Fua o le gaosiga

Pelargonium lau lanu mumu, coagulate pe mago: aisea e tupu ai lenei mea ma le mea e fai?

Geranium o se tasi o fugalaau sili ona taatele, e maua i le toetoe lava o faletalimalo uma po o fafie. E mafai ona vaaia i luga o windowsills ma balcony, o le fugalaau e maua ai le mafanafana ma faamamaina le teritori.

Ae ua tupu le maʻi o le laau ma ua le toe fiafia i ona foliga vaaia lelei ma le fugalaau. O le a le mea e fai i lenei mataupu?

Faʻapitoa

Pelargonium leaves e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, latou te le manaʻomia le fufulu ese mai le efuefu e pei o se paluga. E ese i latou i le masani masani, ma le faailoga muamua o le tausiga le talafeagai o le fugalaau, faafitauli i le aʻa po o le leai o ni elemene. Faʻafetai atu ia i latou, e mafai ona vave fuafua le mea o loʻo tupu i le laau ma o le a le fesoasoani faanatinati e manaʻomia e ia.

Afai e amata ona fai fua i le taimi, o le fugalaau o le a vave ona toe faʻaleleia. A leai, o le laau e tatau ona totoina i totonu o se eleele fou, pe o le a oti atoatoa (e uiga i foliga o le totoina ma le totoina o le pelargonium, faitau iinei).

Faʻamatalaga ma fofo faafitauli i laʻau

Sa ia taavale i luga

Aiseā ua lafoaʻi pe gaugau ai laulaau? E tupu lenei mea i le le tausia lelei po o le leai o ni micronutrients. Afai e te vaʻaia le faafitauli i le taimi nei, e mafai ona e fofoina i se taimi puupuu.

  • Lea lafoaʻi i lalo - O se faailoga mautinoa lenei o le le lava o le sola i le palapala. E manaʻomia lou faʻaaogaina o se faʻapitoa faʻapitoa.

    Fufulu le oloa e tusa ai ma faʻatonuga, faʻamaoni tonu i le faʻasologa o mea tonu. O le tele o le elemene o loʻo misi o le a taʻitaʻia ai taunuuga leaga mo le fale.

  • Le lava le malamalama. Faʻalogo lelei i le mea o loʻo i ai le ulo i fugalaau ma le vevela. Geranium e fiafia ile vevela. O le mea lea, tuʻuina atu i ai le malamalama faʻasalalau, leai ni faʻataʻitaʻiga ma avanoa i vaalele fou.
  • Pests. I le pito i tua o laulaau atonu e foliga mai o ni ogaoga matuitui e 'aina ai le laau. I lenei tulaga, e talafeagai le aveesea o iniseti ma togafitia laulaau ma se vaifofo e faia mai le fasimoli poo se iniseti na faatauina i le faleoloa.
  • Vailaʻau faʻamaʻi. E le gata o laʻau felanulanuaʻi, ae o fugalaau mataga foi e foliga mai ua nutimomoia, molimau i se faʻamaʻi viral. I lenei tulaga, e le mafai ona togafitia le laau, ae tatau ona vave tapulaa i isi fugalaau.

Lulu

Aisea e mumu ai laulaau?

  • Tele o le susulu o le la. O le faafitauli e tupu i le tautotogo ma le taumafanafana, pe a malosi le la. Ina ia foia le tulaga, aveese le geranium mai le faamalama ma mai le tuusaʻo saʻo atu i ave.
  • Fiafia Afai i le tautotogo e te faʻaalia le laau i le faapaologa, ona oʻo lea i le malulu e tatau ona e aumaia i totonu o le fale. I le taumalulu, e tatau ona e fufuluina le ipu i faʻataʻitaʻiga. Ae, aua le tuʻuina se fugalaau i tafatafa o mea faʻavevela. Geranium e fiafia i le vevela vevela.
  • Fungal maʻi. Afai o le taumafanafana e totoina le laau i le lauʻeleʻele, e mafai ona pisia i se malie e mafai ona aveesea e ala i le togafitia o le laau ma se sui faapitoa. E tatau ona faatapulaaina le laau mai isi fugalaau, ina ia aua nei gaoioi le manoa i isi fugalaau e ola i totonu o le ulo.
  • Le leai o ni elemene taua. E masani lava o lau geranium e ufiufi i lanu mumu pe a leai ni elemene, e pei o le uʻamea. E mafai ona e faʻaopopo i le faʻaaogaina o se pusi faʻapitoa poʻo se fuga.

