa o le fanua, mite, fanua, paʻu manu
Laititi o le eleele palapalaMaʻa, vao, chamomile, vao vao e fetolofi, quinoa
Neutral soilColtsfoot, fusifusia
Faʻafanua alkalineVaetama vine, fatu poppy

Lafoaia o le Suavai Faʻatonuga mo Fugalaau

Faʻatoʻa togafiti togalaau togafiti ile lauʻeleʻele eleʻele ma soli. Le aoga o le eleele e aoga mo le totoina o strawberries, e tatau ona gaosia. Mo le faʻatapulaʻaina, o le tufaina o le vaitafe, falaoamata o le lolomita, papa, o loʻo i lalo o le eleele, ma le fluff o loʻo faʻaaogaina.

Taua! E mafai ona faʻafefeteina le eleele i lalo o le eleele, o le mea lea e sili atu ona lelei le lelei i le taimi muamua, i lalo o fua o meaʻai muamua.

O le faʻaofiina o le lime o loʻo faia i le tautotogo ma le tautotogo i le taimi o le eliina o le nofoaga

Afai ua e tuai i le faiga o le limase, ona sili atu lea ona tolopoina sei vagana ua seleseleina e le fugalaau ma malosi.

Lisi: fua o le lime mo ituaiga palapala eseese

Sini o le eleeleFaʻasologaFertilizer validity
Lanu oneone ma oneone papa1-1.5 kilokalama o le lime i le 10 sikuea sikuea. m2 tausaga
Suauu ma mea manogi5-14 kilokalama o le lime i le 10 sikuea sikuea. m12-15 tausaga

Faʻalogo lelei! O le ash ash o se auala lelei e faʻaitiitia ai le elemene o le lalolagi. I le faaopoopo atu i le faʻasologa o le deoxidation, o le efuefu o se punavai o le calcium, potassium, phosphorus ma le tele o elemene.

E faʻaaogaina le uʻamea afi mo le faʻapalapalaina o le palapala, talu ai o loʻo i totonu o lona fatu 18-36% le carbonate carbon

Faamamaina eleele

Ma o taumafaiga e tupu le togafitiga e le aʻafia e faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, e fautuaina le faia o se faʻapalaina o le palapala i le taimi e saunia ai se nofoaga mo le totoina o le strawberries. E sili ona taua mo fale puipui, greenhouses ma greenhouses, lea e mafai ai ona fausia ni tulaga lelei e le gata mo le totoina o togalaau, ae mo pathogens foi.

E tele auala e faʻamaʻi ai le eleele:

  • vailaau;
  • agrotechnical;
  • meaola.

Taua! Pe a fuafua se faʻafitauli o le disinfection, e tatau ona e gauai atu i na faafitauli ma faʻamaʻi o loʻo i totonu o lau tau, le ituaiga nofoaga.

Faʻaaogaina fualaau

O le tele o togafitiga faʻamaʻi pipisi o vailaʻau. E faʻalagolago ma faʻaumatia faʻamaʻi faʻamaʻi. O le le lelei o lenei auala o le faʻafefe faʻaleagaina o meaola laiti aoga, o le mea lea e tatau ona faʻaaogaina muamua ma i le i ai o faafitauli faʻalavelave. O sauniuniga nei e sili ona talafeagai mo le faʻapalapalaina o le palapala mo le totoina o le strawberries:

  • TMTD fungicide. Mo le gaosi 1 sikuea. mita faaaoga 60 g paʻu. O le fualaau faasaina e mafai ona faatamaia ai maʻi i le eleele;
  • copper sulfate. Mo le galue, o le 50 g o le vailaau o loʻo faʻasese i totonu o se pakete vai ma faʻamaligi ile palapala. O le fualaau faasaina e aoga mo togafitiga eleele i greenhouses ma greenhouses. O le maualuga o le fualaau faasaina e tau atu ai i le mea moni o le eleele e leiloa lona manava, ma o le numera o meaola ninii aoga e faaitiitia i totonu. O le togafitiga o le eleele e aofia ai sauniuniga apamemea e fautuaina e le silia ma le tasi i le 5 tausaga.

Mo togafitiga ile eleele e aafia ai faʻamaʻi faʻaleagaina, siaki ma nisi meaola faalafua, 0.5% - 1% faʻafofo o le sulfate copper (50-100 g mo le 10 l) vai faʻaaogaina

Auala ola

O le faʻaaogaina o sauniuniga mo meaola laiti e maua ai le tele o taunuuga lelei:

  • o le aofaiga o pathogens i le eleele ua faaitiitia;
  • pe a tupu i luga o le saite o laau toto e tasi, o le vaivai o eleele e matauina. E mafai e tagata faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi ona faʻafefe lenei mea mataʻutia;
  • o le eleele e tumu i microflora aoga.

O fualaau faʻamalosi e sili ona aoga mo le saunia o le eleele mo le strawberries o:

  • Fitosporin;
  • Trichodermin;
  • Alirin B;
  • Baikal EM-1.

O faʻamaʻi pipisi oona e maualalo le oona ma sili ona aoga.

