Fua o le gaosiga

Teu uamea: tausi fale

O le teuteuga o totonu o le a avea o se mea e le masani ai ma matagofie ile fale, e pei o le kofe. O le a foliga matagofie le laau i totonu o se faletupe poʻo se aʻoga, ma i totonu o se tamai fale.

Fale tipi

Faatasi ai ma tagata fai togalaau, o le tala faʻasolopito e faapea e le faigofie le totoina o le kofe i le fale, ma le tausia o se mea faigata. O le mea moni, o le faagasologa o le tuputupu ae o meaʻai i totonu o ipu e le sili atu ona faigata nai lo le tuputupu aʻe o isi mea totō i totonu.

E na o le tatau lava ona amanaʻia nisi o fautuaga e faʻatatau tonu i lenei aganuu, ma e le o toe umi ae faʻama teuteuina lau faamalama i se ulo ma se lala totogo o le kofe i le lumanai.

O fea e tuʻu ai?

Talu ai e manaomia e le tamaititi le tele o le malamalama, o le faamalama e lilo i totonu o se potu mafanafana o le nofoaga sili lea ona lelei e faʻapipiʻi ai se ulo.

Teu meaʻai o le a ola i le faamalama i matu, ae o le itu i saute o le a sili ona lelei mo lea.

Fofo ma le vevela

Ina ia mafai e se fatugala ona atiae masani, e tatau ona tuuina atu i le ea masani le ea:

  • i le taumafanafana - e oo atu i le + 22 ° C;
  • i le taumalulu - e oo atu i le + 18 ° С.

I le taumalulu, e taua le aua le faʻaitiitia le vevela i totonu o le potu i lalo ifo o le 12 ° C, talu ai i le maualalo o le vevela o loʻo aʻafia ai le tuputupu aʻe ma aʻa o le lala laau toto. O le kofe matutua e mafai ona saogalemu le taumalulu ma sili atu le le mautonu.

O le vevela o le malulu o + 10 ° C e taliaina mo ia, ae i le taimi lava e tasi o le malamalama ma le maualalo ma le vaivai o le aʻafiaga o le aʻa.

O le faʻatoʻaga o le kofe e matua tali mai i le faʻaleleia faifaipea o laulaʻau ma vai inu mafanafana. E tatau ona faia lenei faiga i soo se taimi o le tausaga. O le ea i totonu o le potu e tupu ai le laau e tatau ona maualalo lemu: o le vevela tele po o le tele o le manogi o le ea e taofia ai le laau.

Malamalama

E leai se vaisu faapitoa i le kofe. O le mea taua o le faʻamalamalamaina e lelei. Afai e faʻapipiʻi le laau i le faamalama i matu, o lona tuputupu aʻe o le a faʻagesegese, o le a oʻo mai le fugalaau i se taimi mulimuli ane, ma o le a fua le fua.

I lau mea e sili ona e fiafia i ai i le kofi i le itu i saute o loʻo i ai foi ni faʻalavelave. O lau o le kofe kofe e faigofie ona aliali mai i le la, o lea i le taumafanafana e tatau ona laʻititi le pitenyat.

O fale o le fale e teuteuina lelei mo soʻo se fale mautotogi; latou te fesoasoani e teuteuina se fale pe a leaga le tau. O fale e sili ona lauiloa i totonu o laau ia: azalea, kalanchoe, anthurium, geranium, togi, spathiphyllum, violet, begonia.

Mo le faigofie o le ufiufi o kofe, o se pepa nusipepa o loʻo faʻapipiʻiina i le faamalama faʻatasi ma le fesoasoani a le lipine tape. O lālā o le lā e pa'ū i luga o le fatugala e faʻataʻapeʻapeina ma aua le mu le lau.

O se tagata matua e aunoa ma le susulu lelei o le la e le o faia se ovary atoa. O le taimi lava e faia ai e le fugalaau fugalaau fatu o le fua, ia fautuaina e toto le laau. I le totoina o le kofe i Pasila, o laulau o kofe ua nofo i le siosiomaga o isi laau (punaoa i le lumanai o le paolo).

Soo

Teu meaʻai e manava, otaota vavae. Pe a faʻamaligi vai pei o le eleele e faʻamamaina ai aʻa o se laau, ae le faʻafefe, ma o le tele o le susu e tafe mai i le alavai i totonu o le apa.

E lua ituaiga o mea e faʻaaogaina:

  • o le muamua o le tasi vaega o le laumei lapoʻa o loʻo faʻafefiloi ma vaega e lua o le oneone lapoʻa ma vaega e lua o le lapisi paʻu;
  • o le laumei lona lua, eleele eleʻele, humus, oneone i vaega tutusa e fefiloi. E lua vaega o le paʻu oona e faaopoopo atu ia i latou.