    Manatua e le mafai ona faʻafefiloi se laau i le taumalulu sili atu ma le tasi i vaiaso uma.

Pau

Aisea ua mago ai lau laau? E tupu lenei mea mo mafuaaga eseese.

  • O le fagu. E le mafai e se pupu matala ona maua aʻa e tatau ona maua ai le vai ma elemene. E le mafai e le laau ona tupu atoatoa ma faagaoioia. O le mea lea, e tatau ona totoina i totonu o se isi ipu, pe a iai se alavai lelei ma faʻafefe vai.
  • I le vaitau o le tautotogo-taumalulu e tatau ona e fesuiai i se isi faiga o tausiga. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona tuʻuina atu le laau mai le malulu ma le faʻataʻitaʻiga. Faaitiitia le tele o le faasusu.
  • Faʻatoʻa faʻasusu vai. E ui lava i le mea moni e le fiafia le geranium i le tele o vaiinu, e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete le faʻavaivai. E tatau ona susu le eleele, ae le lolovaia. O le faʻaaogaina o alavai e puipuia ai aʻa mai le pala.
  • Silasila i luga. Faʻamalamalama le susulu o le la ma se aso umi umi e leaga ai le fugalaau. E tatau ona tuu ese i se nofoaga o loʻo lava ai lanu lanu, ae leai se tuusaʻo saʻo i ave.

Auiliiliga e uiga i le mafuaʻaga o le lanu samasama ma matagogo ma pe faapefea ona faaleleia le faafitauli, matou te taʻuina i lenei tusiga.

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio e uiga i mafuaʻaga o le faʻamagoina o lau o le pelargonium ma pe faapefea ona foia le faafitauli:

Fuafuaga puipui

O togafitiga puipui o le tausiga lelei ma le fafaga. O mea autu o le tausiga e mafai ona lisiina:

  • Laʻu. E fiafia le laau i le palapala susu, ae e le aoga le sasaa i le vai. E tatau ona tuʻuina atu se faʻaleleia lelei o alavai ma faʻatūina se nofoaga e tafe ai le vai tele.
  • Tulaga o le vevela. I le tau mafanafana, e mafai ona tuʻuina le fale i luga o le faapaologa, o le mea autu e leʻo i lalo o le susulu o le la, sili i le paolo.

    I le taumalulu, aua le tuʻuina le laau i tusi ma tuʻu i tafatafa o maa poʻo faʻalapotopotoga faʻavevela.
  • Fertilizer. E sili le lelei o le faʻaleʻeleina o se laau ma vaega o minerale i le taumafanafana pe a malosi le fugalaau. E tatau ona faia lenei mea ile lua vaiaso. Ma i le taumalulu, faaitiitia le fafagaina i le taimi e tasi i le ono i le fitu vaiaso. O auiliiliga ile auala e inu ai le vai ma pe faapefea ona fafaga le pelargonium, e mafai ona maua iinei.
  • Vaʻaiga faʻavaomalo le fale. mo meaola faalafua po o vaega o laau toto. Faʻateʻa faʻafuaseʻi mafuaaga o faʻamaʻi. Aoao atili e uiga i faʻamaʻi ma faʻamalositino o le laau, faʻapea foi ma le puipuia ma le pulea oi latou i le fale e mafai ona i ai iinei.

Matou te ofoina atu e matamata i se vitio e uiga i le puipuia o faʻamaʻi o le pelargonium:

Pelargonium o se fugalaau manaia ma matagofie, lea e sili ona lauiloa i tagata fai togalaau. O le faʻateleina o lenei laau e faigofie. Faitau a matou mea e faaaoga i le auala e ola ai se fugalaau talavou mai fatu ma tipi.

Afai e te mulimulitai i tulafono o le tausiga, o le geranium o le a fiafia ia oe i se foliga maloloina ma le fugalaau masani. E talafeagai le tausisia o le faiga o le faʻavaivai, tuʻu le fale, pe a lava le faʻamalosia, ae le pa'ū i le susulu o le la. O se tausiga faigofie ma le gauai e mafai ai e oe ona tausia le laau maloloina.