Faatoaga faatoaga

Togafitiga o le pasteurellosis i totonu o moa a le aiga

Pasteurellosis - faʻamaʻi matautia lea e tupu faafuasei ma i se taimi puupuu e fasi ai manu. O faʻamaʻi pipisi e faʻafefe i manu uma, ae o le a tatou mafaufau i le faʻamaʻi o le pasteurellosis i moa, o ona uiga ma togafitiga. Ona o le natura o le maʻi, e tatau ona e sauniuni mo lea maʻi.

Faʻamatalaga

O le kanesa o le cholera, lea e lauiloa foi o le pasteurellosis, o se siama siama e osofaia ai ituaiga uma o manufeʻai ma le moa. E ui lava o le pasteurellosis o loʻo lelei ona suʻesuʻeina, ae o loʻo pulea pea le faʻaleagaina o le faʻatoʻaga i le taimi nei.

O loʻo taʻitaʻia lona talafaasolopito talu mai le 1782, ina ua suʻesuʻeina i Farani. I le teritori o Rusia, e tupu i le atunuu atoa, e tusa lava po o le a le itulagi. O le tele lava o faʻafitauli o le kanesa o loʻo matauina i le vaega tumaoti, poʻo i totonu o faifaʻatasi lata ane e taulaʻi i le tele o fuamoa o fuamoa.

O moa mamai e taofi le 'ai, o le manava o le a amata, ma o le taunuuga latou te mate ai i masse. O se manu ola e tumau pea ona avea ma faʻapogai o siama mo le ola, o lea e toetoe a le mafai ona fofoina atoatoa.

Atonu o le ae fiafia e faitau e uiga i togafitiga o le pasteurellosis i puaa, lapiti ma povi.

Mafuaaga ma pathogen

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le kolela o se laʻau Pasterella multocida. Na maua i tulaga o le vevela pe a ma le 70 tikeri, e oti pe a uma le afa itula, ma pe a vave ona kuka. Ae ui i lea, tatou te mafaufau i filifiliga pe a ia maua o ia i se siosiomaga lelei mo ia - i se tino ola.

O le tagata ulu e ulu atu i le tino e ala i le afaina o le ea, fafaga, poʻo le vai. O le punavai atonu o feeseeseaʻiga a se tagata ua pisia. Muamua lava, o le siama e faʻapipiʻi i le mucous membrane o le isu, larynx ma le pharynx, ona aʻafia ai lea o le tino atoa o le manulele.

O fesuiaiga o le tau ma le faateleina o le suavai e fesoasoani i le atinaʻe o faʻamaʻi.

E te iloa? Mo le taimi muamua na faʻamaonia ai e le Louisbiose o le microbiologist le toe foʻi mai i le 1880 i Farani.

Faailoga ma le faʻavae o le maʻi

Pasteurellosis i manufelelei e foliga mai o ni mea e le mautonu, ma o togafitiga e faigata.

Muamua lava, o le ae matauina lena mea E matua leai lava se manava o kulini, ma o lo latou tulaga lautele o loʻo faasolosolo malie le faʻaitiitia. E faasolosolo lava, e amata ona mate manu.

E masani lava ona paʻu maʻi i le taimi o le 30-35 aso. Ua salalau solo le maʻi ile 130 aso. E tele taimi e maʻi ai le pullet egg i le lua i le tolu masina. O le taimi faʻalavelave e puupuu lava - mai le 12 itula i le lua poʻo le tolu aso, e fuafua i le gaoioiga a le pathogen. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻasolosolo ma gasegase.

Aute foliga

I le tino o le faamai, o le siama e vave ona ufiufi uma ai lafumanu, ma ua mate le manulele i le saoasaoa o se afi o le vaomatua. O faʻamatalaga mai fafo e leai se taimi e faʻaalia atoatoa ai, ae e mafai ona e vaʻaia e le mafai ona fafagaina e moa ma o loʻo i ai i se tulaga faʻavaivai ma vaivai.

E taua! E tusa lava pe ola le manulele, o le ave taavale o le faamaʻi mo le ola.
Latou te atiaʻe le manava lanumeamata faʻatasi ma se mea e mafai ai ona faʻamalosi faʻamaʻi poʻo le toto. O le selu ma le ufiufi o le manulele lanumoana, e manava malosi ma inu tele.