Po o le a lava le eseesega o le faʻafefiloi o le palapala e te filifilia, pe afai e mafai ona faʻaopopo iai i le gaʻo gaʻo sphagnum. O Moss o le a taofiofi le susu i le palapala ma faʻamautinoa o le eletise ma le friability. Ia mautinoa e faʻapipiʻi i le pito i lalo o le pusa le alavai lelei - o le suavai paʻu e tau atu i le oti o le aʻa.

Totoina o se laau

I le fale, ua totoina le kofe i totonu o se ogaumu loloto, e pei o le laau ua tapota, ua faalautele i lalo. A o leʻi totoina se palu kalu, e tatau ona taulaʻi.

O le kofe kofe e tatau ona matua maofa i se naifi pe faʻapipiʻi lemu i paʻu mo le tosoina o le atigi pito i fafo, ona vave oʻo ai lea. O le kofe e mafai ona tupu mai i fatu poʻo mai laulaʻau lanu meamata.

E te iloa? Faʻavasegaina o se faʻalavelave faʻainisinia o le pulou o le fatu. A aunoa ma se taugata, o le saito malosi (kofe, lagenaria fatu, ma isi) o le a taoto i totonu o le palapala seia oo ina toesea lona atigi fafo i luga o le taimi.

Fanauina o fatu

E mafai ona e totoina se kofe mai le faatauina mai o kalama kalama (e le o falai). Aʻo leʻi ave le kofe kalama mo le aʻafia, o loʻo afaina ai lona atigi (loloto le maoa).

Isi gaioiga i lenei faasologa:

  • o le kulupu ua laulauina le kofe e mafai ona fagogo i le po ao le i totoina i le faatupu stimulator ("Appin", "Emistim", "Zircon");
  • o se ipu loloto e saunia mo le totōina ma le vaʻavaʻa, sina paluga palapala palapala ma alavai i le pito i lalo;
  • ua totoina fatu i le eleele i le loloto o le 3-4 cm (o le mamao i le va o fatuga ua totoina e 3-5 cm);
  • o le eleele ile fatuina o le kofe ua totoina ua faʻamamaina ma ufiufi i le tioata poʻo se pepa palasitika;
  • tuu le fagu i totonu o se potu mafanafana: o le maualuga o le vevela, o le saoasaoa o le a oso ai pupu;
  • E faalua i le vaiaso ona aveeseina le tioata po o le ata mai le ulo, o le condensate ua lūlūina ma ua totoina meaʻai.
E taua! O tupu muamua o le a aliali i le 50-55 aso. Kapalai o se laau mama, o lea e tatau ai i le fai togalaau ona onosaʻi.

E toetoe lava a le mafai e le fatu ona totoina le germination i le tausaga, o lo latou malosiaga tuputupu aʻe ua faauigaina o le 3% mai le 100. O le mea lea, afai e maua e le tagata fai fualaau aina le lanu meamata ua mamago, ona agi lea i le vevela ma faaumiumi le susu o le germination, e ono togi le 2-3 graina o le selau.

E sili atu avanoa e tupu ai se kofe kofe mai se faamalama matala. O lenei saito o le a fou, i totonu o se pulou pulou. E vaeluaina le fatu i le lua, ma o le a tupu mai se gaʻo ese ese mai le afa o le saito.

Laʻau

E sili atu ona faigofie le faʻaleleia o le kofe faʻatoʻa i laulaʻau lanumeamata. Faʻafefeteina o le eleele mo le totoina o togalaau e tatau ona taʻavale, ma le maua o le susu ma le okesene. O le mea lea, o le perlite ma le paʻu paʻu paʻu o loʻo faʻafefiloi i vaega tutusa.

O le palapala i totonu o le ulo ua faʻamaluluina i se vaifofo mālūlū o le manganese - o le mea lea e fesoasoani i le faʻapalaina o le palapala.

Mai le tagata matutua kofe kola i le ogatotonu o le pale ua filifilia se paranesi mo le tipi. O se paranesi e tatau ona iai ni laupepa e fa. E sili atu le ave o le lala mai le paranesi i le tausaga na teʻa nei. O nei lala e masani lava ona i ai ni pulupulu, o lona uiga o le lumanaʻi o le a amata ona toto ma tupu vave i le taimi muamua. O le tipiina o tipi e vavae ese mai le laau o le tina ma se naifi malosi po o le lau. O le tipi e faia i totonu o le tolu senetimita i lalo o lau. I luga o le vavaega fou, o mea e masani ona faʻapipiʻi i luga o le paʻu o loʻo faia ma se nila i lalo o le lua (e sili atu ona lelei).

