Laʻau

Kolumney: faʻamatalaga ma uiga o le tausia o fale

Kolumnae o se lauolaola epiphyte laau ma lanu susulu. Homeland - motu i le itu i saute o Amerika. I se siosiomaga masani, o se koluma e tupu i luga o ogalaau gaogao, i luga o maa maa, faʻaaogaina e avea o se lagolago, ma avea ma mea e sili ona matagofie. O fualaʻau e gaʻo, agaalofa, e oʻo i le 1-2 mita. O laulaau o loʻo faʻatulagaina, e pei o se oval po o le fatu, o nisi taimi e leʻo. O fugalaau e eseese lanu, e pei o iʻa po o le pata.

I totonu o le fale, e aoga i fagu fugalaau, pusa faatautau.

Meaola

I le natura, o lenei fugalaau e tusa ma le 200 ituaiga. E na o ni nai mea e talafeagai mo le fausiaina o se fale:

  • Allen - e umi ona oʻo mai lauulu lauulu i le fitu mita. O fugalaau fugalaau e tulaʻi i fafo i le laʻau e le taua.
  • Faletupe - o se tamai vine tautau ma lau lanu lanu meamata lanu lanumeamata ma lanu samasama-lanu auro e ono-centimita.
  • Taʻavale - o se vine e ufitia i lanu samasama manaia ma se lanu mumu, faʻalauiloaina o se meaʻai, ma lau lanu lanumeamata lanumeamata. O lenei ituaiga e fuga mai toetoe o le tausaga atoa.
  • O Krakatau - e igoa ia o se mauga mu, e pei ona fuga mai ona fugalaau o se mea manogi mai lau lanu uliuli.
  • Mūmū toto - o se laʻau mūmū ma vaovao mafiafia ma laulaau lanu o foliga lautele. E ese mai i le i ai o lanu mumu i tua o le pepa. Mamanu mo se taimi umi ma tele i le lanumumu mumu.
  • Sharp - o se vaaiga mo tagata fai togafiti poto, vaomatua mafiafia po o tautau, laulaau e laiti, maama. Le lanu moli-lanumumu ma lanu samasama i le faavae.
  • Lelei - o laʻau e faʻalotomaualaloina e laulaau lanumeamata lanumeamata ma lanu mumu-lanu moli.
  • Shida po o Sheydiana - e mafai ona oʻo atu i vine mita le 1.5 mita le uumi, i luga o togitogi ma lafoaʻi ai se faʻalaʻau mumu o lenei ituaiga. I le isi itu o le dyne, i autafa o laulaau, e tele fugalaau samasama ma lanu mumu.

O le ata o loʻo faʻaalia ai nisi ituaiga o koluma.

Aiga Tausi

O le fugalaau e fai i le fale o le columnia e le lelei, o le tuputupu ae e le faigata, i le noatia i le tele o tulafono:

  • Filifili ma le faaeteete se nofoaga, ia tausisia se vevela, masima ma moli, e fuafua i le vaitau;
  • Filifili sao le tuufaatasiga o le palapala, o se ulo;
  • Le faʻamafanafanaina;
  • Mātauina le faʻafeinu o le pulega;
  • Toto le vao i le taimi.

Nofoaga i totonu o le fale, malamalama, vevela, faʻafefe

TaimiNofoagaLuluMalamalamaTotogi
TautotogoO se nofoaga susulu, mafanafana puipuia mai le susulu o le la.+ 18- + 22º.Lulu ae faataapeapeina.Lafoaia i aso uma i le vai mafanafana + 25- + 30ºС.
SummerMatala agai i sisifo po o sasaʻe.+ 20- + 27º.I itu uma, ae le o saʻo.Manaomia maualuga le maualuga. E lelei le tuʻuina o le laau i tafatafa o se punavai fale poʻo se pusa tioata. Faatasi i le vaiaso, taʻele i totonu o le fagu.
Pau (Oketopa-Novema)Faʻafiafia, leai ni faʻataʻitaʻiga.I le ao - + 16º, i le po - + 8- + 12ºСLulu, faataapeapeina.Faʻaleleia faʻapitoa i le vaiaso.
WinterPusa i Saute.+ 15º ia mo le masina pe 50 aso, ona oʻo lea i le faateleina o le vevela.Tuʻuina le malamalama mo le sefululua itula e ala i le faʻaaogaina o se lama moli.Faʻaleleia faʻapitoa i le vaiaso. A oʻo ina totogo, taumafai e aua nei fugalaau.

Soo, totoina o le gafatia

O le eleele mo le laau e manaomia ai le ola maloloina. O lona fatuga:

  • laʻau humus - lua vaega;
  • turf land - vaega e fa;
  • compost - tasi vaega (peʻa ma vermiculite e mafai ona faʻaaogaina mo friability);
  • laiti laumei (malala), moa sphagnum - tasi vaega.

E mafai foi ona faʻaaogā mea faʻapipiʻi teuteu: eleele mo senpolia (epiphytes), eleele mo le fuga.

O le gafatia e papaʻu, ae lautele, ma lelei alavai. Mo se faʻataʻitaʻiga, se ato faʻapipiʻi poʻo se tagata totō.

Fertilizer

Fafagaina e taua tele:

  • I le vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana - i vaiaso uma e lua ma le mineral fertilizer mo le totoina o laau i totonu, faʻafefe i vai;
  • I le autumn / winter - e tasi i le masina e lava;
  • I le faaiuga o le taumalulu - tasi i le vaiaso.