A maeʻa ni nai aso talu ona maeʻa faailoga muamua, ua amata ona mate le moa. O le pasene o se fua faʻasalaga e eseese i totonu ole 30-90% ma le maualuga. O fuamoa o moa o loʻo ola pea e laʻititi tele, ae a mavae ni nai masina, ua faʻaaogaina le tulaga.

Aoao atili e uiga i ituaiga o moa e pei: Orpington, Minorca, Rhode Island, Susana, Wyandot, Faverol, Leghorn, Cochinchin, Brahma.

Taimi

I le natura masani o le faamai, o uiga e ese lava nai lo le ituaiga o le faamai. O puaa e mafatia i le manava, manava ao manava, e mafai ona galu le isu. E iai foʻi isi faʻamatalaga iloga: paʻu paʻu, uʻu, taliga poʻo le vaeluaga.

E tele lava ina le mumu moa ma mumu o latou mata. I se tulaga faapea, o le manulele ua matua faʻaitiitia, o lona gaosiga e paʻu tele, ae e maʻi mo ni nai masina.

O sea ituaiga o faʻamaʻi e ono mafai ona maua i le osofaʻiga o le maʻi vaivai poʻo le le lava o le tino i le tino.

Faʻamatalaga o le maʻi

I le masalosaloga muamua o le faamai, e tatau i tagata mamai ona puipuia mai tagata ola maloloina ma fasia. Ona faʻamaʻi lea o le potu. I le laasaga muamua, o le siama e mafai ona maua ona o ona faailoga, faʻapea foi ma le faafesootai o se fomaʻi. I le mataupu pe a uma nisi tagata ua maliliu, e tatau ona tuʻuina atu i le fale suesue, lea o le a latou fuafuaina ai le mea moni na afaina ai.

O se siama e mafai ona faʻamaonia saʻo ona maua i lalo ifo ole tulaga ole suʻesuʻega. I le autopsy o le tino o le manulele, e mafai ona maua i le fatu ma isi totoga i totonu o le tino. O le isi finauga e fiafia i lenei maʻi o se siaki laitiiti ma le paʻepaʻe paʻepaʻe i le ate.

E taua! E manaʻomia le faʻamalositino e iloagofie ai le kolela mai le suka, salmonellosis, ma le faamaʻi Newcastle.

Togafitiga

E tatau ona maitauina muamua o le togafitiga o le pasteurellosis i moa e matua leai sona aoga. E tusa lava pe ola ola moa, o le a latou tauaveina ni fuamoa, ma o le a tumau lava i latou o se punavai o siama seʻia oo i le iuga oo latou olaga. O le fofo sili ona lelei o le fasi lea o le manulele ma lafoai o latou tino oti.

Mo togafitiga faʻasolosolo e faʻaaoga ai vailaʻau antibacterial e tuʻuina atu i le manulele i le aluga o le vaiaso. Levomitsetin tuʻuina atu ma meaʻai ma se vailaau e 60 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le ola. "Akvaprim" aumai i le vai, faʻafefiloi 1.5 ml i le 1 lita. E le gata i lea, o vailaʻau uma o le a talafeagai, o vaega taua o lea mea o le spectanomycin poʻo le lincomycin. O le mea autu i togafitiga o le puipuiga pea, e puipuia mai ai siama.

I le togafitiga o le pasteurellosis i meaola e faaaoga ai fualaau faasaina e pei o: "Lozeval", "Nitoks" ma le "Tromeksin".

Puipuiga

O le puipuiga pito sili ona lelei o le fatuina o tulaga sili ona mama. E tatau ona mataʻituina tuutuuga o le moa ma gauai tele atu i le fafaga. O le mea autu i le puipuia o le vavaeeseina lea o le ulufale atu o le patho mai le siosiomaga mai fafo.

I le masalosaloga o le maʻi, e tatau ona tui puipui uma manufelelei. O se taimi talafeagai e mafai ai ona laveai au moa, o loʻo faʻapea foʻi ona e le faʻamalosia.