I le isi itu, o le tipi e tuu mo le tolu itula i le aʻa o le vai:

  • se vaifofo o le meli ma le vai (1 sipuni o le meli i le 1 ipu vai);
  • fofo o le heteroauxin (1.5 lita o le vai ua ave 1-4 fualaau o fualaau faasaina).

I soʻo se tasi o nei fofo e maua ai aʻa, o laʻau e na o le vaega pito i lalo (mago). Ina ia faia lenei mea, latou te tuu i totonu o se ipu malamalama ma le vai.

Sauni sauni e nofo i le palapala i laulaau. O le loloto o le loloto e 2-3 cm. O le fagu o loʻo faʻapipiʻiina ua ufiufiina i se pusa paʻu paʻu: o le ea ma le pulupuluina o laau ma le vai o le a tupu mai i nei pu. Lueina o le paolo mai le la.

Mo le faʻaleʻaleʻaina o aʻafiaga o le sili ona lelei o le vevela o le + 25 ° C. O le vevela ma le sili atu le maualuga o le vevela, o le vave foi lea o le aʻafiaga. O le vevela o le tolusefulu-tikeri o le maualuga aupito maualuga lea o le vevela mo le vevelaina o mea. O se faʻamaoniga mautinoa o le vavaeina o le tuputupu ae o le tumutumu pito i luga. Pe a tupu se lau fou fou i luga o le au, e mafai ona totoina le laau i se pusa eseese.

Eavesdropping e sili atu ona lelei nai lo le faʻalauteleina o fatu:

  • o se laau talavou o le ai ai uiga uma o le matua;
  • kofe o le a totogo i le tausaga muamua o le totoina;
  • E mafai ona e tupu muamua le fua muamua o le kofe mo le tausaga.

Faʻapitoa o le tausiga

E le o se mea faigata foi ona tausia, o le kofe e le mafai ona taliaina avanoa suiga ma e na o le liliu lava o le ulo! Liliuina o le ipu i le 20-40 °, e mafai ona e faʻaosoina se lau lau lau.

Liliuina o le ipu o le a faʻagata ai le fufuluina o le laau ma le fua lea ua amata ona paʻu. E faigofie mo se tagata fugalaau e manatuaina lenei vaega o le kofe ma e le suia lona tulaga.

O le kofe o le a teuteu i le tino, lanu lanumeamata lanumeamata ma palealii matagofie i soo se fale pe o iai. Faatasi ai ma sina gasegase ma le gauai atu, ma i nai tausaga o le a mafai ai ona e inu kofe mai se fale o loʻo i totonu o le potu malolo.

E te iloa? O le kofe kalafe e tumau mai le 2 i le 10 aso. O le manogi o fugalaʻau kofe e sili atu le vaivai nai lo le suamalie.

Faʻasa

E pei o isi laau i totonu, i le taumafanafana o le kofe, o le kofe e fiafia tele i le suāvai, i le taumalulu o lona manaomia o le susu e faaitiitia. Teu e tali atu i le fafagaina i le timu susu.

E maua e le laau le susu mai le ea, o lea e manaʻomia ai le faʻaleleia masani o le laulaau. E aoga foi mo le laau e fufulu laulaʻau ma se omomi pamu. E mafai ona e faʻatulagaina se vai timu mai le vai mafanafana poʻo lalo ifo vai e ala i le vai e sasaa i totonu o le apa.

Fertilizer

E sili atu le lelei o le laʻau i le tautotogo ma le taumafanafana, pe a vave ona tupu le laau. Teu lelei le meaʻai i meainu suavai ma mea maualuga i le 'eleʻele ma le potassium.

E mafai ona e fafagaina le kofe faʻatasi ai ma le faʻamaluina o moa fuamoa (lita lita 0.5 lita o manulele o le manulele faʻamaunuʻu i le 10 lita o le vai). Fafaga le laau i lalo o le aʻa, i luga o eleele susu.

O le laau e faʻamaonia lelei se vaifofo vai o le fala o le ponaivi (200 g i le 10 kilokalama o le palapala). O lenei laei e faʻamalie atoa ai le le lava o le maika. Mai le tautotogo seia oʻo ina fafagaina le kofe malulu i vaiaso taʻitasi ma fugalaau faʻapitoa mo roses po o azaleas. O loʻo aofia uma ai elemene taua o le kofe. I le taumalulu, e le mafai e le laau ona fafaga, e oʻo mai se vaitaimi malolo.