Lelei e faʻaoga: Kemira Suite, Bui Fertilizers, AVA, Fertika Suite.

Fufulu le faʻaaogaina e ala i le faʻaititia o le afa afa nai lo faatonuga.

Faʻasa

O le suavai e te manaʻomia e faʻaaogaina, e pei o le mea o loʻo i totonu o le lime i totonu o loʻo tafe e faʻaleagaina mo koluma. Temperature + 20- + 25ºС.

E tele le sua, ae e le tatau ona faatagaina le vai e tu ile palapala. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e faʻamalo le palapala ma faʻagogo.

Faʻasologa o taimi: autumn / winter - faʻaeteete; taumafanafana / tautotogo - masani.

Teuteu

Mo le toe totoina o laau toto, e faʻaaogaina le seleselega tausaga, pe a uma le vaitau o le ola. E seleseleina lauulu i le afa o la latou uumi (e mafai ona itiiti ifo ifo). E taua foi le tafiesea o le laau o vaega mamago (fugalaau, lau, lala).

Suiga

I le faatauina mai o se fugalaau, lua i le tolu vaiaso pe a uma ona fetuunaʻi, e tatau ona totoina i totonu o eleele mama. Le faia o lenei mea:

  1. Ave le ipu 2-3 cm sili, tuu le lapoʻa lautele poʻo ni maʻa laʻititi mo alavai i le pito i lalo;
  2. Ua sasaa le eleele mai le pito tasi pe lua senetimita;
  3. O vine e vaeluaina pe a ma le 15 inisi le umi, e itiiti lava (faʻaaogaina tipu e faʻaaogaina e pei o mea faʻalautele);
  4. Ua faʻamalo le fuga mai le eleele, ua fufulu aʻa i se vaitafe i le vevela o le potu;
  5. Vaʻai aʻa, aveese mea le atoatoa. Manua ua palu i mea lanumeamata;
  6. O fagu e faia i pito o le fagu, faʻalauteleina le faasologa o vine e ala atu ia i latou, ma ua ufitia i le palapala. I totonu o le tasi ipu e lelei tele le totoina o ni laau se lua pe tolu mo le matagofie o le togavao;
  7. Faʻamamaina.

Tofiga

Lisi o totonu e mafai ona faʻalauteleina i ni auala se lua:

  • toso;
  • fatu.

Laʻau

Auala faigofie ma faigofie. A maeʻa ona teuteu, o aʻafiaga e aʻafia ai ma le lua i le tolu ituaiga o laulaau e faʻaaogaina e avea ma mea faʻalautele. O aʻaʻaiga e maua i le vai poʻo le peat nutrients. O fualaau aina o loʻo tausia i totonu o se potu mafanafana, potu vevela. Faʻasuina i aso taʻitasi e aunoa ma se suavai. Ina ia puipuia le susu ma le vevela, e lelei le teuina i lalo o se pusa tioata. Afai e aliali mai laulaau fou, ua totoina le laau, e mafai ona e totoina i totonu o se fagu.

Fatuina o fatu

O se auala faigata, e seasea ona lelei. Faʻaaogāina e tagata poto masani. E totoina fatu i oneone oneone, e ufiufi i se tioata po o se mea malulu, tuu i totonu o se potu mafanafana ma le vevela ma le vevela, faʻaleleia ma faʻafeinu. A maeʻa le vaiaso pe tolu, pe a oʻo mai pine, e tuʻuina pusa i le malamalama, ae puipui mai le susulu o le la. A tele ni laulaau e ola, e tatau ona e totoina fatu laau i totonu o tamai fagu.

Faamai, meaola faalafua

Faʻatasi ai ma vai papa i luga o le aʻa, aʻafia, ono mafai ona aliali mai le pala. O se mea faanatinati le aveeseina o vaega mamaʻi, togafitia vaega ma le fungicide ma faʻafeiloaʻi le laau. Afai e amata le maʻi, e faʻaaogaina ni fuʻa ola maloloina e pei o ni mea e 'oti.

Pests o columnae e mafai ona avea ma aphids, fuainumera iniseti, thrips, miti vaʻaia. Ina ia faʻaumatia i latou, o le fugalaau e sosolo i iniseti.

Mea sese ma a latou faasaʻoga

Vaavaaia vaaiaMafuaʻagaFaʻasaoga
O foliga o lanu lanu samasama e pauu ese.Ava malulu, le lava le susu.Faʻaauau le faʻamamafa lelei i taimi uma, tuu se mea e faʻamaualalo latalata ane.
Lanu samasama ma paʻu.Le lava po o le tele o vai inu.Vai vai ma eleele mama i totonu o se pusa.
Le faʻavaeina o laʻau.Suavai malulu.Moega ile vai i le itiiti ifo ile 20ºС.
Tuiina o aʻa.Le lelei le moli.Faʻasaga i se mea susulu, faʻamalamalamaina i isi moli i le taumalulu.
O luga ua mou.I le vevela o le eleele matutu.Faʻateleina le faasusu ma le faʻamamaina.
Faʻatoʻa fuaina.I le taimi o le fatuina o fatugaʻo, e le saʻo le vevela (+ 15ºС, e le maualuga atu i le + 18ºС).I le po, faʻaititia le vevela ma le faʻamalosia o le susu.
Fugalaau fuga, faʻapala.Faʻafesoʻotaʻi le tele o le susu i fugalaau.Ia faaeteete.