Faʻalogo lelei! Mo le faʻapalapalaina o palapala, faʻaaogaina o meaola ma meaola e le mafai ona faʻaaogaina i le taimi e tasi. O le va o le va o le talosaga e tatau ona le itiiti ifo i le 2 vaiaso.

Metotia Faʻatekonolosi

E tatau ona faʻatulagaina faʻataunuʻuga o agro-faʻapitoa e puipuia ai le faʻaalia ma le salalau o faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ma faʻamautinoa le faʻaleleia o eleele. E mafai ona fesoasoani se fesuiaiga lelei o fua o faatoaga. O vailaau aupito sili mo strawberries o:

  • beets;
  • pi;
  • kaluka
  • pi
  • meaʻai;
  • pasili.

Muamua leaga mo togalaau o togalaau o le a avea ma tamato, pepa, pateta, zucini ma kukama. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o nei aganuu ei ai faʻamaʻi pipisi e masani ai faʻasalalau, e ono afaina i faʻamaʻi lava e tasi, o aʻafiaga mafuaʻaga o loʻo aʻafia ai le eleele.

A o lei totoina le seleselega i luga o le saite, ua fautuaina e totoina laau toto. Ua totoina mo se taimi puupuu, tuu fualaau e ola ai, ona totoina lea o le laumei lanumeamata i le palapala.

Siderata o se laumei lanumeamata ua faʻapupulaina e toe faʻaleleia ai le palapala pe a uma le tuputupu ae, faʻamaoaigaina i le eletise ma elemene ma faʻasaina le tupu o vao

Mo le faʻapalapalaina, e mafai ona faia togafitiga faʻapitoa o le palapala e ala i le sasaa i le vai tafe poʻo le togafiti i le uila. O lenei metotia e aoga tele, ae ona o le lavelave o le faatinoga i le fale, e mafai ona faʻaaogaina e faʻamaʻi ai sina vaega eleele (mo se faʻataʻitaʻiga, mo le totoina o fatu) poʻo le faʻamaʻapeʻaina o se tamai laumei.

Faʻalogo lelei! O le totō i luga o tulimanu e lata ane i laau toto e pei o marigolds ma marigolds e fesoasoani e faʻaleleia ai le tulaga o le palapala ma tau faasaga i le vavao.

Laʻauina o Strawberry Plantings

O le suaina o togalaau vine e le gata ina puipuia ai fualaau mai meaola faalafua, vao ma faamaʻi, ae faaleleia ai foi le fausaga o le eleele ma faateleina ai lona fua. O mea eseese e mafai ona avea ma mulch mo aganuu:

  • vaomago, vaovao po o le mutia e aoga i le maeʻa ai o le pala i le eleele, o loʻo faʻamalosia lelei le faʻaaogaina o laau vaovao. O lenei meaola eleelea e puipuia ai le salalau atu o faʻamaʻi pipisi;
  • lanu uliuli e maua ai le vave faʻavevelaina o le palapala, puipuia le vevela ma le gaogao, puipuia mai vao. Ina ia puipuia le eleele mai le vevela i aso vevela vevela, e fautuaina e sosolo le mutia po o vaovao i luga ole agrofibre;
  • nila, vaʻa, lala faʻamalosi i le taimi o le pala, faʻaleleia le palapala, faʻamalosi atili, aua nei faatagaina le salalau o se faʻamaʻi e pei o le lauulu enaena. E tatau ona manatuaina o lenei mulch acidifies le palapala, o lea e tatau ai ona faʻaaoga ma le faʻaeteete ile palapala e ono aʻafia ile acidity;
  • sisi ma le paʻu e taofi lelei le susu, faʻalavelaveina le atinaʻeina o vao. Ae pe a faʻamavae, o nei mea e faʻaaogaina ai le eleele ma ave ai le vailaʻau mai fafo. O le mea lea, o pusi faʻatasi ai ma se paʻu faapipii o loʻo manaʻomia le faʻaleleia atili o fugalaʻau faʻasaina, faʻapea foi le masani ona faʻaaogaina le pefu poʻo le falaoamata o le dolomite i le faʻaaogaina o le eleele;
  • mulch mai le humus ma le faapalaga e puipuia ai le vevela, le maalili, mago, vevela ma le faʻaitiitia o le eleele. Ae o le eleʻele o mulch mai nei mea e manaʻomia ai le faʻafouina faifai pea, aua e vave ona gaosia e microorganisms o eleele.

Faʻasologa o Ata: Strawberry Mulching

Vitio: sauniuni eleele mo le totoina o le strawberries

E le gata i lea, e le tatau ona tatou faʻagaloina le faʻaumatiaga o meaʻai o le tausaga talu ai, e mafai ona avea ma faʻalavelave faʻaleagaina, e tusa ma le loloto o le toinaina o le eleele ma le seleseleina o aʻa ma le mauaina o meaʻai, e uiga i fautuaga mo le sui o le eleele palapala i greenhouses ma greenhouses, pathogens ma meaola e ono mafua ai faʻamaʻi pipisi. E le mafai ona e faʻavanoa se taimi mo sauniuniga lelei mo le totoina o le strawberries. O le seleselega o le seleselega o le a avea ma taui moni mo taumafaiga ma taumafaiga uma e faʻaaoga i le fatuina o tulaga lelei mo le seleselega.