Faʻavaeina o le Crown

I le tausaga muamua, e totoina le laau i le 20-25 cm. I le vaitau o le tuputupu ae, e fafaguina e le fatu fatu le tumutumu o itu, lea e mulimuli mai ai ona fausia lala laugutu. I luga o le itu itu foi o pupula e pupula mai, ma mai ia i latou e tutupu lala o le poloaiga lona tolu.

O le kofe ua amata ona ola lelei le pale i le tausaga lona lua o le tuputupu aʻe o le vaitau - e le manaʻomia ai le fetuunaiga ma le teuteuina. O lala o le kofe e ola faʻatasi ma le ogalaau, ma o le pulou o le pale e lautele ma palasi.

O se tagata matua e mafai ona faia i le teuteuina ma le pine. E masani lava ona faia lea i mataupu nei:

  • pe a teteʻa faʻamavae paʻu matua i itu ma e le fetaui i totonu o le potu avanoa mo le ola o laau;
  • pe a faaitiitia le faapaleina o le pale o le afi;
  • pe ae manaʻomia le tipiina o lanu meamata mo le totoina o laau fou.

Suiga

O le tolu tausaga muamua o le olaga, o le kofe le laau e totoina faʻa-tasi i le tausaga, i le tautotogo. O le pusa muamua o le fatu e ave i le diamita o le 12 cm. O suʻega e sosoo ai e manaʻomia se atigipusa e 5 cm le lautele.

A maeʻa le tolu tausaga le matua, e manaʻomia le suʻeina o laau ile tolu tausaga, ae o le pito i luga ole palapala i totonu o le ulo (3-5 cm) e tatau ona suia i tausaga taʻitasi. Afai o se laau e totoe e le toe totoina, o le a le tuulafoaia lava le lanu.

E ui lava, i le noatia ma le fai fuafua i le faʻatulagaina o tausaga, kofe ua totoina mai se fatu o le a fuga mo le taimi muamua i le lona fa tausaga o le tuputupu ae o le vaitau.

Faamai ma faigata faigata i le tuputupu ae

I le faagasologa o le tuputupu aʻe, e mafai ona faʻaalia le kofe i le osofaʻiga o iniseti leaga (paʻu, spider mite), e ono oʻo mai faʻamaʻi (o le filo paʻu, ma isi).

O le tausiga o le fale mo le laau ua afaina e faigofie: e mafai ona e taulimaina soo se mea leaga e ala i le soloia o laulaau i itu uma e lua ma se omomi e susu i se vaifofo o le fasimoli tagamea.

E mafai ona galo le laulaʻau, faʻanoanoa, liliu sinasina pe a totōina i le eleele e le o le eleele. Teu gaʻo pe a fai o le vevela i totonu o le potu o loʻo tu ai le laau, e pa'ū i lalo o le 10 ° C. Afai o le 'ea i totonu e matua matutu, e faʻaalia e le laau e ala i le fesuiaʻiina o le lau.

O afea e faatali ai mo le seleselega?

O le faamemelo i se laau totoa, o loʻo faʻatali ma le naunautai le faʻatoʻaga mo le uluai seleselega. Ae o le kofe na totoina mai le fatu o le a faʻamalieina le tagata faʻatoʻai meaai ma le pala muamua fualaau aina e leʻi muamua atu nai lo le fa tausaga o le olaga. O le tulaga ma le laau e maua mai i le kolalalalalaʻau aʻafia e sili ona lelei. O sea laau e mafai ona totoina ona fua i le tausaga muamua o le vaitau tuputupu ae.

E te iloa? Afai e le lava le poto masani o le fai togalaau, atonu e ono faalavelave ia te ia e ala i le puʻeina vave o vaega o le kofe. O le kalama lanumeamata o kofe ua amata ona solo ma ua ufitia i lanu enaena. Tuputupu ae, faʻafeiloaʻi ai mea, ma o le a faʻafegogo ma maua ai se lanu uliuli. E leai se mea mataʻutia, na o se fatu laau, ola aʻe, e liua i se laau.

O le matauina o tulafono faigofie o le totoina o le kofe i le fale, e mafai ona e maua ai se fale aoga ma matagofie. I le taimi nei ua iloa le auala e tupu ai le kafe, o le a mafai ona faʻasoa e le tagata faʻatoʻaga se tipi mai lana kofe ma faʻalauteleina tekinolosi ma se tagata e le o poto masani i fugalaau.